Meidän Perhe on lisännyt 38 reseptiä.
Linkitetty 492 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Päivi Ristell

Huippukokin jauhelihakastikkeen maun takana on kolme salaisuutta: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli ja rapeaksi ruskistettu jauheliha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa
30
g
voita
1/2
dl
vehnäjauhoja
5
dl
lihalientä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
1
dl
kermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
Lisäksi
perunoita tai spagetia
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki! Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Kommentit (36)

Vierailija

Nam!

Huippukotikokki

Huippukotikokki

Siis huippukokki käyttää lihalientä maun saamiseen ruskeassa kastikkeessa. Joopajoo.

vanha jermu

Voi Jeesus sentään! Mitähän tuossa nyt oli uutta ja ihmeellistä? Tämä kokkipoikien hehkutus on kyllä jotain aivan uskomatonta, kai se kertoo vain siitä. miten surkealla tasolla nykyihmisten tietous ruokakulltuurin ja sen valmistuksen suhteen on. Kokkipoikia siteerataan ja haastatellaan kuinka kuninkaallisia, hei jannut vääntävät mättöä ihan samoista aineksista kuin on iät ja ajat väännetty, kaikki on keksitty jo aikoja sitten. Hemmot vääntä matskut uuteen muottiin ja tyhmä kansa hurraa ja kokkipojat hymyilee! Pojilla bisnesmoodi kunnossa, hatun nosto sille!

Nillittäjien suomi

Ihme nillittäjiä suomalaiset. Huippukokki tahi ei, niin ruoan valmistus ei tule kongnitiivisenä oppina syntyessä. Ei se, jos sinä osaat, todellakaan tarkoita että kaikki osaa. On toki hienoa, että te nillittäjät olette niin täydellisiä, mutta koetelkaa ajattelemaan maailmaa omaa napaa isomman kuvan perusteella

Asiantuntija

Järjetön ohje. Sipulia ei kannata raastaa, sillä sipuli ei makeudu, jos sen rakenne on kokonaan rikottu. Kemiallinen prosessi tapahtuu silloin huonosti, koska sipulin solukon pitää olla sitä varten ehjä. Sen sijaan sipulin voi pilkkoa niin pieneksi kuin veitsellä saa ja makeutumisprosessi edelleen toimii. Toinen juttu on, että sipuliin ei tule makua öljyllä, mutta voilla hauduttamalla sipuli saa makunsa. En tiedä missä tämä "huippukokki" on opiskellut, mutta ilmeisesti on tullut opetuksessa nukuttua, kun ei tiedä perusasioita.

Ei ammattilainen, mutta hyvä k...

Ruskista nauta sika jauhelihaa , lisää sekaan pannulle hienonnettu sipuli. Anna hautua 1min. Mittaa vehnäjauhoja sekaan ja lisää vesi. Kiehauta, laita smetanaa ja tarjoile pottujen kanssa. Nopea ja maukas, konstailematon kastike.

Vierailija

Kaikki miespuoliset kokit on mukamas huippuja.. kyllä naurattaa.?

äitinsä tytär

Oliko tuossa jotain uutta? Ruskeaan peruskastikkeeseen meillä teki äitikin murukastikkeen ja niin teen minäkin, tehnyt jo monta vuosikymmentä. Lapsena emme pitäneet suurista sipulinretaleista, joten äiti keksi laittaa kokonaisen sipulin hautumaan kastikkeeseen ja antamaan hyvää makua. Iskä sitten söi hautuneen sipulin hyvällä ruokahalulla!

Mutta mikäpä siinä, saahan noita ohjeita antaa ihan perusruuata, jos nykynyoret eivät ole saaneet kotona oppia äideiltään. Kuvatulla tavalla tehty murukastike vie vaan niin paljon aikaa, ettei älylaitesukupolvella ole sellaiseen aikaan kuten ei myöskään pottujen keittämiseen. Surullista, mutta totta.

Ihmettelijä

Ai, luulin et se pitääkin tehdä just noin ja olen aina tehnytkin. Tosin sipulit silppuan ihan normaalisti veitsellä ja ruohosipulia ei ole tullut käytettyä.

Metsien mies

Joopa joo...
Paras jauhelihakastike tulee kun sulattaa voin sekoittaa vehnäjauhot ja ruskistaa tosi ruskeaksi ja sitten vesi sekä ruokalusikallinen
riistafondia sen jälkeen rapeaksi ruskistettu hirven jauheliha maustettuna suolalla, viispippurilla ja valkosipulirouheella sekä lopuksi tosi hienoksi silputtu sipuli ja annetaan muhia noin 15 min miedolla lämmöllä .... nami nami.

