Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 195 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Gluteenittomista kaurasämpylöistä tulee ihanan kuohkeat.

Gluteenittomien sämpylöiden onnistumisen takia on tärkeää noudattaa määriä ja ohjeita tarkasti. Psyllium kannattaa mitata mittalusikalla, jotta määrä tulee aivan oikein. Muuten taikinan rakenne jää liian löysäksi. Psylliumin tuottama kuohkea rakenne on niin hauras, ettei sämpylöitä kohoteta kuin yhden kerran. Oheisesta pikkukuvasta näet, millaista taikinan tulisi olla leivottaessa. Gluteeniton sämpylätaikina on aina löysempää kuin tavallinen, mutta jos se jää niin löysäksi, ettei leipominen onnistu, jauhota sitä reilusti.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

6
dl
piimää
60
g
tuorehiivaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
Provena gluteenitonta kauraista leivontajauhoa
2
dl
vaaleita riisijauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  2. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Kommentit (11)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Ketju on lukittu.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä pikkupiiraat ovat oikea ranskalainen fantasia: camembertjuustolla päällystettyä karamellisipulia, voita ja rosmariinin tuoksua. Takuuvarma hitti pikkujouluihin!

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
50 min + sulatus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoidut sipulipiiraat

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa (esim. Sunnuntai)
4
puna- tai keltasipulia
2
rkl
fariinisokeria
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
1
tl
suolaa
50
g
voita huoneenlämpöisenä
100
g
camembertjuustoa
n. ½
dl
vehnäjauhoja leivontaan
rosmariininoksaa

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja leikkaa kukin sipuli kolmeksi, noin 2 cm:n paksuiseksi viipaleeksi. Jaa fariinisokeri muffinipellin koloihin. Laita sipuliviipaleet sokerin päälle. Hienonna rosmariini ja ripottele se ja suola sipuleille. Jaa voi nokareiksi sipuleille. Kypsennä sipuleita uunissa 15 minuuttia. Anna pellin jäähtyä hetki ennen taikinan lisäämistä.
  3. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Jauhota alusta ja kauli piirakkataikina noin ½ cm paksuksi levyksi. Ota levystä muffinipellin kolon kokoisia pyörylöitä esimerkiksi juomalasilla ja laita ne sipuleiden päälle. Paista uunissa 20 minuuttia. Anna piiraiden jäähtyä hetki ennen kumoamista.
  4. Kumoa piiraat esimerkiksi uunipellin avulla. Paloittele juusto ja laita pala kunkin piiraan päälle. Viimeistele piiraat rosmariinin lehdillä.

Vinkki Voit tehdä sipulipiiraat myös esimerkiksi silikonisissa muffinivuoissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Suolapedillä paahtuneista uuniperunoista tehty muusi on lohturuokaa parhaimmillaan.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
1 t + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu perunamuusi

Ainekset

4
isoa Rosamundaa
1
kg
karkeaa merisuolaa
30
g
voita
1
rkl
puristettua sitruunan mehua
3
dl
täysmaitoa
200
g
graavilohta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese perunat. Pistele ne haarukalla, jolloin perunat kypsyvät tasaisesti eivätkä ”räjähdä”. Levitä suola uunipellille ja perunat suolapedin päälle. Kypsennä 1 tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Sulata sillä välin voi ja purista sitruunan mehu. Mausta voisula sitruunalla. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  3. Purista tai kaavi perunat kuoristaan syvään kulhoon. Lisää ripaus suolaa ja sitruunavoi kuumien perunoiden päälle. Jätä tilkka voita muusin viimeistelyyn. Lisää sen jälkeen maito samalla survoen tai jos haluat kuohkeamman muusin, käytä sähkövatkainta.
  4. Kaada loppu sitruunavoi muusin päälle. Saksi päälle valmista graavilohta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lehtevä kaalipiirakka on oikea syysklassikko –  ja nyt tuoremakkaroilla ryyditettynä entistäkin mehevämpi.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + sulatus 1 1/2 t
Vaikeustaso
Helppo

Tuoremakkara-kaalipiirakka

Ainekset

1
iso (600 g)
lehtitaikinalevy
500
g
valkokaalia
1
sipuli
200
g
tuoremakkaraa (mielellään vaaleaa possumakkaraa)
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
kuminaa
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
Lisäksi
1
rkl
voita voiteluun
n. 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
kananmuna voiteluun

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi sipuli.
  2. Kuumenna paistinpannu. Purista tuoremakkara kuorestaan nokareina pannuun ja murenna makkaramassa puulastalla. Lisää kaali ja sipuli ja kypsennä keskilämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes kaali on pehmeää. Mausta hunajalla, suolalla, kuminalla ja timjamilla.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele pyöreä piirakkavuoka (Ø 25 cm). Jauhota alusta, jaa taikina kahteen osaan ja kauli niistä kaksi pyöreää (Ø 27 cm) taikinalevyä. Asettele toinen levyistä piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lusikoi kaalitäyte taikinapohjalle. Laita toinen taikinalevy piirakan kanneksi ja nipistele reuna huolellisesti kiinni pohjataikinaan.
  4. Voit kaulia yli jääneistä taikinapaloista koristeita kiertämään piirakan reunaa tai koristamaan pintaa. Voitele piirakka kananmunalla. Paista uunissa 25–30 minuuttia.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 522 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Puolukoita suolaiseen piirakkaan? Kokeile! Tämä vuohenjuustolla ja kylmäsavuporolla täytetty piirakka on herkkua myös niiden mielestä, jotka jättävät puolukat mieluummin väliin. 

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + 40 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukka-porogalette

Ainekset

2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
ruisjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
juustoraastetta (esim. gouda)
1/4
tl
suolaa
100
g
voita
1/2
dl
vettä
Päälle
1
prk (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
1
prk (120 g)
smetanaa
1
muna
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria rouhittuna
100
g
kylmäsavuporoa viipaleina
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2
dl
puolukoita
Viimeistelyyn
tuoreita puolukoita, rosmariinia ja balsamisiirappia

Työvaiheet

  1. Mittaa jauhot, juustoraaste, leivinjauhe, suola ja kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää koneen käydessä kylmä vesi ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
  2. Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä ainekset käsin, lisäämällä vesitilkan ja vaivaamalla tasaiseksi. Jos taikina lämpenee valmistuksen aikana, voit antaa sen kiinteytyä jääkaapissa ennen leipomista.  
  3. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Vetäise taikinalevy leivinpaperin avulla pellille.
  4. Sekoita vuohenjuusto, smetana, muna, suola ja mustapippuri keskenään. Levitä täyte piirakkapohjalle, mutta tätä pari kolme senttiä reunoilta täyttämättä.
  5. Hienonna poro ja rosmariini. Pyöräytä poro, puolukat ja rosmariini keskenään ja levitä täytteen pinnalle. Nostele reunat rennosti täytteen päälle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi.
  7. Viimeistele piirakka tuoreilla puolukoilla ja rosmariinilla, ja viiruta se balsamisiirapilla ennen tarjoilua.  

Kommentit (0)