Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Vegaanisen kasvispizzan kastike ei ole valkoinen eikä punainen, vaan keltainen! Makea kurpitsa sopii ihanasti peltipizzan mehevöittäjäksi.

Ei pizzaa ilman tomaattikastiketta. Vai entä sittenkin? Valkoinen, ranskankermalla päällystetty pizza on jo tuttu juttu. Keltainen tai kultainen pizza saa puolestaan makunsa ja mehevyytensä pohjan päälle levitetystä kurpitsasoseesta.

Kurpitsasose sopii tomaattikastikkeen tilalle mainiosti varsinkin silloin, kun juustoraastetta haluaa käyttää vähän tai tehdä pizzasta täysin vegaanisen. Kultainen sose tekee nimittäin pizzasta mehevän ja mieto maku saa muut täytteet loistamaan.

Soseen valmistus on helppoa. Myskikurpitsa leikataan vain paloiksi pellille ja paahdetaan valkosipulin kanssa uunissa pehmeäksi, jonka jälkeen se on valmis soseutettavaksi. Tällä aikaa ehdit tehdä pizzataikinan ja muut täytteet.

Vinkki! Täytteeksi valmistettava kurpitsasose riittää kahteen pizzaan. Voit myös pakastaa soseen ja käyttää myöhemmin sosekeittoon tai sämpylätaikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kasvispeltipizza

Ainekset

Pohja
1
ps
kuivahiivaa
dl
(00) vehnäjauhoja
dl
vettä
1
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
Kurpitsasose
1
kg
myskikurpitsaa
3
valkosipulinkynttä
1 + 1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rkl
vaahterasiirappia
Täyte
1
punasipuli
½
tlk
kypsiä kikherneitä
2
tl
oliiviöljyä
300
g
pieniä parsakaalin nuppuja
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua oreganoa
Päälle
dl
vegaanista juustoraastetta
suolaa, pippuria, kuivattua oreganoa (ja chilihiutaleita)
(Pinnalle
oliiviöljyä)

Työvaiheet

  1. Valmista kurpitsasose. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja kuutioi kurpitsa uunipellille. Paloittele valkosipulinkynnet joukkoon. Lorauta päälle öljyä, ripottele suolaa ja pippuria. Paahda, kunnes kurpitsa on pehmeää. Kaada kurpitsa ja valkosipuli tehosekoittimeen, lisää öljyä ja vaahterasiirappi ja aja tasaiseksi. Lisää suolaa tarvittaessa.
  2. Sekoita kuivahiiva ja 1 dl jauhoja. Lisää vesi ja suola. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lopuksi öljy. Kohota noin 15 minuuttia.
  3. Tee täyte. Hienonna punasipuli, valuta ja huuhtele kikherneet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää parsakaalin nuput, punasipuli, kikherneet sekä mausteet. Paista noin 5 minuuttia. Mausta ja siirrä sivuun.
  4. Kauli taikina isoksi levyksi leivinpaperin päälle ja kohota vielä 10 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä uunipelti lämpenemään.
  5. Levitä taikinapohjan päälle 2½ dl kurpitsasosetta ja maustetut kasvikset. Ripottele päälle juustoraastetta, suolaa, pippuria ja oreganoa. Siirrä pohja kuumalle pellille ja paista noin 15 minuuttia. Lorauta päälle oliiviöljyä ja leikkaa paloiksi.

Kommentit (10)

Vierailija

Minkähän ihmeen takia tomaattikastike pitää korvata kurpitsalla? Ihan kuin tomaatti ei olisi vegaanista...

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kurpitsasoseesta: vaihtelun vuoksi! Toki tarkoitukseen voi käyttää myös tavallista tomaattikastiketta.

Minä vain

Myskikurpitsan voi puolittaa pitkittäin, kaapia siemenet pois ja paahtaa uunissa leikkauspinnat alaspäin. Kun paahtuneet, anna jäähtyä hieman ja näin on kypsä kurpitsasisus helppo kaapia lusikalla kulhoon. Helppoa!

härkä

no tosshan ei mene kuin puolpäivää ja kiirepainaa joka suomalaista eikä saada unta apnea painaa päälle mutta töitä on tehtävä yhteiskunnan puolesta jotta heroilla olisi enemmän palkkioita niin kyllä siinä pitzzat häviää mielestä?

Vierailija

Siis tämä tekelehän on kurpitsapiirakka eikä mikään pizza. Tuleeko "vaihtelun vuoksi" seuraavaksi vaikkapa karjalanpiirakka jonka taikina on tehty tattarista ja riisijauhosta, ja täyte luumu-bataattisoseesta?

Vierailija

Vegaanista juustoraastetta? Juusto on maitotuote. Vegaaninen raaste on kasvirasvavalmiste eikä sillä ole mitään tekemistä juuston kanssa.

