Lempeän tulinen dukkah, japanilainen seitsenmauste ja merellinen furikake ripotellaan ruokaan vasta aivan lopuksi. Ota talteen reseptit ja käyttövinkit!

1. Dukkah

Annos 2 dl

2 rkl auringonkukansiemeniä

2 rkl hasselpähkinöitä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 rkl manteleita

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1½ rkl korianterinsiemeniä

2 tl fenkolinsiemeniä

3 rkl seesaminsiemeniä

1 tl paprikajauhetta

1 tl suolaa

  1. Paahda auringonkukansiemeniä, hasselpähkinöitä ja manteleita 2–3 minuuttia kuumassa pannussa. Kääntele välillä, jotta ainekset eivät pala.
  2. Lisää korianterin- ja fenkolinsiemenet ja jatka paahtamista 2 minuuttia.
  3. Kaada ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Jauha rouheeksi.
  4. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa 2 minuuttia. Sekoita paahdetut seesaminsiemenet, paprikajauhe ja suola siemen-pähkinärouheen joukkoon.
  5. Purkita ja säilytä valolta suojattuna.

Mihin? Käytä dukkahia salaattien sekä kana- ja liharuokien viimeistelyyn. Paahda raitajuuria, porkkanoita tai muita juureksia ja pyöräytä ne lopuksi dukkahissa. Kokeile esimerkiksi dukkahilla maustettuja rapeita broilerinkoipia tai salaattia, jossa yhdistyvät dukkahissa pyöritellyt paahdetut persimonit sekä pehmeä vuohenjuusto.

 

2. Shichimi togarashi

Annos ¾ dl

½ norileväarkki (noin 1 rkl silputtuna)

1 rkl mustia seesaminsiemeniä

½ rkl unikonsiemeniä

1 rkl chililastuja

½ rkl chilijauhetta

1 rkl luomuappelsiininkuorta kuivattuna

1 tl jauhettua inkivääriä

  1. Silppua merilevä saksilla pieniksi hiutaleiksi.
  2. Paahda seesamin- ja unikonsiemeniä 2 minuuttia kuumassa pannussa. Liikuttele välillä, jotta siemenet eivät pala.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tee kuoriraaste itse, jos et löydä valmiiksi kuivattua appelsiininkuorta. Pese appelsiini ja raasta kuori. Levitä kuoriraaste leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivaa 50-asteisessa uunissa rapeaksi. Kuori kuivuu myös huoneenlämmössä tai patterin päällä.
  4. Purkita ja säilytä valolta suojattuna.

Mihin? Käytä shichimi togarashia misokeiton, riisin, tofun sekä broilerin tai grillatun kalan ja lihan viimeistelyyn. Kokeile esimerkiksi helsinkiläisravintola Gaijinin kanavartaita, jotka tarjotaan togarashi-majoneesin kanssa.

 

3. Furikake

Annos 1½ dl

½ dl seesaminsiemeniä

2 tl soijakastiketta

1 tl wasabia

3 norileväarkkia

½ dl katsuobushilastuja

½ tl sokeria

  1. Paahda seesaminsiemeniä 2–3 minuuttia kuumassa pannussa. Liikuttele siemeniä lastalla, jotta ne eivät pala. Sekoita joukkoon soijakastike ja wasabi. Siirrä seos jäähtymään.
  2. Leikkaa merileväarkit keskeltä kahtia. Nosta leikatut arkit nipuksi. Leikkaa nippu saksilla ohuiksi rihmoiksi. Leikkaa rihmat pieneksi silpuksi.
  3. Leikkaa katsuobushilastut pienemmiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  4. Purkita ja säilytä valolta suojattuna.

Vinkki! Katsuobushia eli savustettuja ja fermentoituja bonito-kalan lastuja myyvät muun muassa Tokyokan ja Vii-Voan.

Vegaaniseen furikakeen tarvitset ½ dl vaaleita seesaminsiemeniä, ½ dl mustia seesaminsiemeniä, ½ dl kuivattua wakamelevää rouhittuna, 2½ tl yuzu-jauhetta tai kuivattua appelsiininkuorta, 1 tl wasabijauhetta ja ½ tl sokeria. Paahda vaaleat seesaminsiemet. Rouhi merilevä pienemmiksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada noin 2 dl:n vetoiseen purkkiin ja säilytä valolta suojattuna.

Mihin? Käytä furikakea kypsän riisin, kasvisten ja kalan maustamiseen.

Juttua editoitu 28.10. klo 11.58: lisätty furikaken vegaaninen versio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla