Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2740 reseptiä.
Linkitetty 213 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Sitruunavoilla sivellyt kukkakaalit paahtuvat napakan meheviksi uunissa. Seurana maistuu klassinen voi-valkoviinikastike. Kimpale savukalaa tekee duosta mahtavan hyvän trion.

Kastikkeestaan kokki tunnetaan, kuuluu vanha sanonta. Jos epäilet keittotaitojasi etkä koe hallitsevasi vielä lainkaan klassikkokastikkeiden reseptejä, sinun kannattaa tarttua vaalean voikastikkeen ohjeeseen.

Kastikkeen valmistus alkaa purjon silppuamisella. Hienonnettu purjo laitetaan kattilaan valkoviinin ja sitruunamehun seuraan. Seoksen annetaan kiehua alhaisella lämmöllä ilman kantta, kunnes se on haihtunut noin puoleen. Sitten on kerman vuoro.

Itse voi lisätään kastikkeeseen vasta lopuksi, nokare kerrallaan. Olennainen työvaihe on vatkaaminen, jonka ansiosta kastikkeesta tulee samettisen pehmeää.

Beurre blanc on täydellistä seuraa paistetulle tai savustetulle kalalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kukkakaali ja beurre blanc -kastike

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
25
g
voita
½
luomusitruunan kuori
n. 2
tl
sormisuolaa
Beurre blanc -kastike
1
dl
purjon valkoista osaa hienonnettuna
1
dl
kuivaa valkoviiniä
2
rkl
sitruunamehua
1
dl
kuohukermaa
160
g
kylmää voita
n. ¼–½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
savustettua lohta tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele kukkakaalit ja koverra puumaista kantaa pois noin sentin syvyydeltä. Laita kaalit uunivuokaan

  2. Sulata 25 g voita. Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita se voisulaan. Sivele kaalien päälle noin puolet sitruunavoista. Kypsennä kaaleja uunissa ensin 20 minuuttia ja sivele niille sitten loppu sitruunavoi. Jatka kypsennystä 20–25 minuuttia tai kunnes kaalit ovat kypsiä mutta yhä napakan tuntuisia. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä.

  3. Ripottele sormisuola kypsille kaaleille.

  4. Tee kastike. Hienonna purjo. Laita purjosilppu ja valkoviini pieneen kattilaan. Purista sitruunan mehu joukkoon. Keitä viinilientä keskilämmöllä 15–20 minuuttia tai kunnes sitä on jäljellä noin 1⁄2 desilitraa. Lisää kerma ja keitä vielä noin 5–7 minuuttia.

  5. Kuutioi kylmä voi. Säädä lieden lämpö mahdollisimman alhaiseksi ja lisää voi liemeen kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa kastiketta, kunnes se on samettisen pehmeää. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.

Kommentit (6)

Karttu

Jäikö purjosilppu kastikkeeseen?

Vierailija

Purjoa?! Otsikossa on virhe. Pitäisi lukea purjovoikastike.

Jos kastikkeessa on purjoa, se ei todellakaan ole mikään beurre blanc. Purjo ei kuulu tämän kastikkeen aineksiin, vaan beurre blanciin käytetään salottisipulia, joka on ihan eri makuista kuin purjo ja lisäksi salotti hienonnetaan niin pieneksi että kuullottamisen jälkeen se on jo kadonnut lähes olemattomiin, mitä ei tapahdu kuituiselle purjolle.

Vierailija

Edellinen kommentoija on harvinaisen oikeassa tuon purjo vs. salottisipulin suhteen!

Tämä nyt vain on tätä nykytrendin mukaista köllintää, kun normaali ja toimiva pitää vaihtaa johonkin hiukan "yllättävään" (lue: absurdiin) - se on innovatiivista niitten mielestä, jotka vain keksivät näitä "innovaatioita" ehkä koskaan itse kokeilematta käytännössä. Kaikenlaista on hauska kirjoitella, muttei näköjään halua kokeilla miten "idea" oikeasti toimii.

Jos jonkun mielestä kukkakaali korvaa perunan, niin siitä vaan :D :D :D Sen verran kuitenkin annan anteeksi, että reseptin keksijä paahtaa kukkakaalin uunissa ja jättää siihen purutuntumaa eikä keitä sitä lössöksi.

