Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 395 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Teemu Leminen

Paistettu riisi on täydellinen ruoka, kun kaapissa ei ole "paljon mitään". Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!

Paistettu riisi nousi jo ensikokeilulla kotikeittiöni vakioruokien joukkoon. Sittemmin olen tehnyt ruokaa jo useampia kertoja. Resepti on niin helppo ja joustavasti muunneltavissa, että teen tätä ruokaa luultavasti vielä eläkkeelläkin.

Omaan versiooni ruokaisuutta tuo lähes aina paistettu kananmuna. Sen tilalla (tai sen lisäksi) voit käyttää esimerkiksi paistettuja tofukuutioita, broileria, katkarapuja tai jopa jauhelihaa tai pekonia.

Myös ruuan kasvispuoli on täysin muunneltavissa. Itse laitan paistettuun riisiin aina sipulia ja herneitä, koska sipulista tulee hyvää makua ja herneistä kivaa väriä. Pienet porkkanakuutiot ovat aina hyviä, samoin maissinjyvät. Yleensä lisään myös silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia tuomaan ruualle pirteämpää olemusta.

Mausteiden kanssa sen sijaan kehotan noudattamaan ohjetta. Oman kokemukseni perusteella riisistä tulee parhaan makuista, kun käytät surutta voita ja maustat ruuan soijakastikkeella, osterikastikkeella, seesamiöljyllä ja sitrusmehulla. Olen kokeillut ruuan tekemistä myös ilman osterikastiketta, mutta se ei maistunut "oikealta", vaikka ihan hyvää olikin.

Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi. Riisinjyvien pitäisi siis paistua ja saada väriä ihan kunnolla, se on lopputuloksen kannalta olennaisen tärkeää. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse kärvähtämään.

Saatan olla vähän outo, mutta omasta mielestäni paistettu riisi on aika hyvää myös kylmänä. Siksi teenkin ruokaa aina vähän isomman annoksen, niin pääsen närppimään sitä jääkaappivierailuiden yhteydessä.

Parhaalta paistettu riisi toki maistuu heti pannulta tullessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu riisi

Ainekset

4
dl
vettä
1
liemi- tai fondikuutio
2
dl
riisiä
5
rkl
voita
2
kananmunaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
porkkana
2
dl
herneitä (tuoreita tai pakasteena)
1
dl
silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia
soijakastiketta
osterikastiketta
seesamiöljyä
sitruunan tai limen mehua
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Keitä riisi kypsäksi. Halutessasi voit maustaa keitinveden fondilla tai liemikuutiolla. Se tuo lisää makua lopputulokseen.
  2. Sulata 2 rkl voita kuumalla pannulla. Lisää kananmunat. Pyörittele niitä pannulla, jotta niiden rakenne rikkoutuu. Kypsennä pehmeäksi, älä päästä kuivumaan! Nosta kananmunat syrjään ja pyyhkäise pannu puhtaaksi.
  3. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Raasta inkivääri. Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle 2 rkl voita. Paista sipuleita, inkivääriä ja porkkanaa muutama minuutti. Sipulin pitäisi muuttua läpikuultaviksi ja porkkanoiden pysyä melko napakoina.
  4. Lisää pannuun herneet, anna kypsyä muutama minuutti.
  5. Nosta pannun lämpöä ja lisää pannuun riisi ja 1 rkl voita. Anna paistua muutaman minuutin ajan. Maun kannalta on olennaista, että riisi paistuu eikä vain lämpene. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse palamaan.
  6. Mausta riisi soija- ja osterikastikkeella. Anna lämmetä vielä minuutin verran.
  7. Viimeistele tilkalla seesamiöljyä, lorauksella limemehua ja halutessasi silputulla korianterilla.

Kommentit (12)

Kaisu Iisakkila
Seuraa 
Liittynyt17.4.2016

Kiitos tästä hyvästä reseptistä! Tätä tehdään meillä aina paistettujen kanankoipien seuralaiseksi.

