ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Parasta joulussa? Ehkä nämä makean rapeat, karamellimaiset joulupiparit! Nekkupiparit sulavat suuhun ennen kuin ehdit edes haukata.

Ota taikinaa vain pieni pala kerrallaan kaulittavaksi, pehmitä sitä hieman ja kauli levyksi. Taikinan käsittely on helpointa, kun se on viileää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
50–80 kpl
Valmistusaika
2 t + 10 t taikinan tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Nekkupiparit

Ainekset

4
dl
tummaa siirappia
2
dl
sokeria
250
g
voita
tl
jauhettua neilikkaa
tl
kanelia
8
dl
vehnäjauhoja
tl
soodaa
Pinnalle
nonparelleja ja/tai sokerikuorrutetta

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi, sokeri, voi, nei­likka ja kaneli isohkoon kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi sekoittaen, alenna lämpöä ja hauduta ilman kantta 5 minuuttia. Anna seoksen poreilla kevyesti, jotta nestettä pääsee haihtumaan. Jäähdytä.
  2. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää kädenlämpöiseen siirappiseok­seen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraa­vaan päivään.
  3. Ota taikinasta pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Kauli jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi ja painele muoteilla pipareita. Nosta valmiit piparit leivinpaperin päälle pellille.
  4. Paista pipareita 200-asteisen uunin keskita­solla 5–7 minuuttia pipareiden paksuudesta riippuen. Tarkkaile paistumista, jotta piparit eivät pääse palamaan.
  5. Vetäise piparit leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle. Anna jäähtyä, jolloin piparit kovettuvat.

Vinkki! Voit koristella piparit värikkäillä nonparelleilla. Kauli ne kevyesti piparien pintaan ennen paistamista. Koristele jäähtyneet piparit halutessasi sokerikuorrutuksella.

Kommentit (18)

Äidiltä tyttärelle

Paraisten piparkakut ovat myös rapeita; 250g voita tai margariinia sulatetaan kattilassa lisätään 2dl sokeria, 1dl siirappia, 2tl kanelia, 1tl pomeranssinkuorta, 1tl neilikkaa, 1tl inkivääriä. Kiehautetaan sekoittaen koko ajan. Jäähtymään vaikka tiskialtaaseen jossa kylmää vettä. Lisätään 2munaa yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lopuksi lisätään n. 8dl vehnäjauhoja joihin on sekoitettu 2tl soodaa. Jääkaappiin seuraavaan päivään. Leivotaan ja paistetaan 200 asteisessa uunissa n.7-10 minuuttia. Vanha, hyvä resepti!

Hannaliisa

Sama täällä, Paraisten piparit on parhaita, jo nimikin sen kertoo ;). Joulun alun ihania tuoksuja tuovat aina nämä perinteiset piparit uunista otettaessa. Ja meillä myös äidiltä tyttärelle-resepti. Kulahtanut on ja sormenjälkiä täynnä mutta niin rakas, ettei pois heitetä!

Vierailija

Kokeilkaapa heittää kardemummaa sekaan vielä niin on täydellistä.

Aamu

Mites gluteiiniton versio?

Vierailija

Nää ei onnistunu ollenkaan, onkohan syynä kananmunan puuttuminen ohjeesta. En suosittele.

Jauhosormi

Ei onnistnut! Ohjeen jauhomäärä ei riitä, suosittelen lisäämään reilusti mitä ohjeessa on.

Vierailija

Kaikki levisivät paistaessa. Ei jatkoon

Vierailija

Harmikseni en lukenut kommentteja ja tein tämän taikinan vieläpä tuplana. Levisivät täysin muodottomiksi paistaessa, lisäksi olivat sitkeitä.

Nekkutäti

Minullakin kävi samoin. Kerkesin tehdä kunnon taikinan ennenkuin luin kommentit. Piparit levisivät kun vanha ladon ovi pellille ja ovat melko kovia. Ei hyvä😢

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Onpa harmillista, kiitos kun kommentoitte! Pahoittelumme kaikille pettyneille leipojille.

Koekeittiössämme on nyt tekeytymässä yksi satsi tätä taikinaa, huomenna jatkamme sen parissa ja selvitämme mistä voi olla kyse.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ruokatoimittajamme Chrisse leipoi taikinan piparkakuiksi tänään ja olemme nyt hieman viisaampia! Tässä niksit: on ehdottoman tärkeää (isosta siirappimäärästä johtuen vielä tärkeämpää kuin tavallisesti) pitää taikina kylmässä yön yli ja kiehutella siirappi-mausteseosta hiljalleen ilman kantta ohjeen mukainen aika, jolloin nestettä pääsee haihtumaan. Jauhomäärästä: koetaikinassa oli 8 dl vehnäjauhoja, leivontaan käytettiin lisäksi hieman. 

Taikina kannattaa leipoa kylmänä, jolloin se ei tartu alustaan. Lopputuloksena on sitkaan mureita, maultaan karamellimaisia pipareita - ei siis rapeita tai murenevia, millaisia piparit myös usein ovat. Paistettaessa koepiparit levisivät hitusen, mutta eivät sen enempää kuin muutkaan kotitekoisesta taikinasta leivotut.

Toivottavasti seuraavat nekkupiparit onnistuvat näillä nikseillä paremmin!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vielä lisäys: muutamme nyt reseptin jauhomäärän 7-8 desilitrasta 8:aan, jolla saimme omat piparimme onnistumaan.

Vierailija

8dl jauhoja ja levisivät silti paistaessa. Helppo kyllä leipoa, mutta lopputulos surkea

Vierailija

Ohjeen mukaan kun teki, niin tuli erinomaisia hyvänmakuisia nekkupipareita. Mukavaa vaihtelua tavallisiin pipareihin verrattuna.

Vierailija

Minäkin erehdyin tekemään taikinan ennen kommenttien lukemista. Tein alkuun yhden pellillisen ja siihen se jäikin. Vaikka noudatin ohjetta tarkkaan, piparit levisivät ja lopputulos oli sitkeä eivätkä "sulaneet suuhun ennen kuin ehdit edes haukata". Pettymys!

Näytä kaikki kommentit (18)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.