Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 137 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Maailman helpoin maderuoka kypsyy uunivuoassa sitruunaisessa kermaliemessä. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made valmiiksi, jotta säästyt vaivalta ja ruoka valmistuu pöytään todella nopeasti.

Mateella on hankalasti käsiteltävän kalan maine. 

Jos pyydät kalakauppiastasi nylkemään mateen, sen valmistus ei ole vaikeampaa kuin muidenkaan kalojen. Ruodot kannattaa kuitenkin poistaa vasta kypsästä kalasta, jolloin ne irtoavat helpoimmin.

Uunimateen ideana on kypsentää made kokonaisena vuoassa. Mateen päälle ripotellaan suolaa ja sitruunankuorilastuja. Lopuksi sekoitetaan kastike ruokakermasta, sitruunamehusta ja yrteistä ja kaadetaan vuokaan. Uuni hoitaa loput.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen uunimade

Ainekset

1
(800 g)
kokonainen nyljetty made
1
tl
suolaa
½
sitruunaa
dl
ruokakermaa
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
1
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Ripottele nyljetyn mateen päälle suolaa.
  3. Pese sitruuna lämpimällä vedellä, pyyhi pinta kuivaksi talouspaperilla. Vedä sitruunan kuoresta lastuja kuorimaveitsellä.
  4. Sekoita kulhossa ruokakerma ja puolikkaan sitruunan mehu. Kaada seos uunivuokaan. Nosta made vuokaan. Aseta mateen päälle sitruunan kuorilastuja.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla 25 minuuttia. Valele madetta kypsentämisen aikana muutaman kerran sitruunakermaliemellä.
  6. Ripottele kypsän mateen päälle hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Raasta päälle vielä parmesaanijuustoa.

Kommentit (12)

Vierailija

Ruokakerma 2,5 desiä, näytää kyllä kuvassa ainakin 5 desiä onkohan

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos viestistä, kerma on todennäköisesti vain levinnyt vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Mutta kerman määrää voi toki halutessaan lisätä.

Vierailija

Minkä ihmeen takia kaikki kalat Suomessa täytyy pilata upottamalla ne kermaan tai smetanaan tai juustoon?

Ellimaari

Ostaisin madetta, jos löytyisi yksikin ohje oman maitotuotteita. M

Vierailija

Kermaa, sitruunaa ja parmesaania mateeseen? Huh, siinä menee täysin pilalle yksi Suomen parhaista ruokakaloista samoin kuin käytetyt maitotuotteetkin. Ei maitotuotteita eikä myöskään mitään keinotekoisia valkoisia maidonkorvikkeita. Kaikilla niillä voi pilata halvempia kaloja, kuten seitä tai pangasiusta. Kaiken lisäksi made käsketään kypsentää ruotoisena, mikä tarkoittaa sitä että siinä vaiheessa kun kalasta on lautasella saatu lopulta peratuksi erilleen syötävä osa, se on enää pelkkää kylmää kalahiutaletta. Takuuvarmasti tätä reseptiä käyttämällä ei enää ikinä kokkaa madetta.

Mieluummin vaikka resepti jossa mateen ruodottomat fileet kypsennetään yrttipaneroituna. Tai muuten vaan nopeasti (jauhotettuna ja) paistettuna. Tai kirkkaana kalakeittona. Tai mateen maksa muhennoksena jonka nesteenä käytetään mateen ruodoista keitettyä lientä. Tai madebouillabaisse. Tai made fish & chips. Tai…

kurmee kaisa

Itse tein tän reseptin mukaisesti viikonloppuna, olin lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Sitruuna ja kerma antoi mukavasti syvyyttä muuten melko vaatimattomaan mateen makuun. Päin vastoin kuin edellinen vierailija raportoi, kypsästä kalasta oli helppo nostella fileet lautaselle, ei ehtinyt jäähtyä.

Parmesan juusto vielä suurusti mukavasti kastiketta, annan täydet 5 pointsia

sarvikalle

Olen laittanut madetta kahteen otteeseen tällä reseptillä ja kohta taas. Tulee erinomaisen hyvää. Suosittelen. Nimimerkki vierailija ylempänä on tuskin itse kokeillut mateen fileerausta. Vaikeusaste kaikista kalalajeista ykkösenä. Kylkiruotojen poisotto filettä rikkomatta  ei onnistu. Kypsennetystä kalasta ruodot irtoavat helposti.

Vierailija

Näyttää kuin astiasta olisi ruostetta liuennut kermaan. Ei houkuta.

Mae

Lapsena syötiin usein maekeittoa ,vettä ja perunaa ,suolaa ja hyvää oli

Vierailija

@Ellimaari: "Ostaisin madetta, jos löytyisi yksikin ohje oman maitotuotteita. M"

Googlaa parhaat ruokablogit made

Sieltä minä olen löytänyt

Mademiehen emäntä

Meidän isäntä on opettanut että madetta ei nyljetä. Siinä nahassa se maku vasta on. Ja se on totta! Kokeilkaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.