Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1625 reseptiä.
Linkitetty 244 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Näissä gluteenittomissa kaurasämpylöissä on vastustamattoman pehmeä rakenne ja herkullinen maku. Ota ohje talteen!

Kiitos kaikille tästä sämpyläohjeesta palautetta antaneille! Olemme nyt testanneet ohjeen uudelleen ja muokanneet ainesuhteet sellaisiksi, että sämpylät onnistuvat varmasti. Lisäsimme myös jauhojen tuotemerkit, joiden avulla löydät oikeat pakkaukset kaupasta.  

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

5
dl
piimää
25
g
tuorehiivaa
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia.
  2. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  3. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Anna sämpylöiden kohota peittämättä 20-30 minuuttia. On tärkeää, etteivät sämpylät kohoa liikaa, jotta ne säilyttävät muotonsa paistettaessa.
  5. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-17 minuuttia.

Kommentit (17)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Vierailija

Ei kyllä onnistunut tällä uudellakaan ohjeella. Lässähtäneitä sämpylöitä tuli.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Korjauksen korjaus! Ohje on nyt kunnossa. Olen pahoillani, olin testatessa pienentänyt myös alkuperäisen ohjeen nesteen ja öljyn määrää ja unohtanut merkitä sen ohjeeseen. Nyt kannustan kaikkia gluteenittomista sämpylöistä innostuneita kokeilemaan tätä reseptiä, mikäli vielä uskallatte. Kertokaa myös kokemuksenne. Kiitos! 

Tosiaan fantastiset sämpylät

Kiitos! Sämpylät onnistuivat oikein hyvin, vaikka korvasin piimän vedellä (ei jaksettu lähteä kauppaan) ja lisäsin 2rkl perunakuitua mukaan. Tuli todella pehmeät!

Hämmentynyt

Sämpylät kohoavat ja ovat mahtavan näköisiä, kun ne ottaa uunista. Jäähtyessään kuitenkin menevät huomattavasti kasaan. Missä vika?

Näytä kaikki kommentit (17)
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1625 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä vegaaninen versio kaalilaatikosta valmistuu kattilassa jopa 25 minuutissa. Maukas makuyhdistelmä syntyy kikherneistä, kaurarouheesta ja kahdesta eri kaalista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-kaalilaatikko

Ainekset

200
g
lehtikaalia
200
g
kiinankaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
4
dl
kasvislientä
dl
kaurarouhetta (esim. Myllärin gluteeniton)
½
dl
rusinoita
1
prk (300 g)
kikherneitä
2
rkl
siirappia
½–1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
meiramia hienonnettuna
Puolukkaketsuppi
1
ps (200 g)
pakastepuolukoita
1/2
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Ota ketsuppiin tulevat puolukat sulamaan.

2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti. Suikaloi lehti- ja kiinankaalit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kaaleja ja sipuleita padassa öljyssä muutama minuutti. Tee kasvisliemi fondista tai kuutiosta. Lisää liemi, kaurarouhe ja rusinat pataan. Anna porista kannen alla 10–15 minuuttia tai kunnes kaura on kypsää.

3. Padan kypsyessä tee puolukkaketsuppi. Laita kaikki ketsupin aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

4. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja lisää ne pataan. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Anna ruuan kiehahtaa. Hienonna tuoretta meiramia valmiin ruuan joukkoon.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 163 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Briossit

Ainekset

1
Dl
Maitoa
25
G
Hiivaa
1/2
Dl
Sokeri
3/4
Tl
Suola
2
Kpl
Muna
N.7
Dl
Vehnäjauhoja
150
G
Voita
Väliin:
50
G
Voita
2
Tl
Vaniljasokeria
3
Rkl
Sokeria
Voiteluun:
1
Kpl
Keltuainen

Työvaiheet

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se yleiskoneeseen. Murenna hiiva maitoon. Sekoita ja lisää sokeri, suola ja jauhot. Käytä konetta viitisen minuuttia ja lisää munat, kuutioitu huoneenlämpöinen voi ja loput jauhot. Alusta hiljalleen käyvässä koneessa 30 minuuttia.

2. Ota taikinakoukku koneesta ja anna taikinan kohota tunti jääkaapissa leivinliinalla peitettynä. Ota taikina huoneenlämpöön, vaivaa hetki ja anna kohota vielä 45 minuuttia.

3. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja kauli uunipellinkokoiseksi suorakaiteeksi. Levitä sulavoi ja sokeri taikinalevylle. Rullaa levy kääröksi ja leikkaa vuokien koosta riippuen 12-15 palaksi. Anna briossien kohota korkeareunaisissa metalli- tai paperivuoissa noin 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele briossit keltuaisella, ripota päälle raesokeria ja paista briosseja noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1625 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tarjoa hummus vaihteeksi kuumana New Yorkin trendiravintoloiden tapaan. Valitse mieluiset lisäkkeet ja tarjoile pitaleivän kanssa – tähän rakastuvat kaikki.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuuma hummus

Ainekset

Hummus
3
tlk (à 300 g)
kikherneitä
2
sitruunan mehu
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
2
tl
juustokuminaa
1 1/2
tl
suolaa
noin 1/2
dl
vettä
noin 1/2
dl
oliiviöljyä
Pinnalle
4
tl
voita
Lisukkeet
(Neitsyt)oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria, paprikajauhetta, paahdettuja pinjansiemeniä, lehtipersiljaa, retiisiä, granaattiomenan siemeniä, persimonia, sitruunaa, pitaleipää

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Kaada kikherneet lävikköön, huuhtele ja valuta.
  3. Laita hummuksen ainekset öljyä ja vettä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää vettä ja öljyä sen verran, että saat sopivan paksua hummustahnaa.
  4. Kaada hummus uunivuokaan ja lusikoi voi nokareina pinnalle. Kuumenna uunin keskitasolla 10–15 minuuttia, kunnes voi sulaa ja hummus saa hiukan väriä sekä painuu hieman kuopalle. Valitse mieluiset lisukkeet ja laita niitä hummuksen päälle. Tarjoa pitaleivän kanssa.

Kommentit (0)

Venla Soppa365 on lisännyt 12 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje ja kuvat Venla Rossi

Maailman suloisimpien aamiaismunien tekemiseen et kananmunien lisäksi tarvitse kuin palan pahvia tai kartonkia, yhden syömäpuikon ja kaksi kuminauhaa.

Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänmunat

Ainekset

1
kananmuna
syömäpuikko ja kaksi kuminauhaa
pahvia (esimerkiksi tyhjästä maitopurkista leikattu kaistale)

Työvaiheet

  1. Keitä munaa noin kymmenen minuuttia, jotta keltuainen ei ole enää juokseva. Leikkaa sillä aikaa pahvista suorakulmio, joka on kooltaan suunnilleen 9 x 17 cm. Taita se kahtia.
  2. Kuori muna heti lämpimänä ja aseta se pahvin väliin. Pingota syömäpuikko munan päälle kuminauhojen avulla (kuten alhaalla olevassa kuvassa). On tärkeää, että muna on tässä vaiheessa vielä tuore ja lämmin. Kylmänä se ei kestä painetta, vaan murtuu.
  3. Anna munan olla puristuksissa 10-15 minuuttia. Irrota se varovasti ja leikkaa sydämenmuotoisiksi siivuiksi. Tarjoa esimerkiksi paahtoleivän kanssa.

Kommentit (0)