Meidän Perhe on lisännyt 38 reseptiä.
Linkitetty 523 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Päivi Ristell

Huippukokin jauhelihakastikkeen maun takana on kolme salaisuutta: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli ja rapeaksi ruskistettu jauheliha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa
30
g
voita
1/2
dl
vehnäjauhoja
5
dl
lihalientä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
1
dl
kermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
Lisäksi
perunoita tai spagetia
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki! Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Kommentit (36)

Vierailija

Nam!

Huippukotikokki

Huippukotikokki

Siis huippukokki käyttää lihalientä maun saamiseen ruskeassa kastikkeessa. Joopajoo.

vanha jermu

Voi Jeesus sentään! Mitähän tuossa nyt oli uutta ja ihmeellistä? Tämä kokkipoikien hehkutus on kyllä jotain aivan uskomatonta, kai se kertoo vain siitä. miten surkealla tasolla nykyihmisten tietous ruokakulltuurin ja sen valmistuksen suhteen on. Kokkipoikia siteerataan ja haastatellaan kuinka kuninkaallisia, hei jannut vääntävät mättöä ihan samoista aineksista kuin on iät ja ajat väännetty, kaikki on keksitty jo aikoja sitten. Hemmot vääntä matskut uuteen muottiin ja tyhmä kansa hurraa ja kokkipojat hymyilee! Pojilla bisnesmoodi kunnossa, hatun nosto sille!

Nillittäjien suomi

Ihme nillittäjiä suomalaiset. Huippukokki tahi ei, niin ruoan valmistus ei tule kongnitiivisenä oppina syntyessä. Ei se, jos sinä osaat, todellakaan tarkoita että kaikki osaa. On toki hienoa, että te nillittäjät olette niin täydellisiä, mutta koetelkaa ajattelemaan maailmaa omaa napaa isomman kuvan perusteella

Asiantuntija

Järjetön ohje. Sipulia ei kannata raastaa, sillä sipuli ei makeudu, jos sen rakenne on kokonaan rikottu. Kemiallinen prosessi tapahtuu silloin huonosti, koska sipulin solukon pitää olla sitä varten ehjä. Sen sijaan sipulin voi pilkkoa niin pieneksi kuin veitsellä saa ja makeutumisprosessi edelleen toimii. Toinen juttu on, että sipuliin ei tule makua öljyllä, mutta voilla hauduttamalla sipuli saa makunsa. En tiedä missä tämä "huippukokki" on opiskellut, mutta ilmeisesti on tullut opetuksessa nukuttua, kun ei tiedä perusasioita.

Ei ammattilainen, mutta hyvä k...

Ruskista nauta sika jauhelihaa , lisää sekaan pannulle hienonnettu sipuli. Anna hautua 1min. Mittaa vehnäjauhoja sekaan ja lisää vesi. Kiehauta, laita smetanaa ja tarjoile pottujen kanssa. Nopea ja maukas, konstailematon kastike.

Vierailija

Kaikki miespuoliset kokit on mukamas huippuja.. kyllä naurattaa.?

äitinsä tytär

Oliko tuossa jotain uutta? Ruskeaan peruskastikkeeseen meillä teki äitikin murukastikkeen ja niin teen minäkin, tehnyt jo monta vuosikymmentä. Lapsena emme pitäneet suurista sipulinretaleista, joten äiti keksi laittaa kokonaisen sipulin hautumaan kastikkeeseen ja antamaan hyvää makua. Iskä sitten söi hautuneen sipulin hyvällä ruokahalulla!

Mutta mikäpä siinä, saahan noita ohjeita antaa ihan perusruuata, jos nykynyoret eivät ole saaneet kotona oppia äideiltään. Kuvatulla tavalla tehty murukastike vie vaan niin paljon aikaa, ettei älylaitesukupolvella ole sellaiseen aikaan kuten ei myöskään pottujen keittämiseen. Surullista, mutta totta.

Ihmettelijä

Ai, luulin et se pitääkin tehdä just noin ja olen aina tehnytkin. Tosin sipulit silppuan ihan normaalisti veitsellä ja ruohosipulia ei ole tullut käytettyä.

Metsien mies

Joopa joo...
Paras jauhelihakastike tulee kun sulattaa voin sekoittaa vehnäjauhot ja ruskistaa tosi ruskeaksi ja sitten vesi sekä ruokalusikallinen
riistafondia sen jälkeen rapeaksi ruskistettu hirven jauheliha maustettuna suolalla, viispippurilla ja valkosipulirouheella sekä lopuksi tosi hienoksi silputtu sipuli ja annetaan muhia noin 15 min miedolla lämmöllä .... nami nami.

