Näissä gluteenittomissa kaurasämpylöissä on vastustamattoman pehmeä rakenne ja herkullinen maku. Ota ohje talteen!
Kiitos kaikille tästä sämpyläohjeesta palautetta antaneille! Olemme nyt testanneet ohjeen uudelleen ja muokanneet ainesuhteet sellaisiksi, että sämpylät onnistuvat varmasti. Lisäsimme myös jauhojen tuotemerkit, joiden avulla löydät oikeat pakkaukset kaupasta.
Fantastiset kaurasämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia.
- Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
- Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
- Anna sämpylöiden kohota peittämättä 20-30 minuuttia. On tärkeää, etteivät sämpylät kohoa liikaa, jotta ne säilyttävät muotonsa paistettaessa.
- Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-17 minuuttia.
Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?
Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.
Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?
Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus
Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(
Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?
Hyvä respti.
Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.
Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!
Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?
Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!
Ei kyllä onnistunut tällä uudellakaan ohjeella. Lässähtäneitä sämpylöitä tuli.
Korjauksen korjaus! Ohje on nyt kunnossa. Olen pahoillani, olin testatessa pienentänyt myös alkuperäisen ohjeen nesteen ja öljyn määrää ja unohtanut merkitä sen ohjeeseen. Nyt kannustan kaikkia gluteenittomista sämpylöistä innostuneita kokeilemaan tätä reseptiä, mikäli vielä uskallatte. Kertokaa myös kokemuksenne. Kiitos!
Kiitos! Sämpylät onnistuivat oikein hyvin, vaikka korvasin piimän vedellä (ei jaksettu lähteä kauppaan) ja lisäsin 2rkl perunakuitua mukaan. Tuli todella pehmeät!
Sämpylät kohoavat ja ovat mahtavan näköisiä, kun ne ottaa uunista. Jäähtyessään kuitenkin menevät huomattavasti kasaan. Missä vika?
Näistä tuli heti meidän perheen suosikkisämpylöitä. Ihanan kuohkeita, maultaan ei eroa vehnäjauhoilla tehtyihin sämpylöihin. Yleiskoneella vaivaaminen todennäköisesti yksi tekijä sämpylöiden onnistumisessa.
Hyvin onnistuivat! Pehmeitä ja maukkaita ovat.
Onko kokemusta, onnistuisiko tällä ohjeella leipä leipäkoneessa?
Hyvin onnistui, kiitos reseptistä!
Millä voisi korvata psylliumin? Onko se tässä ohjeessa tähdellinen asia?
Jaa-a ei kyllä noussut sämpylät minullakaan vaikka tosi tarkasti tein "uudella" ohjeella, liekö tuo kuvakaan oikeista gluteenittomista sämpylöistä?
Kiitos ohjeesta! Tuli kuohkeita ja hyvässä merkityksessä "tavallisen" leivän makuisia sämpylöitä. Laitoin suolaa vähän enemmän,mutta sehän on ihan makuasia.
Lisäys vielä edeliseen: Ihmettelen jos joku ei tällä ohjeella ei onnistu. Oletteko olleet tarkkoja nesteen lämpötilan kanssa ja mitanneet psylliumin ym. oikein? Jauhojenkaan suhteen ei kannata alkaa säveltää mitään. Käytin itse juuri noita Risentan jauhoja.
Oon tehnyt ainakin 10 krt tällä ohjeella ja tulee juuri kuvan mukaisia sämpylöitä. Huippuresepti!
Aivan fastastisia sämpylöistä tuli! Maltoin noudattaa ohjetta tarkasti.
Itselläni onnistui muuten hyvin, mutta eivät tulleet kypsiksi 17 minuutin aikana, vaikka tein ohjeen mukaan. Lisäsin paistoaikaan 5 min ja hyvin toimi!
Tein täysin millilleen ohjeen mukaan. Mitat, ajat, lämpötilat, tuotteet, koneellinen vaivaus. Ei juurikaan kohonnut, ihan puuroa sisältä ja kaikki roskiin samantien.