Kyllä närhii

Hyväähän tämä perinteisesti tehty nyppysoosi on, mutta närästää vallan mahdottomasti. On noita käristysvaiheita niin monta. Ja en käyttäisi lihaliemiä, maistuu teollinen maku läpi muuten hyvästä kastikkeesta. Itse teen seuraavanlaisesti: Ruskistan jauhelihan rapeaksi, lisään joukkoon pilkotun sipulin ja annan hiukan hautua mukana. Lisään vehnäjauhot ja kääntelen harvakseen, että saa vähän väriä. Sitten vesi. Sekaan suolaa ja kokonaisia mauste- ja mustapippureita sekä valkosipulin kynsi. Annan hautua noin 10- minuuttia. Lopuksi hiukan ketsuppia makeutta antamaan. Jos ei pidä ketsupin mausta niin ripaus sokeria taittamaan makuja. Hyvää on, eikä närhi :)

Vierailija

Huippukotikokki-kommentoijalle: kyllä huippukokitkin käyttävät liemiä (liha, kala jne.) ruokien pohjana. Erona on vain se,että liemet ovat usein itsetehtyjä tai ainakin laadukkaita lisäaineettomia versioita. Kyse ei siis taida olla knorrin kuutio.

KS

Kyllä minäkin tolleen teen, tosin paistan ensin jauhelihan ja sipulin, siirrän ne kattilaan ja sitten teen samassa paistinpannussa ruskean kastikkeen lisäten siihen liha-juuresliemikuution, ja kaadan sen sitten kattilaan jauhelihan pääälle. Ihan normaali menetelmä.

huh huh

Ihan tosi??!!  mikäköhän tässä perus soossissa on niin vallankumouksellista ???

Näytä kaikki kommentit (36)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 393 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Sienipasta on täynnä makuja. Reseptin tärkein vaihe on sienten paistaminen. Sienet täytyy paistaa huolellisesti, jotta ne eivät jää vetisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Metsäsienipasta

Ainekset

l (noin 400 g)
puhdistettuja metsäsieniä (tatteja, kantarelleja, mustia torvisieniä, kehnäsieniä)
2–3
rkl
oliiviöljyä
noin ½
tl
suolaa
2
banaanisalottisipulia
2
valkosipulinkynttä
5
vartta timjamia
2
rkl
voita
dl
valkoviiniä tai loraus kuivaa sherryä
400
g
tagliatellea
karkeaa merisuolaa
2
dl
kuohukermaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
ruukku lehtipersiljaa
(parmesaania)

Työvaiheet

  1. Viipaloi sienet isoiksi paloiksi ja lisää kuivalle kuumalle pannulle. Paista, kunnes neste on haihtunut. Lisää öljyä ja jatka paistamista, kunnes sienet ovat ruskistuneet. Mausta suolalla.
  2. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää sipulit pannulle. Lisää timjamin lehdet ja 1 rkl voita. Paista, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
  3. Lisää valkoviini ja paista, kunnes viini on lähes haihtunut.
  4. Laita pastavesi kiehumaan. Mausta vesi suolalla ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
  5. Lisää sienten joukkoon kerma ja anna kiehahtaa. Rouhi joukkoon mustapippuria ja tarkista maku.
  6. Hienonna lehtipersilja. Lisää kauhallinen pastan keitinvettä kastikkeeseen ja ota toinen kauhallinen talteen. Valuta pasta lävikössä, kaada pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita. Lisää ruokalusikallinen voita ja kaada joukkoon keitinvettä samalla sekoittaen, kunnes pastan koostumus on irtonainen ja pinta kauniin kiiltävä. Sekoita joukkoon lehtipersilja ja tarjoa heti. Voit raastaa päälle vielä parmesaania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3032 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Vaihda väriä! Tee pastan kaveriksi ragu vaaleana versiona sienten, pekonin ja kerman kanssa. Tutut sipuli, porkkana ja selleri löytyvät kastikkeesta kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen sieniragu

Ainekset

400
g
tagliatellea tai spagettia
KASTIKE
1
l
kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai viljeltyjä sieniä suupaloiksi leikattuna
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
porkkana
1
lehtisellerinvarsi
4
viipaletta pancettaa tai pekonia
3
rkl
oliiviöljyä
300
g
sika-nautajauhelihaa
½
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
1
dl
kasvis- tai lihalientä
1
laakerinlehti
muutama oksa timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Laita sienet hetkeksi sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuori ja leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Kuutioi lehtiselleri ja pancetta.

  3. Kuullota kasviksia ja pancettaa pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi.

  4. Kaada viini pannulle ja anna sen kiehahtaa. Sekoita joukkoon kerma, kasvisliemi, laakerinlehti ja timjami. Anna porista miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää lopuksi sienet.