Kyllä närhii

Hyväähän tämä perinteisesti tehty nyppysoosi on, mutta närästää vallan mahdottomasti. On noita käristysvaiheita niin monta. Ja en käyttäisi lihaliemiä, maistuu teollinen maku läpi muuten hyvästä kastikkeesta. Itse teen seuraavanlaisesti: Ruskistan jauhelihan rapeaksi, lisään joukkoon pilkotun sipulin ja annan hiukan hautua mukana. Lisään vehnäjauhot ja kääntelen harvakseen, että saa vähän väriä. Sitten vesi. Sekaan suolaa ja kokonaisia mauste- ja mustapippureita sekä valkosipulin kynsi. Annan hautua noin 10- minuuttia. Lopuksi hiukan ketsuppia makeutta antamaan. Jos ei pidä ketsupin mausta niin ripaus sokeria taittamaan makuja. Hyvää on, eikä närhi :)

Vierailija

Huippukotikokki-kommentoijalle: kyllä huippukokitkin käyttävät liemiä (liha, kala jne.) ruokien pohjana. Erona on vain se,että liemet ovat usein itsetehtyjä tai ainakin laadukkaita lisäaineettomia versioita. Kyse ei siis taida olla knorrin kuutio.

KS

Kyllä minäkin tolleen teen, tosin paistan ensin jauhelihan ja sipulin, siirrän ne kattilaan ja sitten teen samassa paistinpannussa ruskean kastikkeen lisäten siihen liha-juuresliemikuution, ja kaadan sen sitten kattilaan jauhelihan pääälle. Ihan normaali menetelmä.

huh huh

Ihan tosi??!!  mikäköhän tässä perus soossissa on niin vallankumouksellista ???

Näytä kaikki kommentit (36)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Mikko Hannula

Savulohi-fenkolipasta valmistuu nopeasti. Voit vaihtaa savulohen myös kylmäsavuloheen tai vaikka broileriin. Näin saat samasta kastikkeesta useamman vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-fenkolipasta

Ainekset

400
g
tagliatellea tai täysjyvä spagettia
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
1
fenkoli
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
suolatonta kasvislientä
2
dl
kevyt ruokakermaa 4 %
1
sitruuna
200
g
savulohta
½
dl
ruohosipulia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.

  2. Kuori salottisipulit ja valkosipulinkynnet, hienonna. Pese fenkoli, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Säästä fenkolin varret koristeluun.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Kuullota salottisipuleita öljyssä minuutin ajan. Lisää valkosipulit, kuullota hetki. Lisää fenkolit, kasvisliemi ja kerma. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

  5. Pese sitruuna ja raasta hienolla terällä, lisää kuoriraaste kastikkeen joukkoon. Purista 1 rkl sitruunamehua joukkoon.

  6. Lisää paloiteltu savulohi, hienonnettu ruohosipuli, suola ja rouhittua mustapippuria. Tarkista maku. Valuta pasta ja tarjoa kastikkeen kanssa, joko erikseen tarjottuna tai sekoita pasta ja kastike keskenään. Koristele fenkolin varsilla.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Arkisankari porkkana saa tässä pastassa pääosan. Itse kasvishöystö valmistuu ilman kermaa, mutta vuohenjuustonokare tuo annokseen mukavaa pehmeyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-vuohenjuustopasta

Ainekset

400
g
pastaa (esim. pappardelle)
PAISTETUT KASVIKSET
5
porkkanaa (erivärisiä)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
6
musta- tai lehtikaalin lehteä
2
rkl
öljyä
½
dl
balsamicoa
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa

Työvaiheet

  1. Pese porkkanat hyvin. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta porkkanat ja sipuli raastimen karkealla terällä ja valkosipuli pienellä. Revi kaalilehdistä lehtiruodit pois ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

  3. Kypsennä kasvikset pastan kiehuessa. Kuumenna öljy laakealla pannulla keskilämmöllä. Lisää kasvisraaste ja kuullota noin 5 minuuttia, kunnes raaste on pehmeää. Lisää kaali, balsamico, hunaja, suola ja pippuri. Sekoita. Anna porista miedolla lämmöllä, kunnes pasta on kypsää.

  4. Valuta pasta siivilässä ja kumoa se pannulle. Sekoita hyvin. Jaa pasta lautasille. Notkista vuohenjuusto haarukalla ja nostele nokareiksi pastan päälle.