Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 227 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Lemon posset -jälkkäristä täytteen lainannut piirakka valmistuu kokonaan ilman uunia ja välistä pilkistää kerros tummaa suklaata. Valitse tarpeeksi iso vuoka, jotta täyte levittyy tarpeeksi ohueksi ja jähmettyy.

Suklaata ja sitruunaa yhdistelevä jälkiruokapiirakka maistuu kahvipöydässä. Tämän piirakan esikuva on kermaisen pehmeä lemon posset -jälkiruoka, joka valmistuu jääkaapissa hyydyttämällä.

Piirakassa on digestivekeksipohja, mutta pohjassa voi hyvin kokeilla muitakin keksejä oman maun mukaan. Pohjan päälle kaadetaan ohut kerros sulaa suklaata ja piirakka laitetaan jääkaappiin jähmettymään.

Sillä välin valmistetaan sitruunatäyte sitruunamehusta, kermasta ja sokerista. Täyte hyydytetään liivatelehdillä. Sen olisi hyvä antaa hieman jäähtyä, jotta suklaa ei sula sen alle. Ennen tarjoilua piirakka saa jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 12 palaa
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapossetpiirakka

Ainekset

300
g
digestivekeksejä
2
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
75
g
voita
150
g
tummaa suklaata
TÄYTE
2
liivatelehteä
dl
sitruunamehua
6
dl
kuohukermaa
2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Raasta sitruunan kuori. Sulata voi ja sekoita se keksi- murskan joukkoon yhdessä sitruunankuoriraasteen kanssa.

  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (noin 22 cm x 30 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele keksi-voiseos tiivisti vuoan pohjalle ja reunoille.

  3. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Levitä sula suklaa ohueksi kerrokseksi keksipohjan päälle. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.

  4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista tarvittava määrä sitruunamehua.

  5. Laita kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja keitä ilman kantta koko ajan sekoittaen 5–7 minuuttia. Nosta kattila liedeltä. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet seokseen. Sekoita joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä hetki. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä vähintään 6 tuntia.

Reseptiä editoitu 31.1.2023 klo 13.20. Lisätty ohjeeseen maininta sitruunatäytteen jäähdyttämisestä.

Kommentit (6)

Vierailija

Jos täytteen kaataa ohjeen mukaan pohjan päälle liivatteen ja sitruunamehun lisäämisen jälkeen ilman sen pidempää jäähdyttelyä, alkaa suklaa uudelleen sulaa ja sekoittuu täytteeseen.

Käyttäjä7100
Seuraa 
Liittynyt4.8.2022

Sokerin määrän voi oikein hyvin puolittaa . Oikein hyvää! Laitoin 1dl sokeria .

Vierailija

Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois. Hyvää tulee.

Vierailija

"Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois."

No ei voi jättää suklaata pois. Jos tuossa ei ole suklaakerrosta välissä, täyte pehmittää pohjan niin että siinä on sitten oikein varsinaisen sössömössökokin mestariteos.

Ja ingressinkirjoittajalle tiedoksi, että posset -jälkiruokaan ei ikinä laiteta liivatetta, vaan sitruuna hyydyttää kerman.

Vierailija

Kuinka paljon lämpötilaa pitää laskea kun keitetään ilman kantta, puolella? Muuttuuko seoksen koostumus vai mistä tietää onko aika 5 vai 7 min?

Vierailija

Tein prikulleen ohjeen mukaan, ei onnistunut. Suklaakerros kovettui kivikovaksi, täyte ei hyytynyt yhtään, valui löysänä piirakan päältä.  Kakkulapio ei pystynyt, saatikka lusikka.  Kalasaksilla leikkelin paloiksi! No syötyä se tuli kuitenkin, ei maussa vikaa, kivan kirpeä sitruunainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Pehmeiksi paahtuvien luumujen ja hasselpähkinöiden hurmaava tuoksu nostattaa veden kielelle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen luumupaistos

Ainekset

8–9
luumua
1
appelsiini
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
fariinisokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
dl
hasselpähkinäjauhetta
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
½
dl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (22 cm x 30 cm) leivinpaperilla. Voit paistaa kakun myös pyöreässä irtopohjavuoassa (Ø 22 cm).
  2. Leikkaa luumut puoliksi ja poista kivet. Raasta appelsiinista kuori ja purista ½ dl mehua.
  3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
  4. Sekoita jauhot, hasselpähkinäjauhe, leivinjauhe ja vanilja keskenään toisesssa kulhossa. Kääntele jauhoseos voivaahdon sekaan. Lisää lopuksi appelsiinin mehu.
  5. Kaavi taikina vuokaan. Laita luumut taikinan pinnalle, mutta älä paina niitä syvälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.
  6. Paista uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes taikina on keskeltä tikulla kokeiltaessa kypsä.

Vinkki! Purista lopusta appelsiinista mehua salaatinkastikkeeseen tai kalan tai lihan marinadiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Pilvenpehmeä puolukkapuuro taipuu syksyiseksi trendiherkuksi, mutta maistuu myös perinteisesti maidon ja sokerin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
1
dl
sokeria
½
tl
suolaa
4
dl
tuoreita puolukoita
tai 1
pussi (200 g)
pakastepuolukoita
dl
mannasuurimoita
Lisäksi
1
prk
vaniljarahkaa
puolukkahilloa

Työvaiheet

  1. Kaada kattilaan vesi. Lisää sokeri ja suola.
  2. Kun vesi kiehuu, lisää puolukat. Keitä hiljalleen 8 minuuttia.
  3. Vispilöi joukkoon mannasuurimot. Hauduta puuroa 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Jäähdytä puuro. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  5. Lusikoi annoksiin vaniljarahkaa ja puolukkahilloa.

Vinkki! Puuron voi tehdä samalla ohjeella herukoista. Puuro sopii vegaanille, jos käytät lisukkeena rahkan sijasta vaniljalta maistuvaa soijajugurttia.