Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 469 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Teemu Leminen

Paistettu riisi on täydellinen ruoka, kun kaapissa ei ole "paljon mitään". Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!

Paistettu riisi nousi jo ensikokeilulla kotikeittiöni vakioruokien joukkoon. Sittemmin olen tehnyt ruokaa jo useampia kertoja. Resepti on niin helppo ja joustavasti muunneltavissa, että teen tätä ruokaa luultavasti vielä eläkkeelläkin.

Omaan versiooni ruokaisuutta tuo lähes aina paistettu kananmuna. Sen tilalla (tai sen lisäksi) voit käyttää esimerkiksi paistettuja tofukuutioita, broileria, katkarapuja tai jopa jauhelihaa tai pekonia.

Myös ruuan kasvispuoli on täysin muunneltavissa. Itse laitan paistettuun riisiin aina sipulia ja herneitä, koska sipulista tulee hyvää makua ja herneistä kivaa väriä. Pienet porkkanakuutiot ovat aina hyviä, samoin maissinjyvät. Yleensä lisään myös silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia tuomaan ruualle pirteämpää olemusta.

Mausteiden kanssa sen sijaan kehotan noudattamaan ohjetta. Oman kokemukseni perusteella riisistä tulee parhaan makuista, kun käytät surutta voita ja maustat ruuan soijakastikkeella, osterikastikkeella, seesamiöljyllä ja sitrusmehulla. Olen kokeillut ruuan tekemistä myös ilman osterikastiketta, mutta se ei maistunut "oikealta", vaikka ihan hyvää olikin.

Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi. Riisinjyvien pitäisi siis paistua ja saada väriä ihan kunnolla, se on lopputuloksen kannalta olennaisen tärkeää. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse kärvähtämään.

Saatan olla vähän outo, mutta omasta mielestäni paistettu riisi on aika hyvää myös kylmänä. Siksi teenkin ruokaa aina vähän isomman annoksen, niin pääsen närppimään sitä jääkaappivierailuiden yhteydessä.

Parhaalta paistettu riisi toki maistuu heti pannulta tullessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu riisi

Ainekset

4
dl
vettä
1
liemi- tai fondikuutio
2
dl
riisiä
5
rkl
voita
2
kananmunaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
porkkana
2
dl
herneitä (tuoreita tai pakasteena)
1
dl
silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia
soijakastiketta
osterikastiketta
seesamiöljyä
sitruunan tai limen mehua
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Keitä riisi kypsäksi. Halutessasi voit maustaa keitinveden fondilla tai liemikuutiolla. Se tuo lisää makua lopputulokseen.
  2. Sulata 2 rkl voita kuumalla pannulla. Lisää kananmunat. Pyörittele niitä pannulla, jotta niiden rakenne rikkoutuu. Kypsennä pehmeäksi, älä päästä kuivumaan! Nosta kananmunat syrjään ja pyyhkäise pannu puhtaaksi.
  3. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Raasta inkivääri. Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle 2 rkl voita. Paista sipuleita, inkivääriä ja porkkanaa muutama minuutti. Sipulin pitäisi muuttua läpikuultaviksi ja porkkanoiden pysyä melko napakoina.
  4. Lisää pannuun herneet, anna kypsyä muutama minuutti.
  5. Nosta pannun lämpöä ja lisää pannuun riisi ja 1 rkl voita. Anna paistua muutaman minuutin ajan. Maun kannalta on olennaista, että riisi paistuu eikä vain lämpene. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse palamaan.
  6. Mausta riisi soija- ja osterikastikkeella. Anna lämmetä vielä minuutin verran.
  7. Viimeistele tilkalla seesamiöljyä, lorauksella limemehua ja halutessasi silputulla korianterilla.

Kommentit (16)

Kaisu Iisakkila
Seuraa 
Liittynyt17.4.2016

Kiitos tästä hyvästä reseptistä! Tätä tehdään meillä aina paistettujen kanankoipien seuralaiseksi.

Tuxu

Hyvä ohje, tosin en lisännyt osterikastiketta vaan laitoin sekaan muutaman katkaravun. Herneet vaihdoin maissiin. Hyvää tuli. Oiva lisäke kaupan valmiille grillibroilerille :-)

RiikkaT.

Joo, grillibroilerin kaveriksi ihanaa!

Jake

Missäs se ohje on?

EN

moi  no mihin se paistettu kananmuna meni? Kiinalaisethan pasitelee sen riisin sekaan jotenkin. Tässä se laitettiin vain sivuun? 

