Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 434 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Amarettolla kostutettu mantelikakku on itse täyteläisyys.

Toscamaisen kuorrutteen hunnuttaman mantelikakun valmistus aloitetaan vaahdottamalla sokeri pehmeän voin kanssa. Samalla lisätään kananmunat yksitellen joukkoon. Hauskan twistin tähän kakkuun tuo raastettu luomuappelsiininkuori, joka sekoitetaan vaahdon joukkoon jauhoseoksen kanssa.

Kakku paistetaan pyöreässä kakkuvuoassa noin 45 minuuttia. Voit tarkistaa kakun kypsyyden helposti esimerkiksi puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis. Muista antaa kakun jäähtyä, ennen kuin kumoat sen tarjoiluastialle! Jäähtynyt kakku kostutetaan appelsiinin mehulla ja manteliliköörillä.

Kakun kuorrute valmistuu helposti sulattamalla ensin voi kattilassa, jonka jälkeen loput ainekset sekoitetaan joukkoon. Anna seoksen kiehahtaa ja siirrä sitten pois levyltä. Lopuksi valmis kuorrutus lusikoidaan kakun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10-12 palaa
Valmistusaika
25 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman mehevin mantelikakku

Ainekset

200
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
dl
mantelijauhoja
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
luomuappelsiinin kuori raastettuna
Kuorrutus
50
g
voita
2
dl
mantelirouhetta
1
dl
sokeria
½
dl
maitoa
1
tl
perunajauhoja
Kostutus
2
rkl
appelsiinin mehua
1
rkl
mantelilikööriä (Amaretto)
Lisäksi
kakkuvuokaan voita ja hienoa sokeria

Työvaiheet

Kostutus

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja sokeroi pyöreä kakkuvuoka (Ø noin 22 cm).
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.
  3. Sekoita manteli- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Pese ja raasta appelsiinin oranssi kuoriosa ohueksi raasteeksi. Kääntele jauhoseos ja kuoriraaste vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes taikina ei enää tartu siihen painettuun puutikkuun. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia ja kumoa sitten vadille.
  4. Sulata kuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sekoittaen loput kuorrutuksen aineet. Anna seoksen kiehahtaa ja nosta pois levyltä.
  5. Purista appelsiinin mehu ja sekoita likööri siihen. Kostuta jäähtynyt kakkupohja mehu-likööriliemellä ja lusikoi kuorrutus kakun päälle.

Kommentit (9)

Vierailija

olipas siinä sellinen luomus mantelikakusta. Epäilen sen mehvyyttä ja ohjetta katsellessani ,ei ei en taida kokeilla

Mehevä ? Maailman paras ? no jokaisella n oma makunsa.

Joulua valmistelen

Miksi moittia heti? Tein tämän ja siitä tuli mahtavan hyvä ja todellakin mehevä. Suosittelen, joskin kakun paistaminen osoittautui hieman haasteelliseksi. Ensimmäisen version keskusta pääsi romahtamaan. Maku oli kuitenkin kerrassaan upea! Nyt uutta testaamaan.

KooÄmmä

Romahduksen koki myös minun kakkuni. Kauniisti kohosi ensin, mutta loppuvaiheessa kypsymistä, kakku lässähti keskeltä. Vuoan reunoista kakku jo "pakeni", siis reilusti irti reunoista. Harmi, onko jauhon määrä kakkuun liian vähäinen, mantelijauhekin kun on aika rasvapitoista, joka varmasti lämmön vaikutuksesta muuttaa koostumuksen.

Voirajoitteinen

Hyvältä kuulostaa. Ainoa, joka mietityttää on tuo voi tuossa kuorrutuksessa. En pidä mistään voikreemeistä yms. Sen voisi varmaan korvata esim. mascarponella. Tuo Amaretto tekee varmaan kakkuun mukavan maun.

🤗

Entä jos peruna ja maissi eikä vehnä käy mitä tilalle

Vierailija

Miksi mantelirouhe eikä -lastu? Minusta kakku ei ole kovin kauniin näköinen tuolla rouhekuorrutuksella, minä ainakin syön myös silmilläni! Aion kokeilla kyllä, mutta mantelilastuilla -  rakastanhan toscakakkuakin :)

Kakku-Alma

Hirveän ruma kakku. Näyttää kun olisi kuorutettu riisimuroilla. En tekis enkä kehtais tarjota kenellekään. 

Toscattaa

Tuon kakun ulkomuoto on aika surullinen ilmestys taikka kuva on huono, mutta luutavasti se kuitenkin maittaa kun ainekset on noin hyvät.