  5. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta siivilässä ja kumoa pannulle sienikastikkeen joukkoon. Kääntele sekaisin. Viimeistele raastamalla pinnalle parmesaania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3032 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Perinteinen rouskukastike ja täyteläinen lihamureke on upea yhdistelmä. Lihamureke on mausteinen ja mehevä, kiitos raakamakkaroiden, juuston ja päälle kieritettyjen pekoniviipaleiden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juustolla täytetty lihamureke

Ainekset

¾
dl
pankojauhoja
1
dl
kermaa
2
valkosipulinkynttä
2
mausteista raakamakkaraa
800
g
jauhelihaa (hirvi tai nauta)
2
kananmunaa
2
rkl
dijoninsinappia
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua timjamia
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
2
dl
maukasta juustoa raastettuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
PÄÄLLE
1
pkt (140 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pankojauhot ja kerma kulhossa, anna turvota hetki. Kuori ja hienonna valkosipulit. Puristele raakamakkara kuorestaan kermapankoseokseen. Lisää valkosipuli, jauheliha, munat, sinappi ja mausteet. Kääntele nopeasti tasaiseksi.

  2. Levitä pekonit leivinpaperin päälle limittäin suorakaiteen muotoon. Painele murekemassa levyksi pekonien päälle. Lisää keskelle levyä juustoraaste ja yrtit. Rullaa mureke leivinpaperin avulla ja kääri se folioon. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa folio pois murekkeen päältä, jolloin pekonipinta saa väriä. Voit paistaa murekkeeseen lopuksi kauniin värin myös pannulla voi-öljyseoksessa.

  3. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoa rouskukastikkeen kanssa.

Vinkki Voit tarkistaa murekkeen kypsyyden lämpömittarilla: kun mittari osoittaa 70 astetta mureke on valmis. Varo työntämästä mittaria juustotäytteeseen.

Kermainen rouskukastike

Ainekset

2½–3
dl
ryöpättyjä, valutettuja rouskuja (tuoreena noin 1 l )
2
pientä sipulia
30
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
maitoa
2
dl
kermaa
½
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ryöppää sienet väljässä vedessä, ja huuhdo ne siivilässä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

  2. Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä lämpöä tarpeen mukaan.

  3. Siivilöi jauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia.

  4. Kaada kylmä maito seokseen vähitellen, ja anna kiehua muutama minuutti ilman kantta välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Hienonna pinnalle lopuksi persiljaa.

 

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 393 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Runsas kasvismäärä höystää italialaista klassikkoa. Käytä niitä kasviksia mitä sinulla on saatavilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sadonkorjuun minestrone

Ainekset

1
fenkoli
2
porkkanaa
2
lehtisellerinvartta
1
l
pinaattia- tai mangoldia
1
pieni punasipuli
2–4
valkosipulinkynttä
5
dl
taitepapuja eli vihreitä ohuita papuja
100
g
pekonia
1
dl
pikkupastaa, esimerkiksi risonia
2
tlk (400 g)
säilykekirsikkatomaatteja
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kanalientä
ripaus sokeria
3–4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
raastettua parmesaania tai pecorinoa
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Halkaise fenkoli, huuhtele ja poista siitä kanta, hienonna fenkoli. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele ja viipaloi lehtisellerinvarret sekä pinaatti tai mangoldi.
  2. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista pavut, poista kannat ja leikkaa pavut paloiksi. Kuutioi pekoni.

  3. Nosta pekonikuutiot kattilaan, kuumenna ja paista, kunnes pekoneista irtoaa hyvin rasvaa. Lisää pari ruokalusikallista öljyä, sipulit- ja valkosipulit, fenkolit, porkkanat, lehtisellerit ja pasta. Paista sekoitellen viitisen minuuttia.

  4. Kaada joukkoon säilykekirsikkatomaatit, valkoviini ja kanaliemi. Mausta sokerilla. Keitä 10 minuuttia.

  5. Lisää pavut ja pinaatit tai mangoldit. Jatka kypsentämistä vielä 5–10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

  6. Annostele keittoa lautasille. Kaada päälle hyvää oliiviöljyä. Viimeistele keittoannokset raastetulla parmesaanilla ja tuoreella basilikalla

Vinkki: Riisinmuotoinen pieni risonipasta sopii keittoon parhaiten, sillä se jää rakenteeltaan napakaksi samalla sakeuttaen keittoliemen lusikoitavaksi jopa hieman muhennosmaiseksi. Tavallisista pikkupastoista irtoava tärkkelys tekee liemestä helposti epämiellyttävän ”limaisen”. Jos käytät tavallista pikkupastaa, voit keittää pastan erikseen ja yhdistää sen keittoon vasta lautasella.

Kommentit (0)