Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 268 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreikkalaisten vastine lasagnelle on pasticcio: kerroksittain pastaa, munakoisoa ja punaviinillä rikastettua karitsanjauhelihakastiketta. Pintaan valkokastike ja uuniin muhimaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsapasticcio

Ainekset

500
g
penne- tai muuta kuviopastaa
KARITSAKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3 rkl + 3/4
dl
oliiviöljyä
500
g
karitsanjauhelihaa
1
dl
punaviiniä
2
timjaminoksaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
prk
(yht. 800 g) kokonaisia tomaatteja
1
munakoiso
VALKOKASTIKE
50
g
voita
3/4
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
LISÄKSI
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin karitsakastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada viini pannuun, lisää timjamin lehdet ja laakerinlehdet. Anna porista muutama minuutti, kunnes viini hieman haihtuu. Lisää loput mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista alhaisella lämmöllä 30 minuuttia.
  2. Viipaloi munakoiso. Ruskista viipaleet öljyssä pannussa muutamassa erässä. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.
  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon.
  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, lihakastiketta ja munakoisoa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (7)

Santsu

Hyvää oli! Tein valkokastikkeen tuplana, koska ohjeenmukainen määrä oli mielestäni vähäinen.

selina mindrinos

Normi pastitsio Kreikassa tehdaan hyvasta naudan jauhelihasta. Karitsat saavat jaada rauhassa kasvamaan. Tinjamia ei kayteta eika dafnia (laakeria) kastikkeeseen. Mausteina kastikkeeseen joka saa muhia ainakin 2 tuntia laitetaan mustapippurin ohella, kanelitanko, 3-4 inkivaaria, normisuolaa ja ripaus sokeria.  Tuoretomaatit murskattuina ovat olennainen osa kastikettaa.  Ja munakoiso kuuluu moussakaan, ei pastitsioon...Bechamel-kastikkeen maara ohjeessa on todella vahainen. Edellisen kommentojan mukaan tee ainakin tuplana. Tuli mieleen, etta onkohan ohjeen laatija koskaan syonyt saati kaynyt Kreikassa! Pastitsio kuuluu arkiruokavalikoimaamme taalla Santorinilla...

Mirreia

Tämä on kreikkalainen makaronilaatikko. Samoksella olen syönut pastitsiota, joka oli kuin suomalainen vastineensa. Siinä ei ollut tomaattikastiketta. Ero suomalaiseen oli että jauheliha oli maustettu kanelilla ja laatikko oli tehy pitkistä makaroneista. Tosi hyvää.Joskus laitankin mausteeksi kanelia.

Tietsu

Mistä lähikaupasta saa karitsan- tai lampaanlihaa?

;iksi esitetään uusina vain hieman muunneltuja reseptejä. Jos on tehnyt makaronilaatikkoa 50 vuotta ei juuri ole uutuuksia. Kokkien oletusarvona on, ettei kukaan kotiruuan laittaja käytä omia aivojaan ja kehittele ruokia ihan itse. Olen laittanut pippuria kakkuun ja omenapiirakkaan, kanelia ja hunajaa liharuokiin siitä asti kun tein ruokaa mieleni mukaan eli 50-luvun lopulta.  Uusia ruoka-aineita ja mausteita on tullut, mutta lanttu ja nauris tuntuvat nykyään olevan tuntemattomia...

Tuiskutuuli

Tämä ei kyllä ole Kreikkalaista pastitsiota. Munakoiso ei kuulu 🇬🇷pastavuokaan .Kaneli ja laakerinlehti kylläkin ja timjamillakin voi maustaa tomaattisen jauhelihakastikeen joka yleensä kyllä ihan naudan jauhelihasta valmistetaan. Punaviini myös sopii oikein mainioisti kastikkeeseen, yleisesti se ei tietysti siihen kuulu. Tää olis vähän niinkuin pastitsion ja mousakan sekoitus.

Vierailija

20 vuotta kreikassa asuneena en ole ikinä törmännyt pastitsioon jossa olisi munakoisoa. Tämä on kuin yhdistelmä moussakasta ja pastitsiosta.
Erittäin outo resepti.

anommuumi

Italiassa tehdään tätä myös ja siellä siihen lisätään monesti kauden kasviksia esim parsaa, punasikusria jne. Taitaa tuo munakoiso olla hieman crosskitcheniä. Kuukkelilla kyllä löytyy ko. ohje erään brittiläisen ruokalehden sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Bataatista syntyy samettinen muusi mausteisten lihapullien kaveriksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät lihapullat

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
korppujauhoja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
½
dl
rusinoita
½
dl
persiljaa hienonnettuna
½
rkl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
öljyä
1
muna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.

