Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Vegaanisen kasvispizzan kastike ei ole valkoinen eikä punainen, vaan keltainen! Makea kurpitsa sopii ihanasti peltipizzan mehevöittäjäksi.

Ei pizzaa ilman tomaattikastiketta. Vai entä sittenkin? Valkoinen, ranskankermalla päällystetty pizza on jo tuttu juttu. Keltainen tai kultainen pizza saa puolestaan makunsa ja mehevyytensä pohjan päälle levitetystä kurpitsasoseesta.

Kurpitsasose sopii tomaattikastikkeen tilalle mainiosti varsinkin silloin, kun juustoraastetta haluaa käyttää vähän tai tehdä pizzasta täysin vegaanisen. Kultainen sose tekee nimittäin pizzasta mehevän ja mieto maku saa muut täytteet loistamaan.

Soseen valmistus on helppoa. Myskikurpitsa leikataan vain paloiksi pellille ja paahdetaan valkosipulin kanssa uunissa pehmeäksi, jonka jälkeen se on valmis soseutettavaksi. Tällä aikaa ehdit tehdä pizzataikinan ja muut täytteet.

Vinkki! Täytteeksi valmistettava kurpitsasose riittää kahteen pizzaan. Voit myös pakastaa soseen ja käyttää myöhemmin sosekeittoon tai sämpylätaikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kasvispeltipizza

Ainekset

Pohja
1
ps
kuivahiivaa
dl
(00) vehnäjauhoja
dl
vettä
1
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
Kurpitsasose
1
kg
myskikurpitsaa
3
valkosipulinkynttä
1 + 1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rkl
vaahterasiirappia
Täyte
1
punasipuli
½
tlk
kypsiä kikherneitä
2
tl
oliiviöljyä
300
g
pieniä parsakaalin nuppuja
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua oreganoa
Päälle
dl
vegaanista juustoraastetta
suolaa, pippuria, kuivattua oreganoa (ja chilihiutaleita)
(Pinnalle
oliiviöljyä)

Työvaiheet

  1. Valmista kurpitsasose. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja kuutioi kurpitsa uunipellille. Paloittele valkosipulinkynnet joukkoon. Lorauta päälle öljyä, ripottele suolaa ja pippuria. Paahda, kunnes kurpitsa on pehmeää. Kaada kurpitsa ja valkosipuli tehosekoittimeen, lisää öljyä ja vaahterasiirappi ja aja tasaiseksi. Lisää suolaa tarvittaessa.
  2. Sekoita kuivahiiva ja 1 dl jauhoja. Lisää vesi ja suola. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lopuksi öljy. Kohota noin 15 minuuttia.
  3. Tee täyte. Hienonna punasipuli, valuta ja huuhtele kikherneet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää parsakaalin nuput, punasipuli, kikherneet sekä mausteet. Paista noin 5 minuuttia. Mausta ja siirrä sivuun.
  4. Kauli taikina isoksi levyksi leivinpaperin päälle ja kohota vielä 10 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä uunipelti lämpenemään.
  5. Levitä taikinapohjan päälle 2½ dl kurpitsasosetta ja maustetut kasvikset. Ripottele päälle juustoraastetta, suolaa, pippuria ja oreganoa. Siirrä pohja kuumalle pellille ja paista noin 15 minuuttia. Lorauta päälle oliiviöljyä ja leikkaa paloiksi.

Kommentit (10)

Vierailija

Minkähän ihmeen takia tomaattikastike pitää korvata kurpitsalla? Ihan kuin tomaatti ei olisi vegaanista...

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kurpitsasoseesta: vaihtelun vuoksi! Toki tarkoitukseen voi käyttää myös tavallista tomaattikastiketta.

Minä vain

Myskikurpitsan voi puolittaa pitkittäin, kaapia siemenet pois ja paahtaa uunissa leikkauspinnat alaspäin. Kun paahtuneet, anna jäähtyä hieman ja näin on kypsä kurpitsasisus helppo kaapia lusikalla kulhoon. Helppoa!

härkä

no tosshan ei mene kuin puolpäivää ja kiirepainaa joka suomalaista eikä saada unta apnea painaa päälle mutta töitä on tehtävä yhteiskunnan puolesta jotta heroilla olisi enemmän palkkioita niin kyllä siinä pitzzat häviää mielestä?

Vierailija

Siis tämä tekelehän on kurpitsapiirakka eikä mikään pizza. Tuleeko "vaihtelun vuoksi" seuraavaksi vaikkapa karjalanpiirakka jonka taikina on tehty tattarista ja riisijauhosta, ja täyte luumu-bataattisoseesta?

Vierailija

Vegaanista juustoraastetta? Juusto on maitotuote. Vegaaninen raaste on kasvirasvavalmiste eikä sillä ole mitään tekemistä juuston kanssa.

