Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 1251 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Butter chicken kuuluu toiveruokien vakiolistalle. Sävytä intialaisen voikanan kermatomaattikastike tällä kertaa pienellä chilin puraisulla.

Mehevä, täyteläinen ja raikkaan tomaattinen. Intialainen voikana eli butter chicken kuuluu monen toiveruokien vakiolistalle. Jos olet haaveillut valmistavasi tämän ruokalajin kotioloissa, tässä on mainio ohje käyttöösi.

Ruoanvalmistus alkaa broilerinfileepalojen marinoinnilla. Liha laitetaan kannattaa upottaa mausteiseen jogurttimarinadiin vähintään puoleksi tunniksi, mielellään pidemmäksikin aikaa.

Broilerin marinoituessa ehtii valmistaa tomaattikastikkeen. Se saa porista liedellä rauhassa, jotta mausteiden aromit ja chilin lämpö pääsevät kunnolla avautumaan.

Kastike soseutetaan sileäksi ja kaadetaan takaisin kasariin. Lopuksi joukkoon lisätään kevyesti paistetut broileripalat, jotka saavat hautua kastikkeessa kypsiksi.

Lisukkeena maistuu naanleipä tai keitetty riisi.

Viinisuositus: Ranskalainen Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2019, 16,99 e, on melko täyteläinen ja miellyttävän öljyinen viini, mutta siinä on silti myös hapokkuutta, joka pitää maut napakkana. Viinin mausteisuus ja keveä kukkaisuus toimivat erityisen hienosti mausteena käytetyn jeeran kanssa. Alkuviini Espanjan Penedesistä, Can Sumoi La Rosa 2020, 22,45 e (tilausvalikoima), on herkullisen mineraalinen ja punaherukkainen. Se rakentaa kermaisen ruoan kanssa raikkaan ja pirteän kokonaisuuden ja korostaa butter chickenin mausteisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + marinointi 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Butter chicken

Ainekset

Marinoitu broileri
4
broilerin rintafileetä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
raastettua inkivääriä
2
tl
garam masalaa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
Kastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
raastettua inkivääriä
50
g
voita
2
tl
garam masalaa
2
tl
juustokuminaa
2
tl
jauhettua korianteria
½–1
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
2
dl
kuohukermaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
Lisäksi
1–2
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
korianteria ja cashewpähkinöitä
riisiä tai naan-leipää

Työvaiheet

  1. Leikkaa broilerinrinnat 2–3 cm:n paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita lihapalat ja valkosipulit kulhoon. Lisää jogurtti ja marinoidun broilerin mausteet. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä voissa pannussa keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kastikkeen mausteet ja paista sekoitellen noin minuutti.

  3. Nosta lieden lämpöä, kaada tomaattimurska pannuun ja kiehauta seos. Laske sitten lämpöä ja anna kastikkeen porista noin 20 minuuttia.

  4. Soseuta kastike teho- tai sauvasekoittimella. Laita se tehosekoittimesta takaisin pannuun ja lisää kerma, sokeri ja suola.

  5. Paista broileripaloihin toisessa pannussa, muutamassa erässä, öljyssä kaunis väri. Laita paistetut palat kastikkeeseen ja kuumenna noin 10 minuuttia, kunnes
    broileri on kypsää.

  6. Viimeistele ruoka korianterilla ja cashew-pähkinöillä. Tarjoa keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.

Kommentit (15)

Vierailija

Tekisin tuon kanan reisilihoista, maukkaampaa kuin rintafile.

Vierailija

Todella mutkat suoriksi vetävä ohje. Valmistuksen vaiheissa oiotaan ja tärkeitä raaka-aineita (kashmir-chilit, methi, sitruuna, kardemumma) puuttuu. Ei jatkoon.

Vierailija

Joskus ruoka on hyvää vaikka mutkat on vedetty suoriksi. Kaikkia eksoottisia mausteita ei edes välttämättä ole saatavilla ellei tilaa niitä verkkokaupasta. Vaikka joitain mausteita puuttuu niin niin kyllä tämä ainakin minulle kelpaisi. Vielä pahempi pyhäinhäväistys lienee että käyttäisin tähän kanan sijaan halloumijuustoa.

Mestaricheffi

Nopealla silmäilyllä varmaan ihan ok ohje normaaliin arkiseen suomalaiseen keittiöön, missä ei aivan kaikkea löydy ja kokkikaan ei omaa sen suurempaa kulinaristista ambitiota.

