Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 233 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreikkalaisten vastine lasagnelle on pasticcio: kerroksittain pastaa, munakoisoa ja punaviinillä rikastettua karitsanjauhelihakastiketta. Pintaan valkokastike ja uuniin muhimaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsapasticcio

Ainekset

500
g
penne- tai muuta kuviopastaa
KARITSAKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3 rkl + 3/4
dl
oliiviöljyä
500
g
karitsanjauhelihaa
1
dl
punaviiniä
2
timjaminoksaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
prk
(yht. 800 g) kokonaisia tomaatteja
1
munakoiso
VALKOKASTIKE
50
g
voita
3/4
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
LISÄKSI
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin karitsakastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada viini pannuun, lisää timjamin lehdet ja laakerinlehdet. Anna porista muutama minuutti, kunnes viini hieman haihtuu. Lisää loput mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista alhaisella lämmöllä 30 minuuttia.
  2. Viipaloi munakoiso. Ruskista viipaleet öljyssä pannussa muutamassa erässä. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.
  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon.
  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, lihakastiketta ja munakoisoa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (7)

Santsu

Hyvää oli! Tein valkokastikkeen tuplana, koska ohjeenmukainen määrä oli mielestäni vähäinen.

selina mindrinos

Normi pastitsio Kreikassa tehdaan hyvasta naudan jauhelihasta. Karitsat saavat jaada rauhassa kasvamaan. Tinjamia ei kayteta eika dafnia (laakeria) kastikkeeseen. Mausteina kastikkeeseen joka saa muhia ainakin 2 tuntia laitetaan mustapippurin ohella, kanelitanko, 3-4 inkivaaria, normisuolaa ja ripaus sokeria.  Tuoretomaatit murskattuina ovat olennainen osa kastikettaa.  Ja munakoiso kuuluu moussakaan, ei pastitsioon...Bechamel-kastikkeen maara ohjeessa on todella vahainen. Edellisen kommentojan mukaan tee ainakin tuplana. Tuli mieleen, etta onkohan ohjeen laatija koskaan syonyt saati kaynyt Kreikassa! Pastitsio kuuluu arkiruokavalikoimaamme taalla Santorinilla...

Mirreia

Tämä on kreikkalainen makaronilaatikko. Samoksella olen syönut pastitsiota, joka oli kuin suomalainen vastineensa. Siinä ei ollut tomaattikastiketta. Ero suomalaiseen oli että jauheliha oli maustettu kanelilla ja laatikko oli tehy pitkistä makaroneista. Tosi hyvää.Joskus laitankin mausteeksi kanelia.

Tietsu

Mistä lähikaupasta saa karitsan- tai lampaanlihaa?

;iksi esitetään uusina vain hieman muunneltuja reseptejä. Jos on tehnyt makaronilaatikkoa 50 vuotta ei juuri ole uutuuksia. Kokkien oletusarvona on, ettei kukaan kotiruuan laittaja käytä omia aivojaan ja kehittele ruokia ihan itse. Olen laittanut pippuria kakkuun ja omenapiirakkaan, kanelia ja hunajaa liharuokiin siitä asti kun tein ruokaa mieleni mukaan eli 50-luvun lopulta.  Uusia ruoka-aineita ja mausteita on tullut, mutta lanttu ja nauris tuntuvat nykyään olevan tuntemattomia...

Tuiskutuuli

Tämä ei kyllä ole Kreikkalaista pastitsiota. Munakoiso ei kuulu 🇬🇷pastavuokaan .Kaneli ja laakerinlehti kylläkin ja timjamillakin voi maustaa tomaattisen jauhelihakastikeen joka yleensä kyllä ihan naudan jauhelihasta valmistetaan. Punaviini myös sopii oikein mainioisti kastikkeeseen, yleisesti se ei tietysti siihen kuulu. Tää olis vähän niinkuin pastitsion ja mousakan sekoitus.

Vierailija

20 vuotta kreikassa asuneena en ole ikinä törmännyt pastitsioon jossa olisi munakoisoa. Tämä on kuin yhdistelmä moussakasta ja pastitsiosta.
Erittäin outo resepti.

anommuumi

Italiassa tehdään tätä myös ja siellä siihen lisätään monesti kauden kasviksia esim parsaa, punasikusria jne. Taitaa tuo munakoiso olla hieman crosskitcheniä. Kuukkelilla kyllä löytyy ko. ohje erään brittiläisen ruokalehden sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kotiruokaklassikko makkarakastike on entistäkin parempaa, kun sen valmistaa tuoremakkaroista ja maustaa piparjuurella. Tarjoa se kuohkean pottumuusin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoremakkarakastike ja perunamuusi