Patsuli24
Seuraa 
Liittynyt31.5.2015

Ohje on täysin täysin vegaaninen, mutta mikä estää muuttamasta juustoraastetta maitopohjaiseksi - kummallista siitä erikseen
(täällä) urputtaa! Pizza näyttää tosi mehevältä, ja kokeilla aion! 😊

Vierailija

Sinä saat kokeilla ihan mitä haluat, vaikka noita pyyhekumia muistuttavia kasvivuustoja, ei ole minulta pois. Mutta juusto on juusto on maitotuote. Niin kauan kuin voi-kasviöljylevitteen nimessä ei saa olla sanaa voi (voimariini), niin kauan vegaanisia ruoankorvikkeita ei myöskään pidä naamioida nimellisesti oikeaksi ruoaksi (esim. juusto). On se kumma ettei vegaanit osaa keksiä korvikkeilleen omia nimiä joita ei vahingossakaan voi sekoittaa korvikkeen esikuvaan, vaan kaikki pitää yrittää varastaa jo olemassa olevista.

Käyttäjä29617
Seuraa 
Liittynyt5.1.2021

Kas, Kansallisen Valittajain Kerhon jäsenien vuosikokous onkin pidetty täällä. Yksi keksi nurista vaihtelusta (hae vaikka hernekeittopurkki kaupasta), toinen siitä, kun on niin kiire, ettei ehdi tehdä tämän ohjeen ruokaa (haepa sinäkin se hernekeittopurkki), kolmas toimii suomen kielen sanastopoliisina ja huomauttelee vegaanisen juuston nimestä (tarkista, että sinun hernekeittopurkissasi on roima annos lihaa, ettet vain ota mitään vegaanista palkokasvivalmistetta), yhden mielestä koko ruoka on nimetty väärin pizzaksi, koska sehän on pizzapohjalle koottu ihan muu ruoka!

Ei se mitään. Jatkakaa. Muistakaa syödä välillä, niin jaksatte taas valittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Täyteläisen kermaista, mutta vegaanista. Tässä supervuoassa loistavat lehtikaali ja puolukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + pähkinöiden liotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen lehtikaalivuoka

Ainekset

1
ps (80 g)
cashew-pähkinöitä
dl
kasvikermaa
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
1
ps (150 g)
lehtikaalia
1
(300 g)
purjo
4
rkl
tuoretta rosmariinia
4
rkl
kuivattua nokkosta
2
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
4
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Ota muutama pähkinä pussista sivuun ja laita loput pähkinät ja kerma kulhoon. Anna liota vähintään 1 tunti. Lisää 2 rkl öljyä ja soseuta.

  2. Huuhtele nokkoset ja laita ne kiehuvaan veteen 1–2 minuutiksi. Siivilöi ja huuhtele.

  3. Hienonna kaalit. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Paista kaalia ja purjoa 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnettu rosmariini ja nokkonen, siirappi ja suola.

  4. Laita kaalipaistos vuokaan, kaada joukkoon kermaseos, lisää puolukat ja sekoita. Laita loput pähkinät pinnalle. Paista vuokaa 180-asteissa uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Olli Sallinen ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Höyrytys tekee seitanin koostumuksesta tasaisen ja tiiviin. Mausteita saa olla reilusti. Täyteläisen vegaanisen kastikkeen kanssa tarjottu seitan on herkullinen viikonloppuruoka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Seitan kerma-pippurikastikkeella

Ainekset

Seitan
4
dl
gluteenijauhoja
2
dl
kikhernejauhoja
1
rkl
kasvisliemijauhetta
1
rkl
Provencen yrttejä
1
tl
valkosipulijauhetta
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
chilijauhetta
1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savuaromia
½
dl
soijakastiketta
2½–3
dl
kädenlämpöistä vettä
Paistamiseen
3
rkl
rypsiöljyä
Kerma-pippurikastike
2
rkl
margariinia
2
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
kaura- tai soijakermaa
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
1
tl
balsamiviinietikkaa
1
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin seitan. Laita kulhoon jauhot, kasvisliemijauhe ja mausteet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään vesi, öljy, soijakastike ja savuaromi.

  2. Lisää nestemäiset aineet jauhojen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia, kunnes se on tiivis. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi palaksi ja anna levätä 5 minuuttia.

  3. Laita seitan leivinpaperipalan päälle ja höyrytä siivilässä tai höyryttimessä kypsäksi, 45–55 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja säilytä jääkaapissa.

  4. Valmista kastike. Sulata margariini pannussa. Sekoita vehnäjauhot margariinin joukkoon ja ruskista niitä noin 3 minuuttia. Lisää kerma kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon soijakastike, sinappi ja balsamiviinietikka. Lisää pippuri ja suola.