Reseptin kehittäjän kokemattomuudesta kertoo sekin, että voin ohjeistetaan olevan "kylmää" - mitä tapahtuu, jos erehtyy sulattamaan huoneenlämpöistä voita?

(juu, ymmärrän: tämä kommentti sensuroidaan...)

Vierailija

Jos käyttää huoneenlämpöistä voita, se ei emulgoidu ja leikkaantuu. Siksi niin kylmää voita, kun mahdollista.

Purjoa tässä ei saa käyttää.

Kolesteroli

Mikä rasvapommi! 'Keitä kermaa ja lisää voita'

Mesu63

Beurre blanc eli Beurre Nantais Tämä kuuluisa kastike on kotoisin Nantesista Loire-joen rannalta, ja perinteelisenä tapana on tarjota sitä hauen kanssa: brochet au beurre blanc. Tämä kuuma, sakea, kuohkea ja voin värinen kastike ei itse asiassa ole muuta kuin kuumaa voita, joka on maustettu salottisipulilla, viinillä, viinietikalla, suolalla ja pippurilla.

1/2 dl valkoviinietikkaa, 1/2 dl kuivaa valkoviiniä tai sitruunamehua 1 rkl hyvin pieniksi silputtua salottisipulia, 1/4 tl suolaa, hyppysillinen valkopippuria, 350 gr erittäin hyvää jäähdytettyä voita nokareina.

Keitä nesteitä joiden sekaan on pantu sipulit ja mausteet, kunnes lientä on jäljellä noin 1 1/2 rkl, ota kattila lämmöltä ja vatkaa liemeen heti 2 nokaretta kylmää voita, Kun voi pehmenee ja kuohkeuttu liemessä vatkaa sekaan uusi nokare. Pane kattila hyvin miedolle lämmölle, vatkaa jatkuvasti ja lisää edelleen uusia voinokareita sitä mukaa kun edellinen on sulanut kastikkeeseen, kastikkeesta tulee sakeaa ja norsunluun väristä, koostumukseltaan kevyen hollandaisen kaltaista, siirrä kattila pois lämmöltä heti kun kaikki voi on käytetty.

Tämä ohje on ravintolakoulusta saamastani Mastering the art of French cooking keittokirjasta vuodelta 1961.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2740 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Nämä suolaiset sormisyötävät on kuin tehty kuohuviinin tai samppanjan seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
60–70 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Gougères eli juustotuulihatut

Ainekset

6
rkl (90 g)
voita
dl
vettä
¼
tl
suolaa
¼
tl
muskottipähkinää
dl
vehnäjauhoja
70
g
vahvaa Comté-juustoa
4
isoa kananmunaa (L-koko)
½
tl
mustapippuria
Voiteluun
1
kananmuna
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Kuutioi voi pinnoitettuun kattilaan. Lisää vesi, suola ja muskottipähkinä. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon jauhot.

  3. Kuumenna seosta keskilämmöllä voimakkaasti puulastalla sekoittaen noin 2 minuuttia, kunnes seos muodostuu taikinaksi ja irtoaa kattilan reunoilta. Jatka sekoittamista vielä 2 minuuttia. Siirrä kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetken.

  4. Raasta juusto hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat yksi kerrallaan taikinan joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Lisää juustoraaste ja mustapippuri.

  5. Laita pursotinpussiin tasapäinen tylla (Ø n. 12 mm). Kaavi taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperien päälle taikinasta pieniä palloja (Ø 2½ cm). Jätä pallojen väliin kohoamisvaraa.

  6. Erottele voitelua varten keltuainen kuppiin. Lisää vesi ja vatkaa sekaisin. Voitele taikinapallot munavesiseoksella.

  7. Paista uunissa pellillinen kerrallaan, 18–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 289 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Joulun helpoin ja täydellisin uuniruoka on tässä. Kermainen mascarpone, aromikas maa-artisokka ja hienostunut tryffeliöljy antavat uunilohelle uskomattoman hienon maun. Valmiin lohen pinnalle ripoteltu sitruunatimjami antaa raikkaan säväyksen, mutta sen voi korvata myös tavallisella timjamilla...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tryffelillä ja maa-artisokalla kuorrutettu uunilohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä
1
tl
suolaa
200
g
mascarponejuustoa
2
rkl
sitruunamehua
250
g
maa-artisokkaa
½
tl
suolaa
1–2
rkl
tryffeliöljyä
Lisäksi
2–3
rkl
sitruunatimjamia hienonnettuna
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Pyyhi lohifileen pinta. Nosta lohifilee uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle suola.

