Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 104 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Hitaan aamun puuro muhii uunissa kypsäksi kuin itsestään. Siemenillä rikastettu puuro pitää nälän poissa pitkään. Kruunaa puuroannos vaniljalla maustetulla omena-puolukkakeitolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipuuro ja omena-puolukkakeitto

Ainekset

3
dl
isoja spelttihiutaleita
1
tl
suolaa
1
l
kevytmaitoa
1/2
dl
siemeniä (esim. pellavan ja auringonkukan)
Omena-puolukkakeitto
5
dl
vettä
1
vaniljatanko
2
dl
puolukoita
2
rkl
sokeria
2
omenaa (kotimaista)
1
rkl
perunajauhoja
1/2
dl
vettä
Lisäksi
margariinia vuoan voiteluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Voitele uunivuoka margariinilla. Mittaa vuokaan hiutaleet, suola, maito ja siemenet. Anna kypsyä uunissa folion alla noin 1½ tuntia. Ota folio pois viimeiseksi ½ tunniksi, jotta puuron pinta saa kauniin värin.
  2. Puuron kypsyessä keitä puolukkakeitto. Mittaa kattilaan vesi, halkaistu vaniljatanko, puolukat ja sokeri. Poista omenoista siemenkota ja leikkaa omenat kuutioiksi. Lisää kuutiot kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi.
  3. Sekoita pienessä kulhossa perunajauhot ja vesi ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Odota että mehukeitto pulpahtaa vielä kerran ja siirrä sitten kattila sivuun liedeltä. Poista vaniljatanko ja kaada omena-puolukkakeitto tarjoilukulhoon tai kannuun jäähtymään.

Kommentit (3)

Vierailija

Sopii paremmin iltapalaksi kuin aamupuuroksi pitkän kypsymisajan takia. 

NS

Voiko spelttihiutaleet korvata muulla?

Vierailija

Olen aina ihmetellyt tuota vuoan voitelua voilla, en ole sitä koskaan tehnyt ja hyvin on maistunut. Eikä kiinnipalamisessakaan mitään ongelmaa. Mikä juju?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1205 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Granolan ja myslin valmistuksessa hunaja on ykkönen, sillä se sitoo hiutaleet ja pähkinät yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laku-hunajagranola

Ainekset

½
dl
juoksevaa hunajaa
½
dl
vettä
½
dl
sulatettua kookosöljyä (noin 3 rkl kiinteänä)
tl
raakalakritsijauhetta
3
dl
kaurahiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Mittaa hunaja, vesi ja kookosöljy kattilassa melkein kiehuvaksi. Sekoita lakujauhe joukkoon.

  2. Kääntele seos kaurahiutaleiden ja auringonkukansiementen joukkoon ja levitä tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Paista noin 25 minuuttia, välillä käännellen, jotta granola ei jää isoiksi kokkareiksi. Varo, ettet polta!

  3. Tarjoa jogurtin ja kurkuma-hunajapäärynöiden tai marjojen kanssa.

Kurkuma-hunajapäärynät

Ainekset

3
päärynää
dl
vettä
¾
dl
hunajaa
½
limetin mehu
¼
tl
jauhettua kurkumaa

Työvaiheet

  1. Kuori päärynät, mutta jätä karat paikoilleen. Poista kanta terävällä veitsellä.

  2. Mittaa vesi, hunaja, limetin mehu ja kurkuma pieneen kattilaan. Laita päärynät kattilaan ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmenneet. Siirrä levyltä ja jätä päärynät hunajaliemeen jäähtymään. (Voit tarjota ne myös lämpimänä.) Tarjoa jogurtin, hunajan ja lakugranolan kanssa.