Mutta yhden asian suosittelen kuitenkin muuttamaan, jos ei mitään muuta. Ja se on, että laittakaa pannulle kanan rinnan sijaan tummempaa lihaa, eli reittä. Ei tällaisia ruokia tehdä kuivasta rintapalasta vaan pidempää kypsennystä kestävästä reidestä.

Tämä on reseptin kirjoittajalta jo nolo virhe ja kertoo kulinaristisesta sivistymättömyydestä.

Mestaricheffi toistamiseen

Joku kommentoi käyttävänsä tähän reseptiin halloumijuustoa kanan sijaan. Mitä siihen nyt voi sanoa. Kirjoittaja varmaan tekee myös kanacarbonaraa ja tillipestoa.

Vierailija

Kananreisipakottajalle tiedoksi että ei ne muutkaan osat kuivu kun soosissa kypsentää. Mureutuu vaan

Vierailija

Täällä halloumijuustokommentoija. Olen kasvissyöjä ja halloumia monikin käyttää butter chickenin kasvisversiossa. Hyvää tulee.

Vierailija

Tehty. Oli loistavaa. Tuplasatsi, kanat marinadissa kolme tuntia ja limeä kastikkeeseen puolikkaan verran. Viisi söi ja kaikki meni. Ja kanafileet oli tosi pehmeitä. Nam!

Kmm

Todella hyvää! Suosittelen!

Vierailija

Erittäin hyvää. Tein kasvisyöjille sopivan halloumilla kanan sijaan. Ihanat mausteet.

Terveiset Delhistä, jo 15 vuotta

Butter chicken, hindiksi murgh makhani. On myös paneer makhani, mutton makhani jne, siis paneerjuustoa kermakastikkeesa, lammasta... Joten halloumjuusto käy aivan yhtä hyvin, kuten myös eri vihannekset, vegepyörykät ja mitä kukin halajaakaan. Tämä kuin mummon lihapullat, ohjeita on yhtä paljon kuin maailmassa mummoja, ja kaikki yhtä oikeita.

Mutta. Garam masala. Lisätään aina viimeisenä ruokaan, eikä kuumenneta juuri lainkaan. Tämä on lähes pyhä asia intialaisessa keittiössä.

Vierailija

Kiitos Delhissä asuvalle garam masalan käyttöohjeesta. Panen mieleen. Teen silloin tällöin itse paneerjuuston tapaista. Aion kokeilla sitä tämän kastikkeen kanssa. Asun tällä hetkellä kesähuvilalla eikä lähellä ole kauppoja joissa on paneeria myynnissä. Olen lakto-ovo-kasvissyöjä ja mielestäni maailman maukkain kasvisruoka on intialaista. Kiitos Internetin on helppo saada inspiraatiota kaikilta maailmankolkilta.

Hlt

Järjettömän hyvää tee ihmeessä

Vierailija

Minua ihmetyttää tuo 30 min marinointiaika, siinä ei kyllä maku juuri imeydy. Googlasin tätä ohjetta englanniksi ja marinointiaika oli jopa 24 tuntia, sitä ohjetta minä mieluummin uskon.

Vierailija

Testattu! Käytin broilerin fileesuikaleita. Herkullista tuli ja lapset 9 ja 13 v. tykkäsivät myös. Toinen nuoli jopa lautasen puhtaaksi :-).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pienet, sormisyötävät taquitos-rullatacot paistetaan perinteisesti uppopaistamalla rapeiksi. Pinnasta tulee ihanan rapea myös uunissa, kun pintaan sivelee reippaasti öljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu kana-taquitos

Ainekset

8
pehmeää tortillaa
2–3
rkl
öljyä
2
hienonnettua kevätsipulia
Broileri-cheddarjuustotahna
1
grillattu broilerinkoipireisi
2
dl
kypsiä kidney- tai mustapapuja
100
g
aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
2
dl
cheddarjuustoraastetta
1
tl
tacomausteseosta
ripaus suolaa
Tuoretomaattisalsa
1
rs
(250 g) kirsikkatomaatteja
½
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
1
limetin mehu
½
ruukkua korianteria
suolaa ja sokeria
muutama tippa tabascoa
Guacamolekastike
1
kypsä avokado
1
limetin mehu
1
tomaatti
1
pieni valkosipulikynsi
½
chili
½
ruukkua korianteria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Revi broilerinkoipireidestä luut ja halutessasi nahka pois, hienonna liha.
  2. Murskaa kulhossa papuja haarukalla. Lisää broileri, tuorejuusto ja juustoraaste. Mausta tacomausteseoksella ja ripauksella suolaa.
  3. Levitä seos tortilloille. Kääräise rullalle ja nosta kevyesti öljyllä voideltuun uunivuokaan vierekkäin. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  4. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipulin puolikas ja valkosipulinkynsi.
  5. Sekoita kaikki tomaattisalsan ainekset keskenään kulhossa. Mausta suolalla ja sokerilla sekä muutamalla tipalla tabascoa maun mukaan.
  6. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Purista päälle limetin mehu.
  7. Huuhtele ja kuutioi tomaatti. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenkalvot ja hienonna. Soseuta ainekset kulhossa sauvasekoittimella sileäksi.

