Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1456 reseptiä.
Linkitetty 171 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Gluteenittomista kaurasämpylöistä tulee ihanan kuohkeat.

Gluteenittomien sämpylöiden onnistumisen takia on tärkeää noudattaa määriä ja ohjeita tarkasti. Psyllium kannattaa mitata mittalusikalla, jotta määrä tulee aivan oikein. Muuten taikinan rakenne jää liian löysäksi. Psylliumin tuottama kuohkea rakenne on niin hauras, ettei sämpylöitä kohoteta kuin yhden kerran. Oheisesta pikkukuvasta näet, millaista taikinan tulisi olla leivottaessa. Gluteeniton sämpylätaikina on aina löysempää kuin tavallinen, mutta jos se jää niin löysäksi, ettei leipominen onnistu, jauhota sitä reilusti.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

6
dl
piimää
60
g
tuorehiivaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
Provena gluteenitonta kauraista leivontajauhoa
2
dl
vaaleita riisijauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  2. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Kommentit (11)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Ketju on lukittu.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1456 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Elvi Rista

Kala- ja äyriäisravintola Fisken på Diskenin lohikeitto on Kampin ravintolakorttelin kehutuimpia annoksia. Paras valmistusaika on keskikesällä, kun varhaisperunat ovat parhaimmillaan. Keiton tekeminen vaatii hieman aikaa, mutta maku palkitsee.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 20 min + suolaliemi 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

F på D -lohikeitto

Ainekset

600
g
varhaisperunoita
1
sipuli
1
pieni purjo (100g)
2
rkl
auringonkukkaöljyä
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kalalientä
5
dl
kanalientä
2
sitruunaruohon vartta
n. 1/2
tl
merisuolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
150
g
kylmäsavulohta
Lohiconfit
500
g
nahatonta kirjolohta
2-3
dl
auringonkukkaöljyä
1/2
tl
suolaa
Suolaliemi
5
dl
vettä
50
g
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin suolaliemi. Mittaa vesi ja suola kattilaan. Kuumenna, kunnes suola on liuennut. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  2. Leikkaa lohi 4 palaan. Laita palat tiiviisti uunivuokaan. Kaada suolaliemi päälle 15 minuutiksi. Kuumenna uuni 75 asteeseen.
  3. Kaada liemi pois, huuhtele kalat kylmällä vedellä ja kuivaa pinta. Laita kalat vuokaan ja kaada öljyä päälle, kunnes palat peittyvät. Kypsennä uunissa 40–50 minuuttia, niin että kala on vielä keskeltä punertavaa. Hyvä sisälämpö on 42 astetta.
  4. Paloittele perunat. Hienonna sipuli ja purjo. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja purjoa 5 minuuttia. Lisää perunat.
  5. Lisää viini ja kiehauta. Lisää liemet. Puolita ja halkaise sitruunaruohot kattilaan. Lisää pippuri ja suola. Keitä 10 minuuttia.
  6. Lisää kerma. Kun keitto alkaa kiehua, paloittele savulohi joukkoon. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista suolan määrä.
  7. Halutessasi hiillosta lohen pinta kaasupolttimella. Ripottele hieman suolaa päälle. Jaa keitto kulhoihin ja nosta lohet päälle. Viimeistele annokset tillillä ja tilliöljyllä (ks. ohje alla)

Tilliöljy

Ainekset

1
tillinippu
2
dl
auringonkukkaöljy

Työvaiheet

  1. Kiehauta kattilallinen vettä ja keitä tillinippua yhden minuutin ajan. Upota tilli jääkylmään veteen, jonka jälkeen purista tillit kuivaksi talouspaperin sisällä.
  2. Hienonna tilli tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta, kunnes öljy lämpenee hieman ja tillin lehtivihreä sekoittuu siihen. Halutessasi valuta öljy vielä harson läpi.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 791 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Anna Huovinen

Pekonitäyte maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä, mutta lusikoi se munien sisään vasta juuri ennen tarjoilua.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pekonimunat

Ainekset

6
kananmunaa
120
g
pekonia
1/2
ruukku
ruohosipulia
1
dl
majoneesia
1
tl
dijoninsinappia
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunat kypsiksi, noin 8 minuuttia. Upota jääkylmään veteen.
  2. Lado pekoniviipaleet vieri viereen kylmälle pannulle. Käännä lämpö päälle ja paista pekonit hitaasti niin, että niiden rasvaa sulaa pannuun. Kun pekonit ovat ruskistuneet, käännä ne ja paista toiseltakin puolelta. Nosta talouspaperilla vuoratulle lautaselle.
  3. Kun pekonit ovat jäähtyneet ja rapeutuneet, hienonna ne muruiksi. Hienonna myös ruohosipuli pieneksi silpuksi (säästä molemmista hieman koristeluun).
  4. Sekoita majoneesiin pekonit, ruohosipuli, sinappi, suola ja mustapippuri.
  5. Kuori ja halkaise kananmunat. Nosta keltuaiset pois ja sekoita pekoni-majoneesiin.
  6. Lusikoi täyte kananmunanpuolikkaiden päälle. Nosta kolme puolikasta kunkinsalaattipedin päälle ja koristele pekonimuruilla sekä ruohosipulilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1456 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christiina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Mansikkameloni on koko perheen kesäherkku, joka on yllättävän helppo valmistaa.

Vinkki! Jos valmistat mansikkamelonia pelkästään aikuisille, voit halutessasi lisää mansikkamehun joukkoon 2 rkl sitruslikööriä, esimerkiksi italialaista limoncelloa.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkameloni

Ainekset

3
liivatelehteä
½
pieni meloni
3
dl
mansikoita
2
dl
mansikkamehua

Työvaiheet

1. Laita liivatelehdet 5 minuutiksi kylmään veteen likoamaan.
2. Koverra halkaistusta melonista hedelmälihaa noin 4 cm:n syvyydeltä. Yritä saada melonin pinta mahdollisimman tasaiseksi. Asettele kokonaiset mansikat koverretun melonipinnan päälle.
3. Kuumenna puolet mansikkamehusta ja purista liivatelehdet kuuman mehun joukkoon. Sekoita ja kaada liivateliemi mansikoiden päälle. Nosta meloni jääkaappiin hyytymään mielellään vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa meloni annospaloiksi juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 791 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Anna Huovinen

Lempeästä raputäytteestä voi nautiskella sellaisenaan. Mikäli kuitenkin olet vahvempien makujen ystävä, tipauta joukkoon muutama pisara tabascoa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + maustumisaika 1-2 h
Vaikeustaso
Helppo

Katkaravuilla täytetyt avokadot

Ainekset

2
isoa kypsää avokadoa
Rapuseos
180
g
katkarapuja
1/2
ruukkua
ruohosipulia
1/2
dl
majoneesia
1/2
dl
ranskankermaa
1/4
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Silppua ruohosipuli.
  2. Sekoita katkaravut ja ruohosipuli majoneesin ja ranskankerman kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 tunniksi.
  3. Halkaise avokadot ja poista kivet. Aseta avokadot salaattipedille ja lusikoi katkarapuseos päälle.

Kommentit (0)