Tuxu

Hyvä ohje, tosin en lisännyt osterikastiketta vaan laitoin sekaan muutaman katkaravun. Herneet vaihdoin maissiin. Hyvää tuli. Oiva lisäke kaupan valmiille grillibroilerille :-)

RiikkaT.

Joo, grillibroilerin kaveriksi ihanaa!

Jake

Missäs se ohje on?

EN

moi  no mihin se paistettu kananmuna meni? Kiinalaisethan pasitelee sen riisin sekaan jotenkin. Tässä se laitettiin vain sivuun? 

Vierailija

Lisäsin proteiiniksi kanaa, kananmunaa ja katkarapuja, hyvää tuli! Kananmunat lisäsin pannulle riisin paistamisen loppuvaiheessa. Kiitos ohjeesta, tätä on tilattu kerta jos toinenkin kiinalaisessa. :)

Vierailija

"Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi."

Työvaiheet kohdassa pitäs alkaa lämmittämään erikseen keitetty riisi pannulla...

Kuvakertootuhat..

Mitähän nuo kuvassa riisin seassa olevat ruskeat pallurat on?  Purkkiherkkusieniä? En näe myöskään porkkanakuutioita. Hassua, ettei kuva täsmää ohjeen kanssa. Oletan yleensä kuvien olevan juuri ohjeella tehdystä ruoasta. Mielestäni moinen vie aina pikkaisen uskottavuutta reseptiltä.  Vai liekö vain laiskuutta?

Vierailija

En ymmärtänyt paistettujen kananmunien ideaa? Jääkö niistä pannuun maku vai miksi ne piti oaistaa ja laittaa sivuun? Miitähän ei ainakaan missään kohtaa laitettu ruokaan?

Herkkuva

Hyvä ohje. Muistakaa lisätä paistetut munat lopuksi sekään.

Japanman

Myöskin ne munat voi paistaa lopuksi kolossa pannun keskellä ja sitten sekoittaa joukkoon.

kiitos reseptistä

Herkullinen, halpa  ja helppo ohje! Varioida voi aivan mahdottomasti sen mukaan mitä kaapista riisin seuraksi löytyy. Meillä meni heti suosikkiruokien listalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1150 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Herkullisen vegeramenin liemen salaisuus on ihanan tahmeassa tahinissa, jonka japanilaiset tuntevat nimellä neri goma. Voit kuitenkin käyttää mitä tahansa tahinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegeramen

Ainekset

LIEMI
12,5
dl
kasvislientä
3
valkosipulinkynttä
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
4
rkl
tahinia
4
rkl
rypsiöljyä
4
tl
riisiviinietikkaa
1
tl
suolaa
RAPEA TOFU
300
g
kiinteää marinoitua tofua
rkl
perunajauhoja (tai maissijauhoja)
4
tl
rypsiöljyä
LISÄKSI
2
kevätsipulinvartta
1
porkkana
½
pak choin lehdet
100
g
parsakaalin nuppuja
300
g
riisinuudeleita
PÄÄLLE
ituja, korianteria, seesamiöljyä, hienonnettua noria (merileväarkki), srirachaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta kasvisliemi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri karkeasti joukkoon. Keitä 5 minuuttia ja siivilöi liemi. Sekoita keskenään tahini, öljy, riisiviinietikka ja suola. Vatkaa seos liemeen. Pidä liemi lämpimänä. (Tai lämmitä tarjoiluhetkellä uudelleen.)

  2. Valmista tofu. Kuivaa tofu huolella ja leikkaa se kuutioiksi. Pyörittele jauhoihin ja paista öljyssä rapeaksi. Älä kääntele paloja liikaa, jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni.

  3. Hienonna kevätsipuli, kuori ja leikkaa porkkana tikuiksi. Kuumenna liemi. Keitä kevätsipulia, porkkanaa, pak choita ja parsakaalin nuppuja muutaman minuutin ajan.

