Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 267 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bibimbap

Ainekset

2
porkkanaa
200
g
pikkelöityjä tai paistettuja siitakesieniä
2
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä
6
dl
bulgogia (ks. ohje alhaalla)
4
rkl
kimchiä (ks. ohje alhaalla)
4
kananmunaa
1
l
keitettyä riisiä
Lisäksi
gochujangia tai korealaista yleisdippiä (ks. ohje alhaalla)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
  2. Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
  3. Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.

Vinkki Bibimpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibimpapiin.

Bulgogi

Ainekset

Marinadi
½
päärynä (tai nashi-hedelmä)
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
ruokosokeria
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
Lisäksi
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
sormisuolaa
Paistamiseen
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
  2. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
  3. Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.

Korealainen yleisdippi

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
ruokosokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.

Pikakimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
rkl
suolaa
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
sokeria
1
ps (125 g)
retiisejä
2
porkkanaa
4
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
  3. Pilko porkkana ohuiksi tikuiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa. 

Reseptiä editoitu 7.4.2022 klo 8.48: Lisätty porkkanan käyttö ohjeeseen.

Seesamikurkut

Ainekset

1
(noin 400 g)
kurkku
4
rkl
riisiviinietikkaa
2
tl
seesamiöljyä
½
tl
merisuolaa
2
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Viipaloi kurkku. Sekoita loput ainekset keskenään ja kääntele kurkkuihin. Anna marinoitua vähintään 15 minuuttia.

Kommentit (5)

Vierailija

Miten rypsiöljyssä paistaminen liittyy korealaiseen ruokaan?

Vierailija

Eihän tuo ole bibimbap vaan riisikulho. Ihan olennaisena osana on paistaa riisi kiinni kulhon pohjaan, herkullista rapsuteltavaa.

Korealaiseen keittiöön hurahtanut

Olen hurahtanut täysin korealaiseen keittiöön ja onneksi etnisistä kaupoista saa sen, mitä ei löydy Prisman tai muun hyllyiltä.  Bibimpap on yksi monista todella maukkaista annoksista. 

Vierailija

Bibimbap syödään ja sekoitetaan lusikalla. Nimi tarkoittaa sekoitettua riisiä. Suosittelen ostamaan valmista kimchiä kaupasta, pikakimchi ei ole oikealla tavalla luotu eikä tule maistumaan oikealta.

Tzyde

Hyvä ohje ja varsinkin dipistä tykkäsin. Samoin kun yllä kirjoittanut vierailija minunkin mielestäni pienissä kulhoissa uunissa paistettu Bibi jossa riisi tulee rapeaksi on parasta. Oikeasti pitäisi olla keraamiset kipot mutta mulla marketin lasiset pienet Pyrex-vuoat toimivat ihan hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 422 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaalilaatikko vaatii muutamia vanhalta kansalta opittuja niksejä, ja yksi niistä on kaalin ruskistaminen. On kuitenkin myös niksi, jota ei perinteisistä ohjeista välttämättä löydä: loraus viinietikkaa paistetun kaalin joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paras kaalilaatikko

Ainekset

1
dl
puuroriisiä
1
l
vettä + ½ tl suolaa
1
kg
valkokaalia
1
iso keltasipuli
25
g
voita
2
tl
suolaa
2–3
rkl
tummaa siirappia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
500
g
nauta-sikajauhelihaa
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
maustepippuria
noin 5
dl
täysmaitoa
Pinnalle
3
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Keitä riisi lähes kypsäksi suolalla maustetussa runsaassa vedessä. Valuta riisi siivilässä.
  2. Huuhtele kaali, poista kanta ja leikkaa kaali pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Paista kaalisilppua pannussa samalla sekoitellen, kunnes kaali hieman ruskistuu. Mausta suolalla (1 tl), siirapilla ja omenaviinietikalla. Nosta kaalit 2 litran vetoiseen uunivuokaan.
  4. Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista. Mausta suolalla (1 tl), meiramilla ja maustepippurilla.
  5. Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja riisi. Kaada vuokaan täysmaitoa sen verran, että maitoa tulee kaaliseoksen pinnan tasolle. Lisää päälle voinokareet.

  6. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Perinteisesti sahramirisotto tarjotaan Italiassa osso buco milanesen kanssa. Shramirisotto saa makua viinin sijaan kuivasta sherrystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sahramirisotto

Ainekset

1
l
kasvis- tai kanalientä
1
tl
sahramia
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
75
g
voita
75
g
parmesaanijuustoa
½
tl
suolaa
dl
kuivaa sherryä
4
dl
risottoriisiä (carnaroli tai arborio)

Työvaiheet

  1. Kiehauta liemi kattilassa ja ota ½ dl lientä erilliseen kulhoon. Jauha sahramit puhtaassa morttelissa ja sekoita kulhossa liemen kanssa. Pidä liemi lämpimänä.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi voi. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Sulata kolmannes voista laakeassa kattilassa tai kasarissa. Lisää salottisipulit ja suola. Kuullota pehmeäksi, noin 7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuumenna minuutti.

  4. Nosta lieden lämpöä. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia sekoittaen, kunnes riisi alkaa ritistä. Kaada sherry kattilaan. Sekoita, kunnes neste on haihtunut ja imeytynyt.