Vierailija

Lisäsin proteiiniksi kanaa, kananmunaa ja katkarapuja, hyvää tuli! Kananmunat lisäsin pannulle riisin paistamisen loppuvaiheessa. Kiitos ohjeesta, tätä on tilattu kerta jos toinenkin kiinalaisessa. :)

Vierailija

"Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi."

Työvaiheet kohdassa pitäs alkaa lämmittämään erikseen keitetty riisi pannulla...

Kuvakertootuhat..

Mitähän nuo kuvassa riisin seassa olevat ruskeat pallurat on?  Purkkiherkkusieniä? En näe myöskään porkkanakuutioita. Hassua, ettei kuva täsmää ohjeen kanssa. Oletan yleensä kuvien olevan juuri ohjeella tehdystä ruoasta. Mielestäni moinen vie aina pikkaisen uskottavuutta reseptiltä.  Vai liekö vain laiskuutta?

Vierailija

En ymmärtänyt paistettujen kananmunien ideaa? Jääkö niistä pannuun maku vai miksi ne piti oaistaa ja laittaa sivuun? Miitähän ei ainakaan missään kohtaa laitettu ruokaan?

Herkkuva

Hyvä ohje. Muistakaa lisätä paistetut munat lopuksi sekään.

Japanman

Myöskin ne munat voi paistaa lopuksi kolossa pannun keskellä ja sitten sekoittaa joukkoon.

kiitos reseptistä

Herkullinen, halpa  ja helppo ohje! Varioida voi aivan mahdottomasti sen mukaan mitä kaapista riisin seuraksi löytyy. Meillä meni heti suosikkiruokien listalle.

Vierailija

"Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!"  15 (!) erilaista raaka-ainetta. Vähän? 

Vierailija

Maukas, edullinen ruoka! Tein tällä kertaa itse kerätyistä sienistä.

Cisuli

Re: paistettu riisi

Onko paras riisi  irtonaiseksi jäävä riisi, kuten Jasmiini tai  Basmati? Tai ylipäätään irtonaiseksi jäävää riisiä?

En nyt kuitenkaan ajatellut käyttää puuroriisiä. Jotenkin vähän tökkäsi ;)

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Helppojen grillissä paistettavien kaalikääryleiden sisältä löytyy raakamakkaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta / 8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkaalikääryleet

Ainekset

1
varhaiskaali
1
pkt (280 g)
raakamakkaraa, esimerkiksi chorizoa tai bratvurstia
Marinadi
25
g
sulatettua voita
3
rkl
ketjap manis -soijakastiketta
2
rkl
siirappia tai hunajaa
Pinnalle
1
dl
korianteria, minttua tai lehtipersiljaa hienonnettua

Työvaiheet

  1. Poista varhaiskaalista mahdolliset huonot lehdet. Koverra kaalista kanta pois. Irrottele kaalista isoimpia lehtiä noin 8 kappaletta. Keitä lehtiä suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Nosta keittiöpyyhkeen päälle valumaan.

  2. Leikkaa raakamakkarat tarvittaessa puoliksi niin, että makkarat sopivat kaalin lehtien sisälle. Aseta jokaiselle kaalinlehdelle makkara ja taittele lehti makkaran ympärille. Kiinnitä cocktailtikulla.

  3. Sekoita marinadin ainekset keskenään.

  4. Nosta kaalikääryleet parilapannun päälle kuumaan grilliin. Voitele kääryleitä grillaamisen aikana marinadilla. Kypsennä noin 10 minuuttia. Viimeistele yrteillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Sipaise kesäkurpitsojen pintaan öljyä ja hunajaa, niin ne karamellisoituvat kauniisti. Simppelisti maustetut, grillatut kesäkurpitsat ovat herkullisia ja todellista pikaruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kesäkurpitsat ja kukkakaalimuru

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa
2
tl
oliiviöljyä
KUKKAKAALIMURU
1
pieni kukkakaali
½
sitruuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
RUOHOSIPULIKASTIKE
½
ruukku ruohosipulia
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
tl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
mustia oliiveja
1
dl
auringonkukansiemeniä
tuoreita yrttejä

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli ja tee sillä aikaa kukkakaalimuru. Hienonna kukkakaalin valkoiset nuppuosat veitsellä tai tehosekoittimessa pieneksi silpuksi. (Varren voit käyttää esimerkiksi kasvissosekeittoon.) Keitä kukkakaalimurua 1–2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä (½ tl suolaa/1 l vettä). Valuta ja laita kulhoon. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista mehu joukkoon. Lisää oliiviöljy ja hunaja ja sekoita.

