Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2068 reseptiä.
Linkitetty 234 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreikkalaisten vastine lasagnelle on pasticcio: kerroksittain pastaa, munakoisoa ja punaviinillä rikastettua karitsanjauhelihakastiketta. Pintaan valkokastike ja uuniin muhimaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsapasticcio

Ainekset

500
g
penne- tai muuta kuviopastaa
KARITSAKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3 rkl + 3/4
dl
oliiviöljyä
500
g
karitsanjauhelihaa
1
dl
punaviiniä
2
timjaminoksaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
prk
(yht. 800 g) kokonaisia tomaatteja
1
munakoiso
VALKOKASTIKE
50
g
voita
3/4
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
LISÄKSI
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin karitsakastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada viini pannuun, lisää timjamin lehdet ja laakerinlehdet. Anna porista muutama minuutti, kunnes viini hieman haihtuu. Lisää loput mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista alhaisella lämmöllä 30 minuuttia.
  2. Viipaloi munakoiso. Ruskista viipaleet öljyssä pannussa muutamassa erässä. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.
  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon.
  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, lihakastiketta ja munakoisoa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (7)

Santsu

Hyvää oli! Tein valkokastikkeen tuplana, koska ohjeenmukainen määrä oli mielestäni vähäinen.

selina mindrinos

Normi pastitsio Kreikassa tehdaan hyvasta naudan jauhelihasta. Karitsat saavat jaada rauhassa kasvamaan. Tinjamia ei kayteta eika dafnia (laakeria) kastikkeeseen. Mausteina kastikkeeseen joka saa muhia ainakin 2 tuntia laitetaan mustapippurin ohella, kanelitanko, 3-4 inkivaaria, normisuolaa ja ripaus sokeria.  Tuoretomaatit murskattuina ovat olennainen osa kastikettaa.  Ja munakoiso kuuluu moussakaan, ei pastitsioon...Bechamel-kastikkeen maara ohjeessa on todella vahainen. Edellisen kommentojan mukaan tee ainakin tuplana. Tuli mieleen, etta onkohan ohjeen laatija koskaan syonyt saati kaynyt Kreikassa! Pastitsio kuuluu arkiruokavalikoimaamme taalla Santorinilla...

Mirreia

Tämä on kreikkalainen makaronilaatikko. Samoksella olen syönut pastitsiota, joka oli kuin suomalainen vastineensa. Siinä ei ollut tomaattikastiketta. Ero suomalaiseen oli että jauheliha oli maustettu kanelilla ja laatikko oli tehy pitkistä makaroneista. Tosi hyvää.Joskus laitankin mausteeksi kanelia.

Tietsu

Mistä lähikaupasta saa karitsan- tai lampaanlihaa?

;iksi esitetään uusina vain hieman muunneltuja reseptejä. Jos on tehnyt makaronilaatikkoa 50 vuotta ei juuri ole uutuuksia. Kokkien oletusarvona on, ettei kukaan kotiruuan laittaja käytä omia aivojaan ja kehittele ruokia ihan itse. Olen laittanut pippuria kakkuun ja omenapiirakkaan, kanelia ja hunajaa liharuokiin siitä asti kun tein ruokaa mieleni mukaan eli 50-luvun lopulta.  Uusia ruoka-aineita ja mausteita on tullut, mutta lanttu ja nauris tuntuvat nykyään olevan tuntemattomia...

Tuiskutuuli

Tämä ei kyllä ole Kreikkalaista pastitsiota. Munakoiso ei kuulu 🇬🇷pastavuokaan .Kaneli ja laakerinlehti kylläkin ja timjamillakin voi maustaa tomaattisen jauhelihakastikeen joka yleensä kyllä ihan naudan jauhelihasta valmistetaan. Punaviini myös sopii oikein mainioisti kastikkeeseen, yleisesti se ei tietysti siihen kuulu. Tää olis vähän niinkuin pastitsion ja mousakan sekoitus.

Vierailija

20 vuotta kreikassa asuneena en ole ikinä törmännyt pastitsioon jossa olisi munakoisoa. Tämä on kuin yhdistelmä moussakasta ja pastitsiosta.
Erittäin outo resepti.

anommuumi

Italiassa tehdään tätä myös ja siellä siihen lisätään monesti kauden kasviksia esim parsaa, punasikusria jne. Taitaa tuo munakoiso olla hieman crosskitcheniä. Kuukkelilla kyllä löytyy ko. ohje erään brittiläisen ruokalehden sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1026 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Vapise, valkosipulipatonki! Ilmakuivatulla kinkulla täytetyt valkosipuli-voisarvet ovat niin hyviä, että ne viedään suoraan pelliltä. Onneksi toinen satsi valmistuu nopeasti ja helposti, sillä croissantit tehdään valmistaikinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipuli-voisarvet

Ainekset

50
g
voita
4
valkosipulinkynttä
1
tlk
valmista croissant-taikinaa (esimerkiksi Danerolles)
6
viipaletta
ilmakuivattua kinkkua
½
ruukkua
basilikaa (tai 12 salvian lehteä)
Päälle
1
kananmuna
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pehmennä voi huoneenlämmössä. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet joukkoon.
  2. Avaa taikinatölkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä voisarvilevyjen päälle valkosipulivoita. Nosta päälle kinkkuviipaleet ja basilikan lehtiä.
  3. Kääri rullalle ja voitele kananmunalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  4. Paista noin 13 minuuttia (pakkauksen ohjeen mukaan). Nauti lämpimänä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1026 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Syvän makuinen punaviinipohjainen pata valmistuu portobelloista. Lohtupata parhaimmillaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegen lihapata

