Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Panu Pälviä

Nämä kalapuikkoja jäljittelevät tillimannapuikot maistuvat myös vegaaneille. Rapean kuoren salaisuus on pankojauho.

Rapeakuoriset kalapuikot ovat monelle nostalginen lapsuuden ruoka perunamuusin ja kermaviilikastikkeen kanssa tarjottuna. Niistä inspiroituneena valmistuvat kalattomat puikot, eli tillimannapuikot.

Puikkojen valmistus aloitetaan keittämällä paksu mannapuuro, joka maustetaan tillillä, suolalla ja pippurilla. Valmis puuro kaadetaan vuokaan ja annetaan jähmettyä noin 20 minuuttia. Jäähtynyt mannapuuro leikataan tasaisiksi puikoiksi, jonka jälkeen ne saavat rapean pinnan panko-jauhoista. Paista puikot vielä öljyssä kuumalla pannulla kauniin kullanruskeiksi ja nauti lisukkeiden kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + jäähtyminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalattomat puikot

Ainekset

dl
mannasuurimoita
1
dl
hienonnettua tilliä
3
dl
kasvimaitoa
3
dl
vettä
1
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria
2
sitruunaa
3
dl
panko-korppujauhoa
1-2
rkl
öljyä

Työvaiheet

 

  1. Laita ensin valkosipuli-rosmariiniperunat kypsymään. Tee sitten kaurakermakastike (ks. ohjeet alla).
  2. Mittaa mannasuurimot valmiiksi. Hienonna tilli.
  3. Yhdistä kasvimaito ja vesi kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja lisää suola ja pippuri. Purista yhden sitruunan mehu kattilaan. Vatkaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes puuro on kypsää, 5–15 minuuttia. Ota kattila levyltä ja lisää tilli. Kaada puuro vuokaan (noin 23 x 15 cm). Anna jäähtyä noin 20 minuuttia.
  4. Kaada pankojauho lautaselle. Leikkaa jähmettynyt mannakakku noin 3 x 10 cm:n puikoiksi. Pyöräytä puikot pankojauhossa ja paista öljyssä kuumassa pannussa.
  5. Viipaloi sitruunat. Paista viipaleet yhdeltä sivulta pannussa.
  6. Tarjoa mannapuikot sitruunan, valkosipuli-rosmariiniperunoiden ja kaurakermakastikkeen kanssa.

Valkosipuli-rosmariiniperunat

Ainekset

1
kg
perunoita
2
valkosipulinkynttä
1
rosmariininoksa
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lohko perunat kuorineen ja laita ne uunivuokaan.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Irrota rosmariinista lehdet. Sekoita valkosipuli, rosmariini, öljy ja mausteet perunoihin. Paista uunissa 20–25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja kullanruskeita.

 

Kaurakermakastike

Ainekset

2
dl
vegaanista ranskankermaa
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
sitruuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset.

Kommentit (15)

Vierailija

Tämä kuulostaa nyt joltain sota-ajan korvikereseptiltä. Valtava työmäärä, jotta saadaan kalapuikon näköisiä tuotoksia ja ravintoarvo on köyhimmistä köyhin: lähes pelkkää valkoista vehnää, paljon rasvaa.  En ymmärrä näitä kasvisruokia, jotka epätoivon vimmalla imitoivat  liha-  kala- ja juustoruokia.  Vihannekset ovat herkullisia, miksei  niistä voisi nauttia tunnistettavassa olomuodossa? Kannattaako ryhtyäkään  vegaaniksi tai kasvissyöjäksi, jos  ei oikeasti edes pidä kasviksista?

Ammattilainen

Täydellisesti kirjoitettu, miksi tosiaankin pitää vääntää aina jotain ihmeellistä, kertooko tämä vegaaneista sen, että tosiasiassa he hauluaisivatkin oikeasti normaali ruokaa, miksi ei voi tehdä ihan tavallisisa kasvis/vihannespuikkoja tai pihvejä.

Ruuasta jotain ymmärtävä.

Kalattomat kalapuikot, mahtava resepti, Kiitos! Mutta vielä iloisempi olisin taikinattoman pullan reseptistä.

Vierailija

No nyt pikkuisen jo jarrua. Tämä on jo kaiken huippu.

Vierailija

Hieno resepti, mutta olisi paljon terveellisempää ja ympäristöystävällisempää, jos sen mannapuuron korvaisi kierrätetyllä aaltopahvilla.

Vierailija

Nyt on kyllä melkoinen ylilyönti. Miksi sana KALA esiintyy ruoassa jolla ei ole kalan kanssa niin yhtään mitään tekemistä. Mannapuuropuikot nuo ovat.  Miksei nimi olisi vegaanipuikot? 

Kalaton

Lapsena pidin kalapuikoista. Nuorena aikuisena kuitenkin todettiin kala-allergia, enkä ole voinut sen jälkeen mitään kalaa syödä. Minua tämä resepti kyllä kiinnostaa paljon.

En tosin tiedä mitä ovat panko-jauhot?

Vierailija

Tehtiin joskus savukalaa ilman savua.

Streptokokki

Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, saa aasialaisista kaupoista halvemmalla kuin esim cittarista ja mannapuuron voi korvata polentalla, käyttäytyy paremmin.

Savukalaa voi tehdä ilman savustamista smoked liguidilla.

Vierailija

hyi hemmetti, mannapuuro mannapuurona, kalapuikot kalapuikkoina. Se joka ei kalaa syystä tai toisesta syö syö jotain muuta

Vierailija

Mannaryynejä, korppujauhoa, perunaa... Tuo omituinen resepti on pelkkää hiilihydraattia. Missä kaikki oikeat ravintoaineet?!?!?! Jos tuollaisella ruokavaliolla meinaa elää, niin ei ihme jo aivotoiminta alkaa hidastua.

Vierailija

On varsin ankean ruskea kattaus ylikärvennetyistä mannapuuropuikoista rupisella pöytäpinnalla. Yksi oksa rosmariinia ja muutama tillinröyhy ei todellakaan riitä edes nyt niin muodikkaaseen vihreään siirtymään. Saati sitten terveelliseen ateriaan.

Sitä paitsi reseptin kasvimaito ja ranskankerma ovat silkkaa vegaanilahkon liturgiaa. Oikeassa elämässähän maito on nisäkäsnaaraiden maitorauhasista erittyvää valkoista ravintonestettä ja kerma on maidosta separoimalla valmistettu ruoka-aine.

Joten tämähän alkaa jo lähestyä perinnekulttuurin omimista…

Vierailija

- tuoteseloste - oikea ruoka vs keinotekoinen vegaanimössö -

Creme fraiche:

Pastöroitu kerma ja hapate.

Vegaaninen fraiche:

Vesi, kovetettu kookosöljy, kaura (5%), rypsiöljy, perunatärkkelys, härkäpapuproteiini, suola, hapate ja 4-7 lisäainetta.

Vierailija

"maito on nisäkäsnaaraiden maitorauhasista erittyvää valkoista ravintonestettä"

Et ole kookosmaidosta kuullut? 

Ruuasta jotain ymmärtävä

"Et ole kookosmaidosta kuullut? "

No minä ainakin olen. Se ei nimestään huolimatta ole maitoa, kuten ei kookoskermakaan ole kermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.