Kokkaa tänä syksynä kurpitsasta currya, carbonaran tyylistä pastaa ja uunipuuroa. Soseesta voit leipoa mehevän kakun.

Kauppoihin ilmestyy syksyn edetessä lukuisia erilaisia kurpitsalajikkeita. Niistä hokkaido-, myski- ja jättikurpitsa käyttäytyvät ruoanvalmistuksessa melko samalla tavoin. Niille sopii myös samanlainen esikäsittely:

  1. Huuhdo kurpitsa ja halkaise se vahvalla ja terävällä veitsellä. Jos kurpitsa mahtuu mikroaaltouuniin, voit kuumentaa sitä hetken, jotta se hiukan pehmenee ja muuttuu helpommin käsiteltäväksi.
  2. Koverra kurpitsan sisällä olevat siemenet ja pehmeä rihmasto pois esimerkiksi tukevalla lusikalla tai jäätelökauhalla. Sisällä olevat siemenet ovat syötäviä, joten jos haluat ottaa ne talteen, puhdista ne, anna niiden kuivahtaa hetki ja paahda kuivalla pannulla tai uunissa (200 astetta, noin 5 minuuttia).
  3. Leikkaa kurpitsa paloiksi ja kuori palat. Joidenkin lajikkeiden kuori on niin ohut, että se irtoaa jo kuorimaveitsellä.

Mehevät kurpitsat sopivat mainiosti paahdettaviksi. Pilkotut kurpitsat pyöräytetään mausteöljyssä ja kumotaan pellille. Palojen koko vaikuttaa luonnollisesti paahtumisaikaan. Kurpitsan voi halutessaan paahtaa niin kahtena puolikkaananopan kokoisina kuutioina kuin ranskiksia muistuttavina pölkkyinä. Jos kuorta ei halua irrottaa ennen paahtamista, se onnistuu helposti myös kypsennyksen jälkeen.

Kurpitsoista voi valmistaa myös sosetta, jota kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi. Sitä voi käyttää esimerkiksi piirakkaan, kakkuun ja puuroon. Pelkästä kurpitsasoseesta saa puolestaan keiton maustamalla soseen ja notkistamalla sen kasvisliemellä ja kermalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kurpitsat saa kypsennettyä soseutuvan pehmeiksi joko uunissa tai liedellä. 200-asteisessa uunissa kuoritut kurpitsapalat paahtuvat läpikypsiksi noin puolessa tunnissa palojen koosta riippuen. Saman verran aikaa saa varata silloinkin, kun kurpitsapalat hauduttaa kattilassa vähässä vedessä. Tämän jälkeen kurpitsat voi soseuttaa sauvasekoittimella. Jos sose on kosteaa, sen kannattaa antaa jäähtyä ilman kantta, jotta enin kosteus haihtuu ja rakenne tiivistyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neljä syysherkkua kurpitsasta

1. Pasta

Carbonaran tyylisessä kurpitsapastassa on sattumina meheväksi paahdettua hokkaidokurpitsaa. Myös myski- tai jättikurpitsa sopii tarkoitukseen. Kastike valmistuu pastan keitinvedestä, kermasta ja keltuaisista sekoittamalla. 

2. Uunipuuro

Kurpitsa-uunipuuro saa ihanan syksyisen makunsa kurpitsasoseesta ja paahdetuista manteleista. Uunipuuro sopii hyvin hitaisiin viikonloppuaamuihin. Kurpitsapuuron voi kuitenkin hauduttaa myös liedellä

3. Curry

Mausteiseen kookoscurryyn sopivat kaikki kurpitsalajikkeet. Täyteläisestä currysta saa vegaanisen vaihtamalla kalakastikkeen soijaan ja turkkilaisen jogurtin kaurapohjaiseen versioon.

4. Kakku

Mehevän sitruunainen kurpitsakakku maistuu kaikille porkkanakakun ystäville. Päällisenä on tuorejuuston sijaan raikas rahkakuorrutus, minkä ansiosta kakku sopii mainiosti vaikka brunssille. Kakku koristellaan kurpitsasta irrotetuilla siemenillä, jotka kannattaa paahtaa valmiiksi uunissa ennen kakun kypsentämistä.

Reseptit: Raisa Laine

Sisältö jatkuu mainoksen alla