
Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.
Bibimbap
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
- Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
- Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.
Vinkki Bibimpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibimpapiin.
Bulgogi
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
- Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
- Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.
Korealainen yleisdippi
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
- Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.
Pikakimchi
Ainekset
Työvaiheet
- Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
- Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
- Pilko porkkana ohuiksi tikuiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa.
Reseptiä editoitu 7.4.2022 klo 8.48: Lisätty porkkanan käyttö ohjeeseen.
Seesamikurkut
Ainekset
Työvaiheet
- Viipaloi kurkku. Sekoita loput ainekset keskenään ja kääntele kurkkuihin. Anna marinoitua vähintään 15 minuuttia.
Miten rypsiöljyssä paistaminen liittyy korealaiseen ruokaan?
Eihän tuo ole bibimbap vaan riisikulho. Ihan olennaisena osana on paistaa riisi kiinni kulhon pohjaan, herkullista rapsuteltavaa.
Olen hurahtanut täysin korealaiseen keittiöön ja onneksi etnisistä kaupoista saa sen, mitä ei löydy Prisman tai muun hyllyiltä. Bibimpap on yksi monista todella maukkaista annoksista.
Bibimbap syödään ja sekoitetaan lusikalla. Nimi tarkoittaa sekoitettua riisiä. Suosittelen ostamaan valmista kimchiä kaupasta, pikakimchi ei ole oikealla tavalla luotu eikä tule maistumaan oikealta.
Hyvä ohje ja varsinkin dipistä tykkäsin. Samoin kun yllä kirjoittanut vierailija minunkin mielestäni pienissä kulhoissa uunissa paistettu Bibi jossa riisi tulee rapeaksi on parasta. Oikeasti pitäisi olla keraamiset kipot mutta mulla marketin lasiset pienet Pyrex-vuoat toimivat ihan hyvin.