  8. Sivele tortilloille reilusti öljyä. Kypsennä uunissa 10-15 minuuttia, kunnes tortillat ovat paistuneet pinnalta rapeiksi. Lusikoi päälle tomaattisalsaa ja guacamolekastiketta.

  9. Tarjoile loput salsasta ja guacamolekastikkeesta tortillojen kanssa. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Ota käyttöön yhden vuoan taktiikka – kypsennä kana ja perunat samassa astiassa uunin lämpimässä syleilyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
20 minuuttia + 1 tunti 45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen sitruunakana ja parmesaani­majoneesi

Ainekset

1
kokonainen (luomu)kana
suolaa, mustapippuria myllystä
1
rkl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
pieni luomusitruuna tai 4 pientä snack-sitruunaa
4
isoa valkosipulinkynttä
Lisäksi
1
kg
pienehköjä perunoita
suolaa, mustapippuria myllystä
muutama oksa rosmariinia
4
rkl
oliiviöljyä
2
dl
oliiveja
Tarjoiluun
parmesaanimajoneesia
vihreää salaattia
Parmesaanimajoneesi
1
huoneenlämpöinen kananmuna
1
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
3
dl
rypsiöljyä
¾
dl
raastettua parmesaania
1
tl
sitruunanmehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta

Työvaiheet

  1. Pyyhi kana kuivaksi sisältä ja päältä. Hiero pintaan suolaa, pippuria, oreganoa ja chiliä.
  2. Pese sitruuna. Pistele siihen reikiä. Työnnä sitruuna kanan sisään. (Huom. älä leikkaa sitruunaa kahtia, sillä sen maku muuttuu kitkeräksi paistettaessa. Jos kana on pieni, käytä snack-sitruunoita.) Työnnä sisään valkosipulit kuorineen. Valuta kanalle öljyä. Paista ensin 180 asteessa noin 45 minuuttia.
  3. Kuori tai raaputa perunat puhtaiksi. Käännä kana. Lisää perunat, rosmariinioksat ja oliivit uunivuokaan.
  4. Jatka paistamista 45–60 minuuttia tai kunnes paksuimpaan kohtaan työnnetty paistolämpömittari osoittaa 75 astetta. Voit myös kokeilla kypsyyttä näin: tee terävällä veitsellä reikä paksuimpaan kohtaan kanaa. Jos ulos tihkuu kirkasta nestettä, niin kana on kypsää.
  5. Ota sitruuna ja valkosipulikynnet pois kanan sisältä. Purista sitruunamehua kanan pinnalle. Purista valkosipulien sisukset perunoiden päälle.

  6. Tarjoa kana parmesaanimajoneesin ja salaatin kanssa.

  7. Näin teet parmesaanimajoneesia: Riko huoneenlämpöinen kananmuna litran mittakannun pohjalle. Sekoita joukkoon suola ja mustapippuri. Lisää öljyä tippoina, koko ajan sekoittaen. Käytä sauvasekoitinta. Kun seos alkaa paksuuntua, lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

  8. Sekoita joukkoon parmesaani, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kun lasissa on pinot noiria ja lautasella ankkaa, tietää olevansa hyvässä seurassa. Nuudelit on maustettu vietnamilaisittain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Aasialaiset ankkanuudelit

Ainekset

2
(à noin 350 g)
ankanrintaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
valkosipulinkynsi
1
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
1
rkl
limettimehua
KASTIKE
3
rkl
vettä
2
tl
maissitärkkelystä
3
rkl
osterikastiketta
1
rkl
soijakastiketta
NUUDELIT
200
g
riisi- tai munanuudeleita
2
rkl
öljyä
200
g
varsiparsakaaleja (tai paksoita)
1
chilipalko
öljyä paistamiseen
TARJOILUUN
kevätsipulia, korianteria, minttua, limettiä

Työvaiheet

  1. Paista ankanrinnat. Tee rasvaan viillot. Mausta ankanrinnat suolalla ja pippurilla, ja laita kylmälle pannulle rasvapuoli alas­päin. Lämmitä pannu keskilämmölle. Paista, kunnes rasva on muuttunut kauniin kullanruskeaksi. Käännä ja paista myös lihapuolelle kaunis väri.

