
Huippukokin jauhelihakastikkeen maun takana on kolme salaisuutta: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli ja rapeaksi ruskistettu jauheliha.
Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike
Ainekset
Työvaiheet
- Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
- Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
- Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
- Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.
Vinkki! Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.
Nam!
Huippukotikokki
Siis huippukokki käyttää lihalientä maun saamiseen ruskeassa kastikkeessa. Joopajoo.
Voi Jeesus sentään! Mitähän tuossa nyt oli uutta ja ihmeellistä? Tämä kokkipoikien hehkutus on kyllä jotain aivan uskomatonta, kai se kertoo vain siitä. miten surkealla tasolla nykyihmisten tietous ruokakulltuurin ja sen valmistuksen suhteen on. Kokkipoikia siteerataan ja haastatellaan kuinka kuninkaallisia, hei jannut vääntävät mättöä ihan samoista aineksista kuin on iät ja ajat väännetty, kaikki on keksitty jo aikoja sitten. Hemmot vääntä matskut uuteen muottiin ja tyhmä kansa hurraa ja kokkipojat hymyilee! Pojilla bisnesmoodi kunnossa, hatun nosto sille!
Ihme nillittäjiä suomalaiset. Huippukokki tahi ei, niin ruoan valmistus ei tule kongnitiivisenä oppina syntyessä. Ei se, jos sinä osaat, todellakaan tarkoita että kaikki osaa. On toki hienoa, että te nillittäjät olette niin täydellisiä, mutta koetelkaa ajattelemaan maailmaa omaa napaa isomman kuvan perusteella
Järjetön ohje. Sipulia ei kannata raastaa, sillä sipuli ei makeudu, jos sen rakenne on kokonaan rikottu. Kemiallinen prosessi tapahtuu silloin huonosti, koska sipulin solukon pitää olla sitä varten ehjä. Sen sijaan sipulin voi pilkkoa niin pieneksi kuin veitsellä saa ja makeutumisprosessi edelleen toimii. Toinen juttu on, että sipuliin ei tule makua öljyllä, mutta voilla hauduttamalla sipuli saa makunsa. En tiedä missä tämä "huippukokki" on opiskellut, mutta ilmeisesti on tullut opetuksessa nukuttua, kun ei tiedä perusasioita.
Ruskista nauta sika jauhelihaa , lisää sekaan pannulle hienonnettu sipuli. Anna hautua 1min. Mittaa vehnäjauhoja sekaan ja lisää vesi. Kiehauta, laita smetanaa ja tarjoile pottujen kanssa. Nopea ja maukas, konstailematon kastike.
Kaikki miespuoliset kokit on mukamas huippuja.. kyllä naurattaa.?
Oliko tuossa jotain uutta? Ruskeaan peruskastikkeeseen meillä teki äitikin murukastikkeen ja niin teen minäkin, tehnyt jo monta vuosikymmentä. Lapsena emme pitäneet suurista sipulinretaleista, joten äiti keksi laittaa kokonaisen sipulin hautumaan kastikkeeseen ja antamaan hyvää makua. Iskä sitten söi hautuneen sipulin hyvällä ruokahalulla!
Mutta mikäpä siinä, saahan noita ohjeita antaa ihan perusruuata, jos nykynyoret eivät ole saaneet kotona oppia äideiltään. Kuvatulla tavalla tehty murukastike vie vaan niin paljon aikaa, ettei älylaitesukupolvella ole sellaiseen aikaan kuten ei myöskään pottujen keittämiseen. Surullista, mutta totta.
Ai, luulin et se pitääkin tehdä just noin ja olen aina tehnytkin. Tosin sipulit silppuan ihan normaalisti veitsellä ja ruohosipulia ei ole tullut käytettyä.
Joopa joo...
Paras jauhelihakastike tulee kun sulattaa voin sekoittaa vehnäjauhot ja ruskistaa tosi ruskeaksi ja sitten vesi sekä ruokalusikallinen
riistafondia sen jälkeen rapeaksi ruskistettu hirven jauheliha maustettuna suolalla, viispippurilla ja valkosipulirouheella sekä lopuksi tosi hienoksi silputtu sipuli ja annetaan muhia noin 15 min miedolla lämmöllä .... nami nami.