Resepti on aivan mahtava! Tätä on tehty niin piimällä, maidolla ja rahka-vesi seoksella;). Aina on kohonnut tosi hyvin, taikina on ”napakkaa” leipoa, eikä lässähdä uunissa. Paistoaikaa olen myös hieman pidentänyt (n. 5min), kuten aikaisemmin joku oli tehnyt. Muistaahan kaikki tehdä tuon reseptissä mainitun ”turvotusvaiheen” , siinä ainakin minulla siitä taikinasta tulee jo aika kiinteätä. Tsemppiä kaikille leipureille ja kiitos loistavasta reseptistä!
Veikkaan että iso osa joilla ei onnistu, tekee ainakin osittain jotain ohjeen vierestä. Sitten on tehty "täsmälleen ohjeen mukaan" vaikka vaihdettu jauhoja tai mitattu psyllium tavallisella ruokalusikalla. Eihän se nyt niin tarkkaa voi olla.. On se.
Hyvin onnistui
Juuri ohjeen mukaan tein ja tuli aivan mahtavia sämpylöitä.
Hei, voiko tähän käyttää kuivahiivaa?
Onnistui hyvin, rakenne oli erinomainen. Itse vähentäisin suolan määrää, olivat minun makuun hieman suolaisia. Jäähtyessä tosiaan minullakin hieman lässähtivät, mutta ei pahasti. En taikinasta kyllä millään 12 sämpylää saanut, vaan 8, mutta nousivat tosi paljon!
Kolmas kerta toden sanoo! Huomasin korjatun reseptin, ja päätin yrittää vielä kerran, ja hyvä niin. Ja vaikka jouduin korvaamaan osan kaurahiutaleista kauraleseillä, ja käytin Lidlin kaurajauhoa, niin hienosti onnistui! Lisäsin myös sitä perunakuitua, vähän noin niinkuin varmuuden välttämiseksi;-)
Tosi hyviä sämpylöitä!
Käytin nesteenä vettä (5 dl) ja hiivaa meni kokonainen pala. Juuri noita jauhoja ei kaspista löytynyt, mutta kaurahiutaleiden ja jauhojen määrät pidin samana. Nää on parhaita gluteenittomia sämpylöitä, mitä olen tehnyt. Ja kerrankin sämpylät ei lässähtäneet uunissa. 👌
Pitäisiköhän teidän toimittajien testata nää jutut vähän tarkemmin.... lähes aina jotain häikkää näissä ohjeissa !))
Rypsiöljyä en enään käytä.Kaipa oliiviöljykin käy?
Hei. Tänään 2.9.2019 etsin gluteenittomille kaurajauholle käyttöä. Löysin kyseisen reseptin netistä.
Onnistui tosi hyvin!! Ystäväni joka on gluteeniton nautti suunnattomasti mehevistä, hyvänmakuisista sämpylöitä. Kiitos reseptin.
Edellisten kommenttien perusteella leivontaan ryhdyttiin vaa'an, paistolämpömittarin, ajastimen ja tarkkojen mittojen kanssa. Tuloksena nimensä mukaisesti fantastisia kaurasämpylöitä. Hyvin kohonneita, pehmeitä ja hyviä.
Sämpylöistä tuli oikein kauniita ja pehmoisia, mutta maku väkevä. Ei kelpaa tuoreelle neljävuotiaalle keliaakikkotyttärelleni. Mistä väkevä maku tulee? Piimästä vai kenties psylliumista, joka itselle uusi tuttavuus?
Hyvin onnistui. Maukkaita sämpylöitä tuli. Olin kyllä tarkkana mittojen ja sekoitusjärjestyksen kanssa. Ainoa asia minkä muutin oli se, että käytin oliiviöljyä. Meiltä ei mittalusikkaa löydy, mutta koska ruokalusikan mitta on 15 ml, mittasin tuttipullossa 30 ml (elikkäs 2 rkl) psylliumia.
