Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 119 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Ihana jouluinen taatelikakku onnistuu myös ilman kananmunia. Helppo kakkutaikina valmistuu perinteiseen tyyliin keittämällä taatelit pehmeiksi ja sekoittamalla ainekset yhteen.

Sokeriliemessä pehmeiksi keitetyt taatelit kaipaavat vastapainoksi ripauksen suolaa. Tästä yhdistelmästä syntyy kakun koukuttavan kinuskinen maku.

Koska ainekset eivät ole kaurajugurttia lukuun ottamatta happamia, kakku kohoaa parhaiten leivinjauheella. Koeversiossa paras rakenne syntyi, kun joukossa oli kuitenkin myös hiukan soodaa. 

Voit jättää halutessasi kaneli-, neilikka- ja inkivääriripaukset pois, mutta ne antavat taatelikakulle ihanan jouluisen maun. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
20 min + 50 min kypsentäminen + 15 min jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen taatelikakku

Ainekset

1
ps (200 g)
pehmeitä kuivattuja taateleita
2
dl
vettä
2
dl
sokeria
200
g
maidotonta margariinia (rasvapitoisuus vähintään 70 %)
4
dl
vehnäjauhoja
1½
tl
leivinjauhetta
¼
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
½
tl
kanelia
½
tl
inkivääriä
¼
tl
neilikkaa
1
prk (150 g)
maustamatonta kaurajugurttia (rasvaa 11 g)

Työvaiheet

  1. Paloittele taatelit ja tarkista, ettei niissä ole kiviä. Laita ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin kymmenen minuuttia.
  2. Lisää joukkoon rasva ja sekoita, kunnes rasva on sulanut. Anna jäähtyä ilman kantta.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. 
  4. Lisää jäähtyneen taateliseoksen joukkoon ensin kaurajugurtti ja sitten kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
  5. Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  6. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  7. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ja kumoa vasta sitten vadille. Jäähdytä kokonaan.
  8. Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa vastapaistettuna tai jääkaappikylmänä.

Vinkki! Perinteisen taatelikakun ohjeen löydät täältä.

Kommentit (10)

Vierailija

Toimisikohan tämä myös tavallisella, maustamattomalla jogurtilla esim. turkkilainen ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, ihan varmasti toimii! Samankaltainen koostumus, sama rasvapitoisuus eikä kovin hapan sekään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Vierailija

Voisiko vehnäjauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla , niin olisi myös gluteeniton?
Sopisi siten kaikille.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kokeilematta en uskalla luvata että toimii, koska munaton kakku on rakenteeltaan pehmeä näinkin. Jos innostut testaamaan, kaurainen, psylliumia sisältävä gluteeniton jauhoseos (Myllärin) voisi olla hyvä vaihtoehto. Se on toiminut ainakin muissa makeissa leivonnaisissa mainiosti vehnäjauhojen korvaajana.

JenniKaroliina

Minkä merkkinen kaurajugurtti on noin rasvaista?

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Ainakin Oatlyn valikoimasta löytyy paksua turkkilaista kaurajogurttia, jossa on 10 prosenttia rasvaa. Sitä myydään valkoisessa puolen litran pikarissa, toivottavasti löytyy kaupastasi.

Kakku parhaillaan tekeillä!

Fazer Yosa Greek Style Natural-kauravälipala 150 g:n tölkissä, 11 % rasvaa. Monen etsinnän jälkeen löytyi Citymarketista piilotettuna vastaavien maustettujen kauravälipalojen joukkoon! Toisaalta tiesin, mitä etsin...!

Uudenvuoden kakku

Käytin Deliciest ruoka fraischea kaurajugurtin sijaan. Siinä onkin runsaat 30 % rasvaa eli hyvä ja mehukas kakku tuli!

Tyhmäkö

Toisaalla Sopassa on perinteisen taatelikakun ohje. Ero tähän reseptiin on että tämä on vegaaninen. Siksi ihmettelenkin miksi perinteinen taatelikakku on hyvin tumma mutta tämä vegaaninen kakku taas on vaalea.

Huomionarvoista

Suosittelen Fazerin kaurajogurttia. Kiinan valtio on Oatleyn suuromistaja vaikka itse yritys onkin alun perin ruotsalainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
2½
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

1¼
dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
4½
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kylmäsavulohella ja raikkailla vihreillä peitelty pellillinen pannaria on vaivaton lounas isollekin juhlaporukalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaattipannukakku

Ainekset

2
l
tuoretta pinaattia
½
dl
vettä
½
l
maitoa tai kauramaitoa
2½
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria rouheena
Päälle
kylmäsavulohta
rapeaa salaattia
babypinaattia
lehtipersiljaa
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä uunipannulle leivinpaperi.
  2. Huuhtele pinaatti. Kiehauta paistinpannulla vesi ja höyrytä pinaattia muutaman minuutin ajan. Valuta pinaatti. Saksi lehdet pienemmiksi paloiksi.
  3. Sekoita maidon joukkoon jauhot, munat, piparjuuritahna, suola ja pippuri. Lisää joukkoon pinaatti. Kaada taikina uunipannulle.
  4. Paista pannaria noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Anna jäähtyä.
  5. Leikkaa pannari annospaloiksi. Levitä pinnalle suikaleiksi leikattua kylmäsavulohta, revittyä salaattia, pinaattia sekä yrttejä.