  5. Viipaloi seitan ohuiksi viipaleiksi. Paista ne pannussa öljyssä parissa erässä. Tarjoa seitan kerma-pippurikastikkeen, keitettyjen perunoiden ja mummonkurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kinuski valmistetaan perinteisesti kuohukermasta ja fariinisokerista, mutta sen keittäminen onnistuu myös kasvikermoista. Tässä jälkiruoassa kinuski pääsee vegaanisen pannacottan seuraan.

Vinkki: Vegaanisen pannacottan voi hyydyttää vegegelin lisäksi hyytelösokerilla. Kinuskiin käytettävän soijavispin voi puolestaan korvata kauravispillä. Kauravispit poikkeavat toisistaan hieman, joten kinuskin keittoaika voi hieman vaihdella, kuten myös valmiin kinuskin rakenne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Kookospannacotta ja vegaaninen suolakaramellikinuski

Ainekset

400
ml
kookosmaitoa
½
prk
soijavispiä (Alpro)
½
dl
sokeria
½
ps
vegegel-hyytelöimisainetta (Dr Oetker)
Vegaaninen suolakaramellikinuski
½
prk
soijavispiä (Alpro)
1
dl
fariinisokeria
½
tl
sormisuolaa
Lisäksi
1
dl
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kaada pinnoitettuun kattilaan kookosmaito, kasvivispi, sokeri ja vegegel.

  2. Kuumenna seos nopeasti höyryäväksi.

  3. Jaa annoslaseihin ja anna jäähtyä. Nosta pannacotat jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia.

  4. Tee sillä aikaa kinuski. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Kaada kulhoon ja anna jäähtyä ja kiinteytyä loppuun huoneenlämmössä tai nopeuta jäähtymistä jääkaapissa. Kääntele pähkinät kinuskiin ja nosta hyytyneiden pannacottien päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Saana Sipilä Olli Sallinen ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Herkän kaunis vegaaninen voileipäkakku on ihastuttava näky. Linssi- ja munakoisotäyte tekevät voileipäkakusta ruokaisan.

Munakoisotäytteen maku muistuttaa tarkoituksella hieman silliä. Siitä kakku saa kalaisan makunsa, vaikka täytteessä ei ole lainkaan kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Valmistusaika
60 min + kakun vetäytyminen yön yli
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vegaaninen voileipäkakku

Ainekset

20
paahtoleipäviipaletta
Linssitäyte
½
l
vettä
1
tl
suolaa
3
dl
halkaistuja punaisia linssejä (kuivattuja)
½
sitruuna
rkl
savuaromia
muutama oksa
tuoretta tilliä tai persiljaa
½
tl
mustapippuria
Munakoisotäyte
½
l
vettä
½
tl
suolaa
1
(400 g)
munakoiso
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
vegaanista majoneesia
2
rkl
dijoninsinappia
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
¼
ruukkua
tilliä
Kostutukseen
¾–1
dl
kauramaitoa
Kuorrutus
2
dl
vegaanista majoneesia
4
dl
vegaanista tuorejuustoa
Koristeluun
kurkkua
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin linssitäyte. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja linssit. Keitä 5–8 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Valuta hyvin. Purista sitruunasta mehua 1–2 ruokalusikallista. Lisää sitruunamehu ja savuaromi linssien joukkoon. Anna jäähtyä. Hienonna tilli tai persilja. Sekoita yrtit ja pippuri linssiseokseen.

  2. Valmista munakoisotäyte. Kuumenna vesi kattilassa ja mausta suolalla. Suikaloi munakoiso noin ½ cm:n paksuisiksi paloiksi ja lisää veteen. Keitä 8–10 minuuttia, valuta ja jäähdytä. Laita kulhoon öljy, majoneesi, sinappi ja omenaviinietikka. Sekoita huolellisesti ja lisää munakoisot. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna joukkoon tilli.

  3. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Vuoraa leipävuoka muovikelmulla. Kelmun reunat saavat tulla reilusti vuoan reunojen yli.

  4. Laita kerros leipäviipaleita kelmun päälle vuokaan. Kostuta leivät kauramaidolla. Levitä ensin päälle puolet linssitäytteestä. Laita toinen kerros leipäviipaleita linssitäytteen päälle ja levitä päälle puolet munakoisotäytteestä. Toista kerrokset. Laita päällimmäiseksi loput leipäviipaleet ja kostuta ne.

  5. Käännä muovikelmun reunat kakun päälle ja pane päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Anna kakun mehevöityä jääkaapissa yön yli.

  6. Kumoa kakku vuoasta tarjoiluvadille. Laita kuorrutteen aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun sivuille ja pinnalle. Viipaloi kurkku ohuiksi puolikuiksi. Koristele kakku kurkkuviipaleilla ja syötävillä kukilla.

Kommentit (0)