  4. Keitä sillä aikaa nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jaa 4 kulhon pohjalle. Kaada päälle lientä ja nosta päälle tofua. Lisää pinnalle valintasi mukaan esimerkiksi ituja, korianteria, seesamiöljyä, srirachaa ja murskattua merilevää.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Kermainen, pinaatilla höystetty sienikastike maistuu ihanalta uunilohen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohta ja kermaista sieni-pinaattikastiketta

Ainekset

600
g
lohta
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
1
(luomu)sitruunan kuoriraaste
Kastike
2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
8
dl
puhdistettuja sieniä pilkottuna, esimerkiksi tatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita
2
rkl
rypsiöljyä
0,33
l
kuohu-, ruoka- tai kasvispohjaista kermaa
noin 130
g
salaattipinaattia
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Mausta lohi suolalla ja pippurilla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää.
  2. Puhdista sienet ja leikkaa ne suupaloiksi. Paista niitä kuumalla, kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Kuori ja hienonna sipulit. Lisää ne pannulle öljyn kanssa. Kuullota muutama minuutti. Lisää kerma. Kiehauta se ja anna porista muutama minuutti. Lisää pinaatit ja kääntele ne hyvin seokseen. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
  3. Ripottele lohen päälle raastettua sitruunakuorta. Tarjoa pinaatti-sienikastikkeen kanssa. Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita, perunamuusia tai polentaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2223 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Cacio e pepe on italialainen pastaklassikko, jossa yhdistyvät pecorinojuusto ja rouhittu mustapippuri. Muodikas makupari sopii hienosti myös herkän kukkealle varsikukkakaalille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Varsikukkakaalit cacio e pepe

Ainekset

50
g
pecorinojuustoa
2
rs (á 160 g)
varsikukkakaalia
½
l
vettä
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
mustapippuria myllystä
VAAHDOTETTU RAHKA
1
tlk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
(2
rkl
pecorinoa raastettuna)
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
kuorettomia manteleita

Työvaiheet

  1. Aloita paahtamalla mantelit pannussa ilman rasvaa kauniin ruskeiksi, pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Rouhi veitsellä.

  2. Raasta pecorino hienoksi raasteeksi. Ota 2 rkl raastetta erikseen.

  3. Vaahdota rahka sähkövatkaimella kuohkeaksi. Sekoita 2 rkl juustoraastetta ja suola rahkaan. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

  4. Siisti varsikukkakaalien kannat. Kuumenna vesi kattilassa ja keitä varsikukkakaaleja minuutti. Valuta hyvin.

  5. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää varsikukkakaalit, pecorino ja pippuri kattilaan ja kääntele niin, että aineet sekoittuvat hyvin.

  6. Levitä rahka lautaselle ja asettele varsikukkakaalit päälle. Viimeistele mantelirouheella.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1150 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuhdisti korianteria! Tämä kermainen, meheväksi haudutettu broileri on korianterinrakastajan unelma. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi tai nuudelit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Korianteri-kermakastike broilerille

Ainekset

1
pkt (550 g)
broilerin rintafileitä
2
ruukkua (noin 2 dl)
korianteria
1
valkosipulinkynsi
20
g
tuoretta inkivääriä
2
kevätsipulinvartta
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
limetin mehu ja kuori
4
dl
kermaa
1
dl
vettä
1
rkl
hunajaa
2
rkl
öljyä
tl
suolaa)
1
kanaliemikuutio

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise broilerinfileet talouspaperilla kuiviksi.
  2. Hienonna korianteri, valkosipuli ja inkivääri. Hienonna sipulinvarret ja pilko herneet. Raasta limetin mehu kulhoon ja purista joukkoon mehu.
  3. Laita korianteri, valkosipuli ja inkivääri sauvasekoittimen kulhoon. Lisää kerma, vesi ja hunaja, soseuta tasaiseksi.
  4. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla ja ruskista fileitä molemmin puolin 5 minuuttia. Mausta suolalla. Kaada korianterikerma broilerin joukkoon pannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Murenna joukkoon liemikuutio ja hauduta kastiketta kannen alla 10 minuuttia.
  5. Lisää lopuksi kastikkeeseen sipulinvarret ja herneet. Mausta limetin kuoriraasteella ja mehulla.

Kommentit (0)