Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 411 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Teemu Leminen

Paistettu riisi on täydellinen ruoka, kun kaapissa ei ole "paljon mitään". Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!

Paistettu riisi nousi jo ensikokeilulla kotikeittiöni vakioruokien joukkoon. Sittemmin olen tehnyt ruokaa jo useampia kertoja. Resepti on niin helppo ja joustavasti muunneltavissa, että teen tätä ruokaa luultavasti vielä eläkkeelläkin.

Omaan versiooni ruokaisuutta tuo lähes aina paistettu kananmuna. Sen tilalla (tai sen lisäksi) voit käyttää esimerkiksi paistettuja tofukuutioita, broileria, katkarapuja tai jopa jauhelihaa tai pekonia.

Myös ruuan kasvispuoli on täysin muunneltavissa. Itse laitan paistettuun riisiin aina sipulia ja herneitä, koska sipulista tulee hyvää makua ja herneistä kivaa väriä. Pienet porkkanakuutiot ovat aina hyviä, samoin maissinjyvät. Yleensä lisään myös silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia tuomaan ruualle pirteämpää olemusta.

Mausteiden kanssa sen sijaan kehotan noudattamaan ohjetta. Oman kokemukseni perusteella riisistä tulee parhaan makuista, kun käytät surutta voita ja maustat ruuan soijakastikkeella, osterikastikkeella, seesamiöljyllä ja sitrusmehulla. Olen kokeillut ruuan tekemistä myös ilman osterikastiketta, mutta se ei maistunut "oikealta", vaikka ihan hyvää olikin.

Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi. Riisinjyvien pitäisi siis paistua ja saada väriä ihan kunnolla, se on lopputuloksen kannalta olennaisen tärkeää. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse kärvähtämään.

Saatan olla vähän outo, mutta omasta mielestäni paistettu riisi on aika hyvää myös kylmänä. Siksi teenkin ruokaa aina vähän isomman annoksen, niin pääsen närppimään sitä jääkaappivierailuiden yhteydessä.

Parhaalta paistettu riisi toki maistuu heti pannulta tullessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu riisi

Ainekset

4
dl
vettä
1
liemi- tai fondikuutio
2
dl
riisiä
5
rkl
voita
2
kananmunaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
porkkana
2
dl
herneitä (tuoreita tai pakasteena)
1
dl
silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia
soijakastiketta
osterikastiketta
seesamiöljyä
sitruunan tai limen mehua
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Keitä riisi kypsäksi. Halutessasi voit maustaa keitinveden fondilla tai liemikuutiolla. Se tuo lisää makua lopputulokseen.
  2. Sulata 2 rkl voita kuumalla pannulla. Lisää kananmunat. Pyörittele niitä pannulla, jotta niiden rakenne rikkoutuu. Kypsennä pehmeäksi, älä päästä kuivumaan! Nosta kananmunat syrjään ja pyyhkäise pannu puhtaaksi.
  3. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Raasta inkivääri. Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle 2 rkl voita. Paista sipuleita, inkivääriä ja porkkanaa muutama minuutti. Sipulin pitäisi muuttua läpikuultaviksi ja porkkanoiden pysyä melko napakoina.
  4. Lisää pannuun herneet, anna kypsyä muutama minuutti.
  5. Nosta pannun lämpöä ja lisää pannuun riisi ja 1 rkl voita. Anna paistua muutaman minuutin ajan. Maun kannalta on olennaista, että riisi paistuu eikä vain lämpene. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse palamaan.
  6. Mausta riisi soija- ja osterikastikkeella. Anna lämmetä vielä minuutin verran.
  7. Viimeistele tilkalla seesamiöljyä, lorauksella limemehua ja halutessasi silputulla korianterilla.

Kommentit (14)

Kaisu Iisakkila
Seuraa 
Liittynyt17.4.2016

Kiitos tästä hyvästä reseptistä! Tätä tehdään meillä aina paistettujen kanankoipien seuralaiseksi.

