Helsingin Sanomat on lisännyt 288 reseptiä.
Linkitetty 122 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tällä reseptillä valmistat vehnä- tai ruisjuuren. Juuren valmistaminen kestää viikon verran, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla!

Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa kuluu päivittäin kymmenisen minuuttia.

Luomulaatuiset vehnäjauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset jauhot.

Käytä vehnäjuureen puolet täysjyvävehnäjauhoja ja puolet leivontakarkeita vehnäjauhoja. Jos haluat tehdä ruisjuuren, käytä vehnäjauhojen tilalla 5 dl (325 g) ruisjauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min päivittäin noin viikon ajan
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri juurileivän leipomiseen

Ainekset

dl (160 g)
luomulaatuisia täyjyvävehnäjauhoja
dl (160 g)
luomulaatuisia leivontakarkeita vehnäjauhoja
5
dl (500 g)
vettä
1
tl (5 g)
luomuhunajaa

Työvaiheet

  • 1. päivä: Sekoita puhtaassa, litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 dl (65 g) luomujauhoja ja 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 tl (5 g) luomuhunajaa. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
  • 2. ja 3. päivä: Lisää purkkiin ½ dl (30 g) luomujauhoja sekä ½ dl (50 g) haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.
  •  4., 5. ja 6. päivä: Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä ½ dl (50 g) kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 dl (65 g) luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä aloitettuna se lähtee käymään huonommin.
  • Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.
  • Kuudennen päivän jälkeen seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

Kommentit (11)

Vierailija

Juuren päälle kertyy päivittäin nestekerros. Ensimmäisellä kerralla sekoitin sen juuren joukkoon, nyt parina päivänä olen kaatanut nesteen pois. Onko juuri kuitenkin ihan käyttökelpoinen, vaikka nestettä kertyy?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä, nesteen kertyminen on normaalia ja juuri on käyttökelpoinen! Jos näet myös kuplia, on juuressa elämää. Nestettä ei tarvitse erikseen kaataa pois, vaan sen voi sekoittaa joukkoon samalla kun lisäät vettä ja jauhoja.

Vierailija

Heitetäänkö siis myös 5. ja 6. päivä osa juuresta pois?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Juuri näin, 5. ja 6. päivänä toistetaan sama kuin 4. päivänä eli osa juuresta heitetään pois.

Vierailija

Kauanko valmis juuri säilyy?

Vierailija

Kysyisin myös kuinka kauan juuri säilyy ja täytyykö juurta ruokkia tietyin väliajoin, mikäli sitä voi säilyttää esim jääkaapissa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksistä! Välitimme ne leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt kyseisen ohjeen. Tässä Kaisan vastaukset:

Valmis juuri säilyy hyvin hoidettuna vaikka läpi elämän. Monella onkin kotonaan esimerkiksi isoäidiltä peritty ruisjuuri. Juurta kuitenkin tulee hoitaa ja käyttää eli uudistaa/ruokkia säännöllisesti, mieluiten useamman kerran viikossa. Aluksi juuri on haavoittuvampi ja tarvitsee lämpöä (huoneenlämmössä) ja ravintoa (jauhoja) vahvistuakseen.

Nuorta juurta kannattaa käyttää aktiivisesti eli uudistaa/ruokkia mieluiten useamman kerran viikossa, mutta vähintään kerran viikossa. Ota juuri huoneenlämpöön, uudista se periaatteella 1 osa juurta, 1 osa vettä, 1 osa jauhoja. Jätä lämpimään, kunnes se kuplii reilusti. Mikäli säilytät juurta pitkään viileässä, saattaa se tarvita muutamia uudistuskertoja tullakseen taas leipomiskuntoon.

Siannassikat

Löytyykö jostain reseptiä mihin tuon juuren voisi käyttää? Olen nyt 6 päivää hellinyt juurta, mutta en löydä reseptiä mihin tuon voisi törkätä.

Vierailija

Eikö tarvitse vaihtaa välillä puhtaaseen astiaan eli pidetäänkö juuri koko ajan samassa astiassa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Emme olleet ihan varmoja, tarkoititko kysymyksessäsi sitä kun juuri on valmis vai valmistusvaihetta, mutta tässä Kaisan vastaus:

Juuripurkkia on hyvä pestä välillä. Voit ottaa käyttöön kahden purkin taktiikan, vaihdat puhtaaseen purkkiin aina juurta uudistettaessa. 

Juuren valmistusvaiheessa pärjää kyllä yhdelläkin purkilla, jos vain on joku muu astia lähettyvillä. Ohjevideoissani (jotka löytyvät Sopan Instagram-tililtä) vaihdoin puhtaaseen purkkiin kertaalleen.

Juuripurkin reunat on myös hyvä siistiä esimerkiksi nuolijalla käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Soppa365 on lisännyt 281 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Roosa Ahlqvist KUVA Anna Huovinen

Paahteinen, suolaisen makea pistaasitahna mehevän croissantin välissä on täydellinen syy aloittaa aamu pienellä herkuttelulla.