Ainekset

1
sipuli
400
g
tuoremakkaraa
2
tl
tomaattipyreetä
2
dl
kermaa
1
dl
vettä
2
tl
kokojyvädijonsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1–2
rkl
raastettua piparjuurta
Perunamuusi
6
perunaa (jauhoinen lajike)
dl
maitoa
25
g
voita
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita perunoista. Kuori ja paloittele ne. Keitä suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Tee sillä aikaa kastike.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannu. Purista makkarat kuoristaan pyöryköiksi kuumaan pannuun ja paista kauniin ruskeiksi. Lisää sipuli ja tomaattipyree ja paista vielä pari minuuttia. Lisää kerma, vesi, sinappi, suola ja pippuri. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 5–7 minuuttia.
  3. Viimeistele muusi. Kiehauta maito ja voi pienessä kattilassa. Kaada perunoiden keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää kuuma maito-voiseos. Mausta suolalla.
  4. Raasta piparjuuri kastikkeeseen juuri ennen tarjoamista. Lisää ensin pieni määrä, maista ja lisää sitten omaan makuun sopiva määrä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pizzan helppous ja piirakan herkullisuus! Mehevän pizzapiiraan täytteenä on riistamakkaraa, syyskasviksia ja mozzarellaa. Niiden ansiosta makua riittää joka palaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pizzapiiras riistamakkarasta

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
½
myskikurpitsa (noin 500 g)
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
dl
valmista pasta- tai pizzakastiketta
400
g
(riista)raakamakkaraa
2–3
dl
suppilovahveroita
2
dl
parmesaania raastettuna
200
g
terttukirsikkatomaatteja
125
g
mozzarellaa
tuoreita yrttejä
(chiliöljyä)

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot ja kuutioitu voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paloittele kurpitsa ja laita leivinpaperille pellille. Valuta öljy päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa kypsäksi, noin 30 minuuttia.
  3. Paloittele makkarat. Puhdista sienet ja raasta juusto.
  4. Vuoraa uunivuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla. Kauli taikina hieman suuremmaksi levyksi ja laita vuokaan. Peitä leivinpaperilla ja laita painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Esipaista uunissa 10 minuuttia.
  5. Poista leivinpaperi painoineen. Levitä tomaattikastike esipaistetulle pohjalle. Asettele makkarat, sienet, kurpitsat ja tomaatit päälle. Ripottele parmesaani pinnalle. Paista 15 minuuttia tai kunnes pohja ja makkarat ovat kypsiä. Revi mozzarella päälle. Viimeistele yrteillä ja halutessasi öljyllä.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Perinteinen käristys onnistuu aina, kun varaat vain riittävästi aikaa kypsymiseen!

  1. Ruskista erissä Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää
  2. ...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia sekä karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1½–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun kaalikäärylehimo iskee mutta aikaa on vain vähän, kokkaa nämä! Pikaiset kaalikääryleet tehdään lehtikaalista ja niiden sisälle tulee mehevä jauheliha-couscoustäyte. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-couscouskääryleet ja puolukkachutney

Ainekset

400
g
lehtikaalia
Täyte
½
dl
couscousia
¼
tl + ½ tl
suolaa
1
dl
kiehuvaa vettä
300
g
paistijauhelihaa
1
dl
turkkilaista jogurttia
1
kananmuna
2
tl
juustokuminaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Valeluliemi
dl
lihalientä (fondista)
1
rkl
hunajaa
Lisäksi
2
rkl
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Tee chutney (ks. ohje alla).
  2. Laita couscous ja ¼ tl suolaa kulhoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada couscousin päälle. Peitä kulho kannella ja anna couscousin turvota huoneenlämmössä 5–7 minuuttia. Lisää sitten jauheliha, jogurtti, kananmuna, juustokumina, pippuri ja ½ tl suolaa. Sekoita täyte tasaiseksi.
  3. Leikkaa lehtikaaleista kova ruoti pois niin että lehti jää mahdollisimman ehjäksi. Laita runsas ruokalusikallinen täytettä lehdelle, käännä lehden reunat täytteen päälle ja rullaa tiukaksi kääröksi. Sulje puutikuilla.
  4. Tee lihaliemi ja mausta se hunajalla.
  5. Paista kääröjä kahdessa paistinpannussa voissa ensin kovalla lämmöllä 2 minuuttia ja sitten miedolla lämmöllä noin 8–10 minuuttia. Valele kääryleitä kypsentämisen aikana hunaja-lihaliemellä.

Puolukkachutney

Ainekset

1
pieni sipuli
2
rkl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa
1
laakerinlehti
½
tl
kanelia
¼
tl
suolaa
2
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja laita se pieneen kattilaan. Lisää sokeri, etikka ja mausteet ja kiehauta. Lisää puolukat ja keitä noin 5 minuuttia. Jätä jäähtymään. Poista laakerinlehti, kun chutney on jäähtynyt.

Kommentit (0)