Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2516 reseptiä.
Linkitetty 445 keittokirjaan.
OHJE Maiju Tuovinen KUVA Tuomas Kolehmaninen

Suolainen pecorino ja paahdetut pippurit muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita.

Cacio e pepe pongahti viime vuonna New Yorkin trendikkäimpien annosten joukkoon. Sitä versioivat muun muassa Momofukun David Chang, jonka mukaan pasta kuuluu täydellisten annosten pyhättöön. Myös Anthony Bourdain ylisti televisiosarjassaan pastan olevan ehkä hienointa maailmanhistoriassa. Suomessa annosta tarjoili ainakin ravintola Baskeri & Basso.

Pastan suosio lienee juuri sen yksinkertaisuudessa: cacio e pepe tarkoittaa juustoa ja pippuria.

Lampaanmaidosta valmistettu suolainen pecorino romano ja mustapippuri muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cacio e pepe

Ainekset

400
g
spagettia
200
g
pecorino-juustoa
1-2
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
voita
n. 3
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1.  Laita pasta kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.
  2. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä 2 minuuttia, paahda mustapippuria kuivassa paistokasarissa miedolla lämmöllä noin 1 minuutti. Lisää voi.
  3. Valuta pasta, ota 3 dl keitinvettä talteen. Lisää 1 dl keitinvedestä ja valutettu pasta kasariin. Lisää juustoraaste vähitellen ja sekoita voimakkaasti, jotta se sulaa ja muodostaa veden kanssa kastikkeen. Lisää keitinvettä tarpeen mukaan niin, että pastasta tulee kosteaa mutta ei vetistä.
  4. Tarjoa heti. Lisää halutessasi mustapippuria ja raastettua juustoa.

Kommentit (7)

Vierailija

Tätä on tehty jo monta kertaa: niin hyvää ja helppoa!

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Tämän herkullisen pastaruoan ystävä olen ollut jo ainakin pari vuosikymmentä. Joskus on pecorinon sijasta parmesaania tai gran padanaa. Voinokare kuuluu myös mukaan. Kuvittelin jopa itse keksineeni tämän pikaruokareseptin pippurin paahtamisineen. Ajattelin tosin että Italiassa on varmasti jo keksitty tämä ihana yhdistelmä.

Vrs77

Olin jo unohtanut tämän herkullisen reseptin. Törmäsin tähän juusto & pippuri -pastaan vuosituhannen vaihteessa. Taitaa mennä huomenna tulille 😙

Vierailija

Klimppaantui. Seuraavan kerran teen tätä jonkun kanssa kahdestaan, että toinen kaataa juustoa ja toinen sekoittaa :(

Vierailija

Älä keitä pastaa runsaassa vedessä, se on huono ohje kaikelle pastalle, paitsi pastasalaattiin käytettävälle. Mahdollisimman vähän vettä ja muutama varovainen hämmennys keittämisen aikana. Niin vedessä on paljon tärkkelystä ja se emulgoituu juuston kanssa kastikkeeksi eikä klimppiinny.

Vierailija

Ihan vaan vielä sellainen tarkentava kysymys, että jos en keitä runsaassa vedessä, niin mistä ihmeestä minä saan tuon n. 3dl keitinvettä...?

kok

Siis mitä ihmettä te teette, että saatte tämän "klimppaantumaan" ?  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1293 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Syvänmakuinen parsarisotto onnistuu ilman voita ja parmesaania. Vegaanisen risoton täyteläisen maun takaa vaalea misotahna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-siitakerisotto

Ainekset

Liemi
1
l
vettä
4
rkl
(vaaleaa) misotahnaa
Risotto
300
g
vihreää parsaa
100
g
siitakesieniä
4
valkosipulinkynttä
2
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria
dl
risottoriisiä
1
dl
valkoviiniä

Työvaiheet

  1. Kiehauta liemen vesi kattilassa. Ota pieni määrä sivuun ja sekoita misotahna joukkoon. (Se liukenee pieneen vesimäärään paremmin). Kaada seos kattilaan ja pidä liemi miedolla lämmöllä kiehuvana.

  2. Leikkaa parsoista kova, puumainen pää pois ja kuori tarvittaessa. Paloittele. Viipaloi siitakesienet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  3. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä padassa ja paista parsapaloja ja siitakesieniä noin 5 minuuttia, koko ajan sekoitellen. Kaada kasvikset kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna jäljellä oleva 1 rkl oliiviöljyä samassa padassa ja kuullota valkosipulia noin 2 minuuttia. Lisää riisi ja kääntele kunnolla joukkoon noin minuutin ajan. Lisää viini, anna sihahtaa ja keitä hetki, kunnes viini on imeytynyt.

