Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 154 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Kauppojen pakaste- ja kylmäaltailta löytyy jo useita erilaisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja broilerille. Sulata pakastettu ”vegekana” rauhassa jääkaapissa, mausta, ja paista sitten pannulla. Nosta palat salaatin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegekana-nuudelisalaatti

Ainekset

150
g
punakaalia
150
g
porkkanaa
2
kevätsipulia varsineen
100
g
täysjyvänuudeleita
noin 200
g
kasvipohjaisia ”kanasuikaleita”
1
rkl
rypsiöljyä
1–2
tl
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
tl
soijakastiketta
mustapippuria myllystä
kourallinen cashewpähkinöitä
1
ruukku
tuoretta korianteria
Kastike
1
limetin raastettu kuori
1
limetin mehu
3
rkl
sweet chili -kastiketta
2
tl
soijakastiketta
1
tl
agavesiirappia tai muuta juoksevaa makeuttajaa

Työvaiheet

  1. Jos käytät pakastettua vegekanaa, ota pakkaus mielellään jo edellisenä iltana sulamaan jääkaappiin.
  2. Sekoita ensin kastikkeen aineet yhteen.
  3. Suikaloi punakaali. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Silppua kevätsipuli.
  4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nuudelit kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita nuudelien joukkoon punakaali, porkkanat, kevätsipuli ja kastike.
  5. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää kanapalat ja paista muutama minuutti. Lisää sitten pannulle hienonnettu valkosipuli ja soijakastike ja jatka paistamista, kunnes vegekanassa on kaunis ruskea paistopinta. Mausta lopuksi mustapippurilla.
  6. Lisää vegekanapalat nuudelisalaatin joukkoon. Silppua sekaan reilusti tuoretta korianteria ja ripottele cashewpähkinät joukkoon.

Kommentit (6)

Vierailija

Voisko joku selittä vegekanan????

Jos et syö lihaa, keksi joku muu sana!

Lähtee niin järki näiden kanssa..

Vierailija

Samaa mieltä

Kommenttia

"Näin syntyy kanasalaatti ilman kanaa."

Kanasalaattia ei synny ilman kanaa, eikä sellaista kuin vegekana ole olemassakaan. Onko Vegaanit tms. aivan irrallaan todellisuudesta näiden nimien kanssa? Miksi pitää koettaa matkia jotain tuotetta vaikka maailma on kasviruokareseptejä pullollaan. 

Tuli mieleeni, muniikohan vegekana sitten vegemunia? 

Nahve

Onko vegekana tai kanaton suikale tai epäkanasuikale - semantiikkaa. Se on yksi ja sama miksi sitä proteiinia kutsuu. Suikalekin on eufemismi, koska kyseessä on tehotuotettu tappiin jalostettu tuskin jaloillaan kävelemään kykenevä lihapallo. 

Mutta valkosipulien paahtaminen yleensä tuottaa paahdettua valkosipulia, ylitsekäyvää makua josta ei pääse eroon suolalla, kalakastikkeella tai sokerilla. 

Cashewit olisi hyvä sen sijaan paahtaa. 

"Tää on niin sweet chili, so last season." -Harri Syrjänen. Epämiellyttävä tyyli kokilla, mutta joskus osuu oikeaan. Sweet chili kannattaa jättää krapulapakkotilanteisiin. 

Punakaalin sesonki on syksyllä. Jos jostain saa varhaispunakaalia, niin kertokaa mullekin. Ostan vaikka vitosen kilohintaan. 

Toi agavesiirappihan on jo suoraa sekoilua. Glukoosisiirappia, vaaleaa ruokosokerisiirappia ja vaikka mitä tavan siirappia saa tavan marketista. 

Vierailija

Tämä ei ole mikään kanasalaatti, vaan joku soijasuikalesalaatti tai muu vastaava. En ole ikinä ymmärtänyt, miksi kasvisruuasta pitäisi tehdä lihan makuista.

