Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 147 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tällä reseptillä valmistat vehnä- tai ruisjuuren. Juuren valmistaminen kestää viikon verran, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla!

Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa kuluu päivittäin kymmenisen minuuttia.

Luomulaatuiset vehnäjauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset jauhot.

Käytä vehnäjuureen puolet täysjyvävehnäjauhoja ja puolet leivontakarkeita vehnäjauhoja. Jos haluat tehdä ruisjuuren, käytä vehnäjauhojen tilalla 5 dl (325 g) ruisjauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min päivittäin noin viikon ajan
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri juurileivän leipomiseen

Ainekset

dl (160 g)
luomulaatuisia täyjyvävehnäjauhoja
dl (160 g)
luomulaatuisia leivontakarkeita vehnäjauhoja
5
dl (500 g)
vettä
1
tl (5 g)
luomuhunajaa

Työvaiheet

  • 1. päivä: Sekoita puhtaassa, litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 dl (65 g) luomujauhoja ja 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 tl (5 g) luomuhunajaa. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
  • 2. ja 3. päivä: Lisää purkkiin ½ dl (30 g) luomujauhoja sekä ½ dl (50 g) haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.
  •  4., 5. ja 6. päivä: Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä ½ dl (50 g) kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 dl (65 g) luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä aloitettuna se lähtee käymään huonommin.
  • Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.
  • Kuudennen päivän jälkeen seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

Kommentit (11)

Vierailija

Juuren päälle kertyy päivittäin nestekerros. Ensimmäisellä kerralla sekoitin sen juuren joukkoon, nyt parina päivänä olen kaatanut nesteen pois. Onko juuri kuitenkin ihan käyttökelpoinen, vaikka nestettä kertyy?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä, nesteen kertyminen on normaalia ja juuri on käyttökelpoinen! Jos näet myös kuplia, on juuressa elämää. Nestettä ei tarvitse erikseen kaataa pois, vaan sen voi sekoittaa joukkoon samalla kun lisäät vettä ja jauhoja.

Vierailija

Heitetäänkö siis myös 5. ja 6. päivä osa juuresta pois?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Juuri näin, 5. ja 6. päivänä toistetaan sama kuin 4. päivänä eli osa juuresta heitetään pois.

Vierailija

Kauanko valmis juuri säilyy?

Vierailija

Kysyisin myös kuinka kauan juuri säilyy ja täytyykö juurta ruokkia tietyin väliajoin, mikäli sitä voi säilyttää esim jääkaapissa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksistä! Välitimme ne leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt kyseisen ohjeen. Tässä Kaisan vastaukset:

Valmis juuri säilyy hyvin hoidettuna vaikka läpi elämän. Monella onkin kotonaan esimerkiksi isoäidiltä peritty ruisjuuri. Juurta kuitenkin tulee hoitaa ja käyttää eli uudistaa/ruokkia säännöllisesti, mieluiten useamman kerran viikossa. Aluksi juuri on haavoittuvampi ja tarvitsee lämpöä (huoneenlämmössä) ja ravintoa (jauhoja) vahvistuakseen.

Nuorta juurta kannattaa käyttää aktiivisesti eli uudistaa/ruokkia mieluiten useamman kerran viikossa, mutta vähintään kerran viikossa. Ota juuri huoneenlämpöön, uudista se periaatteella 1 osa juurta, 1 osa vettä, 1 osa jauhoja. Jätä lämpimään, kunnes se kuplii reilusti. Mikäli säilytät juurta pitkään viileässä, saattaa se tarvita muutamia uudistuskertoja tullakseen taas leipomiskuntoon.

Siannassikat

Löytyykö jostain reseptiä mihin tuon juuren voisi käyttää? Olen nyt 6 päivää hellinyt juurta, mutta en löydä reseptiä mihin tuon voisi törkätä.

Vierailija

Eikö tarvitse vaihtaa välillä puhtaaseen astiaan eli pidetäänkö juuri koko ajan samassa astiassa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Emme olleet ihan varmoja, tarkoititko kysymyksessäsi sitä kun juuri on valmis vai valmistusvaihetta, mutta tässä Kaisan vastaus:

Juuripurkkia on hyvä pestä välillä. Voit ottaa käyttöön kahden purkin taktiikan, vaihdat puhtaaseen purkkiin aina juurta uudistettaessa. 

Juuren valmistusvaiheessa pärjää kyllä yhdelläkin purkilla, jos vain on joku muu astia lähettyvillä. Ohjevideoissani (jotka löytyvät Sopan Instagram-tililtä) vaihdoin puhtaaseen purkkiin kertaalleen.

Juuripurkin reunat on myös hyvä siistiä esimerkiksi nuolijalla käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.