
Nyt on oikea aika nauttia mehevistä ja makeista kantarelleista. Sato on tänä vuonna runsas. Onneksi oikein pakastettuja sieniä voi syödä seuraavaan kesään saakka.
Monin paikoin lämmin mutta kostea kesä on kasvattanut runsaan, kauniin keltaisen kantarellisadon.
Todellinen sesonkiherkku on helppo kantarellipasta, johon käytetään sienten lisäksi kukkakaalia. Myös kukkiksen sato on kotimaassa loppukesällä parhaimmillaan. Maidottoman fetan ansiosta tämä pasta sopii myös vegaanille.
Klassisessa kantarellipiirakassa on murea pohja ja mehevän juustoinen täyte. Piirakka on ihanimmillaan hetken jäähtyneenä ja maistuu myös lounaaksi salaatin kera.
Nopeimmin sienistä pääsee nauttimaan tekaisemalla perinteisen kantarellisoosin voileivän päälle. Nämä pikaiset sienileivät onnistuvat yhtä hyvin myös suppilovahveroista tai herkkusienistä.
Näin säilöt kantarellit
- Puhdista pakastettavat sienet. Pilko ne pienemmiksi. Keitä sieniä kokoon omassa liemessään pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Kuumennus lopettaa sienten oman entsyymitoiminnan ja niiden säilyvyys paranee.
- Kuumennettaessa sienten tilavuus pienenee. Siten ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa. Pyri jäädyttämään sienet mahdollisimman nopeasti.
- Älä käytä sienten paistamiseen esimerkiksi öljyä tai voita, sillä rasva lyhentää säilytysaikaa muutamaan kuukauteen. Muuten pakastettuja sieniä voi syödä vaikka vuoden, ja sitten onkin uuden sadon aika.