  5. Lisää sahramiliemi sekoittaen. Lisää sitten kerralla noin puolet liemestä, ja kypsennä koko ajan sekoittaen. Kun neste on haihtunut, lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes neste on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää. Risotto saa olla löysää.

  6. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita loppu voi ja parmesaani risottoon. Peitä kannella ja anna risoton vetäytyä 5 minuuttia. Tarjoa risotto heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kokonainen hauki on ruokapöydän komea ilmestys. Sen valmistus on myös älyttömän helppoa, sillä se kypsyy hetken uunissa vahvan etikkaisessa liemessä ja tarjotaan haaleaksi jäähtyneenä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min + jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Uunihauki etikkaliemessä

Ainekset

1
hauki, suomustettuna, sisälmykset ja kidukset poistettuina (n. 1–1½ kg)
2
porkkanaa
2
punasipulia
l
vettä
4
dl
väkiviinaetikkaa
4
dl
sokeria
1
dl
suolaa
5
maustepippuria
3
laakerinlehteä

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa hauki. Laita kala korkeareunaiseen uunivuokaan, johon se juuri ja juuri mahtuu. Kuori porkkanat ja sipulit. Leikkaa ne suupaloiksi kalan ympärille.

  2. Kiehauta vesi, etikka, sokeri ja mausteet kattilassa. Kaada kuumaa etikkalientä vuokaan hauen päälle niin paljon, että hauki peittyy kokonaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna hauen jäähtyä liemessä vähintään tunti ennen tarjoamista.

  3. Nosta hauki varovasti etikkaliemestä vadille. Nosta myös porkkanat ja punasipulit reikäkauhalla hauen ympärille tarjolle.

Vinkki Maustumisen kannalta on tärkeää, että hauki peittyy liemeen kokonaan. Valitse siis mieluummin vähän liian pieni vuoka kuin iso. Pyrstöä voi tarvittaessa kääntää kaarelle.

Sahramihollandaise

Ainekset

150
g
voita
0,25
g (1⁄2 ps)
sahramia
3
keltuaista
1
rkl
kylmää vettä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita voi ja sahrami kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä. Jäähdytä. Valuta voisula kannuun, jotta sakka jää kattilan pohjalle

  2. Erottele keltuaiset metalliseen kulhoon. Lisää vesi, purista joukkoon sitruunamehu ja vatkaa kuohkeaksi pallovatkaimella. Laita kulho vesihauteeseen niin, ettei kulhon pohja osu kattilassa olevaan veteen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laske lämpöä, kunnes vesi poreilee kevyesti. Vatkaa seosta koko ajan.

  3. Kun keltuaisseos on selvästi paksuuntunut, lisää voisulaa tipoittain koko ajan vatkaten. Lisää kaikki voi pikkuhiljaa, edelleen vatkaten. Mausta kastike lopuksi suolalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Pinnalta rapeat, sisältä tomaattisen aromikkaat pastaputket maistuvat juhlavieraille. On tärkeää antaa valmiin paistoksen vetäytyä, jotta se pysyy ehjänä annosteltaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hunajakennocannellonit

Ainekset

2
pkt (yht. 500 g)
cannelloni-pastaputkia
TOMAATTIKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
4
rkl
öljyä
4
prk (à 390 g)
paseerattua tomaattia
3
rkl
punaviiniä
2
laakerinlehteä
2
rkl
kuivattua oreganoa
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
mustapippuria myllystä
2
prk (à 230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
oliiveja pieninä kuutioina
PINAATTIKASTIKE
380
g
salaattipinaattia tai lehtikaalia
3
rkl
öljyä
2
prk (à 200 g)
ranskankermaa
3
dl
kuohu- tai ruokakermaa
3
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
200
g
fetajuustoa
1
dl
parmesaania raastettuna
(tuoretta basilikaa tai oreganoa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipulit ja porkkanat pienenpieniksi. Kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää paseerattu tomaatti, viini ja mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä vähintään 15 min. Lisää kikherneet ja pieniksi kuutioidut oliivit.

  2. Hienonna pinaatit. Kuullota ne pannulla öljyssä muutamassa erässä. Laita kulhoon. Lisää kermat, parmesaani, sitruunamehu ja -kuori. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Laita puolet tomaattikastikkeesta cannellonien korkuiseen uunivuokaan. Jos sinulla ei ole tarpeeksi korkeaa vuokaa, laita leivinpaperisuikale vuoan sisään siten, että se on hieman cannelloneja korkeampi. Työnnä cannellonit tiiviisti pystyyn vuokaan.

  4. Laita loppu tomaattikastike ja pinaattikastike kertakäyttöisiin pursotinpusseihin. Pursota cannelloneihin pinaattikastiketta noin puoleenväliin. Pursota loppu kastike väleihin. Pursota cannelloneihin pinaattikastikkeen päälle tomaattikastike. Murusta feta cannelloneihin.

  5. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Raasta kuuman paistoksen päälle parmesaania. Peitä foliolla ja keittiöpyyhkeellä. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Tarjoa salaatin tai paahdettujen kasvisten kanssa.

Kommentit (0)