Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 529 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kreikkalaisten mainion makuinen vastine italialaiselle lasagnelle on pastitsio. Uunissa paistettava vuokaruoka valmistetaan vaihteeksi linssikastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
25 min + 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispastitsio eli kreikkalainen pastapaistos

Ainekset

350
g
penne- tai muuta kuviopastaa
Linssikastike
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3
rkl + ¾ dl
oliiviöljyä
dl
kuivattuja punaisia linssejä
2
tl
punaviinietikkaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
prk (yhteensä 800 g)
kokonaisia tomaatteja
1
hoikka kesäkurpitsa
Valkokastike
50
g
voita
¾
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
¼
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
100
g
fetajuustoa
Lisäksi
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetajuustoa
(kirsikkatomaatteja, oreganoa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin linssikastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää huuhdellut linssit, etikka, mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista miedohkolla lämmöllä 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes linssit ovat pehmeitä. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos kastike tuntuu liian paksulta.
  2. Viipaloi tai kuutioi kesäkurpitsa. Paista öljyssä pannussa muutamassa erässä kauniin värisiksi. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.

  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon. Murustele feta ja lisää se kastikkeeseen.

  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, linssikastiketta ja kesäkurpitsaa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle ja nosta koristeeksi kirsikkatomaatteja.

  6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Viimeistele halutessasi oreganolla.

Vinkki: Paista kastikkeeseen muitakin kasviksia kesäkurpitsan lisäksi. Kokeile esimerkiksi munakoisoa, porkkanaa ja lehtiselleriä. Myös sienet sopivat mainiosti linssien makuun.

Kommentit (8)

Vierailija

Voiko linssit korvata esim. jauhelihalla?

Vierailija

Tämä on suomalainen kasvis-pastapaistos, mutta ei todellakaan mikään pastitsio. Ei mitään tekemistä kreikkalaisen pastitsion kanssa. Ei pitäisi nimetä ruokia ulkomaisten ruokien mukaan jos ei ole hajuakaan miten ne tehdään.

Vierailija

1. kommentoijalle:
Aloitussivulla kerrotaan että linssien sijaan voi käyttää jauhelihaa.

Vierailija

Linssimakaronilaatikko on sopiva nimi tälle eikä mikään pastitsio. Miksi on ikäänkuin ihan pakko ottaa nimiä muiden kansojen perinneruoista? Mitä suomalaiset ajattelevat jos karjanlanpiirakkaa ja kalakukkoa ruvetaan tekemään muissa maissa niiden nimellä, mutta tekotapa poikkeaa noin 90% siitä, mikä on alkuperäinen. 

Mustelmain

Taas ovat mielensäpahoittajat kommentoimassa. Kiva kreikkalaistyyppinen pastaruoka. Koska ideana näin eläkkeellä olisi pitää pari lihatonta päivää viikossa, tämä sopii siihen hyvin. En minäkään voinut käydä kesällä uimassa, koska vesi ei ollut tarpeeksi suolaista.

Vierailija

Mutta jos haluaa siis lasagnen ystävän version eli lihasta, niin miten paljon jauheluhaa ja mitä muuta pois kuin linssit? Kesäkurpitsa?

Vierailija

Joka sekin lihaversio on useimpien kommentoijien mukaan kaikkea muuta kuin pastitsio. Siinä reseptissä kun oli munakoisoa, joka kuuluu moussakaan, ei pastitsioon. Lisäksi bechamelin määrä oli aivan liian vähäinen oikeaan pastitsioon.

Pliis, ÄLKÄÄ nimetkö reseptejä ulkomaisten ruokien mukaan, kun nämä reseptit ovat valovuosien päässä esikuvistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.