Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 255 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreikkalaisten vastine lasagnelle on pasticcio: kerroksittain pastaa, munakoisoa ja punaviinillä rikastettua karitsanjauhelihakastiketta. Pintaan valkokastike ja uuniin muhimaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsapasticcio

Ainekset

500
g
penne- tai muuta kuviopastaa
KARITSAKASTIKE
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3 rkl + 3/4
dl
oliiviöljyä
500
g
karitsanjauhelihaa
1
dl
punaviiniä
2
timjaminoksaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
prk
(yht. 800 g) kokonaisia tomaatteja
1
munakoiso
VALKOKASTIKE
50
g
voita
3/4
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
LISÄKSI
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin karitsakastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada viini pannuun, lisää timjamin lehdet ja laakerinlehdet. Anna porista muutama minuutti, kunnes viini hieman haihtuu. Lisää loput mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista alhaisella lämmöllä 30 minuuttia.
  2. Viipaloi munakoiso. Ruskista viipaleet öljyssä pannussa muutamassa erässä. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.
  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon.
  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, lihakastiketta ja munakoisoa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (7)

Santsu

Hyvää oli! Tein valkokastikkeen tuplana, koska ohjeenmukainen määrä oli mielestäni vähäinen.

selina mindrinos

Normi pastitsio Kreikassa tehdaan hyvasta naudan jauhelihasta. Karitsat saavat jaada rauhassa kasvamaan. Tinjamia ei kayteta eika dafnia (laakeria) kastikkeeseen. Mausteina kastikkeeseen joka saa muhia ainakin 2 tuntia laitetaan mustapippurin ohella, kanelitanko, 3-4 inkivaaria, normisuolaa ja ripaus sokeria.  Tuoretomaatit murskattuina ovat olennainen osa kastikettaa.  Ja munakoiso kuuluu moussakaan, ei pastitsioon...Bechamel-kastikkeen maara ohjeessa on todella vahainen. Edellisen kommentojan mukaan tee ainakin tuplana. Tuli mieleen, etta onkohan ohjeen laatija koskaan syonyt saati kaynyt Kreikassa! Pastitsio kuuluu arkiruokavalikoimaamme taalla Santorinilla...

Mirreia

Tämä on kreikkalainen makaronilaatikko. Samoksella olen syönut pastitsiota, joka oli kuin suomalainen vastineensa. Siinä ei ollut tomaattikastiketta. Ero suomalaiseen oli että jauheliha oli maustettu kanelilla ja laatikko oli tehy pitkistä makaroneista. Tosi hyvää.Joskus laitankin mausteeksi kanelia.

Tietsu

Mistä lähikaupasta saa karitsan- tai lampaanlihaa?

;iksi esitetään uusina vain hieman muunneltuja reseptejä. Jos on tehnyt makaronilaatikkoa 50 vuotta ei juuri ole uutuuksia. Kokkien oletusarvona on, ettei kukaan kotiruuan laittaja käytä omia aivojaan ja kehittele ruokia ihan itse. Olen laittanut pippuria kakkuun ja omenapiirakkaan, kanelia ja hunajaa liharuokiin siitä asti kun tein ruokaa mieleni mukaan eli 50-luvun lopulta.  Uusia ruoka-aineita ja mausteita on tullut, mutta lanttu ja nauris tuntuvat nykyään olevan tuntemattomia...

Tuiskutuuli

Tämä ei kyllä ole Kreikkalaista pastitsiota. Munakoiso ei kuulu 🇬🇷pastavuokaan .Kaneli ja laakerinlehti kylläkin ja timjamillakin voi maustaa tomaattisen jauhelihakastikeen joka yleensä kyllä ihan naudan jauhelihasta valmistetaan. Punaviini myös sopii oikein mainioisti kastikkeeseen, yleisesti se ei tietysti siihen kuulu. Tää olis vähän niinkuin pastitsion ja mousakan sekoitus.