Vierailija

Ihmeellistä valitusta aiemmilta kommentoijilta. Vegekana-termi kertoo, minkälainen kasvisproteeni ruokaan sopii. Kasvissyöjä voi tykätä lihankaltaisista tuotteista samalla tavalla kuin lihansyöjä lihasta, mutta kasvissyöjä ei vaan halua olla osallisena eläinten massamurhaan. Tämä on tosi hyvä resepti, olen tehnyt jo useamman setin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Coleslaw maistuu mahtavalta myös talvella. Ohuen ohueksi suikaloitujen kasvisten joukkoon sekoitetaan sitruunainen tahinikastike. Pähkinäinen tofu tuo salaattiin ruokaisuutta ja lisää makukerroksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talvislaw

Ainekset

1/3
punakaali
½
savoijinkaali
3
rkl
sitruunamehua
tl
suolaa
1
porkkana
2
dl
pekaanipähkinöitä paahdettuna
1
ruukku lehtipersiljaa ja/tai minttua
1
dl
granaattiomenansiemeniä (pakaste)
1
rkl
unikonsiemeniä
TAHINIKASTIKE
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
tahinia
1
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TARJOILUUN
maapähkinätofua (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Purista joukkoon sitruunaa ja lisää suola. Rutistele kaaleja puhtain käsin.

  2. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuenohuiksi tikuiksi tai lastuiksi. Paahda pähkinät kevyesti kuivalla, kuumalla pannulla ja siirrä jäähtymään. Irrottele yrtinlehdet.

  3. Tee kastike sekoittamalla ainekset.

  4. Yhdistä kasvikset, yrtinlehdet ja kastike. Viimeistele pähkinöillä, granaattiomenan- ja unikonsiemenillä. Tarjoa tofun kanssa.

Vinkki Voit tarjota salaatin kanssa tofun sijaan myös paistettua broileria.

Maapähkinätofu

Ainekset

500
g
kiinteä tofua
2
valkosipulinkynttä
2
tl
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2
rkl
limettimehua
2
dl
maapähkinävoita
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
PAISTAMISEEN
1
rkl
öljyä
(VIIMEISTELYYN
tuoretta chiliä ja korianteria)

Työvaiheet

  1. Kääri tofu keittiöpyyhkeeseen lautaselle. Valuta tofua kevyen painon alla 15 min.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Purista limettimehu. Sekoita ne maapähkinävoin, soijan, riisiviinietikan, vaahterasiirapin ja chilin kanssa kulhossa.

  3. Revi tofu tai leikkaa se paloiksi. Paista tofupaloihin pannulla öljyssä kaunis väri.

  4. Yhdistä tofu ja kastike. Koristele halutessasi chilillä ja korianterinlehdillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Klassinen maalaissalaatti saa viileään vuodenaikaan sopivan päivityksen paahdetuista kasviksista. Kokeile esimerkiksi kurpitsaa, tomaattia ja sipulia. Salaattiin voi sommitella muitakin jääkaapin aarteita, kuten kukkakaalia ja porkkanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsentäminen 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu maalaissalaatti

Ainekset

600
g
myskikurpitsaa
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4
broilerin rintafileetä
1
rkl
voita + 1 rkl öljyä
muutama oksa rosmariinia
½
tl
suolaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
2
tl
juoksevaa hunajaa
4
salottisipulia
6
luumutomaattia
1
pkt (140 g)
pekonia
4
viipaletta maalaisleipää
KASTIKE
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
sumakkia
1
tl
juoksevaa hunajaa
4
rkl
oliiviöljyä
VIIMEISTELYYN
salaattia, basilikaa tai lehtipersiljaa
(sormisuolaa ja mustapippuria)

Työvaiheet

  1. Viipaloi kurpitsa pellille leivinpaperin päälle. Lisää päälle öljy ja mausteet. Laita 200-asteiseen kiertoilmauuniin siksi aikaa, kun valmistelet muut salaattiainekset.