  2. Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot turpoamaan.

  3. Silppua sipuli ja valkosipuli, rusinat ja persilja. Raasta pestyn sitruunan kuori.

  4. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä.

  5. Sekoita pyörykkätaikinan ainekset yhteen. Pyöritä massasta lihapullia ja paista ne pannulla kypsiksi.

Bataattimuusi

Ainekset

1
(800 g) bataatti
2
jauhoista perunaa
n. 2
dl
keitinvettä
50
g
voita
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti ja perunat. Keitä palat vähässä vedessä kypsiksi. Ota keitinlientä talteen.

  2. Soseuta juurekset. Lisää joukkoon keitinvettä, voi, sitruunamehu ja suola.

  3. Notkista ainekset muusiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Muheva kerrosleipä on parempi kuin moni hampurilainen, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
4–6 t
Vaikeustaso
Helppo

Grillikaslerleivät

Ainekset

2
kg:n pala
porsaan kasleria
Rub-mausteseos
4
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
sipulijauhetta
2
tl
cayannepippuria
½
tl
maustepippuria
Lisäksi
8
siivua vaaleaa maalaisleipää
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
2
pihvitomaattia
2
suolakurkkua
1
punasipuli
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita rubin ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin tai pari.
  2. Kuumenna grilli tai valmista hiillos, siirrä hiillos grillin toiselle laidalle, laita toiselle puolelle grilliin rasvapelti valmiiksi.
  3. Grillaa ensin lihan pinnat kiinni suoralla lämmöllä. Laita lihaan sisälämpömittari ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön ritilälle rasvapellin päälle.
  4. Kypsennä 2–4 tuntia. Pidä grillin lämpötila koko ajan alle 160 asteessa. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on 85–88 astetta.
  5. Ota liha grillistä, kääri folioon ja anna vetäytyä tunnin verran.
  6. Leikkaa liha. Siivuta leipä. Voitele leipä tuorejuustolla.
  7. Laita leivän väliin tomaattia, suolakurkkua ja sipulia siivuina, salaattia sekä reilusti lihaa.

Vinkki! Kokeile lisätä kypsennyksen ajaksi grilliin savustuspuruja.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Nyhtöpossu ja grillatut kasvikset tarjoillaan tortillojen kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
noin 2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen nyhtökasleri

Ainekset

noin 800
g
porsaan kasleria
2
valkosipulinkynttä
1
tlk
ananasta
½
dl
öljyä
2
rkl
soijaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
LISÄKSI
2
sitruunaa
2
tomaattia
1
tlk
ananasrenkaita
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
makea sipuli
1
ruukku korianteria
1
pkt
minitortillalettuja

Työvaiheet

  1. Viillä lihan pintaan ristiviillot ja laita se suljettavaan muovipussiin.

  2. Hienonna valkosipulit. Laita ananas mehuineen sauvasekoittimen kulhoon. Lisää valkosipulit, öljy, soija, etikka, siirappi ja suola. Soseuta.

  3. Kaada marinadi lihan päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

  4. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos. Pyyhi ylimääräinen marinadi lihan pinnalta. Paista lihaa niin, että saat sen pintaan kauttaaltaan kauniin paistovärin.

  5. Pienennä grillin lämpö minimiin tai siirrä hiiligrillissä hiilet grillin toiseen laitaan.

  6. Paina lihaan paistomittari. Kypsennä lihaa epäsuoralla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on 85 astetta.

  7. Ota liha grillistä ja anna sen vetäytyä folioon käärittynä 15 minuuttia. Revi kypsä liha haarukalla suikaleiksi.

  8. Halkaise sitruunat ja tomaatit. Ota ananasrenkaat liemestä. Sivele tomaatit, sitruunanpuolikkaat ja ananasrenkaat öljyllä ja grillaa niitä muutaman minuutin ajan. Paista tomaatit ja sitruunat vain leikkauspinnan puolelta, ananakset molemmin puolin.

  9. Tarjoile liha pehmeiden tortillalettujen, grillatun ananaksen ja tomaatin, hienonnetun sipulin ja korianterin kanssa. Purista pinnalle mausteeksi sitruunamehua.