Ihana jouluinen taatelikakku onnistuu myös ilman kananmunia. Helppo kakkutaikina valmistuu perinteiseen tyyliin keittämällä taatelit pehmeiksi ja sekoittamalla ainekset yhteen.
Sokeriliemessä pehmeiksi keitetyt taatelit kaipaavat vastapainoksi ripauksen suolaa. Tästä yhdistelmästä syntyy kakun koukuttavan kinuskinen maku.
Koska ainekset eivät ole kaurajugurttia lukuun ottamatta happamia, kakku kohoaa parhaiten leivinjauheella. Koeversiossa paras rakenne syntyi, kun joukossa oli kuitenkin myös hiukan soodaa.
Voit jättää halutessasi kaneli-, neilikka- ja inkivääriripaukset pois, mutta ne antavat taatelikakulle ihanan jouluisen maun.
Vegaaninen taatelikakku
Ainekset
Työvaiheet
- Paloittele taatelit ja tarkista, ettei niissä ole kiviä. Laita ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin kymmenen minuuttia.
- Lisää joukkoon rasva ja sekoita, kunnes rasva on sulanut. Anna jäähtyä ilman kantta.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää jäähtyneen taateliseoksen joukkoon ensin kaurajugurtti ja sitten kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
- Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
- Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ja kumoa vasta sitten vadille. Jäähdytä kokonaan.
- Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa vastapaistettuna tai jääkaappikylmänä.
Toimisikohan tämä myös tavallisella, maustamattomalla jogurtilla esim. turkkilainen ?
Kiitos kysymyksestäsi, ihan varmasti toimii! Samankaltainen koostumus, sama rasvapitoisuus eikä kovin hapan sekään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!
Voisiko vehnäjauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla , niin olisi myös gluteeniton?
Sopisi siten kaikille.
Kokeilematta en uskalla luvata että toimii, koska munaton kakku on rakenteeltaan pehmeä näinkin. Jos innostut testaamaan, kaurainen, psylliumia sisältävä gluteeniton jauhoseos (Myllärin) voisi olla hyvä vaihtoehto. Se on toiminut ainakin muissa makeissa leivonnaisissa mainiosti vehnäjauhojen korvaajana.
Minkä merkkinen kaurajugurtti on noin rasvaista?
Ainakin Oatlyn valikoimasta löytyy paksua turkkilaista kaurajogurttia, jossa on 10 prosenttia rasvaa. Sitä myydään valkoisessa puolen litran pikarissa, toivottavasti löytyy kaupastasi.
Fazer Yosa Greek Style Natural-kauravälipala 150 g:n tölkissä, 11 % rasvaa. Monen etsinnän jälkeen löytyi Citymarketista piilotettuna vastaavien maustettujen kauravälipalojen joukkoon! Toisaalta tiesin, mitä etsin...!
Käytin Deliciest ruoka fraischea kaurajugurtin sijaan. Siinä onkin runsaat 30 % rasvaa eli hyvä ja mehukas kakku tuli!
Toisaalla Sopassa on perinteisen taatelikakun ohje. Ero tähän reseptiin on että tämä on vegaaninen. Siksi ihmettelenkin miksi perinteinen taatelikakku on hyvin tumma mutta tämä vegaaninen kakku taas on vaalea.
Suosittelen Fazerin kaurajogurttia. Kiinan valtio on Oatleyn suuromistaja vaikka itse yritys onkin alun perin ruotsalainen.