Tuxu

Hyvä ohje, tosin en lisännyt osterikastiketta vaan laitoin sekaan muutaman katkaravun. Herneet vaihdoin maissiin. Hyvää tuli. Oiva lisäke kaupan valmiille grillibroilerille :-)

RiikkaT.

Joo, grillibroilerin kaveriksi ihanaa!

Jake

Missäs se ohje on?

EN

moi  no mihin se paistettu kananmuna meni? Kiinalaisethan pasitelee sen riisin sekaan jotenkin. Tässä se laitettiin vain sivuun? 

Vierailija

Lisäsin proteiiniksi kanaa, kananmunaa ja katkarapuja, hyvää tuli! Kananmunat lisäsin pannulle riisin paistamisen loppuvaiheessa. Kiitos ohjeesta, tätä on tilattu kerta jos toinenkin kiinalaisessa. :)

Vierailija

"Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi."

Työvaiheet kohdassa pitäs alkaa lämmittämään erikseen keitetty riisi pannulla...

Kuvakertootuhat..

Mitähän nuo kuvassa riisin seassa olevat ruskeat pallurat on?  Purkkiherkkusieniä? En näe myöskään porkkanakuutioita. Hassua, ettei kuva täsmää ohjeen kanssa. Oletan yleensä kuvien olevan juuri ohjeella tehdystä ruoasta. Mielestäni moinen vie aina pikkaisen uskottavuutta reseptiltä.  Vai liekö vain laiskuutta?

Vierailija

En ymmärtänyt paistettujen kananmunien ideaa? Jääkö niistä pannuun maku vai miksi ne piti oaistaa ja laittaa sivuun? Miitähän ei ainakaan missään kohtaa laitettu ruokaan?

Herkkuva

Hyvä ohje. Muistakaa lisätä paistetut munat lopuksi sekään.

Japanman

Myöskin ne munat voi paistaa lopuksi kolossa pannun keskellä ja sitten sekoittaa joukkoon.

kiitos reseptistä

Herkullinen, halpa  ja helppo ohje! Varioida voi aivan mahdottomasti sen mukaan mitä kaapista riisin seuraksi löytyy. Meillä meni heti suosikkiruokien listalle.

Vierailija

"Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!"  15 (!) erilaista raaka-ainetta. Vähän? 

Vierailija

Maukas, edullinen ruoka! Tein tällä kertaa itse kerätyistä sienistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1205 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Raikas ja eksoottinen kinilaw on Filippiinien versio cevichestä. Rasvainen nieriä sopii hyvin upotettavaksi inkiväärillä ja limetillä maustettuun riisiviinietikkaliemeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + maustuminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nieriä-kinilaw

Ainekset

400
g
nieriää fileenä
pala
kurkkua
1
punasipulia
1
chili
1
limen kuori ja mehu
1–2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
1
dl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Poista kalafileistä ruodot ja nahka. Leikkaa kala pieniksi haarukkapaloiksi. Kuori ja viipaloi kurkku, hienonna sipuli ja chili. Raasta limen kuori isoon kulhoon ja purista mukaan mehu. Raasta mehuun inkivääriä ja lisää etikka, sokeri ja suola. Vispaa niin, että sokeri ja suola liukenevat nesteeseen.

  2. Laita kala, sipuli ja kurkku liemeen, lisää kookos ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa 30–45 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2296 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt voit unohtaa pannun, sillä tämän herkkupastan höysteet, lehtikaali ja sienet, paahdetaan uunissa pellillä. Napakan kypsäksi keitetty pasta imaisee syksyiset maut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-lehtikaalipasta

Ainekset

300
g (n. 1 l)
kantarelleja tai suppilovahveroita
250
g
lehtikaalia
Maustekastike
2
valkosipulinkynttä
1
rosmariininoksa
3
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
hunajaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Paahdetut valkosipulinkynnet
2
valkosipulinkynttä
1
tl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
Lisäksi
400
g
pastaa
2
rkl
pastan keitinvettä
1
rkl
voita
(parmesaania)

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Puhdista ja paloittele kantarellit tai suppilovahverot. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti, hienonna lehdet. Laita sienet ja lehtikaali kulhoon.