Loistava ohje! Tuli aivan ihania sämpylöitä :)
Hyvin onnistui, mahtavia sämpylöitä! Öljyn korvasin voilla.
Tosi hyvä resepti! Tällä tehty jo monta kertaa ja aina onnistuu😊Vielä seuraavana päivänäkin maukkaita. Ihanaa luksusta keliaatikkoperheen elämään. Kiitos ohjeesta!
Psylliumia myydään hienoa, karkeaa, ja kokonaista. Onkohan tässä käytetty hienoa vai karkeaa? (Tuskin sentään kokonaista siementä, oletan...) Sillä kun on iso ero lopputuloksen kannalta!
Kiitos kysymyksestäsi, tähän on käytetty marketista saatavaa psylliumjauhetta (myydään mm. leivinjauhepakkausta muistuttavissa purkeissa).
Tosi hyviä tuli. Ei gluteeniton ikinä paistu samanlaiseksi kuin tavallinen sämpylä.
Hyvä resepti, mutta aika löysää taikinaa. Noudatin tarkalleen ohjeita.
Onnistuu myös hyvin kun korvaa riisijauhon perunajauhoilla. :) Ihanan kuohkeita ja pehmoisia sämpylöitä! + maku todella hyvä!
Sämpylät onnistui todella hyvin tällä reseptillä! Testasin ekalla kerralla piimällä, mutta oli omaan ja lasten makuun liian happamia. Toisella kerralla tein sämpylät kaurajuomaan. Sämpylät onnistui yhtä hyvin, mutta maistuivat todella paljon paremmalta! :) Suosittelen siis testaamaan kauramaitoa piimän sijaan.
Hienosti onnistui ja hyviltä maistuivat. Plussaa erityisesti siitä, että valmistuivat tosi nopeasti. Vaihdoin rpsiöljyn oliiviöljyksi, hiivan kuivahiivaksi, riisijauhot Viljatuotteen vaaleaan jauhoseokseen ja kaurajauhotkin olivat erimerkkisiä kuin ehdotetut :D
Jotkut harmittelivat takinan puuromaisuutta, voisiko se johtua käytetyistä kaurahiutaleista? Omassa käytössä isot kaurahiutaleet, joissa pitkä kypsennysaika, en ehkä yrittäisi pikakaurahiutaleista.
Vielä ehdottomasti parempi sämpylä tulee, kun se tehdään maitoon ei piimään. Taivaallisen hyviä.
Sain onnistumaan oikein hyvin. Kohosivat ja paistuivat kauniisti, vaikka käytin tummaa riisijauhoa. Alun 5 minuutin turvotus on tärkeä vaihe samoin 5min vaivaus lopussa. Taikinasta tuli hyvä, jämäkkä ja helposti käsiteltävä ja sämpylöistä tosi pehmeitä. Aivan varma en ole pidänkö erityisesti tuosta piimän jälkimausta sämpylässä. Ehkä ensi kerralla kokeilen piimän tilalla jotain muuta. Mutta aivan mainiot gluteenittomat sämpylät. Ei perinteistä liisteritaikinaa, jota gluteenittomat monesti on.
Fantastiset sämpylät resepti on tosi ihana leipoa ja maistuu. NYT risenta riisijauhoa ei enää saa. Mitä laitan riisijauhoa vastikkeeksi?
Kokeilin näitä sämpylöitä ensimmäistä kertaa. Laitoin riisijauhon sijaan tattarijauhoja, tuorehiivan sijaan kuivahiivaa ja rypsiöljyn korvasin oliiviöljyllä. Sämpylöistä tuli tosi hyviä ja pehmeitä. Paras gluteeniton leipäohje mitä olen kokeillut!