  2. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Laita ankanrinnat pieneen uunivuokaan ja 175­asteiseen uuniin noin 6 minuutiksi tai kunnes niiden sisälämpö on 58 astetta. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Lisää ne ja kalakastike ankanrintojen pääl­le ja purista joukkoon limettimehu. Kääntele sekaisin. Pidä lämpimänä folion alla.

  3. Tee kastike. Laita vesi kulhoon ja sekoita siihen maissitärkkelys. Lisää osterikastike ja soija.

  4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mu­kaan. Valuta ne lävikössä, kumoa takaisin kattilaan ja lisää öljy.

  5. Leikkaa varsiparsakaalit pieniksi suu­paloiksi. Viipaloi chili. Paista varsiparsa­kaalia ja chiliä kuumalla pannulla öljyssä muutama minuutti. Kaada joukkoon oste­rikastikeseos. Anna lämmetä. Kun kastike on sakeutunut, lisää nuudelit.

  6. Nosta nuudeliseos tarjoilukulhoihin. Lisää ankanrinnat, hienonna päälle kevät­sipulia ja viimeistele yrteillä. Purista päälle limettimehua.

Vinkki Voit halutessasi suikaloida ankan­rinnat ja paistaa ne pannulla öljyssä. Paistoaika on noin 5 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Talven lämmittävin ja helpoin ruoka syntyy kanaliemessä keitetyistä pelmeneistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit kanaliemessä

Ainekset

1
l
valmista kanalientä
½
tl
suolaa
1
ps (400 g)
pelmeneitä (pakaste)
RAPEA SIPULI
4
banaanisalottisipulia
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
½
tl
suolaa
LISÄKSI
smetanaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kanaliemi (ks. ohje).

  2. Valmista rapea sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinileikkurilla. Kuumenna öljy teräs­kattilassa 170­asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun sipulit ruskistuvat öljyssä tasaisesti poreillen. Paista sipulit rapeiksi kahdessa erässä, noin 5 minuuttia. Nosta sipulit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Ripottele pinnalle suolaa.

  3. Kuumenna liemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pelmenit. Keitä 5–7 minuuttia, kunnes pelmenit ovat sulaneet.

  4. Tarjoa rapean sipulin ja smetanan kanssa.

Mausteinen kanaliemi

Ainekset

750
g
broilerinsiipiä
1
kokonaisen kypsän broilerin luut
1
sipuli
1
porkkana
1
lehtisellerin varsi
1
kokonainen valkosipuli
6
maustepippuria
2
laakerinlehteä
2
timjamin oksaa
2
lehtipersiljan oksaa
2
tähtianista
2
tl
sinapinsiemeniä
3
l
vettä
1
tl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele broilerinsiivet kylmällä vedellä ja laita isoon kattilaan. Paloittele broileri muutamaan palaan.

  2. Leikkaa sipuli kuorineen lohkoiksi. Paloittele porkkana muutamaan pa­laan. Leikkaa lehtiselleri pituussuun­nassa puoliksi. Halkaise valkosipuli vaakasuunnassa.

  3. Laita kaikki ainekset etikkaa lukuun­ottamatta isoon kattilaan. Lisää vettä niin, että kaikki ainekset ovat veden peitossa.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä niin, että liemi poreilee.

  5. Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois reikäkauhalla tai siivilällä. Lisää etikka. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen 3 tuntia. Tarkkaile nesteen määrää ja liemen makua. Lisää vettä tarvittaessa.

  6. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Kerää pois pinnalle noussut rasva.

Vinkki Nypi kypsistä siivistä lihat ja lisää ne salaatteihin tai pastakastikkeen joukkoon.

Kommentit (1)

Muija

Meillä syödään kotitekoisia pelmennejä miehen perheen ohjeen mukaan tehtyinä. Eivät ole niin suuritöisiä kuin luulisi ja yleensä teemme niitä isomman määrän pakasteeseen. Kaupan pelmennit eivät maistu miltään näihin verrattuina.