Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2607 reseptiä.
Linkitetty 203 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Paistetun siian kanssa maistuu vihreä romesco, joka rouhaistaan manteleista, kevyesti paistetuista kasviksista ja mausteista. Pieni pala piparjuurta antaa makuun ytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut siikafileet ja vihreä romesco

Ainekset

2
siikafileetä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
rkl
voita
Vihreä romescokastike
2
vihreää paprikaa
100
g
lehtikaalia
1
vihreä jalapeno tai chili
1
valkosipulinkynsi
1
cm:n pala
piparjuurta
1
rkl
rypsiöljyä
½
sitruunaa
1
dl
kuorittuja manteleita
½
ruukkua basilikaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Lisäksi
yrtinoksia (esim. rakuunaa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Halkaise paprikat, poista kanta ja siemenkodat. Leikkaa paprikat ja lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Puolita jalapeno, säästä puolikas annosten koristeluun. Kuori valkosipulinkynsi ja piparjuuri.

  2. Laita öljy laakeaan pannuun tai kasariin. Lisää kaikki kasvikset koristeeksi tarkoitettua jalapenoa lukuun ottamatta pannuun. Kuullota 4–5 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.

  3. Kaada kasvisseos pannusta (tehosekoittimen) kulhoon. Pese sitruuna, raasta kuori ohueksi raasteeksi ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja mehu sekä mantelit, basilika, suola ja sokeri kasviseokseen. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella rouheaksi tai sileäksi kastikkeeksi.

  4. Mausta siikafileet suolalla ja sokerilla. Sulata voi kuumassa pannussa ja laita fileet nahkapuoli alaspäin kuumaan voihin. Paista noin 3 minuuttia, käännä fileet ja paista vielä 1 minuutti. Siirrä kalat tarjoiluvadille.

  5. Lusikoi kastike kalafileen viereen. Koristele jalapenoviipaleilla ja tuoreilla yrteillä.

Kommentit (6)

Vierailija

Maistuuko kala, esim tuo siika, millekään muulle kuin kirpakalle kastikkeelle.

Vanitas vanitatum et omnia van...

Mietoa siikafilettä, chilin, valkosipulin, piparjuuren, rakuunan keralla.

P.s. Kalamyyjä eräässä kaupassa kertoi seuraavaa.

Vietnamilaiset käyvät aina ostamassa halpaa haukea ja toki sianlihaakin kärryittäin.

No kauppais kysi miten te laitatte haukea?

Kertoivat laittavansa siiheen chili. chiliä, chiliä ja muuta kaukoitäistä maustetta. kauppias kysyi. Ei taida kala miltään enää maistua? Ei tarvitsekkaan. Kala lienee mausteiden kiitorata.

Vanitas vanitatum et omnia van...

Toisaalla tällä sivustolla oli ohje ensiperunain käsittelystä, käsiteltävä kuin kananmunaa, ettei tule kolhuja ja säilyy.

Kuka ostaa niin paljon varhaisperunaa, että laittaa sitä säilöön? Itse ostin torilta kasvihuoneessa kasvattettua Matildaa 16 eur./ kg. Söin syvää kunnioitusta tuntien mustaherukkasillin keralla.

Kaupassa olisi ollut ruotsalaista aikaista perunaa 2 eur. / kg. En osta milloinkaan ulkomaalaista perunaa enkä mansikkaa.

Myös omenaa olisi käsiteltävä kuin kananmunaa, Vaan kun katsoo kaupassa henkilökunnan toimia siinä on oikeaoppisuus kaukana.

Lorditar

Lyon aika paljon vetoa siita, ettei Kataloniassa eika muuallakaan Espanjassa kayteta rypsioljya mihinkaan ruuanlaittoon. Oliivioljy on siella kaytossa, ja sopisi olla myos Suomessa julkaistavissa resepteissa.

Vierailija

@Vanitas vanitatum et omnia van...  "kauppias kysyi. Ei taida kala miltään enää maistua? Ei tarvitsekkaan."

Onhan tuo ihan hirvittävää tuhlausta käyttää siikaa (tai ahventa tai kuhaa tai mitä tahansa muuta maukasta arvokalaa) tuollaiseen reseptiin, kun yhtä hyvin mausteiden alle voi haudata jotain mauttomampaa tai muuten halvempaa kalaa kuten haukea, seitiä, tilapiaa tai pangasiusta.

Ei pakollinen

Monissa maissa maustetaan kala niin että kalan makua ei tunne syödessä. Näin ainakin Lähi-Idässä. Ilmeisesti samoin laitetaan kalaruoat Vietnamissa. Suomeen Vietnamin kiinalaisia tuli venepakolaisina ja heidän ruokansa ovat ehkä erilaisia kuin vietnamilaisten.
Itse en laittaisi siialle vahvasti chilillä tai muullakaan mausteella maistettua kastiketta Tahdon tuntea siian maun. Tuohan ei ollut aito romasco-kastike reseptin tekijän mukaan joten aivan hyvin siihen voi käyttää kotimaista rypsiöljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2607 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Tuomas Kolehmainen

Laatikkoviinin pohjista ja kivennäisvedestä syntyy sitruunan, kurkun ja vadelman avustuksella loppukesän raikkain vähäalkoholinen cocktail.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoviini-cobbler

