Food & Fun -festivaalin perustaja on islantilainen keittiömestari Siggi Hall (kesk.). Kuva: Sari Soininen.
Food & Fun -festivaalin perustaja on islantilainen keittiömestari Siggi Hall (kesk.). Kuva: Sari Soininen.

Food & Fun -festivaaliravintoloiden vieraaksi saapuu tänä vuonna 12 kansainvälistä keittiömestaria ja seitsemän baarimestaria.

Syys- ja lokakuun vaihteessa Turussa järjestettävän Food & Fun -festivaalin vierailevat keittiömestarit on julkistettu. Jokainen tapahtumaan osallistuvista turkulaisravintoloista saa festivaalin ajaksi vieraakseen kansainvälisen keittiömestarin, joka suunnittelee ja toteuttaa kyseiseen ravintolaan erityisen festivaalimenun.

Ravintola Smörin vieraaksi saapuu norjalainen Tony Martin. Pohjoismaista osaamista saa osakseen myös ravintola Kaskis, jonka vieraileva keittiömestari Fredrik Johansson tulee Ruotsista.

Ravintolalaiva Cindyn vieras on virolainen Ranno Paukson, ravintola Torressa taitojaan esittelee floridalainen Douglas Rodriguez. Sergio'sin keittiömestarivieras Riccardo Benvenuti tulee Italiasta, ravintola Soinnun Steinar Bjarki Magnússon puolestaan Islannista. Ravintola Pinellan vieras taas on tanskalainen Thomas Lorenzen.

Food & Fun kertoi jo alkukesästä viiden muun festivaaliravintolan vierailevat keittiömestarit. He ovat islantilaiset Jóhannes Jóhannesson (Tintå), Eyþór Mar Halldórsson (Karu Izakaya) ja Kári Þorsteinsson (E. Ekblom). Hus Lindemanin vieraileva keittiömestari on Moskovassa pitkän uran luonut Erwin Peters. Ludun vieraaksi tulee viime vuoden tapaan Hamilton Johnson Yhdysvaltain Washington D.C:stä.

Tänä vuonna Turun Food & Fun -tapahtumaan osallistuu myös cocktailbaareja, jotka saavat niin ikään kansainvälisiä baarimestarivieraita. Grill it! Marina Lounge Barin vieras Asgeir Mar Björnsson tulee Islannista, BAR4:n Roberto Valle on taustaltaan espanjalainen. Islantilainen Gunsteinn Helgi esittelee taitojaan The Cow -baarissa, ja Börs Bar & Caféssa drinkkejä sekoittelee virolainen Agu Koit.

Loput baarimestarivieraat Food & Fun lupaa paljastaa myöhemmin syksyllä.

Viime vuonna ensi kertaa Suomessa järjestettyä Food & Fun -ravintolafestivaalia vietetään Turussa 30.9.–4.10. Tapahtumaan osallistuu tänä vuonna 12 ravintolaa ja seitsemän drinkkibaaria. Festivaalivieraat voivat nauttia ravintoloissa 48 euron hintaisen festivaalimenun, jonka on suunnitellut kunkin ravintolan vieraileva keittiömestari. Cocktailbaareissa puolestaan on tarjoilla vierailevien baarimestarien suunnittelemia festaridrinkkejä 9,5 euron hintaan.

Keittiö- ja baarimestarivieraat myös kilpailevat keskenään festivaalin ajan.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin