Meidän Perhe on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 388 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Päivi Ristell

Huippukokin jauhelihakastikkeen maun takana on kolme salaisuutta: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli ja rapeaksi ruskistettu jauheliha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa
30
g
voita
1/2
dl
vehnäjauhoja
5
dl
lihalientä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
1
dl
kermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
Lisäksi
perunoita tai spagetia
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki! Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Kommentit (35)

Vierailija

Nam!

Huippukotikokki

Huippukotikokki

Siis huippukokki käyttää lihalientä maun saamiseen ruskeassa kastikkeessa. Joopajoo.

vanha jermu

Voi Jeesus sentään! Mitähän tuossa nyt oli uutta ja ihmeellistä? Tämä kokkipoikien hehkutus on kyllä jotain aivan uskomatonta, kai se kertoo vain siitä. miten surkealla tasolla nykyihmisten tietous ruokakulltuurin ja sen valmistuksen suhteen on. Kokkipoikia siteerataan ja haastatellaan kuinka kuninkaallisia, hei jannut vääntävät mättöä ihan samoista aineksista kuin on iät ja ajat väännetty, kaikki on keksitty jo aikoja sitten. Hemmot vääntä matskut uuteen muottiin ja tyhmä kansa hurraa ja kokkipojat hymyilee! Pojilla bisnesmoodi kunnossa, hatun nosto sille!

Nillittäjien suomi

Ihme nillittäjiä suomalaiset. Huippukokki tahi ei, niin ruoan valmistus ei tule kongnitiivisenä oppina syntyessä. Ei se, jos sinä osaat, todellakaan tarkoita että kaikki osaa. On toki hienoa, että te nillittäjät olette niin täydellisiä, mutta koetelkaa ajattelemaan maailmaa omaa napaa isomman kuvan perusteella

Asiantuntija

Järjetön ohje. Sipulia ei kannata raastaa, sillä sipuli ei makeudu, jos sen rakenne on kokonaan rikottu. Kemiallinen prosessi tapahtuu silloin huonosti, koska sipulin solukon pitää olla sitä varten ehjä. Sen sijaan sipulin voi pilkkoa niin pieneksi kuin veitsellä saa ja makeutumisprosessi edelleen toimii. Toinen juttu on, että sipuliin ei tule makua öljyllä, mutta voilla hauduttamalla sipuli saa makunsa. En tiedä missä tämä "huippukokki" on opiskellut, mutta ilmeisesti on tullut opetuksessa nukuttua, kun ei tiedä perusasioita.

Ei ammattilainen, mutta hyvä k...

Ruskista nauta sika jauhelihaa , lisää sekaan pannulle hienonnettu sipuli. Anna hautua 1min. Mittaa vehnäjauhoja sekaan ja lisää vesi. Kiehauta, laita smetanaa ja tarjoile pottujen kanssa. Nopea ja maukas, konstailematon kastike.

Vierailija

Kaikki miespuoliset kokit on mukamas huippuja.. kyllä naurattaa.?

äitinsä tytär

Oliko tuossa jotain uutta? Ruskeaan peruskastikkeeseen meillä teki äitikin murukastikkeen ja niin teen minäkin, tehnyt jo monta vuosikymmentä. Lapsena emme pitäneet suurista sipulinretaleista, joten äiti keksi laittaa kokonaisen sipulin hautumaan kastikkeeseen ja antamaan hyvää makua. Iskä sitten söi hautuneen sipulin hyvällä ruokahalulla!

Mutta mikäpä siinä, saahan noita ohjeita antaa ihan perusruuata, jos nykynyoret eivät ole saaneet kotona oppia äideiltään. Kuvatulla tavalla tehty murukastike vie vaan niin paljon aikaa, ettei älylaitesukupolvella ole sellaiseen aikaan kuten ei myöskään pottujen keittämiseen. Surullista, mutta totta.

Ihmettelijä

Ai, luulin et se pitääkin tehdä just noin ja olen aina tehnytkin. Tosin sipulit silppuan ihan normaalisti veitsellä ja ruohosipulia ei ole tullut käytettyä.

Metsien mies

Joopa joo...
Paras jauhelihakastike tulee kun sulattaa voin sekoittaa vehnäjauhot ja ruskistaa tosi ruskeaksi ja sitten vesi sekä ruokalusikallinen
riistafondia sen jälkeen rapeaksi ruskistettu hirven jauheliha maustettuna suolalla, viispippurilla ja valkosipulirouheella sekä lopuksi tosi hienoksi silputtu sipuli ja annetaan muhia noin 15 min miedolla lämmöllä .... nami nami.

Kyllä närhii

Hyväähän tämä perinteisesti tehty nyppysoosi on, mutta närästää vallan mahdottomasti. On noita käristysvaiheita niin monta. Ja en käyttäisi lihaliemiä, maistuu teollinen maku läpi muuten hyvästä kastikkeesta. Itse teen seuraavanlaisesti: Ruskistan jauhelihan rapeaksi, lisään joukkoon pilkotun sipulin ja annan hiukan hautua mukana. Lisään vehnäjauhot ja kääntelen harvakseen, että saa vähän väriä. Sitten vesi. Sekaan suolaa ja kokonaisia mauste- ja mustapippureita sekä valkosipulin kynsi. Annan hautua noin 10- minuuttia. Lopuksi hiukan ketsuppia makeutta antamaan. Jos ei pidä ketsupin mausta niin ripaus sokeria taittamaan makuja. Hyvää on, eikä närhi :)

Vierailija

Huippukotikokki-kommentoijalle: kyllä huippukokitkin käyttävät liemiä (liha, kala jne.) ruokien pohjana. Erona on vain se,että liemet ovat usein itsetehtyjä tai ainakin laadukkaita lisäaineettomia versioita. Kyse ei siis taida olla knorrin kuutio.

KS

Kyllä minäkin tolleen teen, tosin paistan ensin jauhelihan ja sipulin, siirrän ne kattilaan ja sitten teen samassa paistinpannussa ruskean kastikkeen lisäten siihen liha-juuresliemikuution, ja kaadan sen sitten kattilaan jauhelihan pääälle. Ihan normaali menetelmä.

huh huh

Ihan tosi??!!  mikäköhän tässä perus soossissa on niin vallankumouksellista ???

Näytä kaikki kommentit (35)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1060 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pestopasta uusiksi punajuurilla! Juurikkaat antavat pestolle muhkean maun ja upean värin. Tahna on herkkua myös esimerkiksi pizzapohjan päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripestopasta

Ainekset

3
punajuurta
3
valkosipulinkynttä
2
tl
öljyä
1
sitruunan mehu
½
sitruunan kuoriraaste
1
dl
pinjansiemeniä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
¾
dl
oliiviöljyä
2
dl
raastettua parmesaania
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
300
g
(nauha)pastaa

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä, kuori ja paloittele tehosekoittimen kulhoon.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota nopeasti paistinpannulla tilkassa öljyä. Anna hetki jäähtyä ja kaada punajuurien joukkoon. Purista sitruunan mehu ja raasta puolikkaan kuori sekaan.
  3. Paahda pinjansiemenet kuivassa kuumassa pannussa, anna hetki jäähtyä ja lisää balsamicon kanssa muiden ainesten joukkoon. Anna koneen käydä, lisää öljy erissä joukkoon.
  4. Raasta parmesaani ja kääntele valmiin peston joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Keitä pasta kiehuvassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele pestoon. Tarjoa heti.

Vinkki! Punajuuripesto toimii myös pizzapohjalle levitettynä. Lisää päälle vielä vuohenjuustoa.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.

Kaalilaatikko on erittäin herkullinen ja täyttävä arkiruoka. Kaalilaatikkoa kannattaa valmistaa kerralla iso annos, sillä se kestää oikein hyvin pakastamisen. Kerma pehementää kaalin makua ja tämä maistuu lapsillekkin. Tämä resepti on myös mummoni bravuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
30 min + paistaminen 1,5 h
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen kaalilaatikko

Ainekset

1,5
kg
keräkaalia
3
kpl
porkkanoita
2
kpl
sipulia
1,5
dl
riisi-ohra-seosta
1,5
litraa
lihalientä
500
g
naudan paistijauhelihaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1/2
tl
valkopippuria
1/2
tl
paprikajauhetta
2
rkl
tuoretta persiljaa tai meiramia
2
dl
ruokakermaa (punainen maito sopii myös)
30
g
voita
3
rkl
tummaa siirappia

Työvaiheet

1. Halkaise kaali ja koverra kova kanta pois.
Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi.
Kuori sipulit. Hienonna ne silpuksi.
Kuori ja pilko porkkanat.

2. Kuumenna lihaliemi isossa kattilassa kiehuvaksi.
Lisää joukkoon riisi-ohra-seos, porkkanat ja kaali.
Anna muhia kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen.

3. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan kuumalla pannulla.
Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja -persilja, sekä mausteet.
Valuta kaaliseoksesta pois neste, mutta säästä se.
Sekoita ruskistettu jauheliha kaaliseoksen joukkoon.

4. Kaada kaali-jauhelihaseos isoon voideltuun uunivuokaan.
Kaada päälle 5 dl kaalin kietinlientä ja ruokakerma.
Laita kaalilaatikon päälle vielä siirappia ja voinokareita.

5. Lämmitä uuni 175 asteeseen. (Kiertoilma-uuni 160 asetta)
Paista kaalilaatikkoa vähintään 1,5 h. Pinta saa ruskistua.
Anna vetäytyä muutaman minuutin ajan.
Halutessasi voit viimeistellä kaalilaatikon persiljalla.
Tarjoile puolukkahillon kera.

Kommentit (2)

Vierailija

Mycket dålig översättning av receptet.

Vierailija

Mycket dålig översättning av receptet.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2126 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Suolainen riisipuuro on todellista kylmän kauden lohturuokaa. Jotta puurosta tulisi mahdollisimman hyvää, panosta laadukkaaseen kanaliemeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kanan kiinalainen riisipuuro

Ainekset

1
l
kanalientä
3
dl
puuroriisiä
½
kg
myskikurpitsaa
2
kananmunaa
3
(noin 500 g)
broilerinrintafileetä
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
maustepippuria
3
kevätsipulinvartta

Työvaiheet

  1. Kiehauta kanaliemi ja riisi kattilassa, laita lämpö miedolle ja peitä kattila kannella.
  2. Kuori ja paloittele kurpitsa 1 cm:n kuutioiksi. Lisää kuutiot riisin joukkoon kypsymään. Anna puuron hautua kannen alla noin 25 minuuttia. Puuron tulisi muistuttaa löysää risottoa, joten tarkkaile nesteen määrää keittämisen aikana ja lisää tarvittaessa vettä. 
  3. Keitä kananmunia 7 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä.
  4. Leikkaa broilerifileet suikaleiksi ja paista öljyssä pannussa noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja maustepippurilla.
  5. Kuori kananmunat ja leikkaa ne puoliksi. Suikaloi kevätsipuli.
  6. Jaa puuro lautasille. Annostele päälle broilerit, kananmunat ja kevätsipuli.

Kommentit (3)

Vierailija

Missä kohtaa panostetaan laadukkaaseen kasvisliemeen, kun ohjeessa kuitenkin käytetään kanalientä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista, tarkoituksena oli puhua kanaliemestä molemmissa kohdissa! Ingressi on nyt korjattu.

Vierailija

Onneksi Suomessa ei jo ylipainoisia ole tarpeeksi jotka lohturuokaa syövät. Olisikos jo vihdoinkin aika keksiä joku parempi sana kuin "lohturuoka"?

Me Naiset on lisännyt 1060 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Basilikapesto ja gnocchit ovat tuttu juttu, mutta tee pesto vaihteeksi thaibasilikasta. Rakastut varmasti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Gnocchit ja thaibasilika-kanaa

Ainekset

300
g
broilerin paistileikkeitä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
500
g
gnoccheja
Paistamiseen
öljyä
Thaibasilikapesto
2
ruukkua
thaibasilikaa
1
dl
raastettua parmesaania
½
sitruunan mehu
2
rkl
pinjansiemeniä
80
g
cashewpähkinöitä
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
suolaa
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kypsennä broilerin paistileikkeet (pakkauksen ohjeen mukaan) joko noin 20 minuuttia uunissa tai pannulla molemmilta puolilta paistaen yhteensä noin 20 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja viipaloi leikkeet.
  2. Valmista pesto. Hienonna thaibasilika tehosekoittimeen. Raasta parmesaani ja purista sitruunan mehu joukkoon. Lisää siemenet ja pähkinät (paahdettuina halutessasi) sekä mausteet. Lisää lopuksi öljy. Anna koneen käydä, kunnes pesto on tasaista.
  3. Keitä gnocchit kypsäksi suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Valuta.
  4. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja pyöräytä gnocchit öljyssä. Lisää broileri ja pyöräytä sekaisin. Kääntele haluamasi verran pestoa joukkoon. Tarkista maku ja lisää pestoa halutessasi. Tarjoa heti.

Kommentit (0)