Perusohje gluteenittomassa leivänleivonnassa yleensä on 4 dl:aan nestettä 500g jauhoja, että siitä lähdetään. Vasta sen jälkeen aletaan miettiä näppituntumaa kun eri tavoin turpoavat ja toimivat jauhot, rouheet, leseet, siemenet ja psylliumlisät ja eri valmistajien eri jauhoseokset on tutummiksi tulleet. Valmistajan nimi ja jauhomerkit ohjeessa ovat tosiaankin aika tärkeitä jos ne on mainittu.
Glut.leipurit jotka vasta aloittelette, tehkää rakenteeltaan mieluummin suloisen pehmoista sämpylätaikinaa, mielikuvana kuin pehmoista vehnäpullataikinaa, eli älkää jättäkö liian löysäksi. Vaikka joissain ohjeissa gluteeniton löysä taikina yllättää pehmeällä lopputuloksella. Tuossakin ohjeessa psylliumia on aika runsaasti, joten lopputuloksen pitäisi juuri ponnistaa mieluummin kuin lässähtää.
Itse käytän yleensä tosi harkiten(=vähän) hiivaa taikinoissa kun ei se oikein sovi. Mutta jotain gluteenitonta taikinaa kuohkeuttavia ja kohottavia, sitkoa tuovia ainesosia(esim.kananmuna, banaaninpuolikas, jogurtti)on hyvä olla nostatusaineen lisänä, tässä ohjeessa hapanmaitotuotteena piimää, mutta ihan noin paljon en ole kerralla taikinaan laittanut. Omissa leivontakokeiluissa olen hapanmaitotuotteilla saanut myös lässähdyksiä ja lopputulos litsahtanut. Ehkä tapauskohtaisesti ruokasoodalisä, sopiva määrä hiivaa, jonka hyvästä kunnosta huolehditaan sopivan hellänlämpöisellä nesteellä ja joko hunajalla, siirapilla tai ripauksella sokeria, lisää jauhoja, kohotusaikaa, ja uunissaoloaikaa. Voikin toimii joskus paremmin kuin öljy. Oikea kohotuslämpötila. Lisäisin itse taikinaan vähän tärkkelystä tai sitä sisältävää jauhoseosta kun lähden ohjetta kokeilemaan. Ja aloittaisin sillä että laitan kaurahiutaleet tai osan kaura-tai tattarijauhoista, mitä sitten käyttääkin, nesteeseen "pöhisemään" ennen kuin tekee taikinan valmiiksi.
Aivan superhyviä! Tehnyt jo moneen kertaan ja niin, että piimä korvattu maidolla/ vedellä.
Kokeilin itsekin, mutta en brändi tarkkuuksilla. Noudatin niin tarkkaan kuin vain kykenin, mutta lässähti minullakin. Paistoin 30 minuuttia, jotta kypsyisi sisältäkin, ikävä kyllä tuloksetta.
Kokeilen toisen kerran kenties ensi viikolla ja katson, josko olisi tutumpana reseptinä onnistuneempi. Helpoksi en kutsuisi reseptiä, jota näin moni on kokeillut ja harva onnistunut.
Hyvin onnistui. Taikina oli epäilyttävän paksua, mutta uunista tuli ulos pehmeitä ja hyvänmakuisia sämpylöitä. Tein myös kuten ohjeessa neuvottiin, nostatus ilman liinaa.
Aivan täydellisen hyvät sämpylät tällä ohjeella. Käytettiin Lidlin glut jauhoseosta riisijauhojen sijaan. Sekä maitoa piimän tilalla ja lopputulos oli täydellinen.
Todella hyvin onnistui tällä ohjeella. Piimän tilalle laitoin kauramaitoa ja kaurakermaa sekoituksena koska meillä pitää olla maidotonta myös. Riisijauhon tilalle laitoin semper hienojakoista jauhoa. Todella hyvin nousi eikä lässähtänyt.
Erinomainen resepti! Sämpylät nousivat hyvin, resepti oli helppo eikä vaatinut pitkiä kohotusaikoja. Korvasin osan (tummista) riisijauhoista maissijauhoilla, ja vaivasin taikinaa koneella hieman yli tuon 5min. Menee heittämällä jatkoon.