Meidän Perhe on lisännyt 38 reseptiä.
Linkitetty 397 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Päivi Ristell

Huippukokin jauhelihakastikkeen maun takana on kolme salaisuutta: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli ja rapeaksi ruskistettu jauheliha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa
30
g
voita
1/2
dl
vehnäjauhoja
5
dl
lihalientä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
1
dl
kermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
Lisäksi
perunoita tai spagetia
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki! Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Kommentit (35)

Vierailija

Nam!

Huippukotikokki

Huippukotikokki

Siis huippukokki käyttää lihalientä maun saamiseen ruskeassa kastikkeessa. Joopajoo.

vanha jermu

Voi Jeesus sentään! Mitähän tuossa nyt oli uutta ja ihmeellistä? Tämä kokkipoikien hehkutus on kyllä jotain aivan uskomatonta, kai se kertoo vain siitä. miten surkealla tasolla nykyihmisten tietous ruokakulltuurin ja sen valmistuksen suhteen on. Kokkipoikia siteerataan ja haastatellaan kuinka kuninkaallisia, hei jannut vääntävät mättöä ihan samoista aineksista kuin on iät ja ajat väännetty, kaikki on keksitty jo aikoja sitten. Hemmot vääntä matskut uuteen muottiin ja tyhmä kansa hurraa ja kokkipojat hymyilee! Pojilla bisnesmoodi kunnossa, hatun nosto sille!

Nillittäjien suomi

Ihme nillittäjiä suomalaiset. Huippukokki tahi ei, niin ruoan valmistus ei tule kongnitiivisenä oppina syntyessä. Ei se, jos sinä osaat, todellakaan tarkoita että kaikki osaa. On toki hienoa, että te nillittäjät olette niin täydellisiä, mutta koetelkaa ajattelemaan maailmaa omaa napaa isomman kuvan perusteella

Asiantuntija

Järjetön ohje. Sipulia ei kannata raastaa, sillä sipuli ei makeudu, jos sen rakenne on kokonaan rikottu. Kemiallinen prosessi tapahtuu silloin huonosti, koska sipulin solukon pitää olla sitä varten ehjä. Sen sijaan sipulin voi pilkkoa niin pieneksi kuin veitsellä saa ja makeutumisprosessi edelleen toimii. Toinen juttu on, että sipuliin ei tule makua öljyllä, mutta voilla hauduttamalla sipuli saa makunsa. En tiedä missä tämä "huippukokki" on opiskellut, mutta ilmeisesti on tullut opetuksessa nukuttua, kun ei tiedä perusasioita.

Ei ammattilainen, mutta hyvä k...

Ruskista nauta sika jauhelihaa , lisää sekaan pannulle hienonnettu sipuli. Anna hautua 1min. Mittaa vehnäjauhoja sekaan ja lisää vesi. Kiehauta, laita smetanaa ja tarjoile pottujen kanssa. Nopea ja maukas, konstailematon kastike.

Vierailija

Kaikki miespuoliset kokit on mukamas huippuja.. kyllä naurattaa.?

äitinsä tytär

Oliko tuossa jotain uutta? Ruskeaan peruskastikkeeseen meillä teki äitikin murukastikkeen ja niin teen minäkin, tehnyt jo monta vuosikymmentä. Lapsena emme pitäneet suurista sipulinretaleista, joten äiti keksi laittaa kokonaisen sipulin hautumaan kastikkeeseen ja antamaan hyvää makua. Iskä sitten söi hautuneen sipulin hyvällä ruokahalulla!

Mutta mikäpä siinä, saahan noita ohjeita antaa ihan perusruuata, jos nykynyoret eivät ole saaneet kotona oppia äideiltään. Kuvatulla tavalla tehty murukastike vie vaan niin paljon aikaa, ettei älylaitesukupolvella ole sellaiseen aikaan kuten ei myöskään pottujen keittämiseen. Surullista, mutta totta.

Ihmettelijä

Ai, luulin et se pitääkin tehdä just noin ja olen aina tehnytkin. Tosin sipulit silppuan ihan normaalisti veitsellä ja ruohosipulia ei ole tullut käytettyä.

Metsien mies

Joopa joo...
Paras jauhelihakastike tulee kun sulattaa voin sekoittaa vehnäjauhot ja ruskistaa tosi ruskeaksi ja sitten vesi sekä ruokalusikallinen
riistafondia sen jälkeen rapeaksi ruskistettu hirven jauheliha maustettuna suolalla, viispippurilla ja valkosipulirouheella sekä lopuksi tosi hienoksi silputtu sipuli ja annetaan muhia noin 15 min miedolla lämmöllä .... nami nami.