Patsuli24
Seuraa 
Liittynyt31.5.2015

Ohje on täysin täysin vegaaninen, mutta mikä estää muuttamasta juustoraastetta maitopohjaiseksi - kummallista siitä erikseen
(täällä) urputtaa! Pizza näyttää tosi mehevältä, ja kokeilla aion! 😊

Vierailija

Sinä saat kokeilla ihan mitä haluat, vaikka noita pyyhekumia muistuttavia kasvivuustoja, ei ole minulta pois. Mutta juusto on juusto on maitotuote. Niin kauan kuin voi-kasviöljylevitteen nimessä ei saa olla sanaa voi (voimariini), niin kauan vegaanisia ruoankorvikkeita ei myöskään pidä naamioida nimellisesti oikeaksi ruoaksi (esim. juusto). On se kumma ettei vegaanit osaa keksiä korvikkeilleen omia nimiä joita ei vahingossakaan voi sekoittaa korvikkeen esikuvaan, vaan kaikki pitää yrittää varastaa jo olemassa olevista.

Käyttäjä29617
Seuraa 
Liittynyt5.1.2021

Kas, Kansallisen Valittajain Kerhon jäsenien vuosikokous onkin pidetty täällä. Yksi keksi nurista vaihtelusta (hae vaikka hernekeittopurkki kaupasta), toinen siitä, kun on niin kiire, ettei ehdi tehdä tämän ohjeen ruokaa (haepa sinäkin se hernekeittopurkki), kolmas toimii suomen kielen sanastopoliisina ja huomauttelee vegaanisen juuston nimestä (tarkista, että sinun hernekeittopurkissasi on roima annos lihaa, ettet vain ota mitään vegaanista palkokasvivalmistetta), yhden mielestä koko ruoka on nimetty väärin pizzaksi, koska sehän on pizzapohjalle koottu ihan muu ruoka!

Ei se mitään. Jatkakaa. Muistakaa syödä välillä, niin jaksatte taas valittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Monikäyttöinen tofu taipuu raastettuna ja hyvin marinoituna ruokaisan salaatin täytteeksi. Tämä annos pitää kivasti nälkää, sillä proteiinia on runsaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtötofu-kvinoasalaatti

Ainekset

NYHTÖTOFU JA KIKHERNEET
1
pkt
maustamatonta tofua (270 g)
1
prk
kikherneitä (290 g/175 g)
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
2
tl
juustokumina
2
tl
harissa-maustetahnaa
1
rkl
sitruunamehua
KVINOASALAATTIPOHJA
2
dl
kvinoaa (ei puuroutuva)
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
1
ruukku lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Aloita keittämällä kvinoa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä salaattiin ulkomaista kvinoaa, joka ei puuroudu keitettäessä kuten kotimainen. Valuta huolellisesti ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Kuivaa tofu huolellisesti joko talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä painellen. Raasta tofu raastimen karkeimmalla terällä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Sekoita öljyn joukkoon mausteet sitruunamehua lukuun ottamatta. Sekoita herneet ja mausteöljy tofun joukkoon. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes tofu-kikherneseos on kauniin ruskeaa. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Purista sitruunamehu kuuman tofu-kikherneseoksen joukkoon.

  3. Tofu-kikherneseoksen kypsyessä pese raastinrauta ja raasta kukkakaali karkeimmalla terällä. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersilja. Yhdistä kvinoa, kukkakaali, punasipuli ja lehtipersilja.

  4. Sekoita appelsiinivinegretti (ohje alla).

  5. Lusikoi kvinoa-kasviseosta lautaselle ja annostele tofu-kikherneseosta päälle. Tarjoa kastike joko salaatin joukkoon pirskoteltuna tai erikseen.

Vinkki! Raastettu ja paahdettu tofu tunnetaan nyhtötofuna. Täällä tyylillä valmistettuna tofu sopii hienosti myös tortillan täytteeksi.

Appelsiinivinegretti

Ainekset

¾
dl
appelsiinimehua
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Vegaanillekin sopiva helppo kuningatarpiirakka saa pinnalleen herkullisia kauramuruja. Piirakka kestää hyvin pakastamisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarpiirakka

Ainekset

200
g
maidotonta margariinia
2
dl
sokeria
2
dl
kasvipohjaista fraichea
1
tl
kardemummaa
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
2
tl
leivinjauhetta
dl
kaurahiutaleita
TÄYTE
½
l
puutarhavadelmia
3
dl
mustikoita
(2
rkl
perunajauhoja)

Työvaiheet

  1. Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita sokeri, fraiche ja kardemumma rasvan joukkoon.

  2. Sekoita kuivat aineet kaurahiutaleita lukuun ottamatta keskenään. Lisää jauhot rasvaseokseen varovasti sekoittaen.

  3. Ota taikinasta kolmannes toiseen kulhoon. Lisää siihen kaurahiutaleet.

  4. Vuoraa piiraspelti (25 cm x 37 cm) leivinpaperilla. Painele taikina jauhotetuin käsin pellin pohjalle. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita perunajauho marjojen joukkoon.

  5. Levitä marjat piirakalle. Murustele pinnalle kaurahiutaleilla vahvistettu muruseos.

  6. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 25–30 minuuttia vuoan koosta ja piirakan paksuudesta riippuen. Tarjoa kaurajäätelön kanssa.

VINKKI! Tuplaamalla ainesten määrän saat ison uunipellillisen piirakkaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.