Vierailija

20 vuotta kreikassa asuneena en ole ikinä törmännyt pastitsioon jossa olisi munakoisoa. Tämä on kuin yhdistelmä moussakasta ja pastitsiosta.
Erittäin outo resepti.

anommuumi

Italiassa tehdään tätä myös ja siellä siihen lisätään monesti kauden kasviksia esim parsaa, punasikusria jne. Taitaa tuo munakoiso olla hieman crosskitcheniä. Kuukkelilla kyllä löytyy ko. ohje erään brittiläisen ruokalehden sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreetalainen karitsasouvlaki valmistetaan karitsan ulkofileestä. Marinoi karitsavartaat lämpiminä, heti grillaamisen jälkeen. Tarjoa yksinkertaisen jogurttikastikkeen ja kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreetalainen karitsasouvlaki ja jogurttikastike

Ainekset

600
g
karitsan ulkofileetä
Jälkimarinadi
4
valkosipulinkynttä
3
rosmariininoksaa
¾
dl
valkoviiniä
1
tl
juoksevaa hunajaa
1
tl
sinappia
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
oliiviöljyä
Kasvikset
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
kesäsipuli
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
kurkku
400
g
kirsikkatomaatteja
1
ruukku
minttua
Jogurttikastike
1
valkosipulinkynsi
2
dl
turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
100
g
vuohenjuustoa tai fetaa
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
mustapippuria myllystä
(2
rkl
oreganoa hienonnettuna)
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 3 cm:n kuutioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla, tikuta vartaisiin. Anna olla huoneenlämmössä 30 minuuttia.

  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Hienonna rosmariini. Sekoita marinadin aineet öljyä lukuun ottamatta astiassa. Lisää lopuksi öljy.

  3. Grillaa vartaita noin 10 minuuttia käännellen. Siirrä vuokaan, sivele marinadilla, peitä foliolla ja anna maustua 10 minuuttia.

  4. Pese ja raasta sitruunankuori (raasta myös 2 tl kastiketta varten), purista mehu. Viipaloi sipuli varsineen. Yhdistä sipuli, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja viipaloi kurkku. Puolita tomaatit ja hienonna minttu. Lisää kasvikset ja minttu sipuliseokseen.

  5. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita se jogurttiin. Murustele vuohenjuusto joukkoon ja lisää sitruunakuori ja pippuri. Sekoita ja mausta halutessasi hienonnetulla yrtillä. Valuta päälle oliiviöljyä ja tarjoa vartaiden ja kasvisten kanssa.

Vinkki Tarjoa lisäksi riisiä tai pitaleipää.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Mausta karitsavartaat jo kotona. Nuotiolla grillaat ne muutamas­sa minuutissa. Lisukkeena maistuvat limettimaissit ja hernehummus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
15 min (+ pakastus 2 t)
Vaikeustaso
Helppo

Karitsavartaat nuotiolla

Ainekset

400
g
karitsanjauhelihaa
¾
rkl
ras el hanout -mausteseosta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi. Muotoile seoksesta 8 pöt­kylää puisien grillitikkujen ympärille. Säilytä vartaat jääkaapissa tai pakas­timessa. Esivalmistele limettimaissit ja tee hernehummus ennen lähtöä (ohjeet alla).
  2. Nuotiopaikalla grillaa (sulaneita) karitsavartaita hiilloksella pari minuut­tia, kunnes paistopinta on ruskistunut. Käännä sitten ympäri ja ruskista toinen puoli. Paista vartaat kypsiksi.
  3. Tarjoa vartaat grillattujen limetti­maissien ja hernehummuksen kanssa.

