Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1575 reseptiä.
Linkitetty 202 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Gluteenittomista kaurasämpylöistä tulee ihanan kuohkeat.

Gluteenittomien sämpylöiden onnistumisen takia on tärkeää noudattaa määriä ja ohjeita tarkasti. Psyllium kannattaa mitata mittalusikalla, jotta määrä tulee aivan oikein. Muuten taikinan rakenne jää liian löysäksi. Psylliumin tuottama kuohkea rakenne on niin hauras, ettei sämpylöitä kohoteta kuin yhden kerran. Oheisesta pikkukuvasta näet, millaista taikinan tulisi olla leivottaessa. Gluteeniton sämpylätaikina on aina löysempää kuin tavallinen, mutta jos se jää niin löysäksi, ettei leipominen onnistu, jauhota sitä reilusti.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

6
dl
piimää
60
g
tuorehiivaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
Provena gluteenitonta kauraista leivontajauhoa
2
dl
vaaleita riisijauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  2. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Kommentit (11)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Ketju on lukittu.

Joulun uusi vegeruoka on oikea kasvisten ilotulitus! Pyöräytä portobellosienten sisään lehtikaalipestoa ja kokeile joululaatikoiden sijaan polenta-mascarponemuusia. Lisukkeena maistuu lämmin kikherne-pinaattisalaatti.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lehtikaalipestolla täytetyt portobellot, polentamuusi ja kikherne-pinaattisalaatti

Ainekset

1
rs
(250 g) portobellosieniä
100
g
lehtikaalia
Pestotäyte
4 + 2
rkl
pinjansiemeniä
250
g
ricottajuustoa
2-3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
mozzarellaraastetta
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
100
g
ruusukaaleja
1-2
rkl
öljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista polentamuusi (ks. ohje).
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista sienten täyte. Huuhdo ja kuivaa lehtikaali. Poista kovat lehtiruodit. Paahda 4 rkl pinjansiemeniä hetki kuivassa pannussa.
  3. Pane siemenet, kaali ja ricotta monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Murskaa valkosipulinkynnet joukkoon. Soseuta seos melko tasaiseksi. Lisää öljy koneen käydessä. Pysäytä kone ja kääntele mozzarellaraaste joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Leikkaa sienistä kannat ja asettele lakit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kupeiksi. Täytä sienet lehtikaalipestolla ja ripottele 2 rkl pinjansiemeniä päälle. Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
  5. Valmista kikherne-pinaattisalaatti (ks. ohje).
  6. Siisti ja halkaise ruusukaalit. Paista ruusukaaleja paistinpannussa öljyssä välillä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan pehmeitä. Mausta suolalla ja pidä lämpiminä.
  7. Tarjoa sienet ruusukaalien, polentamuusin ja kikhernesalaatin kanssa.

Mascarpone-polentamuusi

Ainekset

1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
voita
12
dl
kasvislientä
3 1/2
dl
( 250g) polentaa
1
dl
mascarponejuustoa
1
dl
raastettua gruyèrejuustoa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa voissa. Lisää kasvisliemi ja kiehauta seos.
  2. Lisää polenta kiehuvaan liemeen vähissä erin, koko ajan sekoittaen. Alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen, kunnes polenta on kypsää eli noin 2–3 minuuttia. Lisää vettä, jos polenta on liian paksua.
  3. Nosta kattila liedeltä ja lisää mascarpone ja gruyèreraaste. Mausta muusi suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä tarjoamiseen saakka.

Paistettu kikherne pinaattisalaatti

Ainekset

1
tlk
(400/265 g) keitettyjä kikherneitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
rkl
savupaprikajauhetta
1/2
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
sherryviinietikkaa
50
g
pinaattia
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota valkosipuli. Lisää mausteet, etikka ja herneet.
  2. Lisää hetken päästä pinaatti ja kuumenna sekoittaen, kunnes pinaatti on painunut hieman kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1575 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Risoton vati, Sokos.
Risoton vati, Sokos.

