Fanny Soppa365 on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Fanny Johansson KUVA Titti Uotila

Jouluinen kerroskakku sopii kaikkiin talven juhliin. Mehevä kakkupohja ja pehmeän samettinen marenkivoikreemi takaavat kakun täyteläisyyden. Raikas karpalo ja kanelinen kinuski luovat makuun raikasta ja tuttua nostetta.

Voit valmistaa kakkupohjan etukäteen ja pakastaa sen. Siirrä pohja pakastimesta jääkaappiin täyttämistä edeltävänä iltana.

Jos maltat antaa kakun vetäytyä ennen tarjoamista, sen maku ja rakenne paranevat. Kakku saa viettää jääkaapissa vaikka yön hyvin peitettynä. Viimeistele kakku kinuskilla ja koristele se tällöin vasta ennen tarjoilua. Lämmitä kinuskia hetki, jotta saat valutettua sen helposti kakun päälle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–15
Valmistusaika
1 t 20 min + 1 t 20 min kypsentäminen + kakun vetäytyminen
Vaikeustaso
Vaikea

Kinuski-karpalotäytekakku

Ainekset

Kakkupohja
110
g
voita (huoneenlämpöisenä)
dl
sokeria
2
kananmunaa (M-koko, huoneenlämpöisenä)
dl
maitoa (huoneenlämpöisenä)
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta
¼
tl
suolaa
Täytteet
150
g
karpaloita (pakaste)
Marenkivoikreemi
8
valkuaista (M-kokoisen munan)
400
g (noin 4¾ dl)
sokeria
275
g
voita (huoneenlämpöisenä)
Kinuski
2
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
3
rkl
tummaa siirappia
½
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
rkl
voita
Päälle
kinuskia
karpaloita
kanelitankoja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

1. Valmista kakkupohja. Leikkaa kakkuvuoan (halkaisija noin 17 cm, vetoisuus noin 1,75 l) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Leikkaa leivinpaperisuikaleet myös vuoan reunoille: niiden olisi hyvä ulottua varmuuden vuoksi hieman vuoan reunojen yläpuolelle. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat seokseen yksitellen. Vatkaa lisäysten välissä.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne huoneenlämpöisen maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimen pienimmällä teholla sen verran, että ainekset sekoittuvat.

4. Kiinnitä leivinpaperisuikaleet kakkuvuoan reunoille pienellä tipalla taikinaa. Kaada ja levitä taikina vuokaan. Kypsennä kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 t 20 min. (Koska lämpötila on matala, kakku saa kypsyä pitkään.) Varmista kypsyys esimerkiksi veitsen tai cocktailtikun avulla.

5. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa täytteet ja kuorrutus.

6. Mittaa kaikki kinuskin ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kinuskia miedolla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Tee kinuskikoe: pudota tippa kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Kun kinuski ei hajoa veteen, se on valmista. Ota kinuski pois liedeltä ja lisää voi. Anna jäähtyä.

7. Valmista marenkivoikreemi. Erottele valkuaiset metalliseen kulhoon ja mittaa päälle sokeri. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja nosta kulho sen päälle. Alenna lämpöä, kun vesi kiehuu. Vatkaa valkuaisseosta vähän väliä vispilällä samalla kuumentaen, kunnes seos muistuttaa ohutta, vaaleaa siirappia.

8. Kaada valkuaisseos yleiskoneen kulhoon tai toiseen vatkauskulhoon. Vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella ensin hitaalla nopeudella ja sitten nosta sitten tehoa. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää.

9. Lisää valmiiseen marenkivaahtoon pehmeää voita nokare kerrallaan. Tässä vaiheessa marenki lässähtää, mutta älä huolestu, vaan jatka vatkaamista. Vatkaa täydellä teholla, kunnes seoksesta tulee paksua, jämäkkää ja kiiltävää. Tähän vaiheeseen voi kulua useampi minuutti.

10. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään kerrokseen. Nosta alin kerros vadille ja levitä sen päälle vajaan sentin kerros kreemiä. Lisää päälle kolmasosa kohmeisista karpaloista niin, että ne jäävät noin sentin päähän kakun reunasta. Lisää päälle hieman kinuskia. Nosta kerroksen päälle toinen ja kolmas kakkulevy ja täytä samoin. Nosta päällimmäinen kakkulevy paikalleen. Päällystä se ohuesti kreemillä.

11. Levitä loput kreemistä läpikuultavaksi kerrokseksi kakun sivuille. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 30 minuuttia. Kun kreemi on kovettunut, voit tasoittaa sen tarvittaessa.

12. Valuta päälle loppu kinuski. Koristele pinta rosmariinilla, kanelitangoilla ja karpaloilla.

Vinkki! Jos kreemi on täyttämisvaiheessa liian lämmintä, voit tasoittaa kakun pinnan, kun kreemi on kovettunut.

Kommentit (3)

TittaO

Voi unohtunut kinuskin ohjeesta.

