Helsingin Sanomat on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 195 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Amerikkalaishenkinen paistettu juustokakku kypsennetään hitaasti miedossa lämmössä. Näin se säilyttää silkkisen rakenteensa eikä lähde halkeilemaan. Mikäli et halua valmistaa kakun päälle kiillettä, voit koristella kakun marjoilla tai tuoreilla hedelmillä.

Tämän kakun pohjana on amerikkalaistyylinen kypsennetty juustokakku ja päällä kerros mangokiillettä. Aivan tavallinen juustokakku ei ole kyseessä, sillä osa tuorejuustosta on vaihdettu raikkaaseen rahkaan.

Pehmeän koostumuksen salaisuus on yksinkertainen. Kakku kypsennetään todella matalassa lämpötilassa, jolloin tuorejuusto-rahkaseokseen lisätyt kananmunat ja keltuaiset sitovat täytteen muuttamatta sitä kovaksi tai rakeiseksi.

Tärkeintä on ottaa kakku uunista silloin, kun sen täyte on vielä tutisevaa. Kuuman seoksen kypsyminen jatkuu nimittäin vielä uunin ulkopuolellakin. Kun kakku on jäähtynyt, sen voi siirtää vuoassaan jääkaappiin, jolloin rakenne kiinteytyy leikattavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 10
Valmistusaika
1½ h + paistaminen ja jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä rahkajuustokakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
90
g
sulatettua voita
Täyte
200
g
pehmeää maitorahkaa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa (esimerkiksi Philadelphia)
2
dl
sokeria
3
kananmunaa
3
keltuaista
½
dl
kuohukermaa
¾
dl
passio- tai mangomehua
½
dl
sitruunamehua
Kiille
3
dl
mangososetta (esimerkiksi Piltti)
3
rkl
sitruunamehua
3
liivatelehteä
Koristeeksi
suklaamunia
suklaamakeisia

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus hienontamalla digestivekeksit yleiskoneessa tai esimerkiksi perunasurvimella kulhossa.
  2. Sulata voi ja kaada se keksimurujen päälle. Sekoita hyvin.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja taputtele keksimurut pohjalle hyvin tiiviisti. Voit nostaa keksimurukerrosta hivenen myös vuoan reunoille.
  4. Valmista seuraavaksi täyte sekoittamalla maitorahka, tuorejuusto ja sokeri hyvin keskenään joko yleiskoneessa lapavatkainta käyttäen tai kulhossa vispilällä.
  5. Lisää kananmunat ja keltuaiset ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
  6. Lisää lopuksi kerma sekä passio- ja sitruunamehu ja sekoita vielä hyvin. Kaada täyte vuokaan.
  7. Paista kakkua miedossa 130 asteen lämmössä noin 50–60 minuuttia, kunnes se on hyytynyt, mutta silti keskeltä pehmeän ”tutiseva”. Kakku kypsyy loppuun jäähtyessään ja ei halkeile niin helposti, kun sitä ei paista täysin kypsäksi. (Huom. Uunit saattavat olla erilaisia, eikä lämpötila ole aina niin korkea kuin mittari osoittaa. Tarkkaile kakun kypsymistä ja kypsennä tarvittaessa ohjeen aikaa kauemmin.)
  8. Anna kakun jäähtyä hetki huoneenlämmössä ja siirrä se sitten kylmään jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.
  9. Kun kakku on jäähtynyt, valmista kiille. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa sitruunamehu ja mangosose kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kuumaksi, mutta älä anna kiehua. Nosta liivatteet vedestä ja purista niistä enin vesi pois. Kaada kulhossa oleva vesi pois. Lisää liivatteet kuuman mangososeen joukkoon ja sekoita erittäin hyvin, kunnes liivatteet ovat sulaneet.
  10. Anna mangokiilteen jäähtyä hetken aikaa ja lusikoi se sitten juustokakun päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.
  11. Irrota kakku vuoasta varovasti. Irrottaminen on helpompaa, kun pyöräytät kakun reunoja pitkin ensin terävällä veitsellä.
  12. Nosta juustokakku varovasti tarjoiluastialle ja koristele se suklaamunan puolikkailla asettamalla niitä limittäin toistensa päälle.