Hyväähän tämä perinteisesti tehty nyppysoosi on, mutta närästää vallan mahdottomasti. On noita käristysvaiheita niin monta. Ja en käyttäisi lihaliemiä, maistuu teollinen maku läpi muuten hyvästä kastikkeesta. Itse teen seuraavanlaisesti: Ruskistan jauhelihan rapeaksi, lisään joukkoon pilkotun sipulin ja annan hiukan hautua mukana. Lisään vehnäjauhot ja kääntelen harvakseen, että saa vähän väriä. Sitten vesi. Sekaan suolaa ja kokonaisia mauste- ja mustapippureita sekä valkosipulin kynsi. Annan hautua noin 10- minuuttia. Lopuksi hiukan ketsuppia makeutta antamaan. Jos ei pidä ketsupin mausta niin ripaus sokeria taittamaan makuja. Hyvää on, eikä närhi :)
Huippukotikokki-kommentoijalle: kyllä huippukokitkin käyttävät liemiä (liha, kala jne.) ruokien pohjana. Erona on vain se,että liemet ovat usein itsetehtyjä tai ainakin laadukkaita lisäaineettomia versioita. Kyse ei siis taida olla knorrin kuutio.
Kyllä minäkin tolleen teen, tosin paistan ensin jauhelihan ja sipulin, siirrän ne kattilaan ja sitten teen samassa paistinpannussa ruskean kastikkeen lisäten siihen liha-juuresliemikuution, ja kaadan sen sitten kattilaan jauhelihan pääälle. Ihan normaali menetelmä.
No kyllä "pojalla " meriittiäkin riittää, ettei ihan pelkkään ruskeakastikkeeseen pidä takertrua :) ... http://ruoka.ts.fi/jutut/serko-rantanen-uusi-kokkisoturi-tomi-bjorckin-k...
Ihan tosi??!! mikäköhän tässä perus soossissa on niin vallankumouksellista ???
Tuo on mielestäni aivan perustapa tehdä jauhelihakastike , mutta karkealla raastimella silppuaminen toki nopeutuu-
Samanlainen jauhelihapaistos ,mutta runsaasti maustepippuria sekaan sekä munamaito ja makaroonit ,niin tulee todella herkullinen lihamakaronilaatikko .Mausteita runsaasti.
Pikkasen suolanen.....lihaliemi on jo niin suolaa täynnä ni miksi vielä suolaa lisäksi
Jo isoäiti teki kastikkeet tuolla periaatteella, niin myös minäkin jo yli viisikymmentä vuotta ammatikseni, mitä uutta ja ihmeellistä siinä on ?!
Noin olen aina tehnyt, mitään erikoista siinä ei ollut!
Katsokaa kuvaa! Huippukokin kastike on juoksettunutta. Mitä noi kökkäreet on? Murumaiseksi hakattua jauhelihan kuuluu olla.
Argh mun resepti on pöllitty!
Eiköhän jauhelihakastike pitäisi pystyä tekemään pelkällä paistinpannulla, astioiden pesu on ikävää.
Mummoni teki jauhelihakastikkeen 1950 luvulla juuri noin, ei kuitenkaan raastanut sipulia vaan pilkkoi. Mistä tuo juippi on kopioinut salaisen reseptin?
Aivan peruskastike, tehty jo vuosikymmeniä!
En pidä jauhojen ruskistamisesta, siksi teen kerralla enemmän. Tässä vinkki: Ruskista voita ja jauhoja kolmin- tai nelinkertainen määrä. Kun jauhoseos on tarpeeksi ruskistunut, ota ylimääräinen jauhoseos teräskippoon. Säilytä jääkaapissa ja käytä kun taas teet kastikkeen. Lisäät vain valmista jauhoseosta kuumaan liemeen vispaten ja valmista tuli.
Hahahaa on teidän itku kyllä surkuhupaisaa luettavaa :D
Ihmeellistä pätemistä täällä porukalla. Iskikö paha alemmuuskolmpleksikohtaus, kun oma titteli ja ammatti ei ole kokki eikä toimittaja lisäämässä eteen sanaa huippu? Hyvä simppeli ohje jolla tulee oikein maukas kastike! Parhaat reseptit on yksinkertaisia ja konstailemattomia ilman turhaa kikkailua. Ja oikeat ammattilaiset sen ymmärtävät.
Noinhan mä sen olen aina tehnyt, paitsi etten käytä öljyä missään vaan voita kaikkialla rasvana, mutta ei lihaa paistettaessa koskaan. Ja liha tietenkin aina nautaa, ei mitään super-rasvaista ja vetistä svinnötköttiä. Eikä se kermakaan ole kastikkeessa niin välttämätöntä, kun käyttää voita, voihan on tiivistettyä kermaa.
Mysi Lahtinen julkaisi hesarin kuukausiliitteessä vuosia sitten makkarakastikereseptin, jossa on aivan loistavan ruskeakastikkeen ohje. Vaihtaa vain makkaran jauhelihaan ja lisää mieleisensä mausteet, ja se on vuodesta toiseen paras peruskastike jokaisen sitä nauttineen mielestä. Pointti on siinä että kastiketta haudutetaan kunnes se on kypsää, ts. kolmisen tuntia. Lopputulos hakkaa tuollaiset puolen tunnin vetäisyt mennen tullen..