  4. Lisää misolientä kauhallinen kerrallaan, lisää, kun edellinen on imeytynyt. Keittoaika on 18 minuuttia.

  5. Lisää lopuksi parsat ja sienet ja kääntele joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2516 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kuohkean munakkaan peruskaava on simppeli: munia, nestettä ja ripaus suolaa. Höystämällä klassikko vie kielen maailmalle, ja tällä kertaa Italiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen munakas

Ainekset

1
(250 g)
munakokoiso
12
kirsikkatomaattia
2
rkl
oliiviöljyä
4
kananmunaa
4
rkl
vettä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
parmesaania raasteena
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Viipaloi munakoiso ja halkaise tomaatit. Paista munakoisoja kuumassa pannussa öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää tomaatit ja paista vielä pari minuuttia. Siirrä kasvikset pois pannusta, pidä pannu kuumana.

  2. Sekoita munat, vesi, suola ja pippuri kulhossa ja kaada seos kuumaan pannuun. Alenna lämpöä ja vedä munakasseosta pari kertaa lastalla reunoilta keskelle.

  3. Lisää kasvikset ja parmesaani kosteaksi hyytyneen munakkaan päälle. Kypsennä miedolla lämmöllä pari minuuttia, kunnes juusto sulaa. Viimeistele munakas basilikalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2516 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Ihanan keväinen pasta saa makunsa nokkoshummuksesta ja limetillä maustetuista kalapyöryköistä.

Vinkki! Monitoimikone on kalapyörykkäkokin ystävä. Kone jauhaa myös lisukkeena tarjottavan nokkoshummuksen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Säynepyörykkäpasta ja nokkoshummus

Ainekset

Pyörykät
500
g
säynefileetä tai muuta vaaleaa kalafileetä
4
rkl
maissitärkkelystä
½
rkl
leivinjauhetta
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
1
iso limetti
1
tl
suolaa
2–3
rkl
öljyä paistamiseen
Nokkoshummus
1
tlk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
n. 1
l
nokkosen lehtiä (1 dl ryöpättynä ja puristettuna)
2
isoa valkosipulinkynttä
½
ruukku
tilliä
2
rkl
makeaa chilikastiketta
2
rkl
mantelitahnaa tai tahinia
2
rkl
öljyä
2
rkl
limetinmehua
¼
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria myllystä
(vettä)
Lisäksi
400
g
pastaa
1
dl
versosekoitusta

Työvaiheet

  1. Hienonna kala monitoimikoneessa. Lisää maissitärkkelys, leivinjauhe ja ruohosipuli. Pese ja raasta limetin kuori ja lisää se seokseen. Mausta suolalla ja soseuta tasaiseksi. Siirrä seos toiseen kulhoon ja laita jääkaappiin odottamaan. Pese monitoimikoneen kulho ja leikkuuterä hummusta varten.

  2. Valmista hummus. Valuta kikherneet. Ryöppää nokkoset keittämällä lehtiä vähässä vedessä noin 1 minuutti. Valuta siivilässä ja jäähdytä kylmällä vedellä. Purista käsin kuivaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Säästä tillistä muutama oksa annosten koristeluun, hienonna loppu tilli. Soseuta kaikki hummuksen aineet monitoimikoneessa tasaiseksi tahnaksi. Jos seos tuntuu liian kiinteältä, lisää tilkka vettä.

  3. Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja pidä lämpimänä.

  4. Pyörittele kalaseoksesta noin 20 pientä pyörykkää ja paista ne öljyssä pannussa keskilämmöllä kypsiksi ja kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia.

  5. Tarjoa pyörykät hummuksen ja pastan kanssa. Viimeistele tillillä ja versoilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1293 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Korealaisen porsaanlihakeiton umamisuus perustuu kimchiin, kalakastikkeeseen ja soijaan. Makua riittää joka lusikalliseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen porsaanlihakeitto

Ainekset

250
g (noin 4 dl)
kimchiä
300
g
porsaankylkeä
1
rkl + 1 rkl
seesamiöljyä
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
raastettua inkivääriä
1
l
kanalientä
1
rkl
kalakastiketta
1
rkl
soijakastiketta
2
tl
(ruoko)sokeria
1
pkt (noin 300 g)
maustamatonta tofua
Päälle
tuoretta kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Valuta kimchi, mutta säästä liemi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele liha ja ruskista padassa ruokalusikallisessa seesamiöljyä. Lisää sipulit ja raastettu inkivääri ja jatka paistamista 2 minuutin ajan.

  2. Sekoita joukkoon toinen lusikallinen seesamiöljyä, kimchi, kanaliemi, kalakastike, soijakastike, sokeri ja noin ½ dl kimchin lientä. Tarkista tulisuus ja lisää kimchilientä tarvittaessa. Hauduta 15 minuuttia kannen alla.

  3. Kuutioi tofu keittoon ja jatka keittämistä 10 minuuttia. Viipaloi kevätsipulia valmiin keiton päälle.

Kommentit (0)