Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 149 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tällä reseptillä valmistat vehnä- tai ruisjuuren. Juuren valmistaminen kestää viikon verran, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla!

Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa kuluu päivittäin kymmenisen minuuttia.

Luomulaatuiset vehnäjauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset jauhot.

Käytä vehnäjuureen puolet täysjyvävehnäjauhoja ja puolet leivontakarkeita vehnäjauhoja. Jos haluat tehdä ruisjuuren, käytä vehnäjauhojen tilalla 5 dl (325 g) ruisjauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min päivittäin noin viikon ajan
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri juurileivän leipomiseen

Ainekset

dl (160 g)
luomulaatuisia täyjyvävehnäjauhoja
dl (160 g)
luomulaatuisia leivontakarkeita vehnäjauhoja
5
dl (500 g)
vettä
1
tl (5 g)
luomuhunajaa

Työvaiheet

  • 1. päivä: Sekoita puhtaassa, litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 dl (65 g) luomujauhoja ja 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 tl (5 g) luomuhunajaa. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
  • 2. ja 3. päivä: Lisää purkkiin ½ dl (30 g) luomujauhoja sekä ½ dl (50 g) haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.
  •  4., 5. ja 6. päivä: Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä ½ dl (50 g) kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 dl (65 g) luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä aloitettuna se lähtee käymään huonommin.
  • Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.
  • Kuudennen päivän jälkeen seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

Kommentit (11)

Vierailija

Juuren päälle kertyy päivittäin nestekerros. Ensimmäisellä kerralla sekoitin sen juuren joukkoon, nyt parina päivänä olen kaatanut nesteen pois. Onko juuri kuitenkin ihan käyttökelpoinen, vaikka nestettä kertyy?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä, nesteen kertyminen on normaalia ja juuri on käyttökelpoinen! Jos näet myös kuplia, on juuressa elämää. Nestettä ei tarvitse erikseen kaataa pois, vaan sen voi sekoittaa joukkoon samalla kun lisäät vettä ja jauhoja.

Vierailija

Heitetäänkö siis myös 5. ja 6. päivä osa juuresta pois?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Juuri näin, 5. ja 6. päivänä toistetaan sama kuin 4. päivänä eli osa juuresta heitetään pois.

Vierailija

Kauanko valmis juuri säilyy?

Vierailija

Kysyisin myös kuinka kauan juuri säilyy ja täytyykö juurta ruokkia tietyin väliajoin, mikäli sitä voi säilyttää esim jääkaapissa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksistä! Välitimme ne leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt kyseisen ohjeen. Tässä Kaisan vastaukset:

Valmis juuri säilyy hyvin hoidettuna vaikka läpi elämän. Monella onkin kotonaan esimerkiksi isoäidiltä peritty ruisjuuri. Juurta kuitenkin tulee hoitaa ja käyttää eli uudistaa/ruokkia säännöllisesti, mieluiten useamman kerran viikossa. Aluksi juuri on haavoittuvampi ja tarvitsee lämpöä (huoneenlämmössä) ja ravintoa (jauhoja) vahvistuakseen.

Nuorta juurta kannattaa käyttää aktiivisesti eli uudistaa/ruokkia mieluiten useamman kerran viikossa, mutta vähintään kerran viikossa. Ota juuri huoneenlämpöön, uudista se periaatteella 1 osa juurta, 1 osa vettä, 1 osa jauhoja. Jätä lämpimään, kunnes se kuplii reilusti. Mikäli säilytät juurta pitkään viileässä, saattaa se tarvita muutamia uudistuskertoja tullakseen taas leipomiskuntoon.

Siannassikat

Löytyykö jostain reseptiä mihin tuon juuren voisi käyttää? Olen nyt 6 päivää hellinyt juurta, mutta en löydä reseptiä mihin tuon voisi törkätä.

Vierailija

Eikö tarvitse vaihtaa välillä puhtaaseen astiaan eli pidetäänkö juuri koko ajan samassa astiassa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Emme olleet ihan varmoja, tarkoititko kysymyksessäsi sitä kun juuri on valmis vai valmistusvaihetta, mutta tässä Kaisan vastaus:

Juuripurkkia on hyvä pestä välillä. Voit ottaa käyttöön kahden purkin taktiikan, vaihdat puhtaaseen purkkiin aina juurta uudistettaessa. 

Juuren valmistusvaiheessa pärjää kyllä yhdelläkin purkilla, jos vain on joku muu astia lähettyvillä. Ohjevideoissani (jotka löytyvät Sopan Instagram-tililtä) vaihdoin puhtaaseen purkkiin kertaalleen.

Juuripurkin reunat on myös hyvä siistiä esimerkiksi nuolijalla käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.