Kommentit (3)

Vierailija

60 minuuttia ei riitä, sisältä ihan valuva.

Vierailija

Mulla oli uunissa 62 min ja kunnon jäähdytys, siis monta tuntia ja oli aivan täydellistä.

Vierailija

Kannattaa käyttää juuri sen kokoista vuokaa kuin reseptissä sanotaan.  Tuollainen tuuman paksuinen juustokakku onnistuukin hyvin noilla ohjeilla mutta jos tekee kakun pienempään vuokaan, siitä tulee paksumpi ja se tarvitsee pidemmän paistoajan.

terveisin

oikea kokki

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2862 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee ambrosia jo muutama päivä ennen herkuttelua, sillä se vain paranee kuvun alla jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-ambrosia

Ainekset

100
g
voita
15
pientä voikukannuppua
1
limetti
3
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
KUORRUTE
3
rkl
limetin mehua
3
dl
tomusokeria
LISÄKSI
1
rkl
voita voiteluun
voikukkia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka
    (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata taikinaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä. Huuhtele voikukat ja kuivaa ne varovasti pyyhkeellä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu talteen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula, kerma, 2 rkl limettimehua ja voikukat.

  3. Levitä taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa 30–35 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista.

  4. Kuorruta kakku jäähtyneenä. Purista limetin mehu kulhoon ja sekoita tomusokeri joukkoon. Valuta kuorrutus kakulle. Koristele voikukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Laitetaanko voikukan nuput taikinaan kokonaisina? Käytetään siis vielä aivan kiinni olevia nuppuja? Tänä keväänä olen päättänyt hyödyntää voikukkaa ruoanlaittoon. Tässä vielä yksi ohje!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kyllä juuri näin, käytetään mahdollisimman nuoria pieniä nuppuja, jotka eivät ole ehtineet avautua. Toivottavasti voikukkakokkailut onnistuvat! :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2862 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Kuohkea ja keväisen raikas sitruunadrinkki on pika-apu ranskalaisen marenkipiirakan himoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapiiras lasissa

Ainekset

2
kananmunanvalkuaista
4
cl
sitruunamehua
4
cl
limoncelloa
4
cl
vaniljalikööriä (esim. Galliano)
2
cl
sokerilientä (ks. ohje)
4
cl
kuohukermaa
jääpaloja
SOKERILIEMI
1
dl
vettä
dl
sokeria
VIIMEISTELYYN
2
ohutta sitruunankuorisuikaletta

Työvaiheet

  1. Valmista sokeriliemi. Kiehauta vesi ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä.

  2. Erottele valkuaiset. Purista sitruunamehu. Laita ainekset jääpaloja lukuun ottamatta cocktailravistimeen tai kannelliseen lasipurkkiin. Ravista kunnolla. Lisää jääpalat ja ravista 10 sekuntia. (Voit myös sekoittaa ainekset sauvasekoittimella ennen jäiden lisäämistä.)

  3. Annostele juoma teesiivilän läpi martini- tai coupette-laseihin. Koristele sitruunankuorella.

Vinkki Säilytä yli jäänyt sokeriliemi jääkaapissa myöhempää käyttää varten.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1448 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Helppo suklainen fudge syntyy kondensoidun maidon avulla, ja on valmista parin tunnin jähmettymisen jälkeen. Kun herkun päällystää mokkaisella kuorrutteella, riittää pienikin pala taltuttamaan makeanhimon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
35 palaa
Valmistusaika
30 min + 2 t jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Laku-mokkapala-fudge

Ainekset

FUDGEMASSA
200
g
maitosuklaata
200
g
taloussuklaata
1
tlk
kondensoitua maitoa
3
rkl
raakalakritsijauhetta (esimerkiksi Urtekram)
KUORRUTUS
50
g
voita
½
dl
kuumaa kahvia
n. 5
dl
tomusokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
1
rkl
raakalakritsijauhetta
LISÄKSI
lakritsinmakuisia strösseleitä
lakuja

Työvaiheet

  1. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla (noin 20 cm x 25 cm).