  3. Tee maustekastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna rosmariinin lehdet. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset. Sekoita kastike lehtikaalin ja sienten joukkoon. Levitä sieni-lehtikaaliseos leivinpaperin päälle uunipellille.

  4. Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne kokonaisina pienen folioarkin päälle. Lisää päälle öljyä ja suolaa. Kääräise folio paketiksi ja se pellille sieniseoksen viereen. Laita pelti uuniin 15 minuutiksi.

  5. Kasvisten paahtuessa keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä 2 ruokalusikallista keitinvettä kastikkeeseen.

  6. Hienonna pehmenneet valkosipulinkynnet. Sekoita valutettu pasta, 2 rkl keitinvettä, voi, valkosipuli ja sieni-lehtikaaliseos keskenään. Halutessasi raasta parmesaania päälle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1205 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Unelmanpehmeä Dalgona-kahvi on maailman villinnyt trendijuoma. Eikä ihme, helppoon herkkuun tarvitsee vain pikakahvijauhetta, makeutusainetta ja maitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Hunajainen dalgona-kahvi

Ainekset

2
rkl
pikakahvijauhetta
2
rkl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
kiehuvan kuumaa vettä
4
dl
kuumaa maitoa

Työvaiheet

  1. Laita pikakahvijauhe, hunaja ja kuuma vesi kapeahkoon kulhoon. Vatkaa ensin pienellä teholla, jotta pikakahvi liukenee veteen. Vatkaa sen jälkeen seosta täydellä teholla, kunnes se on kuohkeaa vaahtoa. Tähän menee vatkaimesta riippuen muutama minuutti.

  2. Kaada kuuma maito lasiin tai mukiin. Annostele vaahto maidon päälle lusikalla tai pursottamalla. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2296 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Ihanan sakea ja makoisa tomaattikeitto valmistuu puolessa tunnissa. Soppa maistuu taivaalliselta yrttisten uunileipien kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja yrttipatongit

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
Rosamunda-peruna
2
tomaattia
1
punainen paprika
1
tlk (400 g)
(kokonaisia) säilyketomaatteja
4
dl
vettä
½
tuubi (noin 70 g)
tomaattipyreetä
1
kasvisliemikuutio
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
siemeniä, minitomaatteja ja fetaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele peruna. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa noin 2 minuuttia. Lisää perunakuutiot. Kuutioi tomaatit ja paprika. Lisää ne kattilaan. Sekoita.

  2. Lisää säilyketomaatit, huuhtele tölkki vedellä ja kaada vesi kattilaan. Lisää tomaattipyree ja kasvisliemikuutio. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä, noin 20 minuuttia. Valmista yrttipatongit keiton kiehuessa (ks. ohje alla).

  3. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää pippuri sekä vettä, jos keitto on liian paksua. Tarjoa keitto yrttipatonkien kanssa. Laita tarjolle myös siemeniä, minitomaatteja ja fetaa. Tarjoa yli jäänyt öljy keiton mausteena.

Yrttipatongit

Ainekset

1
pieni patonki
4
rkl
raastettua parmesaania
YRTTIÖLJY
½
ruukku
basilikaa
¼
ruukku
lehtipersiljaa
1
rkl
timjaminlehtiä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Leikkaa patonki pituussuunnassa puoliksi ja sitten poikittain neljään osaan.

  2. Hienonna yrttiöljyn yrtit ja sekoita ne muiden aineiden kanssa yhteen. Valele yrttiöljyä patonginpaloille. Raasta parmesaania päälle ja laita uuniin noin 5 minuutiksi. Tarjoa patongit keiton kanssa. Tarjoa loppu yrttiöljy keiton lisukkeena.

Kommentit (0)