Helsingin Sanomat on lisännyt 149 reseptiä.
Linkitetty 108 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tällä reseptillä valmistat vehnä- tai ruisjuuren. Juuren valmistaminen kestää viikon verran, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla!

Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa kuluu päivittäin kymmenisen minuuttia.

Luomulaatuiset vehnäjauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset jauhot.

Käytä vehnäjuureen puolet täysjyvävehnäjauhoja ja puolet leivontakarkeita vehnäjauhoja. Jos haluat tehdä ruisjuuren, käytä vehnäjauhojen tilalla 5 dl (325 g) ruisjauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min päivittäin noin viikon ajan
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri juurileivän leipomiseen

Ainekset

dl (160 g)
luomulaatuisia täyjyvävehnäjauhoja
dl (160 g)
luomulaatuisia leivontakarkeita vehnäjauhoja
5
dl (500 g)
vettä
1
tl (5 g)
luomuhunajaa

Työvaiheet

  • 1. päivä: Sekoita puhtaassa, litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 dl (65 g) luomujauhoja ja 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 tl (5 g) luomuhunajaa. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
  • 2. ja 3. päivä: Lisää purkkiin ½ dl (30 g) luomujauhoja sekä ½ dl (50 g) haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.
  •  4., 5. ja 6. päivä: Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä ½ dl (50 g) kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 dl (65 g) luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä aloitettuna se lähtee käymään huonommin.
  • Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.
  • Kuudennen päivän jälkeen seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

Kommentit (11)

Vierailija

Juuren päälle kertyy päivittäin nestekerros. Ensimmäisellä kerralla sekoitin sen juuren joukkoon, nyt parina päivänä olen kaatanut nesteen pois. Onko juuri kuitenkin ihan käyttökelpoinen, vaikka nestettä kertyy?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä, nesteen kertyminen on normaalia ja juuri on käyttökelpoinen! Jos näet myös kuplia, on juuressa elämää. Nestettä ei tarvitse erikseen kaataa pois, vaan sen voi sekoittaa joukkoon samalla kun lisäät vettä ja jauhoja.

Vierailija

Heitetäänkö siis myös 5. ja 6. päivä osa juuresta pois?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Juuri näin, 5. ja 6. päivänä toistetaan sama kuin 4. päivänä eli osa juuresta heitetään pois.

Vierailija

Kauanko valmis juuri säilyy?

Vierailija

Kysyisin myös kuinka kauan juuri säilyy ja täytyykö juurta ruokkia tietyin väliajoin, mikäli sitä voi säilyttää esim jääkaapissa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksistä! Välitimme ne leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt kyseisen ohjeen. Tässä Kaisan vastaukset:

Valmis juuri säilyy hyvin hoidettuna vaikka läpi elämän. Monella onkin kotonaan esimerkiksi isoäidiltä peritty ruisjuuri. Juurta kuitenkin tulee hoitaa ja käyttää eli uudistaa/ruokkia säännöllisesti, mieluiten useamman kerran viikossa. Aluksi juuri on haavoittuvampi ja tarvitsee lämpöä (huoneenlämmössä) ja ravintoa (jauhoja) vahvistuakseen.

Nuorta juurta kannattaa käyttää aktiivisesti eli uudistaa/ruokkia mieluiten useamman kerran viikossa, mutta vähintään kerran viikossa. Ota juuri huoneenlämpöön, uudista se periaatteella 1 osa juurta, 1 osa vettä, 1 osa jauhoja. Jätä lämpimään, kunnes se kuplii reilusti. Mikäli säilytät juurta pitkään viileässä, saattaa se tarvita muutamia uudistuskertoja tullakseen taas leipomiskuntoon.

Siannassikat

Löytyykö jostain reseptiä mihin tuon juuren voisi käyttää? Olen nyt 6 päivää hellinyt juurta, mutta en löydä reseptiä mihin tuon voisi törkätä.

Vierailija

Eikö tarvitse vaihtaa välillä puhtaaseen astiaan eli pidetäänkö juuri koko ajan samassa astiassa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Emme olleet ihan varmoja, tarkoititko kysymyksessäsi sitä kun juuri on valmis vai valmistusvaihetta, mutta tässä Kaisan vastaus:

Juuripurkkia on hyvä pestä välillä. Voit ottaa käyttöön kahden purkin taktiikan, vaihdat puhtaaseen purkkiin aina juurta uudistettaessa. 