Ainekset

300
g
portobellosieniä
2
rkl
vehnäjauhoja
4
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
kasvisliemikuutio
3
oksaa rosmariinia
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria
¼
tl
suolaa
1
tl
balsamiviinietikkaa
2
dl
vettä
1
dl
punaviiniä

Työvaiheet

  1. Puhdista ja viipaloi sienet ohuiksi. Pyöritä jauhoissa.
  2. Lämmitä 4 rkl öljyä kasarissa tai padassa ja ruskista sieniä erissä muutaman minuutin ajan. Malta paistaa sienet tarpeeksi pienissä erissä, jotta ne imevät kunnolla makua. Lisää 2 rkl öljyä ja kuori ja lohkoa sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Jatka paistamista muutaman minuutin ajan.
  3. Kääntele tomaattipyree joukkoon ja lisää loputkin ainekset. Kiehauta ja käännä lämpö miedolle. Hauduta kannen alla noin 45 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2068 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Muurikkapaella saa, ja sen pitääkin, kärähtää kevyesti kiinni pannuun! Maistuva liemi, laadukas riisi ja itse tehty mausteseos tekevät paellasta uskomattoman herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + sofrito 30 min + liemi 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paella

Ainekset

3
broilerin koipireittä
100
g
chorizoa
1
punainen paprika
5
dl
paella- tai risottoriisiä
100
g
(pakaste)herneitä
n. 1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
12
jättikatkarapua
Liemi
1
kg
sinisimpukoita
¼
tl
sahramia
4
dl
kuivaa valkoviiniä
l
vettä
3
kanaliemikuutiota
3–4
timjaminoksaa
3–4
rosmariininoksaa
Sofrito
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
1
tähtianis
1
laakerinlehti
6
luumutomaattia
Lisäksi
2
sitruunaa
¼
dl
oliiviöljyä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee sofrito. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä mausteiden kanssa öljyssä kattilassa 5 minuuttia välillä sekoittaen. Halkaise tomaatit, poista kannat ja siemenet. Lisää tomaatit kattilaan ja hauduta 20 minuuttia välillä sekoittaen. Poista tähtianis ja laakerinlehti.
  2. Keitä liemi. Harjaa simpukat kylmässä vedessä. Kopauta niitä kevyesti ja heitä avonaiset tai rikkoutuneet pois. Lämmitä sahramia kattilassa, lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi, liemikuutiot ja yrtit, kiehauta. Keitä simpukoita liemessä 1 minuutti. Ota ne reikäkauhalla pois ja säästä avautuneet paellan viimeistelyyn. Heitä pois ne, jotka eivät avaudu. Pidä liemi kuumana.
  3. Laita koipireidet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Viillä terävällä veitsellä koipireiden päältä luu esiin ja leikkaa luu varovasti irti.
  4. Ota kaikki paellan aineet esille. Leikkaa chorizo ja paprika 1 cm:n kuutioiksi. Mittaa riisi ja herneet valmiiksi.
  5. Kuumenna muurikka ja lisää 1 rkl öljyä. Paista broileria muutama minuutti ja siirrä pois pannusta. Lisää 1 rkl öljyä ja paista chorizot ja paprikat, mausta savupaprikalla ja siirrä sivuun. Paista vielä ravut nopeasti 1 rkl:ssa oliiviöljyä ja siirrä sivuun.
  6. Mittaa pannuun ½ dl öljyä ja kuullota siinä riisiä muutama minuutti. Lisää sofrito, broilerit ja noin puolet liemestä. Sekoittele ja anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää paprikat, chorizot ja loppu liemi. Hauduta 6–8 minuuttia. Maistele riisin kypsyyttä ja suolaisuutta. Lisää suolaa tarvittaessa.
  7. Sekoita herneet, ravut ja simpukat kevyesti kypsään riisiin. Kun liemi on imeytynyt, anna paellan paistua sekoittelematta 1 minuutti, se saa tarttua hieman kiinni pannuun.
  8. Lohko sitruunat. Purista pari lohkoa paellaan ja laita loput sen päälle. Viimeistele öljyllä, persiljalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2068 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Levitä lohelle feta-kasvispeti ja nosta uuniin paahtumaan! Kreikkalaiset maut sopivat ihanasti yhteen uunilohen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen uunilohi

Ainekset

600
g
lohifileetä
1
tl
suolaa
Kasvispeti
8
perunaa
4
tomaattia
1
kesäkurpitsa
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (200 g)
fetaa
2
dl
oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
ruukku vesikrassia

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 20 minuuttia. Lohko sillä aikaa tomaatit, leikkaa kesäkurpitsa suupaloiksi, pese ja viipaloi sitruuna. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Murenna feta. Paloittele kypsät perunat neljään osaan.
  2. Sekoita kasvispedin aineet sitruunoita lukuun ottamatta uunivuoassa. Levitä sitruunaviipaleet päälle.
  3. Leikkaa lohen nahkapuolelle 3 cm:n välein viillot lihan puoleenväliin asti. Ripottele pinnalle 1 tl suolaa ja laita kala sitruunaviipaleiden päälle vuokaan. (Jos kypsennät ruuan seuraavana päivänä, peitä se kelmulla ja laita jääkaappiin.)
  4. Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes lohi on lohkeavan kypsää. Tarjoa tuoreen raikkaan vesikrassin kanssa.

Kommentit (0)