  2. Ruskista broilerit öljy-voiseoksessa rosmariinin kanssa. Mausta suolalla, chilillä ja hunajalla. Kuori ja lohko sipulit. Halkaise tomaatit. Lisää broilerit ja kasvikset pellille ja valuta päälle öljyä. (Laita broilerit ja kasvikset uuniin tarvittaessa erillisellä pellillä.)

  3. Kypsennä noin 15 minuuttia, kunnes broilerin sisälämpö on 71 astetta. Anna broilerien vetäytyä 5 minuuttia. Viipaloi ne.

  4. Kuori kurpitsat ja pidä ne lämpimänä.

  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 12–18 minuuttia, kunnes pekoni on kypsää.

  6. Leikkaa tai revi leipä paloiksi. Valuta päälle öljyä. Paista uunissa 5 minuuttia.

  7. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Lisää etikka, mausteet, hunaja ja öljy.

  8. Levitä ainekset vadille. Mausta sormisuolalla ja pippurlla. Lisää kastiketta.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Helppotekoiset broilerinjauhelihapyörykät nostetaan bbq-kastikkeella ja maustepippurilla maustetun tomaattikastikkeen joukkoon kypsymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Bbq-kanapyörykkäkastike

Ainekset

400
g
broilerin jauhelihaa
1
valkosipulinkynsi
½
tl
suolaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tlk
(400 g) paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
3–5
rkl
Bbq-kastiketta
1
rkl
fariinisokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
½
tl
suolaa
1
dl
tuoretta hienonnettua korianteria tai lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kuorittu ja hienonnettu valkosipulinkynsi ja suola jauhelihan joukkoon. Muotoile jauhelihasta pieniä pyöryköitä.
  2. Kiehauta paistokasarissa paseerattu tomaatti ja vesi.
  3. Lisää liemikuutio, Bbq-kastike, fariinisokeri, maustepippuri ja suola. Nosta kastikkeen joukkoon broileripyörykät.
  4. Kypsennä keskilämmöllä poristen 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.
  5. Maista ja mausta tarvittaessa vielä Bbq-kastikkeella ja suolalla.
  6. Viimeistele kastike hienonnetulla korianterilla tai lehtipersiljalla. Tarjoile riisin, nauhapastan tai vaikka vain hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kouluajoilta tuttu kanaviillokki valmistuu nopeasti broilerin paistileikkeistä. Kypsennä paistileikkeet kastikkeen joukossa kokonaisina leikkeinä. Näin ne kypsyvät meheviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kanaviillokki

Ainekset

1
pkt (400 g)
broilerin paistileikkeitä
1
rkl
öljyä
2
dl
vettä
2
dl
ruokakermaa, rasvaa 15 %
1
kanaliemikuutio
1
tl
curryjauhetta
1
tl
sipulijauhetta
1
tl
viinietikkaa tai sitruunamehua
1
tl
mustaherukkahyytelöä

Työvaiheet

  1. Ota paistileikkeet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta.

  2. Ruskista paistileikkeet öljytilkassa paistokasarissa molemmin puolin.

  3. Lisää vesi, ruokakerma, liemikuutio, curryjauhe ja sipulijauhe. Kypsennä keskilämmöllä 15 minuuttia. Sekoita joukkoon viinietikka. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

  4. Riivi paistileikkeitä kastikkeen joukossa haarukalla pienemmiksi paloiksi.

  5. Tarjoile riisin ja mustaherukkahyytelön kanssa.

 

Reseptiä editoitu 21.3.2023 klo 9.30: Reseptiin lisätty puuttunut työvaihe.

Kommentit (2)

Vierailija

Taisi jäädä muutama työvaihe pois ohjeesta? Tokihan tuon kastikkeen osaisi tehdä pelkillä määrilläkin,  mutta varmuuden vuoks se ohje olisi hyvä. Ja ihan ei ehkä teelusikallinen  mustaherukkahyytelöä riitä  neljään annokseen, eli kai pikku moka siinäkin.

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei! Kiitos kommentista ja tarkkaavaisuudesta, puuttunut työvaihe on nyt lisätty reseptiin. Roosa/Soppa365