Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 143 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pizzan salaisuus. Ohuet punajuurisiivut maistuvat peston ja mozzarellan kera ihanilta pizzan päällä.

Yön yli kohoava pizzataikina valmistetaan tavalliseen tapaan. Kuivahiivaa laitetaan kuitenkin melko vähän, sillä jo pieni määrä riittää kohottamaan taikinan, kun kohotusaika on riittävän pitkä. Lisäksi taikinan annetaan tekeytyä jääkaapissa, jossa hiiva toimii hitaammin kuin huoneenlämmössä.

Hidas kohoaminen tuottaa taikinaan juurileipämäisiä makuaineita ja tekee siitä rakenteeltaan herkullisen.

Taikina otetaan jääkaapista noin puoli tuntia ennen paistamista ja muotoillaan pizzoiksi pellille.

Ihanan syksyinen pizza päällystetään punajuuriviipaleilla ja mozzarellalla. Voit keittää punajuuretkin kypsiksi jo pizzan valmistusta edeltävänä päivänä, sillä ne on helpointa kuoria ja viipaloida jäähtyneinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Pellillinen tai 4 pientä pitsaa
Valmistusaika
15 min + yön yli + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-mozzarellapizza

Ainekset

Taikina
5
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
8–10
dl
vehnäjauhoja
Täyte
4
punajuurta
1
dl
suolapähkinäpestoa
2
(á 125/200 g)
mozzarellaa
1
punasipuli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
tl
kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Valmista pitsataikina jääkaappiin nousemaan edellisenä päivänä. Laita kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Sekoita hiiva veteen ja anna seistä 2–3 minuuttia. Sekoita öljy ja suola nesteeseen ja lisää jauhot joukkoon muutamassa erässä.
  2. Vaivaa taikinaa ensin viisi minuuttia kulhossa, sitten vielä viisi minuuttia jauhotetulla alustalla. Nosta taikina jauhotettuun vuokaan ja peitä kelmulla. Anna nousta jääkaapissa yön yli tai jopa seuraavaan iltaan.
  3. Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä, kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Tämänkin voit tehdä edellisenä päivänä.
  4. Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista.
    Kauli taikina pitsapohjaksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.

  5. Levitä pohjalle pestoa. Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.

  6. Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Suolapähkinäpesto

Ainekset

2
ruukkua basilikaa
2–4
valkosipulinkynttä
2
dl
suolapähkinöitä
1–2
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Soseuta ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.

Vinkki! Pestoon sopivat muutkin yrtit. Hyödynnä siis ruukkupersilja, tilli, rucola ja jopa babypinaatti. Lisää pestoon suolaa vasta maistettuasi, sillä suolapähkinöissä on sitä jo.

Kommentit (4)

Foodiemä

Olisko joku muu juures/kasvis punajuuren tilalle?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Esimerkiksi lehtikaali on hyvä vaihtoehto punajuurelle tässä pizzassa, sen voi lisätä pieninä paloina pizzan päälle samassa vaiheessa kuin punajuuriviipaleetkin.

Heisi

Kuinka paljon suhteessa pestoa levitetään pohjalle? Kaikki alla olevan ohjeen mukaan valmistettu määrä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, tuossa pizzan raaka-ainelistassa mainitaan että desin verran. Loput voi sitten käyttää esimerkiksi levitteenä, lisukkeena tai pastan kastikkeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.