Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 161 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Yotam Ottolenghi on kuuluisa kekseliäistä kasvisruoistaan ja nerokkaista yhdistelmistään. Juuriselleripihvit & Café de Paris -voikastike on taattua Ottolenghiä.

Rujon näköinen juuriselleri ei ole ulkonäöltään kaikista helpoiten lähestyttävä juures. Maku on kuitenkin erittäin herkullinen, etenkin pitkän uunikypsennyksen jälkeen.

Juuriselleristä syntyykin parhaat yhden aineksen kasvispihvit ja vielä älyttömän helposti. Suurin työ on juurisellerin pesemisessä, sillä sillä on vahva ja paksu juurakko, jonka uumeniin jää helposti multaa. Helpointa on leikata juurakko pois ja pestä mukula huolella.

Sen jälkeen pintaan hierotaan öljyä, suola ja pippuria ja mukulat uuniin paahtumaan noin kahdeksi tunniksi koosta riippuen. Kun kokonaiset mukulat ovat pehmenneet, niistä leikataan paksuja viipaleita, jotka saavat ruskistettua pintaa uunin grillivastuksilla tai paistinpannulla.

Juuriselleripihvien syvän voimakkaaseen makuun sopii erinomaisesti suolainen ja kermainen café de paris -kastike, jossa on paljon yrttejä. Yksinkertaisemman, mutta superherkullisen lisän pihveille saa myös ruskistetusta voista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Ottolenghin juuriselleripihvit

Ainekset

2
isoa juuriselleriä (900 g)
dl
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
n. 2
rkl
vaahterasiirappia
TARJOILUUN
Café de Paris -kastiketta (ks. ohje)
sormisuolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Poista juurisellereistä ’hännät’ ja harjaa sellerit puhtaiksi. Pistele sellereihin haarukalla reilusti reikiä.

  2. Yhdistä öljy, suola ja pippuri. Hiero öljyseos sellereiden pintaan. Laita sellerit leivinpaperin päälle uunivuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 2 t 15 min–2 t 45 min, kunnes selleri on täysin kypsää. Valele juureksia paistamisen aikana vuoan pohjalla olevalla öljyllä.

  3. Anna sellereiden jäähtyä 15 minuuttia. Leikkaa ne noin 2 1⁄2 cm:n paksuisiksi pihveiksi. Valele pihvit vuokaan valuneella öljyllä. Lisää öljyä, jos sitä ei ole tarpeeksi vuoan pohjalla.

  4. Kytke uuni grillivastukselle. Laita selleripihvit leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle hieman vaahterasiirappia. Paista uunin ylätasolla 6–8 minuuttia, kunnes pihvit ovat kauniin värisiä.

  5. Tarjoa pihvit Café de Paris -kastikkeen kanssa (ks. ohje). Laita hieman kastiketta lautasille. Nosta päälle pihvit. Lusikoi loput kastikkeesta osittain pihvien päälle. Viimeistele sormisuolalla ja mustapippurilla.

Café de Paris -kastike

Ainekset

1
banaanisalottisipuli
1
valkosipulinkynsi
(2
anjovisfileetä)
110
g
voita
1
tl
sinappijauhetta
½
tl
curryjauhetta
½
tl
cayennenpippuria
¼
tl
suolaa
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
2
rkl
tuoretta rakuunaa hienonnettuna
2
rkl
timjaminlehtiä
1
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
pieniä kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
dl
kuohukermaa
2
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. (Hienonna anjovisfileet.) Laita ne kattilaan. Lisää voi, sinappijauhe, curry, cayennenpippuri ja suola. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen noin 6 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja voi muuttunut kullankeltaiseksi.

  2. Hienonna yrtit. Lisää kattilaan kaprikset, yrtit ja pippuri. Keitä 1 minuutti. Lisää kerma ja sitruunamehu. Keitä sekoitellen 2 minuuttia, mutta älä sekoita liikaa. Kastike saa olla leikkautununeen näköistä, eli ei emulsiota.

Vinkki Alkuperäisessä ohjeessa on monta eri yrttiä. Tarvittaessa ohjetta voi oikaista ja käyttää vain yhtä tai kahta yrttiä, kuten rakuunaa ja lehtipersiljaa.

Kommentit (5)

Vierailija

Ottolenghin reseptejä kannattaa käyttää muutenkin. Siinä on kokki, joka valmistaa ruoat aidoista aineksista eikä mistään tehtaassa tuotetuista lisäainebiomassasta. Lisää Ottolenghiä!

Vierailija

Selleriohjeiden yhteyteen olisi syytä aina kirjata isolla maininta allergiariskistä ja siitä, ettei kannata tarjota vieraille ilman ennakkokysymyksiä. On hyvä myös huomioida, että selleri aiheuttaa herkimmille allergiaoireita jo hengitettynä (oleskelu tilassa, jossa selleriä käsitelty mahdotonta).

Vierailija

Ottolenghi luo kyllä todella maistuvia makuyhdistelmiä. Bibliofiilina rakastan paperisia kirjoja ja Ottolenghin keittokirjat ovat kirjahyllyni ikisuosikkeja.
Nämä kasvispihvit olivat superherkullisia ja yllättävä kastikevalinta sopi niille hyvin. Käytän usein juuriselleriä ruoanlaitossa. Pihvit valmistuvat nopeasti kun leikkaa sellerin viipaleiksi, kiehauttaa ja sitten paistaa panulla tai uunissa. Ei tosin tule yhtä syvää makuelämystä kuin tällä Ottolenghin ohjeella.

Vierailija

Leivinpaperi + grillivastus = tulipalo

Vierailija

Se cayennepippuri eikä mikään cayennenpippuri.

(Vrt jauheliha >< jauhenliha...)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.