Puolen tunnin luksusruokaa. Tässä risotossa perinteisen valkoviinin sijaan raikasta sitruunankuorta ja -mehua.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut siikafileet ja sitruuna-hernerisotto

Ainekset

600
g
ruodotonta siikafileetä
2
rkl
voita paistamiseen
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä
Risotto
6–7
dl
kasvislientä (fondista)
1
sitruuna (kuori ja mehu)
1
salottisipuli
2
rkl
oliiviöljyä
2 1/2
dl
risottoriisiä
200
g
pakasteherneitä
1
dl
pecorinojuustoa raastettuna
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin risotto. Kuumenna kasvisliemi pienessä kattilassa ja pidä se kuumana. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja laita se sivuun.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä laakeassa kasarissa keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää riisi ja kuullota sitä pari minuuttia, kunnes riisin reunat muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Purista sitruunasta 2 rkl mehua riisin joukkoon. Kun mehu on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kasvislientä ja uusi kauhallinen aina kun edellinen on imeytynyt, kunnes riisi on napakan kypsää. Tähän menee noin 15 minuuttia.
  3. Paista siikafileitä voissa pannussa 2 minuuttia, käännä ja paista vielä noin 1 minuutti. Jos valitset nahallisen fileen, aloita paistaminen nahkapuolelta. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lisää risottoon kauhallinen kuumaa kasvislientä ja pakasteherneet, Kuumenna risotto. Raasta juusto ja lisää se, voi ja raastettu sitruunankuori risottoon. Tarjoa siian kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1575 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
Ohje Katja Nordlund ja Meeri Koutaniemi Kuva Sami Repo

Yksinkertaisesti herkullista! Uunibataatit sopivat lisukkeeksi melkein mille tahansa. Valokuvaaja Meeri Koutaniemen luotto-ohje on peräisin pietarilaisesta ravintolasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Joka hetken uunibataatit

Ainekset

2
bataattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria
Kastike
5
cm
pala kurkkua
2
dl
turkkilaista jogurttia tai smetanaa
3/4
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
tuore chili
1
tl
juustokuminaa
0,5
tl
kardemummaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese bataatit hyvin, mutta älä kuori niitä. Halkaise bataatit ja voitele niiden leikkuupinnat oliiviöljyllä. Hienonna fenkolinsiemenet morttelissa ja ripottele ne chilijauheen, suolan ja pippurin kanssa bataateille. Paista uunissa 50 minuuttia tai kunnes bataatit ovat pehmenneet.
  2. Tee kastike. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja sekoita se jogurttiin. Hienonna minttu ja chili. Lisää minttu, chili, juustokumina, kardemumma ja pippuri jogurttiin. Sekoita kastike tasaiseksi ja tarjoa se lämpimien bataattien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1575 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Kati Pohja KUVA Arto Vuohelainen

Klassinen makuyhdistelmä uudella tavalla. Ripaus chiliä piristää söpöt stilton-päärynäpiiraat.

Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Stilton-päärynäpiiraat

Ainekset

250
g
huoneenlämpöistä voita
250
g
maitorahkaa
4
dl
vehnäjauhoa
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Täyte
3-4
päärynäää
2
rkl
makeaa chilikastiketta
1
dl
pekaanipähkinöitä hienonnettuna
100
g
Stiltonia tai Aurajuustoa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
sitruunan mehua

Työvaiheet

  1. Sekoita voi ja rahka. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää jauhoseos voi-rahkaseokseen. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän. Muotoile taikinasta pallo, ja anna sen jähmettyä kylmässä noin 1 t.
  2. Jaa taikina noin 18 palaan. Kauli palat jauhotetulla pöydällä 1–2 mm:n paksuisiksi, halkaisijaltaan 15 cm:n kokoisiksi pyörylöiksi.
  3. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  4. Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi.Voitele piiraiden keskiosat pullasudilla chilikastikkeella. Ripottele chilikastikkeen päälle hienonnettuja pähkinöitä ja homejuustomuruja. Nosta piirakoiden reunoja hiukan ylöspäin. Asettele 2–3 päärynäviipaletta kunkin piiraan päälle. Ripottele lopuksi päärynöiden pinnalle chiliä ja muutama tippa sitruunan mehua. Paista piirakoita uunin keskitasossa noin 20 min.

Vinkki! Kuorineen viipaloidut päärynät, joissa on siemenkota jäljellä, ovat kauniita piiraiden pinnassa. Siemenet kannattaa kuitenkin poistaa, sillä niitä on ikävä syödä.