Kyllä närhii

Hyväähän tämä perinteisesti tehty nyppysoosi on, mutta närästää vallan mahdottomasti. On noita käristysvaiheita niin monta. Ja en käyttäisi lihaliemiä, maistuu teollinen maku läpi muuten hyvästä kastikkeesta. Itse teen seuraavanlaisesti: Ruskistan jauhelihan rapeaksi, lisään joukkoon pilkotun sipulin ja annan hiukan hautua mukana. Lisään vehnäjauhot ja kääntelen harvakseen, että saa vähän väriä. Sitten vesi. Sekaan suolaa ja kokonaisia mauste- ja mustapippureita sekä valkosipulin kynsi. Annan hautua noin 10- minuuttia. Lopuksi hiukan ketsuppia makeutta antamaan. Jos ei pidä ketsupin mausta niin ripaus sokeria taittamaan makuja. Hyvää on, eikä närhi :)

Vierailija

Huippukotikokki-kommentoijalle: kyllä huippukokitkin käyttävät liemiä (liha, kala jne.) ruokien pohjana. Erona on vain se,että liemet ovat usein itsetehtyjä tai ainakin laadukkaita lisäaineettomia versioita. Kyse ei siis taida olla knorrin kuutio.

KS

Kyllä minäkin tolleen teen, tosin paistan ensin jauhelihan ja sipulin, siirrän ne kattilaan ja sitten teen samassa paistinpannussa ruskean kastikkeen lisäten siihen liha-juuresliemikuution, ja kaadan sen sitten kattilaan jauhelihan pääälle. Ihan normaali menetelmä.

huh huh

Ihan tosi??!!  mikäköhän tässä perus soossissa on niin vallankumouksellista ???

Näytä kaikki kommentit (35)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1075 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Herkkumunakas maistuu aivan juustohampurilaiselta, mutta on terveellisempi vaihtoehto!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustohampurilaismunakas

Ainekset

1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
tl + 4 tl
öljyä
300
g
jauhelihaa
3
rkl
ketsuppia
2
tl
sinappia
1
tl
worchesterkastiketta
½
tl + ½ tl
suolaa
¼
tl + ¼ tl
rouhittua mustapippuria
Munakas
6
kananmunaa
½
dl
vettä
Lisäksi
3
salaatinlehteä
2
pientä tomaattia viipaleina
1
dl
maustekurkkuja
1
dl
raastettua cheddaria (tai muuta juustoa)
Päälle
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Kuori ja suikaloi sipuli, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota muutama minuutti tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta ketsupilla, sinapilla, worchesterkastikkeella, ½ teelusikallisella suolaa ja pippurilla. Siirrä sivuun.
  2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon vesi, ½ teelusikallista suolaa ja ripaus pippuria.
  3. Puhdista pannu ja lorauta teelusikallinen öljyä pannulle. Kaada ⅓ massasta pannulle. Sekoita lastalla pintaa, jotta munakas hyytyy tasaisesti. Paista muutama minuutti. Lusikoi munakkaan toiselle puolelle ¼ jauhelihaseoksesta, revittyä salaattia, tomaattia ja maustekurkkuja. Raasta päälle juustoa. Käännä munakkaan toinen puolikas päälle ja anna vetäytyä kannen alla muutama minuutti, jotta juusto sulaa.
  4. Valuta munakas lautaselle ja pursota ketsuppia päälle. Toista sama toisen munakkaan kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 66 reseptiä.
Linkitetty 180 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Täyteläinen mascarponejuusto, raikas tomaattikastike ja tuorelasagnelevyt tekevät tästä lasagnesta erityisen mehevän. Kun juustokastiketta ei tarvitse keitellä erikseen, lasagne on vartissa valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä mascarponelasagne

Ainekset

5–6
(250 g)
tuorelasagnelevyjä
Tomaattijauhelihakastike
400
g
jauhelihaa
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
1
salottisipuli
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
rkl
oreganoa hienonnettuna
2
lihafondikuutiota
2
tl
sokeria
2
tl
muskottipähkinää raastettuna (tai 1 tl jauhettua muskottipähkinää)
1
dl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
Väliin
250
g
mascarponejuustoa
200
g
juustoraastetta
Päälle
100
g
ranskankermaa
1
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna tilkka öljyä paistokasarissa. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota pari minuuttia.
  2. Lisää pannulle jauheliha. Paista, kunnes jauheliha on ruskistunut.
  3. Lisää oregano, lihafondikuutiot, sokeri ja muskottipähkinä. Kaada joukkoon tomaattimurska. Sekoita joukkoon hienonnettu basilika. Kiehauta ja kypsennä vielä viisi minuuttia.
  4. Voitele tuorelasagnelevyn kokoinen uunivuoka (noin 15 cm x 25 cm) öljyllä. Kaada vuoan pohjalle kerros tomaattijauhelihakastiketta. Nosta päälle lasagnelevy. Lusikoi päälle tomaattijauhelihakastiketta. Nostele päälle nokareita mascarponejuustoa ja ripottele päälle juustoraastetta. Tee näin yhteensä noin viisi kerrosta. Levitä päällimmäiseksi lasagnelevy. Voitele levy ranskankermalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 66 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Runsaasti kasviksia sisältävä tuhti keitto saa savun makua pekonista ja ruokaisuutta pavuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pekoni-kasviskeitto