  2. Rouhi suklaat kattilaan ja kaada päälle kondensoitu maito. Lisää lakritsijauhe.

  3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Seosta ei tarvitse keittää pidempään.

  4. Kaada fudgemassa vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vartiksi.

  5. Sulata voi kattilassa. Lisää loput kuorrutuksen aineet voimakkaasti sekoittaen. Levitä kuorrute fudgemassan päälle. Koristele heti strösseleillä ja lakuilla.

  6. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Pavlova on täydellinen jälkiruoka, sillä sen täytteitä ja makumaailmaa on helppo varioida sesongin mukaan. Ja kananmunien keltuaiset, nekin hyödynnetään tällä kertaa täytteeseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Pavlova

Ainekset

Marenkipohja
4
valkuaista
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sitruunamehua
1
tl
maissitärkkelystä
Täyte
4
keltuaista
½
dl
(erikoishienoa) sokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
dl
kuohukermaa
3
passiohedelmää
Koristeluun
sitruunamelissan lehtiä ja syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni (100-astetta kiertoilma, 120 astetta tasalämpö). Nosta halkaisijaltaan 25–30 cm:n kokoinen tarjoilualusta leivinpaperille ja piirrä paperiin alustan ääriviivat. Käännä leivinpaperi ympäri ja aseta pellille.
  2. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset omiin metallikulhoihin. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa hetki jokaisen lisäyksen välissä. Kun kaikki sokeri on lisätty, vaahto on kiiltävää, ja siihen syntyy vatkaimista teräviä huippuja. Hiero nokaretta vaahtoa etusormen ja peukalon välissä. Jos vaahdossa tuntuu sokerikiteitä, jatka vatkaamista. Vatkaa lopuksi joukkoon valkoviinietikka, sitruunamehu ja maissitärkkelys.
  3. Nostele vaahto nuolijan avulla leivinpaperille ja levitä pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 25–30 cm:n kokoiseksi kiekoksi. Tee reunoista keskiosaa paksummat, jotta täytteelle muodostuu hieman kuppimainen tila. Älä tee pohjasta liian ohutta, ettei täyte kostuta sitä rikki. Kuivata marenkia uunissa 2 tuntia, kunnes se on pinnalta kuiva. Sammuta uuni, jätä luukku auki pikkulusikan avulla ja anna marengin jäähtyä rauhassa.
  4. Tee täyte vesihauteen avulla. Lisää pienen kattilan pohjalle noin 5 cm vettä ja kiehauta. Käännä keskilämmölle. Aseta teräskulho, jossa keltuaiset ovat, kattilan päälle niin, ettei kulhon pohja kosketa vettä. Kaada keltuaisten joukkoon sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisia ja sokeria, kunnes seos muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi. On tärkeää, että vatkaat reunoilta asti, etteivät keltuaiset kypsy kokkareiseksi. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista hetki, kunnes seos on jäähtynyt. Vatkaa joukkoon sitruunamehu.

  5. Vatkaa kerma erillisessä kulhossa vaahdoksi. Kääntele keltuaisvaahdon joukkoon.

  6. Nosta marenkipohja varovasti tarjoiluastialle. Ei haittaa, jos se hieman hajoaa reunoilta, marenki saa olla rustiikkisen näköinen. Kaada täyte pohjalle. Lusikoi päälle passiohedelmää, raasta sitruunankuorta. Koristele sitruunamelissalla ja kukilla. Tarjoa heti.

  7. Kypsä marenkipohja säilyy esimerkiksi kylmässä uunissa kosteudelta suojassa ainakin seuraavaan päivään.

Kommentit (0)