Fanny Soppa365 on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Fanny Johansson KUVA Titti Uotila

Jouluinen kerroskakku sopii kaikkiin talven juhliin. Mehevä kakkupohja ja pehmeän samettinen marenkivoikreemi takaavat kakun täyteläisyyden. Raikas karpalo ja kanelinen kinuski luovat makuun raikasta ja tuttua nostetta.

Voit valmistaa kakkupohjan etukäteen ja pakastaa sen. Siirrä pohja pakastimesta jääkaappiin täyttämistä edeltävänä iltana.

Jos maltat antaa kakun vetäytyä ennen tarjoamista, sen maku ja rakenne paranevat. Kakku saa viettää jääkaapissa vaikka yön hyvin peitettynä. Viimeistele kakku kinuskilla ja koristele se tällöin vasta ennen tarjoilua. Lämmitä kinuskia hetki, jotta saat valutettua sen helposti kakun päälle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–15
Valmistusaika
1 t 20 min + 1 t 20 min kypsentäminen + kakun vetäytyminen
Vaikeustaso
Vaikea

Kinuski-karpalotäytekakku

Ainekset

Kakkupohja
110
g
voita (huoneenlämpöisenä)
dl
sokeria
2
kananmunaa (M-koko, huoneenlämpöisenä)
dl
maitoa (huoneenlämpöisenä)
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta
¼
tl
suolaa
Täytteet
150
g
karpaloita (pakaste)
Marenkivoikreemi
8
valkuaista (M-kokoisen munan)
400
g (noin 4¾ dl)
sokeria
275
g
voita (huoneenlämpöisenä)
Kinuski
2
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
3
rkl
tummaa siirappia
½
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
rkl
voita
Päälle
kinuskia
karpaloita
kanelitankoja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

1. Valmista kakkupohja. Leikkaa kakkuvuoan (halkaisija noin 17 cm, vetoisuus noin 1,75 l) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Leikkaa leivinpaperisuikaleet myös vuoan reunoille: niiden olisi hyvä ulottua varmuuden vuoksi hieman vuoan reunojen yläpuolelle. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat seokseen yksitellen. Vatkaa lisäysten välissä.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne huoneenlämpöisen maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimen pienimmällä teholla sen verran, että ainekset sekoittuvat.

4. Kiinnitä leivinpaperisuikaleet kakkuvuoan reunoille pienellä tipalla taikinaa. Kaada ja levitä taikina vuokaan. Kypsennä kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 t 20 min. (Koska lämpötila on matala, kakku saa kypsyä pitkään.) Varmista kypsyys esimerkiksi veitsen tai cocktailtikun avulla.

5. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa täytteet ja kuorrutus.

6. Mittaa kaikki kinuskin ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kinuskia miedolla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Tee kinuskikoe: pudota tippa kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Kun kinuski ei hajoa veteen, se on valmista. Ota kinuski pois liedeltä ja lisää voi. Anna jäähtyä.

7. Valmista marenkivoikreemi. Erottele valkuaiset metalliseen kulhoon ja mittaa päälle sokeri. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja nosta kulho sen päälle. Alenna lämpöä, kun vesi kiehuu. Vatkaa valkuaisseosta vähän väliä vispilällä samalla kuumentaen, kunnes seos muistuttaa ohutta, vaaleaa siirappia.

8. Kaada valkuaisseos yleiskoneen kulhoon tai toiseen vatkauskulhoon. Vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella ensin hitaalla nopeudella ja sitten nosta sitten tehoa. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää.

9. Lisää valmiiseen marenkivaahtoon pehmeää voita nokare kerrallaan. Tässä vaiheessa marenki lässähtää, mutta älä huolestu, vaan jatka vatkaamista. Vatkaa täydellä teholla, kunnes seoksesta tulee paksua, jämäkkää ja kiiltävää. Tähän vaiheeseen voi kulua useampi minuutti.

10. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään kerrokseen. Nosta alin kerros vadille ja levitä sen päälle vajaan sentin kerros kreemiä. Lisää päälle kolmasosa kohmeisista karpaloista niin, että ne jäävät noin sentin päähän kakun reunasta. Lisää päälle hieman kinuskia. Nosta kerroksen päälle toinen ja kolmas kakkulevy ja täytä samoin. Nosta päällimmäinen kakkulevy paikalleen. Päällystä se ohuesti kreemillä.

11. Levitä loput kreemistä läpikuultavaksi kerrokseksi kakun sivuille. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 30 minuuttia. Kun kreemi on kovettunut, voit tasoittaa sen tarvittaessa.

12. Valuta päälle loppu kinuski. Koristele pinta rosmariinilla, kanelitangoilla ja karpaloilla.

Vinkki! Jos kreemi on täyttämisvaiheessa liian lämmintä, voit tasoittaa kakun pinnan, kun kreemi on kovettunut.

Kommentit (3)

TittaO

Voi unohtunut kinuskin ohjeesta.

Vierailija

Millä marenkivoikreemin voisi korvata maun suuremmin kärsimättä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, tässä kakussa täytteen tulee olla aika jämäkkää, jotta se leikkautuu hyvin yhdessä napakan pohjan kanssa. Marenkivoikreemissä on se etu, että se on sekä napakkaa että pehmeää, eikä siis aivan yhtä kiinteää kuin voikreemi. Valitettavasti en kokeilematta osaa sanoa, mikä muu täyte toimisi yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oton leipomukset on lisännyt 9 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.