  2. Halkaise kesäkurpitsat ja tee veitsellä ristiviillot leikkuupintaan. Hiero suola pintaan ja valuta hunaja ja öljy päälle. Grillaa kesäkurpitsoja leikkuupinta alaspäin 3–5 minuuttia tai kunnes ne karamellisoituvat ja hieman pehmenevät.

  3. Tee kastike kesäkurpitsojen kypsyessä. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa.

  4. Lisää kukkakaalimuru, oliivit, auringonkukansiemenet ja yrttejä kesäkurpitsojen päälle. Tarjoa ruohosipulikastikkeen kanssa.

Kommentit (2)

Käyttäjä11413
Seuraa 
Liittynyt25.6.2018

Ei ole grilliä, mutta tallensin erinomaisen kastikkeen takia.
Kiitos ohjeesta.

Vierailija

Meilläkään ei ole grilliä mutta hyvää tulee uunissa paahdettunakin. Nyt kun kesäkurpitsa on parhaimmillaan sitä kannattaa todella käyttää kaikenlaiseen "raakapastasta" leivontaan. Se kun sisältää paljon kuituja ja muuta terveellistä ja vai
17 kcal/100 g.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt grillissä tirisee salaatti! Grillaa fetapala kokonaisena ja murenna se appelsiinivinegretillä maustetulle lämpimälle salaatille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu fetasalaatti

Ainekset

4
pientä salaatinkerää
1
pkt (200 g)
fetaa palana
APPELSIINIVINEGRETTI
1
ruukku lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä
1
appelsiini
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Laita grilli kuumenemaan ja tee sillä aikaa vinegretti. Ota lehtipersiljaa sivuun koristelua varten. Hienonna loppu lehtipersilja ja valkosipuli ja laita kulhoon. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu kulhoon. Lisää öljy, suola ja siirappi ja sekoita.

  2. Halkaise tai lohko salaatit ja sivele niille vinegrettiä. Grillaa salaatit ja fetapala nopeasti, enintään 1–2 minuuttia. Siirrä tarjoiluastiaan, murusta grillattu feta päälle ja viimeistele annos lopulla vinegretillä ja lehtipersiljalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Jos rakastat kylmää gazpacho-keittoa, kannattaa kokeilla samoja makuja myös grillattuna. Raikkaan hapan kastike antaa ytyä grillatuille kasviksille.

Viinisuositus: Punaviiniksi annokselle sopii katalonialainen Josep Foraster Lamoto 2019, 19,80 e (tilausvalikoima), joka on Trepat-, Garnacha- ja Syrah-rypäleiden jännittävä sekoitus. Viini on tumman marjaisa ja mukavan suoraviivainen. Sen kevyt savuisuus kokoaa gazpachon maut hienosti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu gazpachosalaatti

Ainekset

3
punaista paprikaa
1
pieni valkosipuli
4
minikurkkua tai 1 pieni kurkku
200
g
terttukirsikkatomaatteja
1
pieni kesäpunasipuli
Gazpachokastike
1
tomaatti
n. 4
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
balsamiviinietikkaa
muutama basilikanlehti
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli.

  2. Halkaise paprikat, poista siemenet ja kanta. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista ”hattu” irti. Kuori ja halkaise kurkut ja poista siemenet pienellä lusikalla.

  3. Grillaa paprikoita välillä käännellen, kunnes kuori tummuu. Laita ne sitten kannelliseen rasiaan tai sulje muovipussiin. Grillaa valkosipulia noin 10 minuuttia, tomaatteja noin 4 minuuttia ja kurkkua muutama minuutti. Grillaa myös kastikkeeseen tuleva tomaatti, noin 5 minuuttia.

  4. Tee kastike. Kuutioi iso, grillattu tomaatti ja laita palat tehosekoittimeen. Puristele grillatut valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää sitruunamehu ja etikka. Soseuta seos sileäksi ja paseeraa halutessasi eli painele sose tiheän siivilän läpi.

  5. Poista paprikoista kuoret ja viipaloi tai kuutioi paprikat. Viipaloi kurkut ja kesäsipuli.

  6. Asettele salaatti tarjoiluvadille ja valuta kastike päälle.

Kommentit (1)

Vierailija

Kiitos! Vaikuttaa herkulliselta, otan reseptin talteen.