Persimonit sopivat herkutteluun sellaisenaan ja ovat täydellinen pari suolaisille juustoille. Mutta mihin muuhun loppuvuoden makeimpia hedelmiä kannattaa käyttää?

Hedelmä vai kasvis? 

Makea persimon ei ole helpoimmin lokeroitavissa. Ulkomuodoltaan hieman tomaattia muistuttava, mutta paksukuorisempi persimon maistuu kypsänä luumulta tai persikalta ja hieman hunajaiselta. Virallisesti tämä kasvikunnan tuote luokitellaan marjoihin, mutta ominaisuuksiltaan se istuu ehkä parhaiten hedelmien monimuotoiseen joukkoon.

Persimon, kaki ja sharon ovat kaikki saman hedelmän eri muunnoksia. Myyntinimi kertoo, missä hedelmä on kasvanut. Kaki tulee kaukoidästä, sharon Israelista ja persimon Espanjasta tai Italiasta. Näistä persimonit ja sharonhedelmät ovat makeita raakoinakin, kun taas kakihedelmät kannattaa käyttää vasta kypsinä, jolloin niiden kitkeryys on talttunut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta kaupoissamme on myynnissä eniten juuri persimoneja ja sharonhedelmiä, joten suurta vaaraa karvaaseen hedelmään tarttumisesta ei ole. Näin ainakin persimonien pääsatokaudella lokakuusta joulukuuhun, jolloin kaupoissa on saatavilla hedelmiä laareittain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silloinkin hedelmistä kannattaa valita kypsät yksilöt, jotka tunnistaa pilkullisesta ja kimmoisasta kuoresta. Jos joukkoon eksyy kova persimon, kypsymistä voi jouduttaa nostamalla sen etyleeniä sisältävien hedelmien, kuten omenoiden ja banaanien viereen. Kypsät persimonit on puolestaan hyvä säilyttää jääkaapissa.

Käytä persimoneja näin

  1. Syö sellaisenaan. Persimonit sopivat herkutteluun ihan sellaisenaan. Vaikka kuori on paksuhko, sitä ei tarvitse poistaa, kunhan hedelmän huuhtelee kunnolla ennen paloittelua. Kätevintä on puolittaa persimonit ja leikata ne viipaleiksi, jolloin ne sopivat juustojen ja keksien kanssa tarjottavaksi, tai voileipien ja valkoisen pizzan päälle.
  2. Paista salaatteihin. Salaatteihin persimoneja kannattaa kokeilla paitsi sellaisenaan, myös paistettuna. Lämpö saa hedelmien makeuden nousemaan pintaan ja tuo makuun karamellimaisuutta. Vastapainoksi tarvitaan hyvää suolaista juustoa ja jotakin rapeaa, kuten dukkahia, jonka makumaailma sopii täydellisesti yhteen persimonien kanssa.
  3. Kääräise parmankinkkuun. Makea persimon ja suolainen kinkku ovat mainio pari. Juustotarjottimella maistuvat persimonit, joiden ympärille on kietaistu siivu ilmakuivattua kinkkua ja paistettu nopeasti rapeaksi. 
  4. Lohko peltiruokiin. Kun teet paahdettuja kasviksia, lisää joukkoon persimonlohkoja. Paahtaminen sopii myös kovahkoille persimoneille.
  5. Pilko patoihin. Persimonit tuovat makeutta sekä broileri- että lihapatoihin. Voit lisätä persimonlohkot pataan haudutuksen loppuvaiheessa, jolloin ne lämpenevät mutta eivät hajoa. Jos taas haluat hedelmien luovuttavan makeutensa liemeen, voit antaa niiden hautua padassa pitkäänkin. 
  6. Leivo piirakkaan. Klassinen tarte tatin onnistuu myös persimoneista. Tärkeintä on valita keikauspiirakkaan laarin napakoimmat hedelmät, jotka pitävät muotonsa kypsennettäessä. Piirakan valmistuksessa voi myös oikaista käyttämällä valmista voitaikinaa.

Ohjeet: Christina Aaltio, Anu Brask, Krista Kupariharju ja Raisa Laine

Hc

Kakia kasvatetaan myös Espanjassa ja nimenomaan siitä käytetään nimeä kaki ainakin Kanariansaarilla

Sisältö jatkuu mainoksen alla