Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 227 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Lemon posset -jälkkäristä täytteen lainannut piirakka valmistuu kokonaan ilman uunia ja välistä pilkistää kerros tummaa suklaata. Valitse tarpeeksi iso vuoka, jotta täyte levittyy tarpeeksi ohueksi ja jähmettyy.

Suklaata ja sitruunaa yhdistelevä jälkiruokapiirakka maistuu kahvipöydässä. Tämän piirakan esikuva on kermaisen pehmeä lemon posset -jälkiruoka, joka valmistuu jääkaapissa hyydyttämällä.

Piirakassa on digestivekeksipohja, mutta pohjassa voi hyvin kokeilla muitakin keksejä oman maun mukaan. Pohjan päälle kaadetaan ohut kerros sulaa suklaata ja piirakka laitetaan jääkaappiin jähmettymään.

Sillä välin valmistetaan sitruunatäyte sitruunamehusta, kermasta ja sokerista. Täyte hyydytetään liivatelehdillä. Sen olisi hyvä antaa hieman jäähtyä, jotta suklaa ei sula sen alle. Ennen tarjoilua piirakka saa jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 12 palaa
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapossetpiirakka

Ainekset

300
g
digestivekeksejä
2
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
75
g
voita
150
g
tummaa suklaata
TÄYTE
2
liivatelehteä
dl
sitruunamehua
6
dl
kuohukermaa
2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Raasta sitruunan kuori. Sulata voi ja sekoita se keksi- murskan joukkoon yhdessä sitruunankuoriraasteen kanssa.

  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (noin 22 cm x 30 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele keksi-voiseos tiivisti vuoan pohjalle ja reunoille.

  3. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Levitä sula suklaa ohueksi kerrokseksi keksipohjan päälle. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.

  4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista tarvittava määrä sitruunamehua.

  5. Laita kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja keitä ilman kantta koko ajan sekoittaen 5–7 minuuttia. Nosta kattila liedeltä. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet seokseen. Sekoita joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä hetki. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä vähintään 6 tuntia.

Reseptiä editoitu 31.1.2023 klo 13.20. Lisätty ohjeeseen maininta sitruunatäytteen jäähdyttämisestä.

Kommentit (6)

Vierailija

Jos täytteen kaataa ohjeen mukaan pohjan päälle liivatteen ja sitruunamehun lisäämisen jälkeen ilman sen pidempää jäähdyttelyä, alkaa suklaa uudelleen sulaa ja sekoittuu täytteeseen.

Käyttäjä7100
Seuraa 
Liittynyt4.8.2022

Sokerin määrän voi oikein hyvin puolittaa . Oikein hyvää! Laitoin 1dl sokeria .

Vierailija

Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois. Hyvää tulee.

Vierailija

"Vähemmän sokeria ja suklaankin voi jättää pois."

No ei voi jättää suklaata pois. Jos tuossa ei ole suklaakerrosta välissä, täyte pehmittää pohjan niin että siinä on sitten oikein varsinaisen sössömössökokin mestariteos.

Ja ingressinkirjoittajalle tiedoksi, että posset -jälkiruokaan ei ikinä laiteta liivatetta, vaan sitruuna hyydyttää kerman.

Vierailija

Kuinka paljon lämpötilaa pitää laskea kun keitetään ilman kantta, puolella? Muuttuuko seoksen koostumus vai mistä tietää onko aika 5 vai 7 min?

Vierailija

Tein prikulleen ohjeen mukaan, ei onnistunut. Suklaakerros kovettui kivikovaksi, täyte ei hyytynyt yhtään, valui löysänä piirakan päältä.  Kakkulapio ei pystynyt, saatikka lusikka.  Kalasaksilla leikkelin paloiksi! No syötyä se tuli kuitenkin, ei maussa vikaa, kivan kirpeä sitruunainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.