
Kreikkalaisten mainion makuinen vastine italialaiselle lasagnelle on pastitsio. Uunissa paistettava vuokaruoka valmistetaan vaihteeksi linssikastikkeesta.
Kasvispastitsio eli kreikkalainen pastapaistos
Ainekset
Työvaiheet
- Tee ensin linssikastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää huuhdellut linssit, etikka, mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista miedohkolla lämmöllä 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes linssit ovat pehmeitä. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos kastike tuntuu liian paksulta.
- Viipaloi tai kuutioi kesäkurpitsa. Paista öljyssä pannussa muutamassa erässä kauniin värisiksi. Laita hetkeksi sivuun.
-
Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.
-
Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon. Murustele feta ja lisää se kastikkeeseen.
-
Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, linssikastiketta ja kesäkurpitsaa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle ja nosta koristeeksi kirsikkatomaatteja.
-
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Viimeistele halutessasi oreganolla.
Vinkki: Paista kastikkeeseen muitakin kasviksia kesäkurpitsan lisäksi. Kokeile esimerkiksi munakoisoa, porkkanaa ja lehtiselleriä. Myös sienet sopivat mainiosti linssien makuun.
Voiko linssit korvata esim. jauhelihalla?
Tämä on suomalainen kasvis-pastapaistos, mutta ei todellakaan mikään pastitsio. Ei mitään tekemistä kreikkalaisen pastitsion kanssa. Ei pitäisi nimetä ruokia ulkomaisten ruokien mukaan jos ei ole hajuakaan miten ne tehdään.
1. kommentoijalle:
Aloitussivulla kerrotaan että linssien sijaan voi käyttää jauhelihaa.
Linssimakaronilaatikko on sopiva nimi tälle eikä mikään pastitsio. Miksi on ikäänkuin ihan pakko ottaa nimiä muiden kansojen perinneruoista? Mitä suomalaiset ajattelevat jos karjanlanpiirakkaa ja kalakukkoa ruvetaan tekemään muissa maissa niiden nimellä, mutta tekotapa poikkeaa noin 90% siitä, mikä on alkuperäinen.
Taas ovat mielensäpahoittajat kommentoimassa. Kiva kreikkalaistyyppinen pastaruoka. Koska ideana näin eläkkeellä olisi pitää pari lihatonta päivää viikossa, tämä sopii siihen hyvin. En minäkään voinut käydä kesällä uimassa, koska vesi ei ollut tarpeeksi suolaista.
Mutta jos haluaa siis lasagnen ystävän version eli lihasta, niin miten paljon jauheluhaa ja mitä muuta pois kuin linssit? Kesäkurpitsa?
Lihaversion ohje löytyy täältä: https://www.soppa365.fi/reseptit/liha-padat-ja-laatikot/karitsapasticcio
Joka sekin lihaversio on useimpien kommentoijien mukaan kaikkea muuta kuin pastitsio. Siinä reseptissä kun oli munakoisoa, joka kuuluu moussakaan, ei pastitsioon. Lisäksi bechamelin määrä oli aivan liian vähäinen oikeaan pastitsioon.
Pliis, ÄLKÄÄ nimetkö reseptejä ulkomaisten ruokien mukaan, kun nämä reseptit ovat valovuosien päässä esikuvistaan.