Limettimaissit

Ainekset

8
esikypsennettyä maissia
MARINADI
1
limetti
½
dl
hoisinkastiketta
½
dl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
soijakastiketta
LISÄKSI
1
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
½
tl
chilirouhetta

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Pese limetti, raasta kuoren vihreä osa ja purista mehu kul­hoon. Lisää hoisin, hunaja ja soija. Se­koita tasaiseksi.
  2. Laita maissit vahvaan muovipussiin. Valuta marinadi päälle ja sulje pussi huolellisesti.
  3. Sekoita seesaminsiemenet ja chili keskenään ja pakkaa seos pieneen pussiin.
  4. Nuotiopaikalla valuta maissit pussin päällä ja paahda kuumalla hiilloksella usein käännellen, kunnes maissit ovat paahtuneita ja kuumia. Valele kastiket­ta maisseille pari kertaa paahtamisen aikana.
  5. Siirrä maissit lautasille ja ripottele siemen-chiliseos päälle.

Hernehummus

Ainekset

2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
1
tlk (380/230 g)
kikherneitä suolaliemessä
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
sitruunanmehua
1
valkosipulinkynsi
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
tl
suolaa
LISÄKSI
1–2
rkl
oliiviöljyä pinnalle

Työvaiheet

  1. Sulata herneet ja valuta kikherneet.
  2. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta. Ohenna tarvittaessa öljyllä.
  3. Siirrä hummus tiiviiseen astiaan ja va­luta pinnalle ohut kerros oliiviöljyä hapet­tumisen estämiseksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Saammeko esitellä: huijarin kaalilaatikko! Varhaiskaalista valmistuva ruoka syntyy näppärästi paistinpannussa ja sopii kiireiseen arkeen paremmin kuin uunissa hautuva esikuvansa. Tarjoa kaalilaatikon kaverina hölskykurkkuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalilaatikko kasarissa

Ainekset

2
l
varhaiskaalia suikaloituna
1
sipuli
400
g
karitsanjauhelihaa
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria jauhettuna
2
rkl
siirappia
2
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
dl
kermaa
HÖLSKYTETYT HUNAJAKURKUT
3
avomaankurkkua
2
tl
hunajaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi sipuli.

  2. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää kaali ja sipuli ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisää riisi ja mausteet sekä siirappi, vesi, fondi ja kerma. Sekoita tasaiseksi. Laske lämpöä, peitä pannu kannella ja anna kaalilaatikon hautua 10–15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.

  3. Pese kurkut ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi kannelliseen kulhoon. Lisää hunaja, etikka ja suola joukkoon. Sulje kansi ja hölskytä kurkkuja vajaa minuutti, jotta maut tasoittuvat. Tarjoa kurkut kaalilaatikon kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Laatikkoruoka valmistetaan uunissa. Tämä on pataruoka.

Vierailija

Kuinka paljon kaalia tarvitaan kahteen litraan suikaleita?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Varhaiskaalien koko vaihtelee paljon, joten tähän ruokaan tarvitaan 1–2 varhaiskaalia. Jos kaalit ovat pienehköjä, niitä saattaa tarvita kaksi. Jos kaali on iso, yhdelläkin voi pärjätä hyvin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Vuokko Hovatta ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Linssipata on loistava, proteiinipitoinen lounas, joka on helppo tehdä myös vegaanisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikin linssipata

Ainekset

2
tlk (380/230 g)
kypsiä vihreitä linssejä
1
sipuli
1
rs (200 g)
miniluumutomaatteja
3
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
harissatahnaa
1
sitruuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
avokadoa

Työvaiheet

  1. Valuta linssit siivilässä kulhoon. Älä heitä linssien lientä pois.

  2. Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa tomaatit puoliksi.

  3. Kuumenna öljy pannussa. Lisää sipuli, tomaatit ja harissatahna. Kuullota 2–4 minuuttia, lisää sitten linssit sekä 1½ dl linssien lientä.

  4. Anna seoksen hautua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää linssien lientä, jos seos tuntuu kuivalta.

  5. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunan keltaista kuorta 2 teelusikallista ja purista mehua 3 ruokalusikallista.

  6. Mausta pata suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi sitrusraaste sekä mehu. Tarjoa lisäksi avokadoa. Mausta avokado halutessasi sitruunamehulla ja soijakastikkeella.

Kommentit (0)