Vinkki! Jos sinulla ei ole käytössä tehosekoitinta, voit murskata pistaasit myös veitsellä tai morttelissa. Lisäksi, jos käytät kaupan valmista pistaasirouhetta, lisää pistaasitahnaan hyppysellinen suolaa pyöristämään sen makeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
15 min + paistoaika 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pistaasicroissantit

Ainekset

4
paistettua croissantia
dl (150 g)
kuorittuja pistaaseja (tai valmista pistaasirouhetta)
½
dl
sokeria
50
g
pehmeää voita
1
kananmuna
Päälle
rouhittuja pistaaseja, pakastekuivattua vadelma- tai mansikkarouhetta

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 150-asteiseksi.
  2. Kuori kokonaiset pistaasit tai käytä valmista rouhetta. Laita kuoritut pistaasit tehosekoittimeen. Rouhi pistaasit tehosekoittimella tasaiseksi rouheeksi. Huom! Ota muutama ruokalusikallinen rouhetta sivuun koristelua varten.
  3. Pehmitä voita hetki mikroaaltouunissa noin 5–10 sekuntia, älä sulata.
  4. Siirrä pistaasirouhe puhtaaseen kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri, kananmuna ja pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi.
  5. Leikkaa croissantit sivusta taskuksi. Levitä reilu ruokalusikallinen pistaasimassaa croissantien väliin. Paina croissantit kiinni ja levitä vielä toinen lusikallinen massaa croissantin päälle. Ripottele pinnalle pistaasirouhe ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  6. Nosta valmiit croissantit jäähtymään ja ripottele tässä vaiheessa halutessasi päälle pakastekuivattua mansikka- tai vadelmarouhetta. Marjarouhe tarttuu croissanttien pintaan parhaiten kun ne ovat lämpimiä. Kun croissantit ovat jäähtyneet, viimeistele ne tomusokerilla.

 

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2739 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould

Kinkku-juustopiirakka on suolaisten piirakoiden klassikko. Tällä kertaa se leivotaan valmistaikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kinkku-juustopiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
rukiista piirakkataikinaa
200
g
palvikinkkua
150
g
emmentalia
1
pieni punasipuli
1
dl
persiljaa hienonnettuna
1
rs (200 g)
mustapippurituorejuustoa
¼
dl
maitoa
½
tl
suolaa
3
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Ota taikina huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista.

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  3. Kauli piirakkataikina pyöreään piirakkavuokaan (Ø n. 27 cm).

  4. Kuutioi kinkku ja raasta juusto. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Hienonna persilja.

  5. Notkista tuorejuusto maidolla. Lisää suola, kaprikset ja puolet persiljasta.

  6. Levitä tuorejuusto, kinkku, sipuli, kaprikset ja juustoraaste piirakkapohjalle.

  7. Kypsennä piirakkaa uunissa 30 minuuttia. Ripottele loppu persilja piirakalle ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1387 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pannulla voissa paistetut juuresmuusirieskat ovat jopa parempia kuin uunissa paistetut normirieskat. Ooh, miten hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
25 min + taikinan tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat pannurieskat

Ainekset

3
dl
huoneenlämpöistä (suolattua) perunamuusia tai peruna-bataattimuusia (esim. Apetit)
½
tl
suolaa
1
kananmuna
2
dl
gluteenitonta jauhoseosta
Paistamiseen
voita

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

  2. Pyöritä taikinasta kunnolla jauhotetuin käsin 6 palloa leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Voit joko kahden leivinpaperin välissä, runsaasti (gluteenittomia) jauhoja käyttäen kaulia ja painaa pallot ohuiksi rieskoiksi tai painaa ne litteiksi vasta pannulla lastan avulla.

  3. Kuumenna pannu kunnolla kuumaksi. Sulata voi kuumalla pannulla. Paista rieskat pannulla kullanruskeiksi. Ohuet rieskat kypsyvät nopeasti. Tarjoa heti voisulan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2739 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould

Ihanan raikas suolaisen piirakan täyte syntyy katkaravuista, sitruunasta ja tillistä. Valmistaikinan ansiosta piirakka on nopeasti valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Purjo-katkarapupiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa
1
pieni purjo
1
ps (180 g)
katkarapuja (pakaste)
1
sitruuna
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
½
tl
valkopippuria myllystä
½
tl
suolaa
1
ps (150 g)
mozzarellaraastetta

Työvaiheet

  1. Ota taikina ja katkaravut huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista.

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikina piirakkavuokaan (Ø n. 27 cm).

  3. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja hauduta pannussa ilman rasvaa 3 minuuttia koko ajan käännellen.

  4. Valuta sulaneet ravut. Raasta sitruunan kuori ja purista puolikkaasta mehu. Hienonna tilli. Sekoita puolet tillistä, sitruunankuori, mehu ja mausteet ranskankerman joukkoon.

  5. Levitä purjo, ravut, kermaseos ja juustoraaste piirakkapohjalle.

  6. Kypsennä piirakkaa uunissa 30 minuuttia. Ripottele loppu tilli piirakalle ennen tarjoilua.

Kommentit (0)