Ainekset

1
dl
valkoviiniä
1
cl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
3
tuoretta vadelmaa
2
viipaletta
kurkkua
4
cl
kivennäisvettä
Lisäksi
jäitä

Työvaiheet

  1. Laita valkoviini, sitruunamehu ja sokeri viinilasiin ja sekoita, kunnes sokeri liukenee.

  2. Lisää vadelmat ja painele niitä hellästi lasin pohjaa vasten.

  3. Lisää kurkkuviipaleet, kivennäisvesi ja jäitä, ja sekoita varoen.

Vinkki Voit käyttää juomaan juhlista yli jääneet valkoviinit.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2607 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Näin valmistuu kesäinen klassikkococktail! Siemaus ananaksen, rommin ja kookok­sen yhdistelmää saa lämpimän rantahiekan kutittelemaan jalka­pohjissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Piña Colada

Ainekset

5
cl
kookosmaitoa tai -kermaa
5
cl
rommia
5
cl
ananasmehua tai kourallinen tuoretta ananasta
Lisäksi
jäitä
ananaslohko koristeeksi

Työvaiheet

  1. Laita juoman aineet tehosekoit­timeen, lisää kourallinen jäitä ja sekoita, kunnes juoman koostumus on mieleinen. Älä sekoita liian kauan, jotta jäät eivät sula.
  2. Kaada juoma hurrikaani- tai highball-lasiin ja koristele ananaslohkolla.

Vinkki! Tee juomasta alkoholiton vaihtamalla rommi maustei­seen jääteehen ja lisäämällä mausteeksi kanelia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1316 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Suklaa-kinuskikakun raikastaa itse tehty vadelmatahna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
2 h 15 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Suklainen vadelma-kinuskikakku

Ainekset

Pohja
2
kananmunaa
2
dl
luonnonjogurttia
1
dl
rypsiöljyä
2
dl
kiehuvaa vettä
4
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
dl
kaakaojauhetta
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
tl
vaniljasokeria
Vadelmacurd
250
g
vadelmia
2
dl
hillosokeria
1
tl
jauhettua kardemummaa
100
g
voita
2
keltuaista
Kuorrutus
2
prk
vaahtoutuvaa kinuskikermaa
1
rs (250 g)
mascarponea
Päälle
vadelmia ja syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Tee ensin vadelmacurd. Mittaa vadelmat, hillosokeri ja kardemumma kattilaan. Keitä ilman kantta 10 minuuttia. Painele vadelmia liiskaksi keittämisen aikana.

  2. Siivilöi siemenet pois lusikalla tiheään siivilään painellen. Koeta saada mahdollisimman paljon siemenetöntä hilloa. Kaada se takaisin kattilaan. Sulata joukkoon voi. Lisää keltuaiset joukkoon koko ajan sekoittaen ja keitä ensimmäisiin kupliin asti.

  3. Poista kattila levyltä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Siirrä sitten jääkaappiin kiinteytymään.

  4. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa (halkaisijaltaan noin 26 cm) leivinpaperilla.

  5. Sekoita kulhossa kananmunat, jogurtti ja öljy. Lisää kiehuva vesi joukkoon hitaasti sekoittaen.

  6. Yhdistä kuivat aineet isossa kulhossa. Sekoita jogurttiseos varovasti joukkoon.

  7. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista yksi kakkupohja kerrallaan, noin 30 minuuttia. Irrota pohjat vuoista ja anna jäähtyä.

  8. Vatkaa kinuskikermat vaahdoksi, lisää lopuksi mascarpone ja vatkaa tasaiseksi vaahdoksi.

  9. Levitä vadelmacurd toiselle kakkulevylle ja ¼ kuorrutuksesta päälle. Laita toinen kakkulevy päälle ja levitä päälle ja sivuille loput kuorrutteesta.

  10. Koristele vadelmilla ja syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1316 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pääset helpolla, kun kypsennät munakoison kokonaisena uunissa. Sen jälkeen taivas on rajana sille, minkä kanssa herkkupötkylän haluaa tarjota. Tällä kertaa munakoison lisukkeena on täyteläistä fetajogurttia ja mantelimajoneesia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoisoa, fetaa ja mantelimajoneesia

Ainekset

4
munakoisoa
1
rkl
oliiviöljyä
MANTELIMAJONEESI
½
pala paahtoleipää (tai pieni pala muuta vaaleaa leipää)
½
dl
maitoa
50
g
kuorittuja manteleita
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
¾–1
dl
oliiviöljyä
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
LISÄKSI
150
g
fetaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
PÄÄLLE
1
ruukku tilliä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita munakoisot leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele kevyesti oliiviöljyllä. Pistele haarukalla ja paahda noin tunti, kunnes munakoiso on läpikypsää ja pehmeää.

  2. Tee mantelimajoneesi. Laita leipä maitoon pehmenemään 30 minuutiksi. Laita tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon mantelit, valkosipulinkynsi, sitruunamehu. Aja tasaiseksi. Lisää öljy tipoittain joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Sekoita feta ja jogurtti karkeasti keskenään.

  4. Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja lorauta 1 rkl oliiviöljyä päälle. Lusikoi päälle fetajogurttia ja mantelimajoneesia. Hienonna päälle tilliä.

Kommentit (0)