Juuren valmistusvaiheessa pärjää kyllä yhdelläkin purkilla, jos vain on joku muu astia lähettyvillä. Ohjevideoissani (jotka löytyvät Sopan Instagram-tililtä) vaihdoin puhtaaseen purkkiin kertaalleen.

Juuripurkin reunat on myös hyvä siistiä esimerkiksi nuolijalla käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1222 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Löysikö banoffee haastajansa? Kun vaihdat banaanin ananakseen, saat tietenkin pinoffeen. Tämä herkkujen herkku valmistuu ilman uunia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + pohjan jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pinoffee

Ainekset

175
g
digestivekeksejä
75
g
suolapähkinöitä
100
g
voita
Täyte
2
dl
vispikermaa
1
tlk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa
2
tlk
ananaspaloja
(Päälle
kaakaojauhetta tai suklaarouhetta)

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit ja suolapähkinät koneella. (Tai laita keksit muovipussiin ja nuiji kaulimella ja hienonna pähkinät veitsellä).

  2. Sulata voi ja sekoita keksi-suolapähkinärouheen joukkoon.

  3. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun (noin 22 cm) irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin kovettumaan tunniksi. Vaahdota kerma. Avaa karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita kinuskia lusikalla. Valuta ananaspalat mehusta. Nosta vuoka huoneenlämpöön ja irrota pohja vuoasta varovasti veitsen avulla.

  4. Lusikoi kovettuneen pohjan päälle kinuski tasaiseksi kerrokseksi. Lado kinuskin päälle ananasrenkaat. Levitä pinnalle kermavaahto. (Koristele kaakaojauheella tai suklaarouheella.) Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 149 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Elvi Rista

Vegaaninen sieniwellington on näyttävä juhlapöydän kruunu, joka maistuu myös lihansyöjille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
50 min + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Sieniwellington

Ainekset

Sienitäyte:
400
g
ruskeita herkkusieniä
1–2
lehtisellerin vartta
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
balsamiviinietikkaa
3
oksaa tuoretta rosmariinia
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
Paistettu härkis- tai nyhtökauratäyte:
1
pkt
maustamatonta härkistä tai nyhtökauraa
4
mustakaalin lehteä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattua timjamia
½
dl
kaurakermaa
Lisäksi:
1
iso (600 g)
lehtitaikinalevy
2–3
rkl
kaurakermaa voiteluun
tuoretta rosmariinia koristeluun
Karpalosurvos:
200
g
pakastekarpaloita
2
rkl
sokeria
1
rkl
tuoretta silputtua rosmariinia

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikinalevy sulamaan reilua tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.
  2. Pilko herkkusienet ja hienonna selleri. Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää pannulle sienet, selleri ja sipulit. Mausta balsamiviinietikalla. Irrota rosmariininoksista lehdet ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä.
  4. Siirrä sienipaistos tehosekoittimeen ja sekoita nopeasti karkeaksi tahnaksi.
  5. Kuumenna pannu uudelleen. Lisää öljy ja kaali. Kuullota hetki. Lisää sitten härkis ja mausteet. Paista härkikseen hieman väriä ja lisää pannulle kaurakerma.
  6. Levitä iso lehtitaikinalevy leivinpaperille ja kauli siitä noin 60–70 cm:n pituinen levy. Levitä herkkusieniseos koko lehtitaikinalevylle. Levitä vielä paistettu härkis noin 5–7 cm:n leveydelle lehtitaikinalevyn keskelle. Kääri lehtitaikina rullalle ja kääräise rulla kranssiksi. Voitele kranssi kaurakermalla ja leikkaa siihen viiltoja.
  7. Paista rullaa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
  8. Valmista karpalosurvos sillä välin, kun wellington on uunissa. Sulata jäiset karpalot ja survo ne esimerkiksi haarukalla. Mausta karpalosurvos sokerilla ja silputulla rosmariinilla.
  9. Koristele wellington tuoreella rosmariinilla ja tarjoa karpalosurvoksen kanssa.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.

Nämä ovat ihastuttavan suussa sulavia, eivätkä isotöisiä. Uutta twistiä tiikerikakkuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 koosta riippuen
Valmistusaika
n. 20 min + n. 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Marianne-tiikerikakku-palat

Ainekset

5
dl
vehnäjauhoja
3
dl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
omenaviinietikkaa/sitruunamehua
2
dl
kermaa
2
kanamunaa
1,5
dl
sulatettua voita (135 g)
1
rkl
kaakaota
3
rkl
Mariannemurua
Kuorrutus
1
kanamunan valkuainen
1
tippa
elintarvikeväriä (ole varovainen ettei mene liikaa)
1
tippa
omenaviinietikkaa/etikkaa
3,5 - 4
dl
tomusokeria
Karamelliraetta (kuvio)

Työvaiheet

Laita kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita ne keskenään.

