Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 232 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Janssoninkiusaus on ruot­salaista husmanskostia parhaimmillaan. Mauk­kaimman lopputuloksen saat, kun kuorit ja viipa­loit perunat itse ja maltat antaa kiusauksen hautua pehmeän kypsäksi.

Edullista, helppoa ja herkullista. Klassinen janssoninkiusaus on hyvä valinta silloin, kun tarvitaan ruokaisaa tarjottavaa isolle joukolle. Reseptiä on helppo suurentaa tarpeen mukaan.

Paras lopputulos syntyy kiinteistä perunoista. Perunat kuoritaan ja leikataan suikaleiksi. Jos omistat monitoimikoneen, voit myös käyttää apuna sen viipalointiterää, sillä perunoiden muoto ei vaikuta kiusauksen onnistumiseen.

Perunakerrosten väliin lisätään kuullotettua sipulia ja anjovisviipaleita. Anjovisliemestä ja kermasta sekoitettu liemi tekee mausta samalla täyteläisen ja luonteikkaan. Kiusaus saa viettää uunissa tunnin tai hieman kauemminkin, kunnes perunat tuntuvat haarukalla kokeiltaessa kypsiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

n. 900
g
kiinteitä perunoita
2
sipulia
25
g
voita
½
tl
suolaa
1
rs (125/79 g)
anjoviksia
4
dl
kuohukermaa
¼
tl
mustapippuria
Pinnalle
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 astee­seen. Voitele uunivuoka.
  2. Kuori ja suikaloi perunat. Kuori ja viipaloi sipulit.
  3. Sulata voi pannussa ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
  4. Levitä puolet perunoista vuokaan ja mausta suolalla. Lisää sipulit.
  5. Valuta anjoviksista liemi kulhoon, lisää kerma ja mustapippuri. Asettele fileet vuokaan tasaisin välein. Lisää loput perunat.
  6. Kaada kerma-liemiseos vuokaan. Lisää voi nokareina kiusauksen pinnalle.
  7. Paista uunin keskitasolla 50–60 minuuttia.

Kommentit (10)

Käyttäjä7784
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Perunoista kannattaa "huuhdella" liiat tärkkelykset kylmällä vedellä pois ettei kiusauksesta tule muhjuista. Sen jälkeen perunoita tulisi kuivata astiapyyhkeella ja/tai talouspaperilla.

ZinniAnna

Tolla ohjeella tulee se fiinimpi versio.

Mutta se TOSI helppo versio on se, että ostetaan ohutta peruna-sipulisekoitusta kilo, laitetaan siitä puolet ison uunivuoan (esim Arabian Uunikokki Lasagnevuoka 2,5 litraa) pohjalle. Sitten päälle levitetään kaksi purkillista anjoviksia tasaisesti. Kaadetaan anjovisten liemet vuokaan. Ja loput peruna-sipulisekoituksesta tasataan päälle. Ja sitten laktoositonta kuohukermaa vuokaan niin paljon, että just ja just peruna-sipulit peittyy tai vähän sen alle. Jos on intoa, niin päälle joko korppujauhokerros tai Valion mustaleimaemmentalraastetta pussillinen (130 g).
Ja eiku vuoka kylmään uuniin 150 c ja 2 tuntia. Voit lähteä ulkoilemaan kypsymisajaksi. Kotiin tullessa odottaa mahtava makunautinto!

Vierailija

@ ZinniAnna

Peruna-sipuliseospakasteessa on liian vähän sipulia. Muuten hyvä resepti, mutta lisää sinne vielä 1/2 - 1 pussillista (100-200 g) pakastettuja sipulikuutioita :)

Vierailija

Hyvää tulee myös ilman sipulia.

Kikkeboo69

Tästä klassikosta varmaan jokaisella on oma versionsa, eikä kukaan väärässä ole. Itselläni se meneen näin.

500 g perunoita kohti purkillinen janssoninfileitä ja liemestä otetaan vain 3/4 talteen. Yhtä filepakettia kohti 200g kermaa. Maustepippureita paljon sekaan. Peruna-sipuli  -sekoitukseen tulee pussillinen (n. 170 g) Emmental-raastetta kiloa kohti. Päälle Mozzarella-raastetta. Haudutus miedolla lämmöllä kaksi tuntia.

Koostumus on erittäin samettinen. Rakenne miellyttävä. Makua suunnattomasti. Koko talo tuoksuu.

ei noin, vaan näin

Pitää olla jauhoisia perunoita, jotka kiehautetaan suikaleina ennen vuokaanlaittoa. Niin ainakin Ruotsissa ruotsalainen ravintolassa työssä olleet tai olevat hlöt tekivät kun siellä asuin muutan kymmene vuotta. Tuolla lehden reseptilla saadaan tyypillinen suomalainen raakaraasteen omainen koostumus. Janssons frestelse on pehmeää ja täyteläistä oikein tehtynä. Eikä sitä voita siihen päälle laiteta nokareina, vaan kylmästä voista höylättyinä ohuina viiluina. Voin alle tulee hiukan korppujauhoja. Tuo lehden kuva näyttää ihan keskeneräiseltä ns janssonilta, wanna-be-janssonilta.

Svea

Sipuliin ei tule kuullottamatta hyvää makua, joten peruna-sipulisekoitusta ei kannata käyttää. Janssoniin ei kuulu minkäänlainen juusto. Pinnasta tulee herkullinen korppujauhojen ja voin ansiosta. En ole koskaan kuullut että perunoita keitettäisiin ennen uuniin laittoa mutta se tietenkin nopeuttaa valmistumista mikäli on hirmuinen kiire. Perunoista puheen ollen: jotkut käyttävät jauhoisia perunoita jotkut taas kiinteitä. Itse käytän yleensä jauhoisia. Ohjeissakin esiintyy kumpiakin.

Vierailija

Annabelle-lajikkeesta tulee hyvä kiusaus, kun hauduttaa riittävän pitkään vaikka puolitoista-kaksi tuntia. Että tulee tosiaan pehmeä rakenne, eikä yhtään tikkumainen.

Husmanskost

Nimi on suomeksi Janssonin kiusaus, ei janssoninkiusaus. Se tehdään muusiperunasta. Siihen ei kuulu voinokareet vaan korppujauhot ohuesti, ei juustot eikä pippurit, minkään sortin. . Gourmetkokki Leif Mannerström lisää hieman parempaa kaviaaria, ei siis Kallen, kuohukermaan, mutta sen voi myös jättää pois. Erittäin hyvää tulee, juuri sellaista kuin Janssons frestelsen pitää olla: pehmeää ja suussa sulavaa.

mies43

Kyllä tuli Hyvää!! mies43

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.