VMP! Ei mena jatkoon tämä resepti.
Kyön vetoa, että mummo ei laittanut valkosipulia ruskeeseen kastikkeeseen, eikä myöskään lihalientä. En muuten laita minäkään, mikäli haluan perinteisen soossin.
No eikos se nain juuri mennyt noin 60/70--luvulle saakka. Silloin ei usein ollut valmista jauhelihaa kaupassa. Kaytettiin siansivua/silavaa, eli nykyihmisille, paksua rasvaista sian kylkisiivua, siina oli painostaan yli puolet laskia.
Sita kutsuttiin laskisoosiksi ja syotiin keitettyjen perunoiden kanssa. Epailen olleen yhden Suomen tavallisimmista kotiruoista aikanaan. Vahintaan kerran viikossa laitettiin ja ehka jos yli jai, niin seuraavallekin paivalle riitti.
Ensin karistettiin siansiivut, sitten pannulle voita ja vehnajauhoa ruskistumaan perheenaidin maun mukaan, ei juurikaan sipuliakaan yleensa ollut mukana. Vetta ja suolaa lisattiin tarpeen mukaan, jos oltiin uskaliaita laitettiin hieman valkopippuria sekaan ja siansiivut soosiin mehustumaan 10 minuuttia.
Sina aikana olivat kuoriperunat kypsyneet ja eikun syomaan.
Halpaa oli ja aikaa meni max 30 min.
Vihanneksista ei tietoakaan, rasvaa ja suolaa runsaasti. Talla menolla tapettiin useimmat ikaisteni vanhemmat aikaiseen hautaan 60-70 vuotiaina sydankohtaukseen.
Etta tervetuloa "uudet perinteiset" kotiruokareseptit.
50g voita sulata kiehuvaksi
Yksisipuli lleikkaa siivuiksi sekoita kokoajan kynnes sipuli on"paahtunut"aika ruskeaksi
Lisää puolesta desiin vehnäjauhoja ruskista kokoajan sekoittaen,lisää vettä 2-2,5 dl ja jatka sekoittamistakunnes kastike on sopivan "jäykkää",lisää lihaliemikuutio ja jokunen maustepippuri(kokonainen)samalla myös 2-4 kokonaista valkopippuria,voit lisätä myös lorauksen vasikan- tai härängondia...
Olet varmaankin hokannut paistaa jauhelihan hieman ennen?,ei se mitään voi sen paistaa jälkijunassakin...
Paistinpannulle taas 50g voita ja siihen 400g jauhelihaa,paista kunnolla ja samalla voit lisätä mausteet pippurisekoitusta ja geillimaustetta,paprikaa ja hiemancilimaustetta,kun jauheliha on kunnolla paistettu voit lisätä sen kastikkeeseen ja lopuksi vasta aletaan läträän sen suolankanssa varovasti lisäten kunnes on mielestäsi sopivaa,anna hautua/vähänkuplia joku 10-15min ja vot on muuten hyvää...
Tehe kastike n.1,5l kattilassa tai korkeassa kasarissa..
Potut kai osaat keittää ihan itekkin???😎
Vähärasvainen nauta-tai nauta-sikajauheliha, pussista laktoositon vähärasvainen pulveriruskeakastike, vettä, soijaa tilkka, sinappia hiukan, sipulijautta, paahdettua sipulirouhetta, tilliä, persiljaa, chiliä, esim cayenneä, jauheliha paistetaan kärventämättä pinnoitetussa pannussa, hitunen valinnaista rasvaa. Valmis! Ai niin, ketsuppia tai hyvää tomaattikastiketta tai puree-purkista hiukan. Jos pastaa, päälle ensin juustoraastetta. Bon apetit!
Pistää silmäännyt tuo ruskeankastikkeen alku vaihe?
365 soppa reseptissä kerrotaan et jauhot ruskista ilman rasvaa ensin vaalean ruskeaksi ja tässä taas rasvassa..
Tää antaa kuvan et soppa 365 tekee ruskeankastikkeen miten haluaa..
Niin... Tämähän on aivan täysin perus ruskea jauhelihakastike. Melkein samalla reseptillä mennään täälläkin, erona vain että laitan kastikkeeseen vähäsen tomaattipyrettä sekä cayannenpippuria tuomaan pikku tausta potkun ja "koristeluksi" tuoretta persilja silppua reilusti pinnalle. Louksi vielä vinkki uusavattomille: Elkää pelätkö ruoanlaittoa , testailkaa, maistelkaa, maistelkaa raaka-aineita/yrttejä/mausteita sellaisenaan ja miettikää mitkä voisivat sopia yhteen. Netistä luntataan oikeat kypsennys ajat ja tavat!