Kommentit (0)

Nämä sämpylät ovat todella helppoja tehdä ja rapean maukkaita, sillä ne sisältävät myös terveellistä kuitua.
Tätä sämpylätaikinaa nostatetaan vain kerran ja loput hoitaa uuni. Taikina leivotaan suoraan taikinakulhosta sämpylöiksi pellille. Käytä mieluummin kuivahiivaa, sillä se kestää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
10 min + nost. 30 min ja paistaminen n. 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hyvät ja helpot rukiiset sämpylät

Ainekset

2,5
dl
rasvatonta maitoa
11
g
kuivahiivaa (1 pussi)
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
2
dl
ruisjauhoja
1
rkl
öljyä
3
dl
sämpyläjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

Älä laita vielä uunia päälle.

Lämmitä maito taikinakulhossa mikrossa 40 sekunttia. Lisää sitten hiiva, sokeri, suola ja sekoita hyvin, niin että hiiva liukenee nesteeseen.

Lisää ruisjauhot ja 1 rkl öljyä, sekoita hyvin.

Lisää sämpyläjauhot ja vehnäjauhot, sekoita ja vaivaa sitten käsin, niin kauan että taikina irtoaa astiasta.

Laita uuni päälle 50 asteeseen hetkeksi, niin että se tuntuu lämpimältä ja laita taikina kohoamaan uuniin 30 minuutiksi, 2 ritilälle uunin alaosaan, laita kulhon päälle leivinpaperi ja ota uuni pois päältä.

Leivo sitten 8 pyöreää sämpylää, onnistuu muuten helposti suoraan taikinakulhosta ja laita pellille leivinpaperin päälle sopivin välein.

Laita sämpyläpelti uuniin keskitasolle ja uuni päälle 200 asteeseen, paista n. 20 min, tarkista pohjasta ovatko hyvin paistuneet ja kauniin väriset sekä kevyet.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2296 reseptiä.
Linkitetty 89 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Paahdetuista paprikoista, chilistä ja vaaleista pavuista tehty raikas ja sopivan tulinen tahna toimii dippinä, levitteenä ja lisukkeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen paprikatahna

Ainekset

4
punaista paprikaa
2
punaista chiliä
1
prk (230 g)
kypsiä valkoisia papuja
1
sitruuna
1
tl
hunajaa
½
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Laita paprikat ja chilit leivinpaperille pellille. Paahda uunissa 15 minuutta. Paprikoista tulee paahdettaessa mehukkaita ja pehmeitä ja chilin maku pyöristyy.

  2. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista paprikoista ja chileistä kanta ja siemenet.

  3. Laita paprikat, chilit ja pavut tehosekoittimeen. Purista sitruunasta mehu joukkoon. Lisää hunaja ja savupaprika. Soseuta tasaiseksi ja mausta suolalla.

  4. Siirrä tahna tarjoiluastiaan ja koristele halutessasi chilillä ja savupaprikalla.

Vinkki Valkoiset pavut voi korvata kikherneillä, pähkinöillä, siemenillä tai maapähkinävoilla. Kun pavut jättää pois, tahnasta tuleekin mausteinen paprikakastike.

Kommentit (3)

Tuttu

Kauanko tahna säilyy jääkaapissa?

Vierailija

Kokeilemalla se selviää :) Luota aisteihisi.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, hyvin peitettynä se säilyy ainakin pari kolme päivää!

Me Naiset on lisännyt 1205 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Perinteinen britti-aamiainen, pavut tomaattikastikkeessa, tarjoillaankin nyt tuudittavana iltapalana rapean kauraleivän ja feta-ripotteen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Papu-tomaattivoikkari iltapalaksi

Ainekset

1
tlk (noin 400 g)
papusekoitusta
½
tlk
tomaattimurskaa
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
4
palaa paksukuorista leipää
Paistamiseen
oliiviöljyä
Lisäksi
50
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Valuta ja huuhtele papusekoitus. Kaada tomaattimurskan kanssa pannulle ja keitä hämmennellen noin 7 minuuttia, kunnes kastike on sakeutunut. Mausta.

  2. Paista leipäpalat nopeasti molemmin puolin oliiviöljyssä pannulla.

  3. Nosta päälle papu-tomaattikastiketta ja murustele fetaa.

Kommentit (0)