Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 493 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Näissä gluteenittomissa kaurasämpylöissä on vastustamattoman pehmeä rakenne ja herkullinen maku. Ota ohje talteen!

Kiitos kaikille tästä sämpyläohjeesta palautetta antaneille! Olemme nyt testanneet ohjeen uudelleen ja muokanneet ainesuhteet sellaisiksi, että sämpylät onnistuvat varmasti. Lisäsimme myös jauhojen tuotemerkit, joiden avulla löydät oikeat pakkaukset kaupasta.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

5
dl
piimää
25
g
tuorehiivaa
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia.
  2. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  3. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Anna sämpylöiden kohota peittämättä 20-30 minuuttia. On tärkeää, etteivät sämpylät kohoa liikaa, jotta ne säilyttävät muotonsa paistettaessa.
  5. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-17 minuuttia.

Kommentit (60)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Vierailija

Ei kyllä onnistunut tällä uudellakaan ohjeella. Lässähtäneitä sämpylöitä tuli.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Korjauksen korjaus! Ohje on nyt kunnossa. Olen pahoillani, olin testatessa pienentänyt myös alkuperäisen ohjeen nesteen ja öljyn määrää ja unohtanut merkitä sen ohjeeseen. Nyt kannustan kaikkia gluteenittomista sämpylöistä innostuneita kokeilemaan tätä reseptiä, mikäli vielä uskallatte. Kertokaa myös kokemuksenne. Kiitos! 

Tosiaan fantastiset sämpylät

Kiitos! Sämpylät onnistuivat oikein hyvin, vaikka korvasin piimän vedellä (ei jaksettu lähteä kauppaan) ja lisäsin 2rkl perunakuitua mukaan. Tuli todella pehmeät!

Hämmentynyt

Sämpylät kohoavat ja ovat mahtavan näköisiä, kun ne ottaa uunista. Jäähtyessään kuitenkin menevät huomattavasti kasaan. Missä vika?

Näytä kaikki kommentit (60)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Gordon Ramsay munakokkeli on samettisen pehmeää. Valmistus vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta, ettei munakasmassa kuumene liikaa. Nokare ranskankermaa viimeistee maun ja rakenteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pikkuannosta
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gordon Ramsayn munakokkeli

Ainekset

3
kananmunaa
3
rkl
voita
1
rkl
ranskakermaa tai smetanaa
suolaa ja mustapippuria
(ruohosipulia)

Työvaiheet

  1. Riko kananmunat kattilaan. Lisää voi. Laita kattila kuumalle liedelle ja hämmennä ahkerasti lastalla, jotta munien rakenne rikkoutuu. Hämmennä kokkelia koko ajan, kuin valmistaisit risottoa.

  2. Kun kananmuna-voiseos alkaa hieman paksuuntua, nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä 5–10 sekuntia. Jatka hämmentämistä koko ajan. Nosta kattila takaisin liedelle ja hetken kuluttua taas jäähtymään. Toista noin neljä kertaa, kunnes kokkeli on samettista ja kermaista.

  3. Kun kokkeli on juuri ja juuri valmis, nosta kattila liedeltä ja vatkaa lopuksi sekaan kylmä ranskankerma. Näin kokkeli ei kypsy liikaa vaan pysyy pehmeänä. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Hienonna halutessasi pinnalle ruohosipulia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Englantilaisten skonssien sekä muffinien risteymä muodostaa helpot ja maukkaa suolaiset leivonnaiset, jotka maistuvat teen kera niin aamulla kuin iltapäivälläkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Juusto-pekoniskoffinit

Ainekset

1
pkt (140 g)
pekonia
3
rkl
hienonnettua persiljaa
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
maitoa
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
150
g
raastettua cheddaria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista pekoni kuivalla kuumalla pannulla rapeaksi. Hienonna veitsellä. Hienonna myös persilja.

  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Nypi voi sormin joukkoon muruseokseksi.

  3. Vatkaa toisessa kulhossa, maito, öljy ja kananmuna. Sekoita voi-jauhoseokseen. Kääntele joukkoon pekonimurut, juustoraaste ja hienonnettu persilja.

  4. Jaa taikina muffinipellin koloihin. Paista noin 22 minuuttia, kunnes skoffinit ovat kullanruskeita. Tarjoa voin kanssa vastapaistettuina ja lämpiminä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Samettisimman uunipuuron saat, kun valitset kokonaiset suurimot tai isot hiutaleet sekä täysrasvaisen maidon – äläkä unohda voita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + puuron kypsyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Mantelinen kaurapuuro ja marja-taatelikompotti

Ainekset

2
dl
kokonaisia kaurasuurimoita (tai paksuja kaurahiutaleita, kuten Myllärin Kiireetön Kaurahiutale)
1
l
(rasvaista) mantelijuomaa (Barista)
1
tl
suolaa
2
rkl
voita
MARJA-TAATELIKOMPOTTI
10
kivetöntä pehmeää taatelia
dl
vettä
400
g
erilaisia pakastemarjoja
rkl
sokeria
1
kanelitanko
(mintun lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 100 asteeseen.

  2. Voitele vuoka tai pata ja mittaa kaurasuurimot, mantelijuoma ja suola vuokaan. Sekoita. Lusikoi voi nokareina päälle.

  3. Kypsennä kannen alla yön yli, noin 8 tuntia.

  4. Tee marja-taatelikompotti. Hienonna taatelit ja laita veden kanssa kattilaan. Keitä hetken aikaa, kunnes taatelit pehmenevät ja vesi haihtuu. Lisää (jäiset) marjat, sokeri ja kanelitanko ja jatka keittämistä 5 minuutin ajan. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua puuron kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Nämä herkut syntyvät ilman vaivaamista ja sämpylöiden pyörittämistä. Inspiraationa Sikke Sumarin aikonaan omistaman Nami Namaste -majatalon rapeat aamiaissämpylät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
45 min + taikinan kohoaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli sämpylät

Ainekset

7,5
dl
haaleaa vettä
25
g
tuorehiivaa
tl
suolaa
dl
sämpyläjauhoja
dl
grahamjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita tai ruishiutaleita
noin 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
PÄÄLLE
auringonkukan (tai kurpitsan) siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola haaleaan veteen isossa kulhossa.

  2. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot erissä ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja sekoita vielä kerran, mutta älä vaivaa. Taikina saa jäädä löysäksi.

  3. Peitä kulho ensin leivinpaperilla ja sen jälkeen keittiöpyyhkeellä. Jätä yöksi jääkaappiin kohoamaan.

  4. Kuumenna aamulla uuni 225 asteeseen.

  5. Lusikoi taikinasta kekoja leivinpaperin päälle uunipellille sen kummemmin muotoilematta. Ripottele päälle siemeniä ja tee pintaan ristiviilto. Paista sämpylöitä noin 30 minuuttia.

  6. Ota kypsät sämpylät mahdollisimman nopeasti pois pelliltä ritilän päälle. Älä missään tapauksessa peitä sämpylöitä liinalla, jotta niiden rapeus ei häviä.

Kommentit (2)

Vierailija

Täällä ei ole sämpyläjauhoja. Voinko käyttää tavallisia vehnäjauhoja vai sopisiko joku sekotus paremmin?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

voit hyvin laittaa sämpyläjauhojen tilalle enemmän grahamjauhoja tai jotain hiutaleita.