Nämä kalapuikkoja jäljittelevät tillimannapuikot maistuvat myös vegaaneille. Rapean kuoren salaisuus on pankojauho.
Rapeakuoriset kalapuikot ovat monelle nostalginen lapsuuden ruoka perunamuusin ja kermaviilikastikkeen kanssa tarjottuna. Niistä inspiroituneena valmistuvat kalattomat puikot, eli tillimannapuikot.
Puikkojen valmistus aloitetaan keittämällä paksu mannapuuro, joka maustetaan tillillä, suolalla ja pippurilla. Valmis puuro kaadetaan vuokaan ja annetaan jähmettyä noin 20 minuuttia. Jäähtynyt mannapuuro leikataan tasaisiksi puikoiksi, jonka jälkeen ne saavat rapean pinnan panko-jauhoista. Paista puikot vielä öljyssä kuumalla pannulla kauniin kullanruskeiksi ja nauti lisukkeiden kera.
Kalattomat puikot
Ainekset
Työvaiheet
- Laita ensin valkosipuli-rosmariiniperunat kypsymään. Tee sitten kaurakermakastike (ks. ohjeet alla).
- Mittaa mannasuurimot valmiiksi. Hienonna tilli.
- Yhdistä kasvimaito ja vesi kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja lisää suola ja pippuri. Purista yhden sitruunan mehu kattilaan. Vatkaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes puuro on kypsää, 5–15 minuuttia. Ota kattila levyltä ja lisää tilli. Kaada puuro vuokaan (noin 23 x 15 cm). Anna jäähtyä noin 20 minuuttia.
- Kaada pankojauho lautaselle. Leikkaa jähmettynyt mannakakku noin 3 x 10 cm:n puikoiksi. Pyöräytä puikot pankojauhossa ja paista öljyssä kuumassa pannussa.
- Viipaloi sitruunat. Paista viipaleet yhdeltä sivulta pannussa.
- Tarjoa mannapuikot sitruunan, valkosipuli-rosmariiniperunoiden ja kaurakermakastikkeen kanssa.
Valkosipuli-rosmariiniperunat
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lohko perunat kuorineen ja laita ne uunivuokaan.
- Kuori ja hienonna valkosipulit. Irrota rosmariinista lehdet. Sekoita valkosipuli, rosmariini, öljy ja mausteet perunoihin. Paista uunissa 20–25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja kullanruskeita.
Kaurakermakastike
Ainekset
Työvaiheet
- Hienonna tilli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu.
- Sekoita kastikkeen ainekset.
Tämä kuulostaa nyt joltain sota-ajan korvikereseptiltä. Valtava työmäärä, jotta saadaan kalapuikon näköisiä tuotoksia ja ravintoarvo on köyhimmistä köyhin: lähes pelkkää valkoista vehnää, paljon rasvaa. En ymmärrä näitä kasvisruokia, jotka epätoivon vimmalla imitoivat liha- kala- ja juustoruokia. Vihannekset ovat herkullisia, miksei niistä voisi nauttia tunnistettavassa olomuodossa? Kannattaako ryhtyäkään vegaaniksi tai kasvissyöjäksi, jos ei oikeasti edes pidä kasviksista?
Täydellisesti kirjoitettu, miksi tosiaankin pitää vääntää aina jotain ihmeellistä, kertooko tämä vegaaneista sen, että tosiasiassa he hauluaisivatkin oikeasti normaali ruokaa, miksi ei voi tehdä ihan tavallisisa kasvis/vihannespuikkoja tai pihvejä.
Kalattomat kalapuikot, mahtava resepti, Kiitos! Mutta vielä iloisempi olisin taikinattoman pullan reseptistä.
No nyt pikkuisen jo jarrua. Tämä on jo kaiken huippu.
Hieno resepti, mutta olisi paljon terveellisempää ja ympäristöystävällisempää, jos sen mannapuuron korvaisi kierrätetyllä aaltopahvilla.
Nyt on kyllä melkoinen ylilyönti. Miksi sana KALA esiintyy ruoassa jolla ei ole kalan kanssa niin yhtään mitään tekemistä. Mannapuuropuikot nuo ovat. Miksei nimi olisi vegaanipuikot?
Lapsena pidin kalapuikoista. Nuorena aikuisena kuitenkin todettiin kala-allergia, enkä ole voinut sen jälkeen mitään kalaa syödä. Minua tämä resepti kyllä kiinnostaa paljon.
En tosin tiedä mitä ovat panko-jauhot?
Tehtiin joskus savukalaa ilman savua.
Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, saa aasialaisista kaupoista halvemmalla kuin esim cittarista ja mannapuuron voi korvata polentalla, käyttäytyy paremmin.
Savukalaa voi tehdä ilman savustamista smoked liguidilla.
hyi hemmetti, mannapuuro mannapuurona, kalapuikot kalapuikkoina. Se joka ei kalaa syystä tai toisesta syö syö jotain muuta
Mannaryynejä, korppujauhoa, perunaa... Tuo omituinen resepti on pelkkää hiilihydraattia. Missä kaikki oikeat ravintoaineet?!?!?! Jos tuollaisella ruokavaliolla meinaa elää, niin ei ihme jo aivotoiminta alkaa hidastua.
On varsin ankean ruskea kattaus ylikärvennetyistä mannapuuropuikoista rupisella pöytäpinnalla. Yksi oksa rosmariinia ja muutama tillinröyhy ei todellakaan riitä edes nyt niin muodikkaaseen vihreään siirtymään. Saati sitten terveelliseen ateriaan.
Sitä paitsi reseptin kasvimaito ja ranskankerma ovat silkkaa vegaanilahkon liturgiaa. Oikeassa elämässähän maito on nisäkäsnaaraiden maitorauhasista erittyvää valkoista ravintonestettä ja kerma on maidosta separoimalla valmistettu ruoka-aine.
Joten tämähän alkaa jo lähestyä perinnekulttuurin omimista…
- tuoteseloste - oikea ruoka vs keinotekoinen vegaanimössö -
Creme fraiche:
Pastöroitu kerma ja hapate.
Vegaaninen fraiche:
Vesi, kovetettu kookosöljy, kaura (5%), rypsiöljy, perunatärkkelys, härkäpapuproteiini, suola, hapate ja 4-7 lisäainetta.
"maito on nisäkäsnaaraiden maitorauhasista erittyvää valkoista ravintonestettä"
Et ole kookosmaidosta kuullut?
"Et ole kookosmaidosta kuullut? "
No minä ainakin olen. Se ei nimestään huolimatta ole maitoa, kuten ei kookoskermakaan ole kermaa.