Vierailija

Millä marenkivoikreemin voisi korvata maun suuremmin kärsimättä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, tässä kakussa täytteen tulee olla aika jämäkkää, jotta se leikkautuu hyvin yhdessä napakan pohjan kanssa. Marenkivoikreemissä on se etu, että se on sekä napakkaa että pehmeää, eikä siis aivan yhtä kiinteää kuin voikreemi. Valitettavasti en kokeilematta osaa sanoa, mikä muu täyte toimisi yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1109 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kesän parhaat makkaraperunat tehdään raakamakkarasta ja uusista perunoista.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkaraperunat de luxe

Ainekset

400
g
uusia perunoita
400
g
raakamakkaraa tai mausteista ruokamakkaraa
200
g
(mini)parsaa
2
tl
öljyä
noin 1
tl
(savu)sormisuolaa
PEKONIMAJONEESI
1
pkt (140 g)
pekonikuutioita
1 ½
dl
majoneesia
1
tl
täysjyväsinappia
3
rkl
hienonnettua ruohosipulia
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese ja keitä perunat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Paloittele makkarat, puolita tarvittaessa isommat perunat. Napsauta parsasta kovat päät pois.

  2. Kypsennä perunat öljyssä paistinpannulla tai grillissä loppuun saakka. Lisää parsa loppuvaiheessa, paista, kunnes kypsää, mutta rapsakkaa. Mausta suolalla ja siirrä sivuun.

  3. Lisää tilkka öljyä ja paista raakamakkara kypsäksi tai ota kypsään makkaraan grilliraidat. Yhdistä perunat, parsa ja makkarat.

  4. Tee majoneesi. Ruskista pekoni ja valuta talouspaperin päällä. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa makkaraperunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2193 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Klassikkojälkiruoka uudistuu grillissä. Täytteessä kohtaavat kirsikat, mansikat ja suklaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirsikka-banaanisplit

Ainekset

4
banaania
1
l
kirsikoita
½
l
mansikoita
1
dl
suklaahippuja
LISÄKSI
4
palaa
foliota
n. 3
dl
mansikkakastiketta (ks. ohje)
4
palloa
suklaajäätelöä
4
palloa
vaniljajäätelöä tai turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Leikkaa banaaneihin kuoren läpi viillot pitkittäissuunnassa.

  2. Ota ½ l kirsikoita ja poista niistä kivet. Viipaloi mansikat.

  3. Levitä banaanien viiltoja varovasti sen verran, että saat laitettua viiltoon kirsikoita, mansikoita ja suklaata. Kääri kukin banaani omaan foliopalaansa ja paista grillissä 10–15 minuuttia tai kunnes suklaa on sulanut ja banaani pehmentynyt.

  4. Tee sillä aikaa mansikkakastike (ks. ohje). Lämmitä loput kirsikat nopeasti grillin parilalla.

  5. Lusikoi lämpimien grillibanaanien päälle jäätelöä ja tuoreista mansikoita tehtyä lämmintä kastiketta.

Lämmin mansikkakastike

Ainekset

½
l
mansikoita
1
limetin mehu
½
dl
vaahterasiirappia
½
vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Soseuta mansikat. Lisää limetin mehu ja siirappi. Halkaise vaniljatanko ja raavi sisältä siemenet mansikkasoseeseen.

  2. Laita sose grillinkestävään pannuun tai kattilaan ja keitä 3–5 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2193 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Kun pääruoka on valmistettu ja grilli sammutettu, kuvun alla jälkilämmössä tekeytyvät vielä vaahtokarkeilla kuorrutetut suklaa-mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vaahtokarkkipannu

Ainekset

1
rs (500 g)
mansikoita
2
ps (à 175 g)
suklaahippuja
2
rkl
maitoa
1
ps (150 g)
isoja vaahtokarkkeja
LISÄKSI
1
pkt (200 g)
Carneval-keksejä

Työvaiheet

  1. Poista mansikoista kannat ja leikkaa isoimmat mansikat muutamaan osaan. Laita mansikat valurautapannuun. Lisää suklaa ja maito. Puolita isot vaahtokarkit ja laita ne suklaan ja mansikoiden päälle pannuun tiiviiksi kerrokseksi.

  2. Kypsennä vaahtokarkkipannua grillin jälkilämmössä kuvun alla 5–8 minuuttia, kunnes vaahtokarkit saavat hieman väriä, tai 220-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.

  3. Herkuttele jälkiruoka Carneval-kekseillä dippaillen.

Kommentit (0)

Emilia Soppa365 on lisännyt 37 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Jos rakastat yksinkertaista, mehevää ja mureaa raparperipeltipiirakkaa, tämä ohje on sinua varten. Kun mausteita on vienosti, raparperin ihana kesäinen maku pääsee pääosaan.

Tähän peltipiirakkaan uppoaa puoli kiloa raparperia. Suurin osa ohuiksi viipaleiksi leikatuista raparperinvarsista sekoitetaan valmiiksi taikinaan, minkä jälkeen seos levitetään pellille. Näin raparperit jakautuvat tasaisesti ja kypsyessään mehevöittävät pohjan.

Osansa piirakan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
20 min + 35 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiirakka pellillä

Ainekset

200
g
voita tai margariinia
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
6
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
suolaa
2
dl
maitoa
500
g
raparperia (noin 1 l raparperipaloja)
Pinnalle
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne muna-sokerivaahtoon yhdessä jäähtyneen voisulan kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon maito.
  4. Huuhdo raparperit ja kuori ne ohuelti tarvittaessa. Leikkaa raparperit poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Sekoita reilu puolet raparperista taikinaan. 
  5. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Ripottele päälle loput raparperinpalat ja sokeri.
  6. Kypsennä piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 35–40 minuuttia. Paloittele hieman jäähtyneenä ja tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kommentit (0)