Ainekset

200
g
pekonia
2
rkl
oliiviöljyä
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
keskikokoista porkkanaa
3
lehtisellerin vartta
3
tomaattia
100
g
lehtikaalia
1
tlk (380 g)
kypsiä valkoisia cannellinipapuja
ripaus kuivattuja chililastuja
1
tl
paprikajauhetta
1
laakerinlehti
1
oksa
rosmariinia
1
l
kana- tai lihalientä
mustapippuria
suolaa
½
sitruunan mehu
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Pilko pekonit pieniksi paloiksi. Paahda pekoneita paksupohjaisessa kattilassa, kunnes ne ovat rapeita. Nosta paistuneet pekonit kattilasta talouspaperin päälle ja anna jäähtyä. Jätä odottamaan tarjoilua. Pekonin rasva saa jäädä kattilaan.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  3. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Pilko myös varsisellerit ja tomaatti pieneksi. Suikaloi lehtikaali. Huuhtele ja valuta pavut.
  4. Lämmitä kattilaan jäänyt rasva, lisää tarvittaessa hieman oliiviöljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia rasvassa 5 minuuttia. Lisää chililastut ja paprikajauhe. Lisää pilkotut porkkanat ja varsiselleri ja jatka vihannesten kuullottamista vielä 5 minuuttia.
  5. Lisää laakerinlehti ja rosmariini. Lisää myös tomaatit sekä lehtikaalit ja pyöräytä ne muiden vihannesten sekaan. Kaada joukkoon liemi ja pavut. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia tai siihen asti, kunnes vihannekset ovat pehmenneet.
  6. Tarkista maku, lisää makusi mukaan joukkoon mustapippuria ja suolaa.
  7. Viimeistele keitto sitruunamehulla ja pilkotulla lehtipersiljalla. Tarjoile rapean pekonin kanssa.

Vinkki! Kasvisruokailijalle sopivan keiton saat jättämällä pekonin pois reseptistä ja käyttämällä kasvislientä. Kuullota tällöin vihannekset oliiviöljyssä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1075 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Filippiinien epävirallinen kansallisruoka adobo on soijassa ja etikassa karamellisoitua, mustapippurilla ja valkosipulilla maustettua possua tai kanaa. Tässä versiossa on possua ja ananasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3 h
Vaikeustaso
Helppo

Possu-ananas-adobo

Ainekset

800
g
porsaan kassleria tai porsaankylkeä
1
rkl
rypsiöljyä
1
sipuli
8
valkosipulinkynttä
3
laakerinlehteä
½
dl
omenaviinietikkaa
1
dl
soijakastiketta
½
dl
hunajaa
10
mustapippuria
½
tl
rouhittua valkopippuria
Lisäksi
2
tlk
ananaspaloja mehussa
tilkka
(kookos)öljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 3 cm x 3 cm:n paloiksi. 
  2. Kuumenna öljyt padassa. Ruskista liha parissa erässä. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Siirrä liha sivuun, kuullota sipuleita ja laakerinlehtiä padassa muutama minuutti.
  3. Siirrä liha takaisin pataan. Lisää etikka, soijakastike, hunaja ja pippurit. Valuta ananakset ja kaada tölkkien mehut pataan, säästä ananakset myöhemmäksi. Kiehauta. Alenna lämpöä, laita kansi päälle ja hauduta noin 2 ½ tuntia.
  4. Kuivaa ananaspalat. Kuumenna (kookos)öljyä pannulla ja lisää ananakset. Paista sekoitellen noin viisi minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Lisää lihapataan ja hauduta 30 minuuttia, kunnes liha on kunnolla mureaa.
  5. Tarjoa riisin (ja seesamikurkkujen) kanssa.

Kommentit (2)

StreptoKokki

Käsketään lisäämään hunaja, mutta aineksissa ei lue hunajaa eikä määrää! Eli paljonko laitetaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomiostasi, hunajaa tarvitaan aika reilusti eli ½ dl. Määrä löytyy nyt ohjeesta.