Se mitä itse taas harmittelen on ainainen sitrus -appelsiini, lime, sitruuna tms. joka ikisessä ohjeessa.  Voisiko sitä happamuutta saada aikaan jollain muullakin keinoin kuin ainaisella sitruunalla tai etikalla? Emme kuitenkaan ole mitään Kaakkois-Aasialaisia, vaikka ruokaohjeetkin joita meille tuputetaan useinkin muistuttavat ja suoraan ovatkin sieltä. Jo 80-luvulta asti. Eli pientä muutosta ja kehitystä  toivoisin. Aina kun käy Ruotsissa siellä on ruoka niin suunmukaista ja sopivaa, täällä liikamaustetaan ja pyritään saamaan nahat suusta ja se on sitten olevinaan kokkiuden ylin aste. Mutta se nyt siitä.

Toivon vain että enemmän käytettäisiin vanhoja suomalaisia perinteitä ja konsteja niin ruoanlaitossa kuin leipomisessakin ja vältettäisiin liikaa sitrusten kanssa läträämistä. Myönnettäköön että leivonnassa jos missä löytyy sitruunallekin paikka, mutta aromeita ja hapakkuutta tulee kyllä muualtakin.

EKa

Voirajoitteelliselle: Voi sulaa kuorrutuksen valmistuksessa, ei tule mitään 'voivaahtoa'. Huomaat, kun luet ohjeen. Kuten tekstistä sanottiin, kuorrutus on kuten toskakakussa/piirakassa. Toskakakkuja tehneenä myös kommentti 'vierailijalle', joka mietti mantelirouheen ja -lastujen eroa. Lastuja käyttäessäni kuorrutus jää enempi pintaan - luonnollisesta syystä, lastut tekevät jossain määrin sulkevan pinnan kakun päälle. Rouhe päästää kuorrutteen nestettä läpi, ja varmaan sitä kautta tekee kakusta mehevämpää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 317 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Piia Arnould

Tästä ei leivän leipominen enää helpotu. Sekoita aineet, anna kohota vuoassa ja kypsennä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää (= 20 viipaletta)
Valmistusaika
5 min + kohottaminen 1 t + kypsennys 1 1⁄2
Vaikeustaso
Helppo

Maltainen vuokaleipä

Ainekset

6
dl
appelsiinitäysmehua
50
g
hiivaa
1
dl
siirappia
tl
suolaa
2
dl
kaljamaltaita (esim. Tuoppi)
dl
siemensekoitusta (esim. pellavan-, auringonkukan- ja kurpitsansiememiä)
dl
ruishiutaleita
2
dl
ruisjauhoja
4
dl
vehnäjauhoja
3
dl
täysjyvävehnäjauhoja
VOITELU
1
rkl
vettä
1
rkl
siirappia
LISÄKSI
2
rkl
kasvimargariinia vuokiin

Työvaiheet

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Murustele hiiva joukkoon ja sekoita kunnes se on liuennut. Lisää kaikki loput leivän aineet nesteeseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

  2. Voitele kaksi suorakaiteen muotoista leipävuokaa (vetoisuus n. 1,2–1,5 l) ja jaa taikina vuokiin. Peitä vuoat leivinpaperilla ja anna kohota noin 1 tunti.

  3. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa 1 ½ tuntia.

  4. Yhdistä vesi ja siirappi. Voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa noin puolella seoksesta ja tee toinen voitelukerta heti leipien uunista pois ottamisen jälkeen.

  5. Anna leipien jäähtyä hetki ennen kumoamista. Tarjoa punajuuri- tai hernehummuksen kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1180 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Virtaa ja väriä! Lohko pannulle keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja. Sienten ja tomaattien hyvät maut kannattaa pyyhkäistä parempiin suihin paahtoleivällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkkusienipannu

Ainekset

1
rs (200 g)
tummia herkkusieniä
2
salottisipulia
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
100
g
fetaa
2
rkl
öljyä
rkl
tummaa balsamicokastiketta
1
ps (65 g)
tuoretta pinaattia
½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista ja lohko herkkusienet. Kuori ja viipaloi sipuli. Halkaise osa tomaateista. Kuutioi feta.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista kuumalla pannulla sipulia ja sieniä noin 5 minuuttia. Lisää tomaatit, feta ja balsamicokastike. Jatka kypsennystä 10 minuuttia.
  3. Lisää pinaatti muutamaksi minuutiksi hautumaan. Mausta pippurilla ja maun mukaan suolalla.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1180 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 317 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.