Butter chicken kuuluu toiveruokien vakiolistalle. Sävytä intialaisen voikanan kermatomaattikastike tällä kertaa pienellä chilin puraisulla.
Mehevä, täyteläinen ja raikkaan tomaattinen. Intialainen voikana eli butter chicken kuuluu monen toiveruokien vakiolistalle. Jos olet haaveillut valmistavasi tämän ruokalajin kotioloissa, tässä on mainio ohje käyttöösi.
Ruoanvalmistus alkaa broilerinfileepalojen marinoinnilla. Liha laitetaan kannattaa upottaa mausteiseen jogurttimarinadiin vähintään puoleksi tunniksi, mielellään pidemmäksikin aikaa.
Broilerin marinoituessa ehtii valmistaa tomaattikastikkeen. Se saa porista liedellä rauhassa, jotta mausteiden aromit ja chilin lämpö pääsevät kunnolla avautumaan.
Kastike soseutetaan sileäksi ja kaadetaan takaisin kasariin. Lopuksi joukkoon lisätään kevyesti paistetut broileripalat, jotka saavat hautua kastikkeessa kypsiksi.
Lisukkeena maistuu naanleipä tai keitetty riisi.
Viinisuositus: Ranskalainen Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2019, 16,99 e, on melko täyteläinen ja miellyttävän öljyinen viini, mutta siinä on silti myös hapokkuutta, joka pitää maut napakkana. Viinin mausteisuus ja keveä kukkaisuus toimivat erityisen hienosti mausteena käytetyn jeeran kanssa. Alkuviini Espanjan Penedesistä, Can Sumoi La Rosa 2020, 22,45 e (tilausvalikoima), on herkullisen mineraalinen ja punaherukkainen. Se rakentaa kermaisen ruoan kanssa raikkaan ja pirteän kokonaisuuden ja korostaa butter chickenin mausteisuutta.
Butter chicken
Ainekset
Työvaiheet
-
Leikkaa broilerinrinnat 2–3 cm:n paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita lihapalat ja valkosipulit kulhoon. Lisää jogurtti ja marinoidun broilerin mausteet. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
-
Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä voissa pannussa keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kastikkeen mausteet ja paista sekoitellen noin minuutti.
-
Nosta lieden lämpöä, kaada tomaattimurska pannuun ja kiehauta seos. Laske sitten lämpöä ja anna kastikkeen porista noin 20 minuuttia.
-
Soseuta kastike teho- tai sauvasekoittimella. Laita se tehosekoittimesta takaisin pannuun ja lisää kerma, sokeri ja suola.
-
Paista broileripaloihin toisessa pannussa, muutamassa erässä, öljyssä kaunis väri. Laita paistetut palat kastikkeeseen ja kuumenna noin 10 minuuttia, kunnes
broileri on kypsää. -
Viimeistele ruoka korianterilla ja cashew-pähkinöillä. Tarjoa keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.
Tekisin tuon kanan reisilihoista, maukkaampaa kuin rintafile.
Todella mutkat suoriksi vetävä ohje. Valmistuksen vaiheissa oiotaan ja tärkeitä raaka-aineita (kashmir-chilit, methi, sitruuna, kardemumma) puuttuu. Ei jatkoon.
Joskus ruoka on hyvää vaikka mutkat on vedetty suoriksi. Kaikkia eksoottisia mausteita ei edes välttämättä ole saatavilla ellei tilaa niitä verkkokaupasta. Vaikka joitain mausteita puuttuu niin niin kyllä tämä ainakin minulle kelpaisi. Vielä pahempi pyhäinhäväistys lienee että käyttäisin tähän kanan sijaan halloumijuustoa.
Nopealla silmäilyllä varmaan ihan ok ohje normaaliin arkiseen suomalaiseen keittiöön, missä ei aivan kaikkea löydy ja kokkikaan ei omaa sen suurempaa kulinaristista ambitiota.
Mutta yhden asian suosittelen kuitenkin muuttamaan, jos ei mitään muuta. Ja se on, että laittakaa pannulle kanan rinnan sijaan tummempaa lihaa, eli reittä. Ei tällaisia ruokia tehdä kuivasta rintapalasta vaan pidempää kypsennystä kestävästä reidestä.
Tämä on reseptin kirjoittajalta jo nolo virhe ja kertoo kulinaristisesta sivistymättömyydestä.
Joku kommentoi käyttävänsä tähän reseptiin halloumijuustoa kanan sijaan. Mitä siihen nyt voi sanoa. Kirjoittaja varmaan tekee myös kanacarbonaraa ja tillipestoa.
Kananreisipakottajalle tiedoksi että ei ne muutkaan osat kuivu kun soosissa kypsentää. Mureutuu vaan
Täällä halloumijuustokommentoija. Olen kasvissyöjä ja halloumia monikin käyttää butter chickenin kasvisversiossa. Hyvää tulee.
Tehty. Oli loistavaa. Tuplasatsi, kanat marinadissa kolme tuntia ja limeä kastikkeeseen puolikkaan verran. Viisi söi ja kaikki meni. Ja kanafileet oli tosi pehmeitä. Nam!
Todella hyvää! Suosittelen!
Erittäin hyvää. Tein kasvisyöjille sopivan halloumilla kanan sijaan. Ihanat mausteet.
Butter chicken, hindiksi murgh makhani. On myös paneer makhani, mutton makhani jne, siis paneerjuustoa kermakastikkeesa, lammasta... Joten halloumjuusto käy aivan yhtä hyvin, kuten myös eri vihannekset, vegepyörykät ja mitä kukin halajaakaan. Tämä kuin mummon lihapullat, ohjeita on yhtä paljon kuin maailmassa mummoja, ja kaikki yhtä oikeita.
Mutta. Garam masala. Lisätään aina viimeisenä ruokaan, eikä kuumenneta juuri lainkaan. Tämä on lähes pyhä asia intialaisessa keittiössä.
Kiitos Delhissä asuvalle garam masalan käyttöohjeesta. Panen mieleen. Teen silloin tällöin itse paneerjuuston tapaista. Aion kokeilla sitä tämän kastikkeen kanssa. Asun tällä hetkellä kesähuvilalla eikä lähellä ole kauppoja joissa on paneeria myynnissä. Olen lakto-ovo-kasvissyöjä ja mielestäni maailman maukkain kasvisruoka on intialaista. Kiitos Internetin on helppo saada inspiraatiota kaikilta maailmankolkilta.
Järjettömän hyvää tee ihmeessä
Minua ihmetyttää tuo 30 min marinointiaika, siinä ei kyllä maku juuri imeydy. Googlasin tätä ohjetta englanniksi ja marinointiaika oli jopa 24 tuntia, sitä ohjetta minä mieluummin uskon.
Testattu! Käytin broilerin fileesuikaleita. Herkullista tuli ja lapset 9 ja 13 v. tykkäsivät myös. Toinen nuoli jopa lautasen puhtaaksi :-).