Kaura ja omena ovat upea makupari. Tämän leivän vilja on kokonaan kauraa. Vuokaleipä on oikein helppo valmistaa. Suutuntuma on mukavan rouheinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + kohotus 1 h + paisto 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kauravuokaleipä

Ainekset

3
dl
omenamehua
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
35
g
hiivaa
2
dl
kauraleseitä
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
omanasosetta
2
dl
kaurajauhoja
2
rkl
kaura- tai rypsiöljyä

Työvaiheet

Kuumenna omenamehu kädenlämpöiseksi.
Lisää sokeri, suola, murennettu hiiva, kauraleseet ja -hiutaleet.
Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna omenasose kädenlämpöiseksi. (Kattilassa tai mikrossa)
Sekoita taikinan joukkoon omenasose, kaurajauhot ja öljy.
Vaivaa tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi joko yleiskoneella tai käsin.

Nosta taikina voideltuun leipävuokaan (vetoisuus 2 litraa) ja tasoita pinta.
Anna kohota leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
Paista 190-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Kumoa ja anna jäähtyä hetki ennnen leikkaamista.
Nauti vaikkapa Oivariinin ja luomu brie-juuston kera.

Kommentit (0)

Meidän Perhe on lisännyt 37 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Piia Arnould

Nämä astetta terveellisemmät keksit onnistuvat koululaisiltakin. Ihana banoffeen maku syntyy maapähkinävoilla ja banaanilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeät banoffee-keksit

Ainekset

2
(yli)kypsää banaania
½
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
1
kananmuna
2
dl
pikakaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
kardemummaa
Koristeeksi
banaaniviipaleita ja/tai kuivattuja banaanilastuja, toffeekastiketta tai maapähkinävoita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Muussaa banaanit kulhossa, joukkoon saa jäädä sattumia. Sekoita maapähkinävoi ja muna joukkoon. Lisää kaurahiutaleet ja ripottele leivinjauhe ja kardemumma tasaisesti päälle. Sekoita.
  3. Jaa taikina kymmeneksi nokareeksi pellille leivinpaperin päälle. Levitä nokareet ohuemmiksi kekseiksi.
  4. Kypsennä uunissa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat kypsiä pohjastakin. Anna jäähtyä hetki.
  5. Koristele keksit banaaniviipaleilla ja/tai murustetuilla banaanilastuilla. Lisää päälle toffeekastiketta tai maapähkinävoita.

Vinkki! Koristelemattomat keksit sopivat myös pienille lapsille.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2126 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Täydellinen vastaus talviseen sitrushimoon! Vuoraa leivät veriappelsiiniviipaleilla ja viimeistele ne mozzarellalla ja laventeliöljyllä. Tarjoa alkupalaksi tai sellaisenaan pieneen nälkään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Veriappelsiini-mozzarellaleivät

Ainekset

4
isoa viipaletta
maalaisleipää
2
rkl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
Laventeliöljy
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
valkosipulinkynsi
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
hunajaa
1
tl
kuivattua laventelia
¼
tl
hienoa merisuolaa
Lisäksi
3
veriappelsiinia
4
palloa
bufalamozzarellaa
2
dl
rucolaa
1
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin laventeliöljy. Paahda korianterinsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa sekoitellen noin minuutti. Hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa kaikki öljyn aineet pieneen kattilaan. Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä leivät uuniritilälle ja pirskota niille oliiviöljyä. Paahda leipiä uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat rapeita ja saaneet hieman väriä. Hiero kuumien leipien pinta kuoritulla valkosipulinkynnellä.
  3. Kuori ja viipaloi veriappelsiinit. Levitä viipaleet paahdetuille leiville. Aseta mozzarellat leiville ja valuta laventeliöljyä päälle. Viimeistele tuoreella rucolalla ja sormisuolalla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1063 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Siideri mehevöittää pataleivän ja antaa taikinaan juuri sopivasti makeutta ja hapokkuutta. Voit tehdä ohjeella neljä pientä leipää tai yhden ison.

Huomaa, että pataleivän taikina saa tekeytyä hitaasti yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä leipää tai 1 iso
Valmistusaika
35 min + kohotus 12 t + paistaminen 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Siideri-pataleivät

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
2
tl
suolaa
½
tl
kuivahiivaa
4
dl
omenasiideriä
1
rkl
hunajaa
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Kuumenna siideri 42-asteiseksi ja sekoita jauhoseoksen joukkoon. Lisää myös hunaja ja pähkinät. Peitä kulho tiiviisti muovikelmulla. Anna taikinan tekeytyä vähintään 12 tuntia.
  2. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Taittele reunoja muutamia kertoja taikinan keskelle, kunnes taikina tuntuu hieman napakammalta. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia.
  3. Nosta neljä pientä uuninkestävää kannellista pataa tai yksi iso pata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pyyhkäise kuumat padat öljyllä. Annostele taikina patoihin kauhalla ja peitä kannella.
  4. Paista pieniä pataleipiä uunissa ensin 15 minuuttia. Nosta kannet pois ja jatka paistamista vielä 5–8 minuuttia. Jos teet yhden ison pataleivän, paista sitä kannen kanssa 30 minuuttia ja ilman kantta 15 minuuttia.
  5. Kumoa kypsät leivät leivinliinan sisälle jäähtymään.

Kommentit (0)