Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Panu Pälviä

Nämä kalapuikkoja jäljittelevät tillimannapuikot maistuvat myös vegaaneille. Rapean kuoren salaisuus on pankojauho.

Rapeakuoriset kalapuikot ovat monelle nostalginen lapsuuden ruoka perunamuusin ja kermaviilikastikkeen kanssa tarjottuna. Niistä inspiroituneena valmistuvat kalattomat puikot, eli tillimannapuikot.

Puikkojen valmistus aloitetaan keittämällä paksu mannapuuro, joka maustetaan tillillä, suolalla ja pippurilla. Valmis puuro kaadetaan vuokaan ja annetaan jähmettyä noin 20 minuuttia. Jäähtynyt mannapuuro leikataan tasaisiksi puikoiksi, jonka jälkeen ne saavat rapean pinnan panko-jauhoista. Paista puikot vielä öljyssä kuumalla pannulla kauniin kullanruskeiksi ja nauti lisukkeiden kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + jäähtyminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalattomat puikot

Ainekset

dl
mannasuurimoita
1
dl
hienonnettua tilliä
3
dl
kasvimaitoa
3
dl
vettä
1
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria
2
sitruunaa
3
dl
panko-korppujauhoa
1-2
rkl
öljyä

Työvaiheet

 

  1. Laita ensin valkosipuli-rosmariiniperunat kypsymään. Tee sitten kaurakermakastike (ks. ohjeet alla).
  2. Mittaa mannasuurimot valmiiksi. Hienonna tilli.
  3. Yhdistä kasvimaito ja vesi kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja lisää suola ja pippuri. Purista yhden sitruunan mehu kattilaan. Vatkaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes puuro on kypsää, 5–15 minuuttia. Ota kattila levyltä ja lisää tilli. Kaada puuro vuokaan (noin 23 x 15 cm). Anna jäähtyä noin 20 minuuttia.
  4. Kaada pankojauho lautaselle. Leikkaa jähmettynyt mannakakku noin 3 x 10 cm:n puikoiksi. Pyöräytä puikot pankojauhossa ja paista öljyssä kuumassa pannussa.
  5. Viipaloi sitruunat. Paista viipaleet yhdeltä sivulta pannussa.
  6. Tarjoa mannapuikot sitruunan, valkosipuli-rosmariiniperunoiden ja kaurakermakastikkeen kanssa.

Valkosipuli-rosmariiniperunat

Ainekset

1
kg
perunoita
2
valkosipulinkynttä
1
rosmariininoksa
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lohko perunat kuorineen ja laita ne uunivuokaan.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Irrota rosmariinista lehdet. Sekoita valkosipuli, rosmariini, öljy ja mausteet perunoihin. Paista uunissa 20–25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja kullanruskeita.

 

Kaurakermakastike

Ainekset

2
dl
vegaanista ranskankermaa
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
sitruuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset.

Kommentit (15)

Vierailija

Tämä kuulostaa nyt joltain sota-ajan korvikereseptiltä. Valtava työmäärä, jotta saadaan kalapuikon näköisiä tuotoksia ja ravintoarvo on köyhimmistä köyhin: lähes pelkkää valkoista vehnää, paljon rasvaa.  En ymmärrä näitä kasvisruokia, jotka epätoivon vimmalla imitoivat  liha-  kala- ja juustoruokia.  Vihannekset ovat herkullisia, miksei  niistä voisi nauttia tunnistettavassa olomuodossa? Kannattaako ryhtyäkään  vegaaniksi tai kasvissyöjäksi, jos  ei oikeasti edes pidä kasviksista?

Ammattilainen

Täydellisesti kirjoitettu, miksi tosiaankin pitää vääntää aina jotain ihmeellistä, kertooko tämä vegaaneista sen, että tosiasiassa he hauluaisivatkin oikeasti normaali ruokaa, miksi ei voi tehdä ihan tavallisisa kasvis/vihannespuikkoja tai pihvejä.

Ruuasta jotain ymmärtävä.

Kalattomat kalapuikot, mahtava resepti, Kiitos! Mutta vielä iloisempi olisin taikinattoman pullan reseptistä.

Vierailija

No nyt pikkuisen jo jarrua. Tämä on jo kaiken huippu.

Vierailija

Hieno resepti, mutta olisi paljon terveellisempää ja ympäristöystävällisempää, jos sen mannapuuron korvaisi kierrätetyllä aaltopahvilla.

Vierailija

Nyt on kyllä melkoinen ylilyönti. Miksi sana KALA esiintyy ruoassa jolla ei ole kalan kanssa niin yhtään mitään tekemistä. Mannapuuropuikot nuo ovat.  Miksei nimi olisi vegaanipuikot? 

Kalaton

Lapsena pidin kalapuikoista. Nuorena aikuisena kuitenkin todettiin kala-allergia, enkä ole voinut sen jälkeen mitään kalaa syödä. Minua tämä resepti kyllä kiinnostaa paljon.

En tosin tiedä mitä ovat panko-jauhot?

Vierailija

Tehtiin joskus savukalaa ilman savua.

Streptokokki

Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, saa aasialaisista kaupoista halvemmalla kuin esim cittarista ja mannapuuron voi korvata polentalla, käyttäytyy paremmin.

Savukalaa voi tehdä ilman savustamista smoked liguidilla.

Vierailija

hyi hemmetti, mannapuuro mannapuurona, kalapuikot kalapuikkoina. Se joka ei kalaa syystä tai toisesta syö syö jotain muuta

Vierailija

Mannaryynejä, korppujauhoa, perunaa... Tuo omituinen resepti on pelkkää hiilihydraattia. Missä kaikki oikeat ravintoaineet?!?!?! Jos tuollaisella ruokavaliolla meinaa elää, niin ei ihme jo aivotoiminta alkaa hidastua.

Vierailija

On varsin ankean ruskea kattaus ylikärvennetyistä mannapuuropuikoista rupisella pöytäpinnalla. Yksi oksa rosmariinia ja muutama tillinröyhy ei todellakaan riitä edes nyt niin muodikkaaseen vihreään siirtymään. Saati sitten terveelliseen ateriaan.

Sitä paitsi reseptin kasvimaito ja ranskankerma ovat silkkaa vegaanilahkon liturgiaa. Oikeassa elämässähän maito on nisäkäsnaaraiden maitorauhasista erittyvää valkoista ravintonestettä ja kerma on maidosta separoimalla valmistettu ruoka-aine.

Joten tämähän alkaa jo lähestyä perinnekulttuurin omimista…

Vierailija

- tuoteseloste - oikea ruoka vs keinotekoinen vegaanimössö -

Creme fraiche:

Pastöroitu kerma ja hapate.

Vegaaninen fraiche:

Vesi, kovetettu kookosöljy, kaura (5%), rypsiöljy, perunatärkkelys, härkäpapuproteiini, suola, hapate ja 4-7 lisäainetta.

Vierailija

"maito on nisäkäsnaaraiden maitorauhasista erittyvää valkoista ravintonestettä"

Et ole kookosmaidosta kuullut? 

Ruuasta jotain ymmärtävä

"Et ole kookosmaidosta kuullut? "

No minä ainakin olen. Se ei nimestään huolimatta ole maitoa, kuten ei kookoskermakaan ole kermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.