Lisää muut aineet ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi (kohoaa paremmin).

Ota puolet taikinasta ja lisää kaakao sekä Mariannemuru, sekoita.

Laita vaalea taikina pellille leivinpaperin päälle tasaisesti, ei kovin ohuesti ja tasoita suorakaiteen
muotoon sopivasti, ei tarvitse täyttää koko peltiä. Lisää sitten tumma taikina päälle tasaisesti.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 15 min, seuraa ettei pala. Anna jäähtyä.

Tee kuorrutus, laita ensin kanamunan valkuainen kulhoon, lisää siihen tippa elintarvikeväriä ja tippa omenaviinietikkaa, sekoita, lisää sekoittaen tomusokeria, sekoita hyvin. Kokeile vaikka pikkuleivän päälle miten se leviää, ettei ole liian juoksevaa tai kovaa. Levitä kuorrutus tasaisesti päälle, koristeeksi karamelliraetta (kuvio) tai muuta. Anna kuorrutteen kovettua rauhassa. Reunat voi tasoitella, ovat muuten hyviä syödä, mutta lämpimänä vähän pehmeitä, eli kannattaa odottaa ennen kuin tekee paloja ja vaikka pakastaa, ellei heti syödä kaikkia.

Seuraavana päivänä kun otat jääkaapista ovat todella suussa sulavia, kestää pakastamista, kerrosten väliin pitää laittaa leivinpaperia ja vielä päälle, niin ei tule kosteutta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Rakastatko englantilaista hedelmäkakkua? Alta löydät takuuhyvän ohjeen. Juhlapöydän jälkkäriksi kakku muuntuu jäätelöllä ja kinuskilla.

Englantilainen hedelmäkakku säilyy hyvin käärittynä jääkaapissa pari viikkoa. Maku vain paranee säilytettäessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 10 palaa
Valmistusaika
25 min + pakastus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Joulukakkuterriini englantilaisesta hedelmäkakusta

Ainekset

½
englantilainen hedelmäkakku (ohje alla)
1
l
vaniljajäätelöä
3
rkl
konjakkia tai omenamehua
Lisäksi
kinuskia tai karamellisoitua kondensoitua maitoa, suklaatähtiä ja nonparelleja

Työvaiheet

  1. Leivo englantilainen hedelmäkakku hyvissä ajoin etukäteen (ohje alla) tai käytä kaupan valmista kakkua.

  2. Anna jäätelön olla huoneenlämmössä noin 15 minuuttia. Valmistele sillä aikaa vuoka ja kakkuviipaleet.

  3. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (14 cm x 21 cm) kelmulla.

  4. Leikkaa kakusta noin 2 cm:n paksuisia suorakaiteen muotoisia paloja ja kostuta ne konjakilla tai omenamehulla.

  5. Levitä puolet jäätelöstä tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. Lado kakkupalat jäätelön päälle. Levitä loppu jäätelö kakkupaloille. Peitä kelmulla ja laita pakastimeen vähintään puoleksi tunniksi.

  6. Tarjoa terriini kinuskin kanssa. Koristele halutessasi suklaatähdin ja nonparellein.

Vinkki Terriiniin sopivat myös esimerkiksi stracciatella- tai pähkinäjäätelöt. Raikkautta voit lisätä tarjoamalla jälkiruoan marjojen tai hedelmien kanssa.

Englantilainen hedelmäkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa (M-koko)
2
rkl
konjakkia tai omenamehua
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
pekaanipähkinärouhetta
1
dl
keltaisia rusinoita tai kuivattua aprikoosia paloiteltuna
1
dl
kuivattuja karpaloita
½
dl
hillottua appelsiininkuorta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää konjakki. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele pähkinät ja kuivatut hedelmät jauhoseokseen. Yhdistä jauhoseos voi-kananmunavaahdon kanssa.

  2. Kaada taikina suorakaiteen malliseen vuokaan (vet. 1–1½ l). Paista uunin alatasossa noin 50 minuuttia, kunnes kakku on juuri ja juuri kypsä. Älä paista liikaa, ettei kakusta tule kuiva.

  3. Anna kakun jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassaan. Kumoa, mutta jätä vuoka kakun päälle. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kommentit (0)