Lempeän tulinen dukkah, japanilainen seitsenmauste ja merellinen furikake ripotellaan ruokaan vasta aivan lopuksi. Ota talteen reseptit ja käyttövinkit!
1. Dukkah
Annos 2 dl
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl hasselpähkinöitä
2 rkl manteleita
1½ rkl korianterinsiemeniä
2 tl fenkolinsiemeniä
3 rkl seesaminsiemeniä
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
- Paahda auringonkukansiemeniä, hasselpähkinöitä ja manteleita 2–3 minuuttia kuumassa pannussa. Kääntele välillä, jotta ainekset eivät pala.
- Lisää korianterin- ja fenkolinsiemenet ja jatka paahtamista 2 minuuttia.
- Kaada ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Jauha rouheeksi.
- Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa 2 minuuttia. Sekoita paahdetut seesaminsiemenet, paprikajauhe ja suola siemen-pähkinärouheen joukkoon.
- Purkita ja säilytä valolta suojattuna.
Mihin? Käytä dukkahia salaattien sekä kana- ja liharuokien viimeistelyyn. Paahda raitajuuria, porkkanoita tai muita juureksia ja pyöräytä ne lopuksi dukkahissa. Kokeile esimerkiksi dukkahilla maustettuja rapeita broilerinkoipia tai salaattia, jossa yhdistyvät dukkahissa pyöritellyt paahdetut persimonit sekä pehmeä vuohenjuusto.
/soppa365.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/dukkah-soppa.jpg?itok=DyMBIjTA)
2. Shichimi togarashi
Annos ¾ dl
½ norileväarkki (noin 1 rkl silputtuna)
1 rkl mustia seesaminsiemeniä
½ rkl unikonsiemeniä
1 rkl chililastuja
½ rkl chilijauhetta
1 rkl luomuappelsiininkuorta kuivattuna
1 tl jauhettua inkivääriä
- Silppua merilevä saksilla pieniksi hiutaleiksi.
- Paahda seesamin- ja unikonsiemeniä 2 minuuttia kuumassa pannussa. Liikuttele välillä, jotta siemenet eivät pala.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tee kuoriraaste itse, jos et löydä valmiiksi kuivattua appelsiininkuorta. Pese appelsiini ja raasta kuori. Levitä kuoriraaste leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivaa 50-asteisessa uunissa rapeaksi. Kuori kuivuu myös huoneenlämmössä tai patterin päällä.
- Purkita ja säilytä valolta suojattuna.
Mihin? Käytä shichimi togarashia misokeiton, riisin, tofun sekä broilerin tai grillatun kalan ja lihan viimeistelyyn. Kokeile esimerkiksi helsinkiläisravintola Gaijinin kanavartaita, jotka tarjotaan togarashi-majoneesin kanssa.
/soppa365.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/togarashi-soppa.jpg?itok=8R9E8t_P)
3. Furikake
Annos 1½ dl
½ dl seesaminsiemeniä
2 tl soijakastiketta
1 tl wasabia
3 norileväarkkia
½ dl katsuobushilastuja
½ tl sokeria
- Paahda seesaminsiemeniä 2–3 minuuttia kuumassa pannussa. Liikuttele siemeniä lastalla, jotta ne eivät pala. Sekoita joukkoon soijakastike ja wasabi. Siirrä seos jäähtymään.
- Leikkaa merileväarkit keskeltä kahtia. Nosta leikatut arkit nipuksi. Leikkaa nippu saksilla ohuiksi rihmoiksi. Leikkaa rihmat pieneksi silpuksi.
- Leikkaa katsuobushilastut pienemmiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Purkita ja säilytä valolta suojattuna.
Vinkki! Katsuobushia eli savustettuja ja fermentoituja bonito-kalan lastuja myyvät muun muassa Tokyokan ja Vii-Voan.
Vegaaniseen furikakeen tarvitset ½ dl vaaleita seesaminsiemeniä, ½ dl mustia seesaminsiemeniä, ½ dl kuivattua wakamelevää rouhittuna, 2½ tl yuzu-jauhetta tai kuivattua appelsiininkuorta, 1 tl wasabijauhetta ja ½ tl sokeria. Paahda vaaleat seesaminsiemet. Rouhi merilevä pienemmiksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada noin 2 dl:n vetoiseen purkkiin ja säilytä valolta suojattuna.
Mihin? Käytä furikakea kypsän riisin, kasvisten ja kalan maustamiseen.
/soppa365.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/furikake-soppa.jpg?itok=NsSZ2VwB)
Juttua editoitu 28.10. klo 11.58: lisätty furikaken vegaaninen versio.