Kun tulee megahyvä tattivuosi, kuten 2010 ja 2014 olivat, ollaan ongelmissa mihin laittaa vanhat purkitetut kuivatut tatit. Tähän ohjeeseen uppoaa paljon, varsinkin jos järjestät isot juhlat! Noutopöydässä voi tarjoilla paljon pieniä tattipiirakkapaloja. Ohje on simppeli, mutta piirakan kuuluu maistua tatilta, ei miltään muulta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Tattipiirakka kuivatuista sienistä

Ainekset

1
pkt
Pirkka ruisperunapiirakkataikina (pakastealtaasta)
3-4
Isoa kourallista kuivattuja tatteja
1
pieni sipuli
1
pieni valkosipulin kynsi
200
g
crème fraichea
Nippu timjamin lehtiä
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
2
dl
Mietoa juustoraastetta pinnalle
Kourallinen kirsikkatomaatteja
0.5
dl
Vettä sienten liottamiseen

Työvaiheet

Kuumenna vettä lähes kiehuvaksi n.  0,5 dl ja laita kuivatut tatit likoamaan veteen n. 20 minuutiksi.

Voitele matala irtopohjainen piirakkkavuoka ja painele sulanut taikina vuokaan. Paista taikinaa 200 asteessa 10 min.

Puserra yliimääräiset vedet pois tateista ja pilko ne pienemmiksi.

Kuullota sipulit ja paista liotetut tatit pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. 

Sekoita mukaan creme fraiche, suola ja timjami. 

Kaada tattiseos uunissa käyneen piirakkapohjan päälle ja levitä pinnalle kirsikkatomaatin puolikkaita ja mietoa juustoraastetta. Paista 175 asteessa n. 35 minuuttia. (Kunnes pinta ruskea)

Kommentit (1)

Tintti Alanko
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Piirakkavuoan koko on ihan normi, kaikilla löytyy n. 25 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä vuoka, vaikka kuvassa onkin suorakaiteen muotoinen vuoka. Paras silti on metallinen vuoka joka irtoaa pohjasta. Tällä vuoalla tulee erittäin rapsakka piirakka , mikä soveltuu kuivattuihin tatteihin. Erikoisvuokia myy mm. kokkailuun erikoistuneet liikkeet, kuten Kokkipuoti.

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2185 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kansainväliseksi hitiksi noussut poltettu juustokakku on kotoisin Espanjan San Sebastianista. Poikkeuksellista kakussa on sen mustaksi poltettu pinta ja lähes valuvaksi jätetty sisus, ja se että siinä ei ole lainkaan pohjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h 10 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Baskimaan juustokakku

Ainekset

400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1 ½
dl
sokeria
6
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa
½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljauutetta
½
tl
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø noin 24 cm) leivinpaperilla. Paperiin saa jäädä taitoksia, sillä kakkuun syntyvät rypyt kuuluvat asiaan.

  2. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri sähkövatkaimella sileäksi, pari minuuttia. Sekoita munat yksitellen koko ajan vatkaten joukkoon. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.

  3. Kaada kakkutaikina vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 1 tunti. Pinta saa tummua kunnolla.

  4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan puolisen tuntia. Irrota kakku vuoasta ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti tai jopa yön yli.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2185 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Paahda varsiselleri, purjo ja valkosipulit uunissa ja soseuta ne perunoiden kanssa suloiseksi sopaksi. Mascarpone tekee keitosta ihanan täyteläisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu selleri-mascarponekeitto

Ainekset

1
nippu (400 g)
varsiselleriä
½
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
4
perunaa (jauhoinen lajike)
8
dl
vettä
1 ½
rkl
kasvisfondia
¾
prk (à 250 g)
mascarponea
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa sellerit, purjo ja valkosipulinkynnet ronskeiksi paloiksi uunipellille. Kääntele öljy, suola ja pippuri käsin kasviksiin. Paahda uunissa 12–15 minuuttia.

  2. Kuori perunat ja kuutioi ne kattilaan. Lisää vesi ja fondi, ja anna kiehua hiljalleen kannen alla. Kun uunikasvikset ovat paahtuneet, lisää ne kattilaan ja jatka keittämistä, kunnes perunat ovat kypsiä, yhteensä noin 15 minuuttia.

  3. Lisää mascarpone ja sitruunamehu ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Kuumenna vielä ennen tarjoamista.

Vinkki! Lopun mascarponen voit lusikoida keittoannosten pinnalle tai herkutella vaikka leivän päällä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2185 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lauantaiksi kannattaa ostaa croissanteja tavallista enemmän, jotta niitä riittää sunnuntaiaamun herkkuvanukkaaseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Croissant-vanukas

Ainekset

4
croissantia
200
g
jäisiä marjoja (esim. vadelmia, boysenmarjoja ja mustikkaa)
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
2
dl
kevytkermaa
2
dl
maitoa
LISÄKSI
voita voiteluun
vaniljajäätelöä tai turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla.

  2. Leikkaa croissantit 4–6 osaan. Lado ne, marjat ja sokeri kerroksittain vuokaan. Vatkaa kananmunat, kerma ja maito keskenään kulhossa ja kaada vuokaan.

  3. Kypsennä paistosta uunissa noin 20–25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä pehmeän vaniljajäätelön tai vaniljasokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 101 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Muhkeita papuja, mehukkaita kirsikkatomaatteja ja mureaa fetajuustoa! Purkkiin ladottu pastasalaatti saa lounaskaverit kateellisiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min + maustuminen 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Purkkipasta

Ainekset

1
punasipuli
250
g
kirsikkatomaatteja
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½
rkl
tummaa balsamiviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria
1
pieni kesäkurpitsa
tilkka
öljyä paistamiseen
1
tlk (285 g)
suuria valkoisia kypsiä papuja
100
g
fetajuustoa
4
dl
keitettyä pastaa
2
rkl
punaista pestoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuenohuiksi renkaiksi. Puolita kirsikkatomaatit.
  2. Jaa sipulit ja tomaatit kahden lasipurkin pohjalle. Jaa päälle oliiviöljy, balsamiviinietikka, suola, sokeri ja mustapippuri. Sekoita.
  3. Halkaise kesäkurpitsa pitkittäin neljään lohkoon. Poista vetinen siemenosa. Pilko lohkot pieniksi paloiksi.
  4. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja paista kesäkurpitsapaloihin nopeasti hyvä pintaväri. Jaa purkkeihin.
  5. Valuta säilötyt kypsät valkoiset pavut siivilässä. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Jaa purkkeihin. Murenna päälle fetajuusto.
  6. Yhdistä kypsä pasta ja pesto, sekoita hyvin ja jaa purkkeihin. Sulje purkit ja anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
  7. Kumoa lautaselle ja lämmitä, tai syö kylmänä pastasalaattina.

Vinkki: Vaihtele kasviksia! Paista kesäkurpitsan tilalle kuutioitua munakoisoa, sieniä tai erivärisiä paprikoita.

Kommentit (0)