  2. Sekoita mascarpone ja sitruunamehu tasaiseksi. Levitä seos lohifileen päälle.

  3. Pese maa-artisokat huolellisesti niin, että pinta on mullasta täysin puhdas. Viipaloi maa-artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet lohifileen päälle. Ripottele päälle suolaa. Valuta päälle puolet tryffeliöljyn määrästä.

  4. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Valuta päälle loput tryffeliöljystä.

  5. Ripottele päälle hienonnettua sitruunatimjamia ja rouhittua mustapippuria. Tarjoile lisäksi paahdettuja perunoita tai joulun kasvislaatikoita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2740 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kylvetä maksat marsalaviinissä ja tee jauhemaksapihvejä, jotka tarjoat pikkuisilla paahtoleivillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min + maustuminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Broilerinmaksatoastit

Ainekset

300
g
(tuoretta) broilerinmaksaa
½
dl
marsalaviiniä
1
salottisipuli
1
rkl
öljyä
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
2
rkl
ranskankermaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
12
viipaletta vehnäpaahtoleipää
1
dl
ranskankermaa
25
g
voita paistamiseen
12
salvian lehteä
Karamellisoidut sipulit ja puolukat
3
salottisipulia
1
rkl
fariinisokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Kääntele broilerinmaksat marsalan kanssa kulhossa ja anna maustua jääkaapissa noin tunti.
  2. Kuori ja viipaloi 4 salottisipulia. Kuullota ne öljyssä pannussa miedolla lämmöllä pehmeiksi, 5–10 minuuttia. Ota ¼ sipuleista pois pannusta ja jatka karamellisoimalla pannuun jäävät sipulit. Lisää fariinisokeri ja suola pannuun ja kuumenna noin 5 minuuttia tai kunnes fariinisokeri on sulanut. Lisää puolukat ja siirrä pannu pois liedeltä. Lusikoi sipulipuolukkaseos pieneen kulhoon ja pyyhkäise pannu talouspaperilla puhtaaksi.

  3. Valuta broilerinmaksat talouspaperin päällä. Murenna kuivahtanut leipäviipale muutamaan osaan ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää maksat, erikseen otettu paistettu sipuli, ranskankerma, muna, suola ja pippuri. Soseuta tasaiseksi.

  4. Ota paahtoleipäviipaleista muotilla tai juomalasilla pyöreitä leipäsiä. Paahda ne halutessasi uunissa tai leivänpaahtimessa. Sipaise leiville ohuelti ranskankermaa.

  5. Kuumenna voi pannussa. Jaa maksaseos pannuun reilun ruokalusikallisen kokoisiksi minipihveiksi. Paista noin ½ minuuttia molemmin puolin. Nosta pihvit leiville sellaisinaan tai puolitettuina. Lusikoi karamellisoitua sipulia ja puolukkaa päälle. Viimeistele tuoreella salvialla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2740 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Manna Jäntti ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Laulaja Manna on saanut tämän joulusalaatin ohjeen ystävältään. Ruokaisa, kirpeät ja makeat maut yhdistävä salaatti on kuin tehty joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Joulusalaatti

Ainekset

4–6
kiinteää hapanta omenaa
¼
dl
pähkinöitä (saksanpähkinöitä, pekaanipähkinöitä, manteleita)
6
kivetöntä taatelia
2
ps (à 65 g)
salaattisekoitusta
200
g
vuohenjuustoa
Kastike
2
rkl
siideri -tai valkoviinietikkaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria
1
rkl
sriracha-kastiketta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Lohko omenat 2–4 palaan koosta riippuen. Levitä omenalohkot folion päälle uunipellille. Paahda omenoita 8–10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

  2. Paahda pähkinät kuivassa pannussa ja rouhi ne veitsellä. Viipaloi taatelit.

  3. Sekoita kastikeaineet keskenään. Laita salaattisekoitus kulhoon ja nostele kastike joukkoon. Jaa salaatti lautasille.

  4. Laita omenat, pähkinät ja taatelit salaatin päälle. Lisää lopuksi vuohenjuusto käsin murustellen.

Kommentit (0)